Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Global piyasalarda enerji fiyatlarında yaşanan yükseliş enflasyon endişelerini ön plana çıkarıyor. Suudi Arabistan ve Rusya'nın gönüllü arz kesintilerini yıl sonuna kadar uzatmasının ardından piyasaların arz sıkıntısına ilişkin endişeleri nedeniyle Brent cinsi ham petrolün yükselişe devam ediyor. Arz kesintilerinin uzaması enerji fiyatlarındaki yükselişi tetikliyor. ABD'de enflasyon üzerinde baskı yaratma korkusu FED'in faizleri uzun süre yukarda tutacağı korkularını canlı tutuyor. Enflasyon ile ilgili olumsuz beklenti ABD tahvil faizlerinin yukarı yönelmesini ve yeni denge arayışı içerisinde olmasını sağlıyor. Dün ABD ISM hizmet endeksi verileri beklenti üstü gelerek 54,5'e yükseldi. ABD'de hizmet sektörü aktivitesi yeni siparişler ve işe alımların etkisiyle 6 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Hizmet PMI ise beklentilerin altında kaldı.
FED-Bej Kitap, ekonomide büyümenin ılımlı olduğunu, hane halkının tasarruflarının azaldığını ve borçlanmanın arttığını, konut sektöründe arz sıkıntısı olduğunu, istihdamda ve maaş artışlarında yavaşlama olduğunu ortaya koydu.
Diğer taraftan Avrupa'da resesyon endişeleri ön plana çıkarken reel getiri arayışı USD talebini canlı tutmaya devam ediyor. ABD'de açıklanan ekonomik verilerde ekonominin ılımlı şekilde büyüme devam etmesi resesyon kaygılarının ortadan kalkması FED'in alacağı kararlar için aceleci davranmasını gerektirecek bir durum olmadığı kanaatindeyiz.
Çin verilerinin ise dikkatle takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu noktada Çin hükümetinin attığı ekonomiyi canlandırıcı adımlarının devam etmesinin 'çok geç müdahale riski'nin önüne şimdilik geçtiğini düşünüyoruz. Çin tarafında endişeler ile birlikte yükselen CDS risk primi piyasalarda tedirginlik yaratmayı sürdürüyor. ABD tarafında işler yolunda görünse bile diğer ekonomilerdeki olumsuz olayların olumlu fiyatlamaların önüne geçme riski olduğunu not ediyoruz.
Avrupa tarafında büyümeye yönelik endişeler devam ederken PMI verilerindeki keskin düşüşler resesyon korkularını devam ettiriyor. Piyasalar Eylül ayında ECB'den ekonomik koşullardan dolayı güvercin bir yaklaşım beklentisi içinde. Dün ECB- Knot piyasaların Eylül ayında faiz artırım ihtimalini hafife aldığını faiz kararının 'kıl payı' bir karar olacağını belirtti. Avrupa tarafında daha öncede Lagarde'ın açıklamalarında belirttiği gibi öncelikli hedef enflasyon. Bu noktada ECB'nin enflasyon ile mücadelede işleri sıkı tutacağını düşünmeye devam ediyoruz. Dün BoE Başkanı Bailey, 'Döngünün en tepesinde olduğumuzu söyleyemiyorum. Çünkü önümüzde bir toplantı var. Fakat sanıyorum faiz oranlarında mevcut kanıtlar bazında (bu döngünün) sonlarına yakınlaşmış durumdayız' dedi.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı negatif. ABD vadelileri yüzde 0,1 civarı eksi seyrediyor. Asya borsaları da satıcılı. Çin yüzde 0,6, Hong Kong yüzde 1, Japonya 0,2 civarında eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,29%, Dolar Endeksi 104,8 ons altın 1.920 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, dün merakla beklenen OVP açıklandı. Gerçekçi bir yaklaşım sergilenen OVP'de büyüme tahminleri düşerken enflasyon tahminleri yükseldi. Enflasyonu düşürmek için büyümeden feragat edilmesini önemli görüyoruz. Verilen kur patikasındaki hedefler, enflasyon hedefleri ile uyumlu olarak ele alınmış. Özetlemek gerekirse metrikler, uç noktalarda değil. Ancak gerçekleştirilmeleri için efora ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz. Önceki programlara göre yapısal reformlar kısmının ele alınması programa destek sağlayabilir.
OVP programındaki gerçekçi yaklaşımdan sonra Değişim-Dönüşüm-Sadeleşme yolunda 21 Eylül'de yapılacak olan PPK (sıkılaşma politikası) kararları enflasyon ile yapılan mücadelede oldukça önemli. Enflasyon ile yapılan bu zorlu mücadelede atılan adımları bir bütün olarak düşünmeye devam ediyoruz. 8 Eylül tarihinde derecelendirme kurulusu Fitch'in gözden geçirmesi bulunuyor. Derecelendirme kurumları tarafından gelecek olumlu haberlerin açıklanan OVP için destekleyici bir güç görevi göreceğini düşünüyoruz.
 


Usd/TL:
Yükselen enerji fiyatları beklenenden iyi durumda olan ABD ekonomisi enflasyon tehdidini canlı tutmaya devam ediyor. Risk iştahının azalması Dolar talebini artırırken ABD 10 yıllık faizlerindeki yükseliş piyasalar üzerinde baskı kurmaya devam ediyor. Haftaya ABD TÜFE verisi, öteki hafta FED kararı piyasaya yön verebilir.
Lokal tarafta dün OVP açıklandı. Daha düşük büyüme, daha yüksek enflasyon ve bütçe açığı öngörüldü. Açıklanan programda piyasa beklentilerine paralel gerçekçi hedeflerin verilmesini olumlu olarak yorumluyoruz. Program pratiğe dönüşmesi ile birlikte piyasa güveni de olumlu yönde değişebilir diye düşünüyor.
21 Eylül'deki PPK kararları lokal tarafın ana gündem maddelerinden. Mali politikaların yanında sıkılaştırma adımlarının hızı ve büyüklüğü önemli oluyor. Sıkılaştırma devam ettikçe TL üzerinde yaşanan baskı azalabilir.
Kur yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 26,79 civarında işlem görüyor. Aşağıda 26,60 ve 26,50; yukarıda 27 ve 27,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
OVP programı açıklandı. Gerçekçi bir politika yolu izlemeyi hedefleyen program ekonomik büyüme beklentilerini düşürürken enflasyon beklentilerini yükseltti. Enflasyon ile mücadelede sıkı para politikası desteği noktasının açıklamalarda önemli olduğunun altını çiziyoruz.
Enflasyon ile mücadeleden sonuç alınıncaya kadar devam etmesi beklenen kademeli faiz artışları (sıkı para politikası) ve makro ihtiyatı tedbirlerin sadeleşmesi Tahvil ve Bono piyasası faizlerinin yukarı yönde yeni denge noktalarına yükselmesini sağlayabilir.
Globalde, risk iştahı zayıf seyretmeye devam ediyor. Enerji fiyatları ve gıda fiyatlarında devam eden artış yapışkan enflasyon tehlikesini gündemde kalmasına yol açıyor. ABD tarafında faiz artırım tartışmalarından ziyade enflasyon tehdidi yüzünden uzun süre sıkı duruşun devam etme ihtimali piyasaların risk iştahını sınırlıyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 5 baz baz puan artış ile %23,95 ve yatay %19,30 ile günü tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
7,900 seviyesini ana destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz...
Geri çekilmelerini ilk önemli destek noktası olarak izlediğimiz 7,900 üzerinde karşılayarak kısa vadeli yükseliş trendini sürdüren piyasada, dün seans içi kar realizasyonu ön plana çıktı. Çarşamba gününü -%0.66 oranında değer kaybıyla 8,181 puandan tamamlayan piyasada, 7,900 seviyesini seans içi geri çekilmelerde ilk önemli destek noktası olarak almayı sürdürüyoruz. Bu nokta üzerindeki hareketlerin ise ilk etapta 8,298 zirvesi olmak üzere 8,500 ve 8,750 seviyelerini hedefleyecek yükselişin devamını getireceğini düşünüyoruz. Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini koruyan piyasada, 7,900 altındaki olası seyrin ise piyasada 7,500 ve 7,250 seviyelerine yönelik baskı oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Dolayısıyla 7,900 seviyesini aynı zamanda yükseliş yönündeki pozisyonlar için stop loss noktası olarak almaya devam ediyoruz.



Eur/Usd:
ABD'de açıklanan ISM hizmet endeksi beklentilerin üstünde gelerek 54,5'e yükseldi. Tüketici talebinin ve ekonominin güçlü kaldığına işaret eden veri, enerji fiyatlarındaki yükseliş ile birlikte değerlendirildiğinde piyasa tarafından enflasyon tehlikesi olarak yorumlandı. Günün diğer verisi ise hizmet PMI idi; sınırlı düşüş kaydetti. Bir yandan ABD ekonomisi ile olumlu sinyaller gelmeye devam ederken enerji tarafından gelen baskı piyasaların kafasını karıştırıyor. 13 Eylül tarihinde ABD TÜFE veri setinin sıkılaştırmanın yeterli düzeyde olup olmaması hususunda önemli bir gösterge olacağını düşünüyoruz.
Avrupa'da ise açıklanan veriler resesyon tehlikesini canlı tutarken piyasalar 14 Eylül'de ECB'nin güvercin tonda açıklamalarda bulunacağı beklentisini fiyatlara yansıtmaya devam ediyor. Paritede 200 günlük ortalama 1,082 civarından geçmekte olup olası bir faiz artırımı 200 günlük ortalama üstü fiyatları teknik olarak gündeme getirebilir. Dolar endeksinde (DXY) kuvvetli direnç noktası 105,5 seviyeleri olarak öne çıkmaktadır.
Bu sabah 1,073 seviyesindeki paritede 1,07 ve 1,065 seviyeleri gün içi destek; 1,078 ve 1,08 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
İngiltere merkez bankası BOE'nin başkanı Bailey, yıl sonunda enflasyonda düşüşün belirginleşeceğini ifade etti. Politika faizinde ise zirveye yakın olduklarını belirtti. Güvercin sözler Gbp için aleyhe diyebiliriz.
Euro bölgesinde PMI keskin düşüş yaşanırken ABD tarafında gelen PMI verileri beklenti üstü gelmeye devam ediyor. ABD tarafında ekonominin çarklarının döndüğünü gösteren veriler yumuşak iniş senaryosuna uyarken artan enerji fiyatları enflasyon endişelerini de beraberinde getiriyor.
Piyasalarda Avrupa bölgesinde yaşanan yavaşlamanın Merkez Bankalarının faiz artışlarına ara vereceği beklentisi oluşmaya başladı. Önceliğin enflasyonla mücadele olduğunu düşündüğümüzde enflasyon verilerinde tatmin edici düşüşler gelene kadar Eylül ayında faiz artırımının hala masada olduğunu düşünüyoruz.
Bu sabah 1,25 seviyesinde bulunan paritede 1,245 ve 1,235 seviyeleri gün içi destek; 1,258 ve 1,26 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz.



Altın:
ABD'de büyümenin dirençli kalması, enerji fiyatlarında yaşanan artış enflasyon endişelerini canlı tutuyor. Fed'in enflasyon ile mücadelede sunduğu reel getiri ve enflasyon endişeleri ile sıkılaşma sürecinin beklenenden uzun süreceği düşüncesi Usd talebinin güçlü kalmasını sağlıyor. Faiz getirisi olmayan altın için tercih sebebi sunamıyor. 13 Eylül'de açıklanacak ABD TÜFE veri seti değerli metal için önemli olacağını düşünüyoruz. Veriye kadar 200 günlük hareketli ortalama etrafında bir dengelenme akabinde veri sonrasında yön tayini bekliyoruz.
Altın için kısa vade önemli olan seviye 1.915 Usd. Altın 200 günlük ortalaması 1.915 civarında bulunuyor. Altın tarafında 1.915 Usd altı fiyatlamalar teknik olarak görünümü olumsuza çevirebilir.
Bu sabah 1.920 Usd seviyesindeki ons altında 1.910 ve 1.900 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.935 ve 1.956 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Eurobond:
ABD tarafında sıkılaştırma sürecinin beklenenden uzun süreceği korkuları tahvil faizlerindeki yükselişi desteklemeye devam ediyor. DXY 105,5 kritik direnç seviyesine yaklaşırken 13 Eylül'de yapılacak FOMC toplantısı öncesinde son fiyatlamalar yapılıyor. DXY dün günü 104,84 seviyesinde tamamlarken ABD tahvil faizleri yüzde 4,30 seviyelerinde günü kapadı.
Lokal tarafta, OVP detayları belli oldu. Gerçekçi bir politika yolu izlenen programda büyüme hedefleri düşürülürken enflasyon hedefleri yukarı yönlü revize edildi. Enflasyon ile mücadelede mali politikalar ile birlikte sıkı para politikasıyla destekleneceği ifade edildi. OVP aynı zamanda yapısal reformlarında ön planda olacağı bir program olarak açıklandı.
OVP ile birlikte 21 Eylül'de PPK toplantısında alınacak kararlar ve Kredi Derecelendirme kuruluşlarından gelebilecek olumlu değerlendirmeler, eurobond fiyatları için olumlu yönde katalizör görevi görebilir.
CDS 382 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 22-24 cent; orta vadelilerde 33-62 cent; uzunlarda 64-67 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,41%, 8,35% ve 8,79% oldu.

  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş