Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Global piyasalarda ‘daha yüksek, daha uzun süre faiz’ fiyatlaması devam ediyor. Dolar primlenme, tahvil faizleri artma eğilimini koruyor.
Son FED toplantısında piyasaların beklemediği durum 2024 ve 2025 medyan faiz tahminlerinin enflasyon düşme eğiliminde olmasına rağmen yukarı yönlü revize edilmesiydi. Fed ’in ortaya koyduğu son projeksiyon ile piyasaların beklentileri arasında oluşan fark piyasalar tarafından dengelenmeye çalışılıyor. Artan petrol fiyatları ve ekonomide oluşan güçlü duruş FED’i şahin tarafa doğru yakınsıyor. Beklentilerin değişmesiyle birlikte ABD tahvil faizleri yukarı yönlü seyrine devam ederken, emtialar başta değerli metal olmak üzere baskı altında kalıyor. Fiyatlamalarla birlikte güvenli liman USD talebi artarken Dolar Endeksi (DXY) güçlü duruşunu devam ettiriyor. Yurt dışı piyasalar aşırı satımdan dolayı tepki yükselişleri görülse bile bir süre daha baskı devam edebilir.
ABD ISM imalat sektörü PMI eylülde 49,0 gelerek beklentilerden yüksek açıklandı. Mal ve hizmet satın almalarında yaşanan yükseliş büyüme öngörülerini desteklediği için piyasada Usd talebi artarak DXY 106.7 ile günü kapattı. Bu sabah ise 107,2 civarında. FED başkanı Powell, dün Pensilvanya eyaletinin York kentinde toplum ve iş dünyası liderleriyle bir araya geldiği toplantıda açılış konuşmasında, FED’in uzun dönem iyi bir işgücü piyasasını hedeflediğini ve ekonominin pandemiden sonra hala toparlanmaya çalıştığını belirtti. FED üyesi Bowmann eğer veriler enflasyondaki ilerlemenin durduğunu veya %2'ye zamanında dönmek için çok yavaş olduğunu gösterirse gelecek toplantıda faiz artırımını destekleyeceğini ifade etti.
Avrupa bölgesinde, ekonomik endişeler devam ediyor. Ekonomik veriler daralma bölgesinde. ECB son toplantısında faiz 25 baz puan faiz artışı yaparak faizde plato seviyesine geldiğini düşünüyoruz. Bu noktadan sonra ekonomik endişeler ve Çin tarafında yaşanan deflasyon riski ön plana çıkıyor. Daha uzun ve daha sıkı faiz politikasına geçen merkez bankaları sonraki süreçte büyüme tarafında yaşanacak riskler ve finansman maliyetlerindeki yükselişler ile karşılaşabilir.
Asya’da, Japonya Merkez Bankası enflasyon hedefine kalıcı bir şekilde yaklaşmaya hazırlanırken, piyasalar politika değişikliğine hazırlanmaya başlıyor. Politika değişikliği beklentisi Japon 10 yıllık tahvillerinin yeni denge noktalarına yükselmesini sağlayabilir. Kısa dönemde politika faizinde değişikliğe uzak duruş Japon Yeni’nde değer kaybının devamına neden olabilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı negatif ABD vadelileri yüzde 0,2 civarı eksi seyrediyor. Asya’da Çin bu hafta boyunca kapalı. Hong Kong yüzde 3 civarı, Japonya yüzde 1,24 civarı eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,68%, Dolar Endeksi 107,2, ons altın 1.818 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, kredi derecelendirme kuruluşlarından art arda gelen not görünümü iyileştirmeleri ekonomi yönetiminin adımlarına reaksiyon olarak okuyoruz. Yalnız küçük reaksiyon verdiklerini söyleyebiliriz (not artırımı değil not görünümü revizesi yaptılar). Ekonomi yönetimi girdiği yolda ilerledikçe zaman içinde kredi kuruluşlarının reaksiyonu da artabilir. Tabii bunun, eş zamanlı olarak yabancı ilgisinin artması anlamına da geleceği fikrindeyiz.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Ekim programı yurt dışı yatırım toplantıları trafiği yoğun. 4-5 Ekim Londra, 11-14 Ekim Marakeş, 19 Ekim Paris yatırımcı toplantıları bulunuyor. Sayın Şimşek’in bu çabalarının karşılık bulacağını düşünüyoruz. Ekonomi ekibinin kurumlar ile bir bütünlük göstererek uyguladığı programın etkilerinin görülmeye başlandığını düşünmeye devam ediyoruz. Yabancı yatırımcı bakış açısının giderek temkinli olumlu dan olumlu yöne döndüğünü gözlemliyoruz.
Bugün Eylül ayı TÜFE verisi açıklanacak. Piyasa beklentisi aylıkta 4,78% artış ile yıllık oranın 61,60% seviyesine yükselmesi yönünde.


Usd/TL:
Global piyasalarda merkez bankaları daha uzun daha sıkı finansal koşullara geçmeye hazırlıkları yaparken, enflasyon korkuları güvenli liman Usd talebini artırmaya devam ediyor. Dolar Endeksi 107 seviyesinin üzerine çıktı. Bu sabah 107,14 civarında bulunuyor.
Lokal tarafta, kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen olumlu haberler TL risk iştahını destekleyici unsur olarak karşımıza çıkıyor. Bugün Eylül ayı enflasyonu açıklanacak. Piyasa, aylık 4,78% artış ile yıllık oranın 61,60% seviyesine yükselmesi bekleniyor. Petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş maliyet enflasyonu noktasında tehdit oluşturmaya devam ediyor. Enflasyonun beklenenden yüksek gelmesi paritede baskı unsuru olarak karşımıza çıkabilir.
Bugün Eylül ayı TÜFE verisi açıklanacak. Piyasa beklentisi aylıkta 4,78% artış ile yıllık oranın 61,60% seviyesine yükselmesi yönünde.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 27,51 civarında işlem görüyor. Aşağıda 27,30 ve 27,00; yukarıda 28,00 ve 28,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Bugün Eylül ayı enflasyonu açıklanacak. Piyasa, aylık 4,78% artış ile yıllık oranın 61,60% seviyesine yükselmesi bekleniyor.
Enflasyonist ortamda mevduat faizleri gibi piyasa faizleri de yukarı, yeni denge noktalarına ilerlemeye devam ediyor.
Globalde, Merkez Bankaları sıkı duruş pozisyonunu korumakta istekliler. Bu noktada güvenli liman Usd talebi artıyor. ABD 10 yıllık tahvil faizleri yeni denge arayışı devam ederken risk iştahı baskılanmaya devam ediyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 3 baz puan artarak ve yatay %29,77 ve %27,15 seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Yukarı hareket 8,400 zirve bölgesi üzerinde yeniden güç kazanıyor... Geçtiğimiz hafta yaşanan seans içi geri çekilmelerini 8,150 ara desteği üzerinde karşılamayı başararak kısa vadeli yükseliş potansiyelini sürdüren BIST 100 Endeksi'nde, haftaya 8,400 zirve seviyesini aşarak yeniden güç kazanan alım eğilimiyle başladık.
Haftanın ilk işlem gününü %1.82 oranında değer artışıyla 8,486 puandan tamamlayan piyasada, seans içi geri çekilmelerde 8,400 seviyesini artık ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. 8,400 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin sürdüreceği alım eğiliminin ise ilk etapta 8,500 olmak üzere 8,600 ve 8,750 hedeflerini test edecek sürecin devamını getireceğini düşünüyoruz.
Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini sürdüren ve 8,400 üzerinde yeniden güç kazanan piyasada, bir alt noktada bulunan 8,150 üzerindeki hareketlerde alım eğilimin devam edeceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda 8,150 desteğinin aynı zamanda stop loss noktası olarak alınmasını öneriyoruz.


Eur/Usd:
’Daha sıkı, daha uzun’ yaşanan tüm fiyatlamaların özeti. Merkez bankaları piyasa beklentilerinin aksine safları sıkı tutmayı istiyor. ABD tarafında ekonominin güçlü olması petrol fiyatlarının yüksek kalması hem talep hem maliyet enflasyonu korkularını tetikleyerek, ABD 10 yıllık tahvil faizinin yükselmesine neden oluyor. Risk barometresi olarak baktığımız ABD tahvil faizlerindeki yükseliş risk iştahını baskılamaya devam ediyor.
Euro bölgesinde PMI’lar hafif toparlanma gösterse bile lokomotif Almanya PMI beklentilerden düşük gelerek daralma bölgesinden çıkmakta zorluk yaşıyor. ABD ISM imalat verisi ise beklentilerin üzerinde geldi.
Dolar Endeksi’nde (DXY) kuvvetli direnç noktası 105,5’i teknik olarak artık destek noktası olarak takip ediyoruz. Dolar Endeksini 105.5 üzeri yükseliş yönlü takip ediyoruz.
Bu sabah 1,047 seviyesindeki paritede 1,045 ve 1,03 seviyeleri gün içi destek; 1,05 ve 1,055 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif bekliyoruz.



Gbp/Usd:
İngiltere Merkez Bankası’nın faiz artırımlarında erken havlu attığı dönemde kuvvetli Dolar talebi Gbp üzerinde baskı kurmaya devam ediyor. Finansal piyasalarda enflasyondan korunmak için reel getiri arayışı faize yöneliyor.
Dolar Endeksi’nde (DXY) kuvvetli direnç noktası 105,5’i teknik olarak artık destek noktası olarak takip ediyoruz. Dolar Endeksini 105.5 üzeri yükseliş yönlü takip ediyoruz
Bu sabah 1,208 seviyesinde bulunan paritede 1,20 ve 1,195 seviyeleri gün içi destek; 1,215 ve 1,22 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz



Altın:
‘Daha yüksek, daha uzun süre’ Ana sebep yükselen enerji fiyatları, beklenenden iyi olan ABD ekonomisi, ABD enflasyon endişeleri… ilkten saydığımız bu unsurları olumsuz olarak düşünebiliriz. Bu unsurlar FED’in şahin tarafa yakın olmasına yol açıyor. Artan faizler tercihlerin reel getiri fırsatı sunan Dolar’dan yana kullanılmasını sağlıyor.
Bu hafta ABD aylık istihdam veri seti piyasalar ve FED için kritik. beklentiler dahilinde veya biraz aşağıda sonuç gelirse piyasa risk iştahı artabilir. Kıymetli madenler için olumlu etki yapabilir.
Ara ara tepkiler olsa bile haftalık kapanışlar 1.911 Usd üzerinde olmadıkça değerli metalde teknik olarak satış baskısı devam edebilir. 1.800 Usd civarı değerli metalde tepki üretmek için kritik bir seviye olduğunu düşünüyoruz.
Bu sabah 1.817 Usd seviyesindeki ons altında 1.810 ve 1.800 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.838 ve 1.890 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı negatif seyir bekliyoruz..



Eurobond:
Global piyasalarda, açıklanan PMI verilerinin beklenti üstü gelmesi sıcak bir ekonomiye yorumlandı. Talep enflasyonu korkuları ile ABD 10 yıllık tahvil faizi üzerinde var olan yukarı yönlü baskı devam etti.
Yurtiçi piyasada, kredi derecelendirme kuruluşları tarafından not görünümlerinin değişmesini olumlu buluyoruz. CDS risk primi üzerinde sınırlı olumlu yansımasını bekliyoruz. Türkiye eurobondlarında, ABD 10 yıllık tahvil faizinde yaşanan yükseliş trendi baskısı eurobond fiyatlarının yükselmesinde frenleyici etki gösteriyor. Atılan adımlarla normalleşme sağlandıkça yurtdışı piyasalar ile korelasyonda artıyor.
CDS 404 ile günü tamamladı. Eurobondlar negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 20-25 cent; orta vadelilerde 98-102 cent; uzunlarda 120-127 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,65%, 8,78% ve 9,27% oldu.

 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr


Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.