Günlük bülten (QNB Finansinvest)


Küresel piyasalar haftaya zayıf başlıyor…


BIST 100: Endekste yurt dışı borsalara paralel aşağı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. 1908 desteğinin üzerinde kalınması kısa vadeli görünüm açısından önemli. Bu seviyenin altında 1880 hedef destek seviyesidir. 1953’ün üzerinde ise 1980 direnç olarak izlenebilir. Temkinli olunmalı görüşündeyiz…
 
TL Bonolar: Tahvil-bono faizleri yaşanan sert yükselişin ardından Cuma günü gevşeme gösterdi. Ancak bugün zayıf küresel risk iştahı nedeniyle tahvil-bono faizlerinde yukarı yönlü hareket görebiliriz. Gösterge tahvilde %23,20, 10 yıllık tahvilde ise %24,20 destek seviyeleri olarak izlenebilir…
 
USD/TL: Gelişmekte olan ülke para birimleri yeni haftada değer kaybetme eğiliminde. Geçtiğimiz hafta gelişmekte olan ülke kurlarına benzer hareketle 14,65’e yönelen dolar kuru bu sabah güne 14,00 seviyesinin üzerinde başladı. Kurda 13,85 ve 13,60 destekler, 14,13 ve 14,65 direnç seviyeleri olarak takip edilebilir...
 
EUR/USD: Küresel risk iştahında düşüş ile dolar küresel çapta güç kazanırken, EUR/USD sert aşağı hareketle 1,11 desteğine geri çekildi. Paritenin bu desteğin üzerinde kalabilmesi dip oluşumu ve görünümü açısından önemli. 1,12 ve 1,13 direnç seviyeleri olarak izlenebilir…
 
Günün Öne Çıkanları:

• ABD Başkanı Biden, Rusya’ya karşı yaptırımlar açıkladı…

• İçeride 4Ç21 GSYH büyümesi ve dış ticaret dengesi açıklanacak…

• ECB Başkanı Lagarde konuşma gerçekleştirecek…


   
 
 
 
 
    10:00 Türkiye GSYH (yıllık) 4Ç21 %9,0 %7,4
  10:00 Türkiye Dış Ticaret Dengesi Ocak -6,8 mlr $
  18:50 Euro Bölgesi ECB Başkanı Lagarde konuşma gerçekleştirecek



   Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri operasyonu nedeniyle; ABD ve müttefikleri karşılık olarak bazı Rus bankalarını uluslararası SWIFT ödeme sisteminden çıkarma kararı aldı. Rusya Merkez Bankası’nın uluslararası varlıklarını dondurmak da atılacak adımlar arasında bulunuyor. Artan jeopolitik tansiyon nedeniyle küresel piyasalar yeni haftaya zayıf bir başlangıç yaparken, petrol ve altın ons fiyatları yukarı yönlü seyir izliyor. Hafta boyunca jeopolitik gelişmeler ön planda olmaya devam edecek, haber akışına bağlı olarak volatilite yüksek kalabilir. Artan jeopolitik riskler nedeniyle temkinli olmakta yarar bulunuyor.


   Hafta sonu Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri operasyonunun devam etmesi, Rusya’ya yönelik yaptırım kararları gibi gelişmeler ile jeopolitik riskler artmış durumda. Yeni haftaya Asya borsalarının geneli ekside başlarken, ABD vadeli endeks kontratları %2’nin üzerinde düşüş gösteriyor. Endeksin de yurt dışı borsalara paralel aşağı yönlü başlangıç yapmasını bekliyoruz. Endekste 1908 desteğinin üzerinde kalınması kısa vadeli görünüm açısından önemli. Bu seviyenin altına yönelim halinde 1880 desteğine doğru geri çekilme yaşanabilir. 1953’ün üzerinde ise 1980 direnç olarak izlenebilir. Bu dönemde riskler düşük tutulmalı ve temkinli olunmalı görüşündeyiz.


   Tahvil-bono faizleri yaşanan sert yükselişin ardından Cuma günü düşüş gösterdi. Güvenli liman algılamaları ile ABD tahvillerine talep artarken, 10 yıllık tahvil faizi %2’nin altında. Bugün zayıf küresel risk iştahı nedeniyle tahvil-bono faizlerinde yukarı yönlü hareket görebiliriz. Gösterge tahvilde %23,20, 10 yıllık tahvilde ise %24,20 destek seviyeleri olarak izlenebilir.


   Küresel risk iştahında düşüş ile dolar güvenli liman algılamaları ile küresel çapta güç kazandı. Buna paralel, EUR/USD sert aşağı hareketle 1,11 desteğine geri çekildi. Paritenin bu desteğin üzerinde kalabilmesi dip oluşumu ve görünümü açısından önemli. 1,12 ve 1,13 direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Gelişmekte olan ülke para birimleri yeni haftada değer kaybetme eğilimi gösteriyor. TL de benzer seyirde. Kurda 13,85 ve 13,60 destekler, 14,13 ve 14,65 direnç seviyeleri olarak takip edilebilir.


   Rus askeri araçları hafta sonu, Ukrayna’nın en büyük ikinci şehrine girdi ve patlamalar petrol ve doğalgaz tesislerini sarstı. Bölgede gerilimin yükselmesinin ardından dünyanın ikinci büyük petrol üreticisi Rusya’dan yapılacak olan sevkiyatlarda aksama görülebileceği endişeler artış gösterdi. Jeopolitik riskler nedeniyle petrol ve altın ons fiyatları yükseliş gösteriyor. Altın onsta 1878 dolar destek, 1930 dolar ise direnç seviyeleri olarak izlenebilir.


   BIST 100 Endeksi’nde 1908 desteğinin üzerinde kalınması önemli. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.



  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İNGİLTERE: RUSYA'YA KARŞI TİCARİ KISITLAMALARIMIZI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE GÜÇLENDİRDİK
GOLDMAN SACHS: DOĞALGAZ TEDARİK AKSAKLIKLARI GSYİH ÜZERİNDE ALMANYA VE FRANSA'DA %1 VE İTALYA'DA %3'E KADAR POTANSİYEL OLARAK BASKI YARATABİLİR
GOLDMAN SACHS, ABD ÇEKİRDEK PCE ENFLASYON TAHMİNİNİ 2022 SONU İÇİN %3,7'YE YÜKSELTTİ (ÖNCEKİ %+3,1)
GOLDMAN SACHS: AVRUPA'DA MANŞET ENFLASYONUNUN 2022'DE %5 VE 2023'TE %2,2'YE KESKİN BİR ŞEKİLDE YÜKSELMESİNİ BEKLİYORUZ
GOLDMAN SACHS: DOĞALGAZ FİYATLARINDAKİ ARTIŞ BU YIL EURO BÖLGESİ GSYH'SINI EN AZ %0,1 VE AŞAĞI YÖNLÜ SENARYODA %0,4'E KADAR KÜÇÜLTEBİLİR
Facebookta Paylaş