Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Jeopolitik riskler kontrol altında tutulmaya çalışılıyor. Atılan ‘diplomatik’, askeri adımlar bunda etkili oluyor.
Son FED toplantısı ve geçtiğimiz Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam veri seti sonrasında risk iştahında artış gözlendi. FED toplantısında piyasa beklentilerine paralel politika faizi sabit bırakıldı. FED Başkanı Powell, finansal ve mali koşulların, ekonomiye sıkılaştırma etkisi yaptığını ve bunun piyasa üzerinde etkilerini görmeye başladıklarını belirtti. ABD tahvil faizlerinde yaşanan yükselişin FED’in ek sıkılaşma ihtiyacına ‘ikame’ olması ve uygulanan para politikasının gecikmeli gelen etkilerinin FED tarafından görülmek istenmesi (sabırlı bir FED) piyasalarda risk iştahını destekledi. Cuma günü gelen tarım dışı istihdam veri seti uygulanan para politikasının gecikmeli etkilerini doğrular şekilde gelerek risk iştahını destekledi. Manşet rakamın beklenti altı gelmesi ve buna maaş bazlı enflasyon riskleri için önemli olan ortalama saatlik kazançlarında beklenti altı kalarak eşlik etmesi riskli varlıklarda alım iştahını artırırken, Dolar Endeksi (DXY) ve tahvil getirilerinde negatif fiyatlamalara neden oldu.
Özetlemek gerekirse, FED’in bir önceki toplantıda söylediği ‘daha uzun süre daha yüksek faiz’ noktasında daha yüksek faiz kısmının törpülendiğini düşünüyoruz. Biz bu süreçte (eldeki veri seti ile) piyasalardaki iyimserliğin sürebileceği kanaatindeyiz.
FED-Kashkari, 3 aydır umut verici veriler olduğunu ancak enflasyonda zafer ilan etmek için erken olduğunu ifade etti. Kashkari’nin sözleri, son aylarda FED’de gördüğümüz yavaşlamanın arka planını oluşturuyor bizce. Faizde zirve seviyesinin oluşmuş olabileceği ihtimalini de ortaya koyan sözler diye de düşünüyoruz.
Avrupa tarafında resesyon endişeleri devam ederken enflasyon da yaşanan katılık sürecin sıkıntılı devam etmesine neden oluyor. Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) verilerine göre fabrika siparişleri Eylül'de aylık bazda yüzde 0,2 arttı. Beklentilerin aksine iyi gelen veri imalat sektöründe yaşanan sıkıntıların bir nebze azaldığına işaret olabilir.
Asya tarafında, Japonya Merkez Bankası’nın politika duruşunda değişikliğe gitmemesi bu yılı negatif faiz ortamı ile tamamlayacağı sinyalini güçlendiriyor. Bu duruş Japon Yeni üzerinde oluşan baskının devam etmesini sağlayabilir. 150 seviyesinde politika yapıcılar müdahale seviyesi olarak okunuyor.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı negatif. ABD vadelileri 0,2 civarı eksi. Asya da satıcılı. Hong Kong yüzde 1,6 civarı, Çin yüzde 0,3 civarı, Japonya yüzde 1 civarı negatif. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,64, Dolar Endeksi 105,3 ons altın 1.974 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, jeopolitik risklerin artmaması (hatta biraz azalması) ekonomik konuların öne çıkmasını sağlıyor. Böylece yeni ekonomi yönetiminin çabaları görülür, konuşulur oluyor. Risklerin kontrol altında tutulması, enflasyon ile mücadelede atılan adımların karşılık bulmasını sağlıyor. CDS risk priminde yaşanan düşüş ile birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığı yeni yurt dışı borçlanmasına hazırlanıyor.
Hazine dün yaptığı ihalelerde bileşik faiz 11 ay vade bonoda yüzde 40,03, 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli tahvilde 35,77% oldu. Toplam borçlanma ise ROT dahil 1,25 ve 17,35 milyar TL tutarında gerçekleşti.



Usd/TL:
FED açıklamaları ve geçen Cuma gelen beklenti altı istihdam verileri piyasalara, mevcut sıkılaşmanın yeterli olabileceği kanısını getirdi. Veri odaklı yaklaşım ile birlikte FED’in para politikasında gecikmeli etkileri görmek için bir faiz artışına gitme ihtimalinin şimdilik azaldığını düşünüyoruz.
Lokal tarafta, yurt dışı tarafta enflasyon ile ilgili beklentilerde katılık sürmesine rağmen beklentilerde bir bozulma olmaması, aşağı yönlü hareketin sürmesi yeni ekonomi ekibinin enflasyon ile mücadelede işini kolaylaştırabilir. Uygulanan politikalarda kararlılık ve kademeli yükselen faizler TL‘nin cazip bir yatırım aracı olması hususunda yol açmaya devam ediyor.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 28,45 civarında işlem görüyor. Aşağıda 28,00 ve 27,50; yukarıda 28,50 ve 29,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Hazine dün yaptığı ihalelerde, 11 ay vade bonoda bileşik faiz yüzde 40,03’te oluştu. 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli tahvil ihalesinde bileşik ise 35,77% oldu. TLREF’te 23 milyar TL’lik teklife karşılık ROT dahil 17,35 milyar TL net satış yapılırken kısa ihraçta 4,8 milyar TL talep, 1,25 milyar TL satış yapıldı. Tahvil faizlerinde yukarı yönlü dengelenme devam ediyor
Globalde, FED kararı ve ABD istihdam verisi sonrası ABD tahvil faizlerinde yukarı yönlü baskı azalarak yüzde 4,50-4,70 bandında dengelenme yaşanıyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 2,05 baz puan artarak ve 16 baz puan artarak, %39,65 ve %28,60 seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
7,800 direncini aşmayı başaran piyasada yükselişin devamını bekliyoruz... Geçtiğimiz hafta 7,297 üzerinde kısa vadeli taban oluşumu gerçekleştirme çabasıyla tepki alımlarının ön plana çıktığı piyasada, haftanın ilk işlem gününde kritik direnç noktası olarak izlediğimiz 7,800 seviyesinin yukarı geçildiğini gözlemliyoruz.
Bu kapsamda pazartesi gününü %2.10 oranında değer artışıyla 7,868 puandan tamamlayan BIST 100 Endeksi'nde, seans içi geri çekilmelerde 7,800 seviyesini artık ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. 7,800 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin sürdüreceği alım eğiliminin ise bir üst hedef olarak izlediğimiz 8,100 direncine yönelmeyi sürdüreceğini düşünüyoruz. 7,800 seviyesini aşarak 3 Ekim tarihinde başladığı kısa vadeli düşüş trendini tamamlayan piyasada, 8,100 direncinin aşılması durumunda ise sırasıyla 8,250 ve 8,560 zirvesi hedeflenecektir.
Aşağı yönde baktığımızda ise 7,800 altında 7,400 bölgesi ana destek konumunu sürdürüyor.



Eur/Usd:
Şahin tarafta bulunan FED son toplantısı sonrasında güvercin tarafa yakın mesajlar verdi. Para politikasının gecikmeli etkilerine atıfta bulunan FED Bakanı Powell mevcut sıkılaşma döngüsünün sınırlayıcı olduğunu, finansal koşullarında sıkılaştırmaya yardımcı olduğuna değindi. Verileri izleyeceklerini belirten başkan, Aralık ayına kadar iki adet enflasyon verisinin geleceğini ve verilerin sonuçlarına göre karar vereceklerini belirtti. Piyasalara FED’in bekle gör stratejisinde davranacağını ve bir süre daha faiz artırımlarına gitmeyeceklerini fiyatlamaya çalışıyorlar. Dolara talebi azalırken majör para birimlerine talep artırıyor.
Bu hafta için Çarşamba günü Powell ve Lagarde, Perşembe günü Lagarde konuşma yapacak. Bunlar merkez bankaları yetkililerinin hafta boyunca yapacakları açıklamalar arasında öne çıkanlar.
Dolar Endeksi’nde teknik olarak 105,5 kuvvetli destek noktasının altına indi. Yatırımcıların algısı değişim gösteriyor. 105,5 altında fiyatlamalar 104 seviyelerine kadar düşüşlerde kapı aralayabilir.
Bu sabah 1,071 seviyesindeki paritede 1,068 ve 1,062 seviyeleri gün içi destek; 1,08 ve 1,087 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
İngiltere inşaat PMI, önceki ayın hafif üzerinde geldi. Ancak Mayıs 2020’den beri en zayıf bölgede kalmayı sürdürüyor. Cuma günü açıklanacak 3Ç büyüme verisinin yatay (sıfır civarı) gelmesi bekleniyor.
Paritede yaşanan hareketlerde majör etken FED toplantısı ve sonrasında Powell tarafından verilen mesajlardı. Piyasalar FED’in para politikalarının gecikmeli etkilerini takip etmek istediğinden dolayı faiz artırımda aceleci olmayacağını ve mevcut sıkılaşmanın yeterli olacağına fiyatlamalarda ağırlık vermek istiyor. Dolar talebinin azalması pariteyi yukarı yönlü desteklemeye devam edebilir.
Dolar Endeksi’nde teknik olarak 105,5 kuvvetli destek noktasının altına indi. Yatırımcıların algısı değişim gösteriyor. Kritik destek seviyesi 105,5 seviyesi altında dolar endeksinde baskı devam edebilir.
Bu sabah 1,233 seviyesinde bulunan paritede 1,235 ve 1,23 seviyeleri gün içi destek; 1,242 ve 1,247 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Altın:
Jeopolitik risklerle birlikte altına olan talep arttı. Risklerde yaşanan dengelenme ve sonrasında çevresel yayılma riskinde azalış değerli metalde kar satışlarında etkili olabilir.
FED’in uyguladığı para politikalarının sonucunu görmek istemesi ve faiz artışlarının sonuna yaklaşılması Altın tarafında yükselişleri desteklemediğini görüyoruz. Dengelenme sürecinin devam ettiği altında asıl hareketin faiz indirimi beklentileri kuvvetlendiği zaman yaşanacağını bekliyoruz. Teknik olarak yükselişin devamı için 2.020 Usd seviyesinin aşılması gerekiyor.
Altın için kısa vade 1.985 Usd takip edilebilir. Üstünde yukarı istek artabilir.
Ana resimde ise 200 günlük ortalama üstünde kalınması ve haftalık kapanışlar oluşması yukarı yönlü görünümü sağlamlaştırıyor 200 günlük ortalama 1.933 Usd seviyelerinde.
Bu sabah 1.973 Usd seviyesindeki ons altında 1.970 ve 1.955 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.985 ve 2.000 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Eurobond:
ABD istihdamında yavaşlama, FED şahinliğinin azalması, ABD borçlanma takviminin uzun vadeden kısa vadeye yoğunlaşması ve borçlanma miktarının beklenenden az olması. Bu nedenlerden dolayı ABD tahvil talebinde artış yaşandı.
ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yön değiştirici seviye olarak yüzde 4,40’ı önemsiyoruz.
Lokal tarafta,. ABD tahvil faizleri ile korelasyon devam ediyor. Bu tarafta yaşanan olumlu hava Türkiye CDS’lerinde ve eurobond fiyatlarında karşımıza çıkıyor. CDS risk priminde yaşanan düşüş ile birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığı yeni yurt dışı borçlanmasına hazırlanıyor.
Eurobond piyasasında temkinli iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz.
CDS 370 ile günü tamamladı. Eurobondlar negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 12-26 cent; orta vadelilerde 61-69 cent; uzunlarda 82-87 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,05%, 8,50% ve 8,99% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş