Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Dün açıklanan hizmet PMI verileri AB’nin zayıf canlılık içinde olduğu gösterdi (50 seviyesinin altı). ABD ve İngiltere ise 52-54 civarında yer aldı. PMI verilerinde (hizmet ve imalat) ABD görece ve genel olarak iyi konumda olmayı sürdürüyor. ABD ISM verilerinin manşette ve alt başlıklarda beklentilerden iyi sonuçlandığını ekleyelim.
Geçen hafta Cuma günü ABD tarım dışı istihdam (TDİ) veri setinin alt kalemleri piyasa beklentilerinin aksine oldukça güçlü geldi. İstihdamda katılık devam ederken ortalama saatlik kazançlarının artması enflasyon üzerinde olumsuz etki yaratabilir endişesi öne çıktı.
FED toplantısı sonrasında ve gelen son TDİ dataları Mart ayı faiz indirim beklentilerini oldukça azalttı. ABD 10 yıllık faizi yüzde 4,10 seviyelerine yükselirken Dolar talebinin artmasıyla birlikte Dolara Endeksi (DXY) 104 seviyesi üzerinde fiyatlanıyor.
Önceki raporlarımızda da belirttiğimiz üzere piyasada dengelenme devam ediyor. FED bu yıl için 3 faiz indirim öngörüsünü revize etme sinyali vermiyor, kararlı durmayı tercih ediyor. Son açıklanan veriler de bu duruşu destekler nitelikte. FED ve piyasa arasında oluşan faiz indirimi beklentileri FED tarafına yakınsadıkça risk iştahı baskılanıyor. Sonuç olarak makro veriler faiz indirim sürecinde belirleyici olmaya devam ediyor. Bu hafta Merkez Bankası yetkililerinin açıklamaları ve sözlü yönlendirmeleri öne çıkabilir.
ABD'de Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) hizmet sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Ocak'ta aylık bazda 2,9 puan artışla 53,4'e çıkarak piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. ISM ve PMI verilerinin 50'nin üzerinde değer alması genişlemeye, 50'nin altında değer alması ise daralmaya işaret ediyor. ABD ekonomik öncü göstergeler, çarkların beklenildiğinden daha sağlam döndüğünü gösteriyor.
Bu hafta merkez bankası yetkililerinin yapacağı açıklamalar, ABD hazinesinin 10 ve 30 yıl vadeli tahvil ihaleleri, ABD şirket bilançoları, jeopolitik takip edilecek diğer başlıklar.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yatay (+/- 0,1%). Asya piyasaları karışık. Hong Kong 2,1% civarı, Çin 0,8% civarı pozitif. Japonya 0,7% civarı eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,14, Dolar Endeksi 104,4, ons altın 2.024 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, dün Ocak ayı enflasyonu açıklandı. TÜFE aylık enflasyon yüzde 6,70 oldu. Yılık oran 64,86% seviyesine çıktı. Ocak ayı TÜFE enflasyonu ana harcama gruplarında lokanta, oteller ve eğitim harcamalarında oluşan katılık devam ediyor. Enflasyonun bu yılın ilk yarısında 70-75% civarına çıkması bekleniyor. Bugünkü veri bu anlamda ana trende uyumlu geldi. TCMB’nin yeni başkanı Fatih Karahan’ın Perşembe günü gerçekleştireceği Enflasyon Raporu sunumunun önemli olacak.
Hazine, finansman araçlarının çeşitlendirilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla bugün 2 yıl vadeli Euro cinsi sabit kuponlu DİBS ve sabit kira ödemeli kira sertifikası ihracı yapılacak.
Reel efektif kur, nakit dengesi, sanayi üretimi bu haftanın verileri.





Usd/TL:
Güçlü ABD istihdam verileri ve beklenilenden itidalli FED, faiz indirim beklentilerin ertelenmesine neden oluyor. Faiz indirim beklentileri Mart ayından Mayıs ayına kaymaya başladı. Beklentilerin ötelenmesi Dolar talebini artırırken Dolar karşıtı enstrümanlarda değer kayıpları görülüyor.
Dolar Endeksi 104 seviyesinin üzerine çıkmış durumda. Usd gücünü biraz daha pekiştirdi. 105,5 civarı görülebilir. Bundan sonrası yeni makro verilere bağlı. Faiz indirimi ihtimalini destekleyen veriler Dolar talebini azaltabilir.
Lokal tarafta, dün TUİK’in açıkladığı verilere göre TÜFE 2024 Ocak ayında bir önceki aya göre %6,7 artış gösterdi. Yıllık TÜFE artışı ise %64,8’den Ocak ayında %64,9’a yükseldi. Bakan Şimşek, aylık enflasyonda Şubat ayından itibaren uygulanan politikalar ile kayda değer bir düşüş beklediklerini belirtti.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 30,56 civarında işlem görüyor. Aşağıda 30,00 ve 29,50; yukarıda 31,00 ve 31,50 öne çıkan teknik seviyeler.





TL Tahvil/Bono:
Hazine, finansman araçlarının çeşitlendirilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla 7 Şubat 2024 valör tarihli Euro cinsi sabit kuponlu DİBS ile Euro cinsi sabit kira ödemeli kira sertifikası ihracı yapılacak.
Hazine’nin Şubat ve Mart fonlama ihtiyacı yüksek. İhtiyacın yüksek oluşu tahvil faizlerini biraz yukarı itme ihtimalini de beraberinde getirebilir. Yükselen faizler yabancı yatırımcı için fırsat penceresi açabilir.
Dün Ocak ayı enflasyonu açıklandı. TÜFE aylık enflasyon yüzde 6,70 açıklandı. Yıllık TÜFE %64,9’a yükseldi .
Enflasyonla mücadele devam ediyor. TCMB’nin yeni başkanı Karahan, kararlılıklarını yineledi. Perşembe günü yapılacak enflasyon raporu sunumu piyasalar tarafından yakından takip edilecek.
Globalde, ABD aylık istihdam verileri çok güçlü sonuçlandı. Veriler Mart ayı faiz indirim ihtimali masadan kalkıyor. Powell tahvil piyasasının aşırı noktada olabileceğini ifade etti. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,17% civarına çıkmış durumda. Satıcılı seyir devam ediyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 1 baz puan artarak %43,14 ve 15 baz puan azalarak 27,46% seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Endekste 26 Aralık tarihinde başlayan ve kritik direnç bölgesi olarak izlediğimiz 8,100/8,150 bandının aşılmasıyla güç kazanan kısa vadeli yükseliş trendinin 8,750 seviyesinde bulunan hedef noktasını test ettiğini gözlemliyoruz. Haftanın ilk işlem gününü %1.28 oranında değer artışıyla 8,776 puandan tamamlayan ve tüm zamanların en yüksek kapanış rekorunu yenileyen piyasada, 8,750 noktasını ilk önemli direnç bölgesi olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini koruyan piyasada, gün içerisinde 8,750 direnç bölgesini aşma denemeleri etkisini sürdürecektir. Bu direnç bölgesini aşacak hareketlerin ise sırasıyla 8,850, 9,000 ve 9,150 hedef noktalarını test edebileceğini düşünüyoruz.
Geri çekilmelerde ise 8,500 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak alıyoruz. 8,500 üzerinde devam edecek yükseliş trendi kapsamında, bu seviye altındaki olası hareketleri ise yükseliş trendinin ilk zayıflama sinyali olarak değerlendireceğiz. Bu durumda bir alt noktada kısa vadeli trendin ana destek olarak izlediğimiz 8,250 seviyesine doğru ara bir düzeltme hareketinin gündeme gelebileceğini göz önünde bulunduruyoruz.





Eur/Usd:
FED toplantısı sonrasında Powell Mart ayında faiz indirimi olasılığının temel senaryolarında olmadığını belirtirken, enflasyon ile mücadelede yaşanan düşüşten emin olmak istedikleri ifade etmişti. Veriler de bu sözleri destekliyor.
Geçen hafta gelen ve beklentilerin üstünde açıklanan ABD TDİ verisi ise Mart ayında faiz indirim beklentilerinin oldukça azalmasına neden oldu.
Son gelen makro veriler ve yansımaları dolar lehine olmaya devam ediyor. İlk faiz indirim beklentileri Mayıs ayında yoğunlaşmaya başlarken, gelecek olan makro veriler faiz indirim süreci için belirleyici olabilir.
Dolar endeksinde teknik olarak 104,2 seviyesi üstünde kapanışlar 105,5 seviyelerini hedefleyebilir.
Bu hafta ajandası yoğun ama majör bir veri bulunmuyor. Veriden veriye fiyatlama olabilir ve risk iştahı da buna göre şekillenebilir.
Dolar Endeksi’nin yukarı yönlü hareketinde 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç bölgesinin üzerine çıkılmış durumda. Tepki olarak izlediğimiz yükseliş tahmin ettiğimizden daha güçlü oluyor. 105,5 bir sonraki hedef olabilir.
Bu sabah 1,076 seviyesindeki paritede 1,075 ve 1,07 seviyeleri gün içi destek; 1,082 ve 1,088 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
BOE baş ekonomisti Pill, gündemlerinin faiz indiriminin ne zaman başlayacağı olduğunu ifade etti. Paritenin diğer yakasında ABD makro verilerinin beklenenden güçlü gelmesi ile dolar talebi artıyor. Beklenilenden sıcak olan ABD ekonomisi nedeni ile faiz indirim beklentileri öteleniyor. Bu durum majör para birimleri üzerinde baskı unsuru olarak karşımıza çıkıyor.
Tahvil faizleri, Dolar Endeksi yukarı hareket halinde dengelenme devam ediyor.
Dolar Endeksi’nde 200 günlük ortalama 103,8-104 seviyesindeki kuvvetli direncinin üzerine çıktı.
Bu sabah 1,255 seviyesinde bulunan paritede 1,251 ve 1,246 seviyeleri gün içi destek; 1,26 ve 1,265 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Altın:
Son gelen makro veriler ve temkinli FED risk iştahı üzerinde baskı yaratıyor. Piyasa faiz beklentilerinde yaşanan törpülenme Dolar talebini artırırken ABD 10 yıllık tahvil faizi artıyor. Bu iki unsur altın fiyatlarında satışa neden oluyor.
Tahminlerden güçlü ABD ekonomisi FED’in enflasyon hedefini gerçekleştirmesi için beklenenden sıkı durmasına neden olabilir. Makro veriler desteklediği ölçüde FED faiz indirim planında değişikliğe gidebilir. Şimdilik son gelen veriler FED’in itidalli olmasını gerektiriyor. Kıymetli madenler baskı hissetmeye devam edebilir.
Bu hafta makro verilerin yanı sıra FED üyelerinin açıklamaları ve sözlü yönlendirmeleri de fiyatlamalara etki edebilir.
ABD 10 yıllık tahvil faizinin ve Dolar Endeksi’nin tepki hareketi tahminimizden daha güçlü. Endeks 105,5, 10Y tahvil 4,35% civarına çıkabilir.
Altında 2.070 Usd üzeri haftalık kapanışlar olması, Dolar Endeksi’nde (DXY) 101 altına inilmesi, ABD 10 yıllık faizi ise 3,90% seviyesinin altında kalınması altın için olumlu senaryo oluşturabilir.
Bu sabah 2.024 Usd seviyesindeki ons altında 2.015 ve 2.000 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.035 ve 2.050 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Eurobond:
FED toplantısı ve Powell’ın şahin tondaki söylemleri ve geçen Cuma beklenti üstü gelen TDİ veri seti. Makro veriler ve yönlendirmeler risk iştahını baskılamaya devam ediyor. Piyasa FED faiz indirim öngörüsüne yaklaşırken dengelenme devam ediyor. ABD 10 yıllık faizi dün yüzde 4,17 seviyesine kadar yükseldi. Oyun değiştirici seviye olarak yüzde 4,40 seviyesini takip ediyoruz. Yüzde 4,40 seviyesini kuvvetli direnç noktası olarak görüyoruz.
Lokal tarafta, eurobondlar global piyasalar ile paralel hareket ediyor. ABD 10 yıllık faizin yükselmesi, lokal tarafta baskı unsuru olarak karşımıza çıkıyor. Ana resimde Türkiye eurobondları için temkinli-iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz
Türkiye 5 yıllık CDS 332 ile günü tamamladı. Eurobondlar yatay karışık seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda -6 ile +2 cent; orta vadelilerde -10 ile -16 cent; uzunlarda +1 ile +3 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,25%, 7,85% ve 8,37% oldu.

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş