Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

FED yönetimi sıkılaşmanın boyutunu tarif ederken oldukça kısıtlayıcı olarak ifade ediyor. Gitmek istedikleri noktayı ise yeterince kısıtlayıcı olacak belirtiyor. Mevcut durumun yeterince kısıtlayıcı olduğundan emin değil. O yüzden yeni faiz artışına kapıyı açık bırakıyor. Faiz artışlarında durmadım, duraksadım diyor.
Piyasa ise daha iyimser. Faiz artışları sonlandı diyor. Faiz indirimleri ne zaman başlayacak sorusuna cevap arıyor. ABD makro verileri zayıf geldikçe ilk faiz artışının olacağı ay öne çekiliyor (2024): Temmuz, Haziran, şimdi Mayıs,…
Bu noktada FED ise piyasanın ayrıştığını söyleyebiliriz. 2022 yılında piyasa, enflasyon endişesi ile tahvil faizlerini yukarı çekerken, FED geride kaldı. 2023’ün sonunda piyasa tahvil faizlerini aşağı çekmeye başladı, FED geride kalabilir. Zira enflasyonun tehlikesinin ortadan kalktığına emin olmak istiyor. Cuma Powell, enflasyon endişelerini canlı tutarak kontrollü olmayı tercih etti. Ancak piyasa pek dikkate almadı.
Yukarıda ifade ettiğimiz güncel gündem ikileminde biz piyasa görüşüne daha yakın duruyoruz. ECB Nagel’in söylediği gibi ‘enflasyon düşüyor ama daha yavaş hızlarla ve olası dalgalanmalarla’. Arada sürpriz veriler gelebilir, piyasayı hareketlendirebilir. Ancak ana yön ekonomilerin yavaşlayacağı, enflasyonun gevşeyeceği, merkez bankalarının şahinlikten geri gelecekleri şeklinde tarif edilebilir.
Bu hafta ABD aylık istihdam veri seti açıklanacak. Tarım dışında sağlanan istihdam, işsizlik oranı, saatlik kazançlar istihdam sektörü dolayısı ile ABD ekonomisi hakkında bilgi verecek. Güçlü veri FED’i, zayıf veri piyasayı haklı çıkarabilir. Risk iştahı veri sonucuna göre hareket edebilir.
Genel olarak piyasalar merkez bankalarının şahinliklerinin zirve yapmış olmasını muhtemel görüyor ve buna fiyatlama yapıyor. Risk iştahı olumlu olma çabasının sürdürüyor.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı negatif. ABD vadelileri yüzde 0,1-0,3 civarı eksi. Asya piyasaları da satıcılı. Hong Kong 0,6% civarı eksi, Çin yüzde 0,1 civarı eksi, Japonya yüzde 0,8 civarı satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,25, Dolar Endeksi 103,2, ons altın 2.086 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, bugün Kasım ayı enflasyonu açıklanacak. Piyasa manşet enflasyonun 62,6% seviyesine çıkmasını bekliyor. Enflasyonun 2024’ün Nisan-Mayıs aylarında yüzde 70 civarında zirve yapması beklendiğinden bugün yüksek bir sonuç sürpriz olmayabilir. Düşük artış ise sürpriz etkisi yapabilir.
Hazine, bugün 2 yıl vadeli sabit kuponlu, yarın 4 yıl vadeli TLREF ve 10 yıl vadeli sabit kuponlu ihaleler yapılacak. Bu ayın borçlanma takvimi ayın ilk yarısı tamamlanacak. Genel olarak tahvil faizleri yukarı hareketlerini sürdürüyor. Gelinen seviyeler yatırımcıların dikkatini çekiyor.



Usd/TL:
FED ile piyasalar biraz ayrışıyor. FED piyasalara temkinli mesajlar da vererek sıkı para politikasının etkilerini canlı tutmaya çalışıyor. Piyasa ise FED’in 2024 ilk yarısında faiz indirimi yapacağını fiyatlıyor. Bu fiyatlama ile Dolar Endeksi, tahvil faizleri aşağı yönlü hareketini sürdürüyor.
Bu hafta ABD tarım dışı istihdam veri seti açıklanacak. Sonuçlar piyasa için ve FED için önemli. Güçlü veri FED’i, zayıf veri piyasayı haklı çıkarabilir.
Dolar Endeksi’nde 103 seviyesi karar-yön için kritik. Ana resimde aşağı yönde ilerleme olmasını bekliyoruz.
Lokal tarafta, bugün Kasım ayı enflasyon verisi açıklanacak. Aylık artışın 3,7%, böylece yıllık oranın 62,6% olması piyasa beklentisi. Enflasyonun 2024 ilk yarısına kadar yükselmesi öngörülüyor. O yüzden yükseliş sürpriz etkisi yaratmayabilir.
Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadelesi sürüyor. Son toplantıda artışın sonlarına yaklaşıldığı sinyali verildi. MB, sadece faiz oranı değil diğer araçlarla da sıkılaşma yapıyor.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 28,92 civarında işlem görüyor. Aşağıda 28,50 ve 28,00; yukarıda 29,00 ve 30,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Hazine 3 aylık borçlanma stratejisine göre bu ay 43 milyar itfaya karşılık 45 milyar TL borçlanmaya gitmeyi planlıyor. Bu ayın ihraçları ayın ilk yarısı tamamlanacak. Bugün 2 yıl vadeli sabit kuponlu, yarın 4 yıl vadeli TLREF ve 10 yıl vadeli sabit kuponlu ihaleler yapılacak.
Kasım ayı enflasyonu bugün açıklanacak. Piyasa beklentisi yıllık oranın 62,6% seviyesine çıkması yönünde. Enflasyonun gelecek yıl Nisan-Mayıs gibi zirve yapması bekleniyor. TCMB ise sıkılaşmanın temposunu düşürerek sonlandırma sinyali vermiş durumda.
Tahvil faizleri yükseliş eğilimini koruyor. Gelinen seviyeler yatırımcı ilgisini çekiyor. Enflasyonun zirvesine doğru ilerlemesi tahvil faizlerini daha yukarı çekebilir. Yatırımcı iştahındaki güçlenme ise bu artışı zayıflatabilir. Ocak ayının sonuna kadar TCMB politika faiz zirvesinin tayin edilmesini ve zirvenin yüzde 42,5-45 bandında olmasını bekliyoruz. 2024 yılında hem yabancı yatırımcı hem lokal yatırımcının cazip seviyelere yaklaşan kısa vadeli tahviller için daha istekli olacağını düşünüyoruz.
Globalde, ABD 10 yıllık tahvil faizi aşağı yönlü hareketini koruyor. Önemli direnç seviyesi yüzde 4,40 seviyesi olarak karşımıza çıkıyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Cuma günü sırasıyla 101 baz puan artarak %39,87 ve 25 baz puan azalarak %27,54 seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi:
1 Kasım tarihinde başladığı kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrini sürdüren BIST 100 Endeksi'nde, geçtiğimiz hafta, 8,100 hedef direnç noktası altında yatay bir seyrin hakim olduğunu gözlemliyoruz.
Haftalık periyotta %1.62 oranında değer artışının oluştuğu piyasada, yukarı atakların henüz kritik 8,100 direncini aşacak güçte oluşmaması dikkat çekiyor. Haftaya başlarken seans içi geri çekilmelerde 7,850 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. 7,850 desteği üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin sürdüreceği yukarı seyrin ise 8,100 direncini aşma denemelerini sürdüreceğini düşünüyoruz. Endeksin kısa vadeli hareketinde yeniden güç kazanabilmesi için 8,100 direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda alım eğiliminin ilk etapta 8,250 seviyesine yöneleceğini düşünüyoruz. 8,250 direncini aşacak seyrin ise piyasada 8,560 zirve noktasını test edebileceğini düşünüyoruz.
Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini koruyan piyasada, 7,850 üzerindeki hareketleri yükselişin devamı yönünde izlemeyi sürdürüyoruz. Bu kapsamda 7,850 desteğinin aynı zamanda stop loss olarak alınmasını öneriyoruz.


Eur/Usd:
FED güvercinliğinin konuşulması Usd’yi zayıflatıyor. Genel görünüm olarak bunu söyleyebiliriz. Avrupa Merkez Bankası da ABD Merkez Bankası gibi temkinli şekilde sıkılaşmanın sonlarına yakın olduğu sinyali veriyor. Bu ise Eur lehine olan fiyatlamayı sınırlıyor.
Bu hafta ABD’de aylık istihdam verileri açıklanacak. İstihdam sayısı, işsizlik oranı, ortalama saatlik kazançlar ABD ekonomisi hakkında fikir verecek. Güçlü veri FED’in temkinli olması destekleyebilir, zayıf veri ise piyasanın gevşek para politikası beklentisini artırabilir.
Genel olarak sıkılaşmanın zirvesinin geçildiği, gevşek para politikasına doğru ilerlendiğini düşünüyoruz. FED sürece liderlik ediyor. Usd bu sebeple zayıflıyor. Ancak diğer merkez bankalarını FED’e eşlik etmesi Usd zayıflamasını sınırlayabilir.
Parite kar satışları ile 1,09 seviyelerinin altına çekildi. Dolar Endeksi kritik destek seviyesi 103 üstünde kalmaya çalışıyor.
Dolar Endeksi’nde teknik olarak 200 günlük ortalaması 104,2 seviyesinin altında baskılı seyir devam ediyor. 103 seviyesinin aşağı geçilmesi ile baskı artabilir. Toparlanma için 200 günlük ortalama üzerinde fiyatlamalar başlamalı.
Bu sabah 1,088 seviyesindeki paritede 1,085 ve 1,079 seviyeleri gün içi destek; 1,093 ve 1,099 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
Parite yaklaşık son 1 ayda yüzde 4-5 civarında prim sağladı. Bunda Usd’nin zayıflaması ana etken oldu. Bu ise FED’in artık faiz indirimi evresine yaklaştığı algısı belirleyici oldu. FED güvercinlikte yalnız kalmaz diğer merkez bankaları ona yaklaşırlarsa Usd zayıflamasına ara verebilir. Diğer yandan İngiltere’de enflasyon endişeleri sürüyor. Ancak ekonomi güçsüz, o yüzden siyasiler canlılık istiyor. Gelecek yıl seçim yılı. Sterlin için destekleyici bir dinamik oluşuyor.
Teknik olarak DXY 200 günlük ortalama üstüne (104,2) çıkmadığı sürece baskılı seyir devam edebilir. Yakın destek noktası DXY için 103 seviyesi olarak karşımıza çıkıyor.
Bu sabah 1,268 seviyesinde bulunan paritede 1,261 ve 1,257 seviyeleri gün içi destek; 1,275 ve 1,281 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Altın:
2.145 Usd (altının bu sabah gördüğü seviye @Matriks). Altın yeni zirve arayışında. FED’in tempo düşürmesi ile kıymetli madenler lehine olan algı güçleniyor. Gelecek yıl ekonomilerin cansız olacağı beklentisi getiri ve risk dengelemek için altını öne çıkarıyor. Altın bu avantajını kullanmaya devam edebilir diye düşünüyoruz. Altın tarafında yükseliş isteği korunabilir.
Kısa vadeli seyirde ve orta vadeli seyirde yukarı yönde hareket beklemekteyiz. Kısa vade destek noktası 1.985 Usd olarak karşımıza çıkıyor.
ABD 10 yıllık tahvil faizi önemli teknik destek noktası yüzde 4,40 seviyesinin altında kapanışlar yapması, değerli metalin yükselişinde katalizör etkisi yapıyor.
Bu sabah 2.086 Usd seviyesindeki ons altında 2.070 ve 2.055 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.100 ve 2.120 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Eurobond:
FED iyimserliği tahvil faizlerini aşağı çekiyor. Makro veriler yönü belirleyici konumdalar. Bu hafta açıklanacak ABD istihdam veri seti kritik. Sonuç zayıf olursa tahvil faizlerinin aşağı isteği güçlenebilir. Güçlü sonuç ise yukarı bir tepkiye yol açabilir. ABD 10 yıllık tahvil faizi risk alma iştahı ile birlikte kritik destek seviyesi yüzde 4,40 seviyesinin altına yerleşti diyebiliriz.
ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yön değiştirici seviye olarak yüzde 4,40’ı önemsiyoruz. Bu noktayı artık yukarı tepkilerde direnç seviyesi olarak takip ediyoruz.
Lokal tarafta, eurobond faizleri lokal ajanda zayıflayınca ABD tahvil faizlerinin etkisini daha fazla hissediyor. Yurtdışında tahvil faizlerini aşağı bekliyoruz.
Bugün Kasım ayı TÜFE verisi açıklanacak. Yıllık oranın 62,6% seviyesine çıkması bekleniyor.
Eurobond piyasasında temkinli iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz.
CDS 337 ile Cuma günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 10-11 cent; orta vadelilerde 36-43 cent; uzunlarda 44-48 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,42%, 8,02% ve 8,61% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş