Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)


Global piyasalarda, FED’in Mart ayında faiz indirimine gideceği beklentisi giderek azalırken beklentiler Mayıs ve Haziran aylarına doğru kaymaya devam ediyor. Beklentilerde yaşanan değişim ise fiyatlamaların dengelenmesine neden oluyor. FED üyelerinden bu hafta da itidalli açıklamalar gelmeye devam ediyor. Dün, FED-Barkin enflasyonda iyi rakamların sürdürülebilir olduğunu ve genele yayıldığını görmeleri gerektiğini ve faiz değişikliği için sabırlı olmaya ihtiyaçları olduğunu belirtti.
FED yılın ilk toplantısını geçen hafta gerçekleştirdi. Piyasa yönlendirmesi ‘şahin’ tonda oldu. Gelen öncü makro veriler kısa vadede ekonomik ivmenin beklenenden iyi olduğunu gösterdi. Piyasalarda resesyon korkuları rafa kalkarken enflasyon ve istihdam piyasasında katılık endişeleri risk iştahını baskıladı. Resesyon ihtimalinin zayıflaması ve ekonomik ivmenin beklenenden güçlü gelmesi ABD hisse senedi piyasası için olumlu hareketlere neden olurken, enflasyon ve istihdam da görülen katılık faiz indirim beklentilerinin ötelenmesine neden oluyor. Bu sebeple ABD 10 yıllık faizi ve altın fiyatları baskı altında kalıyor, dolar talebi güçlü duruyor.
ABD Hazinesi’nin Çarşamba günü gerçekleştirdiği rekor tutardaki 10 yıllık tahvil ihalesine güçlü talep gelirken, getiri oranı beklentilerin altında oluştu. 42 milyar Usd tek seferlik ihraç piyasadan iyi bir talep ile karşılandı. Talebin güçlü olmasını, piyasanın mevcut tahvil faizi seviyelerini alım fırsatı olarak değerlendirdiği şeklinde yorumluyoruz.
Asya tarafında, Çin tarafında deflasyon riskleri devam ediyor. Dün açıklanan Çin'de tüketici fiyatları endeksinin Ocak ayında bir önceki yıla göre yüzde 0,8 düştüğünü belirtti. Üretici fiyat endeksi Ocak ayında bir önceki yıla göre yüzde 2,5 geriledi.
Japonya merkez bankası BOJ politika değişikliği için karar aşamasında. BOJ başkan yardımcısı Shinichi Uchida'nın, merkez bankasının negatif faiz oranı politikasını sonlandırdıktan sonra bile agresif bir şekilde faiz oranlarını artırmasının muhtemel olmadığını söylediğini bildirdi. Bu açıklamalar ile USDJPY paritesi yukarı hareketine devam ediyor. Paritenin Dolar Endeksi’nde (DXY) ağırlığı yüzde 13,6. USDJPY’de yükselişin devam etmesi , Dolar Endeksine USDJPY paritesinin ağırlığı ölçüsünde etki edebilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı çoğunlukla pozitif. ABD vadelileri -0,05 ile 0,45% arasında yatay. Asya piyasaları ağırlıklı pozitif. Hong Kong 1% civarı eksi. Japonya 0,4% civarı, Çin 1,2% civarı pozitif. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,15, Dolar Endeksi 104,15, ons altın 2.034 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, dün Enflasyon Raporu sunumu TCMB Başkanı Fatih Karahan tarafından yapıldı. Karahan, politika faizinin mevcut seviyesinin gerekli sıkılığı yansıttığını belirtti. 2024 ve 2025 enflasyon tahminlerinde bir değişikliğe gidilmedi. Sunumda, TÜFE’nin 2024, 2025 ve 2026 yıllarını sırasıyla %36, %14, %9 seviyesinde tamamlayacağı görüşü korundu. Enflasyonda ‘belirgin bir bozulma’ olması durumunda para politikasının daha da sıkılaştırılabileceğini belirtti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) toplam rezervleri, 2 Şubat haftasında bir önceki haftaya göre 1,7 milyar dolar azalışla 135,44 milyar dolara geriledi.
Bugün sanayi üretimi verisi açıklanacak.




Usd/TL:
Piyasa FED’in faiz artışının Mart sonrasında olacağını büyük oranda kabullenmiş durumda. Ne zaman ilk faiz indirimi olacak sorusu gündemin ortasında yer alıyor. Diğer taraftan Japonya Merkez bankasının politika değişikliği için aceleci davranmaması USDJPY artmasına neden oluyor. DXY için yukarı itici faktör olarak karşımıza çıkıyor.
FED yetkililerinden yılın son dönemini işaret eden açıklamalar ve faiz indirimi beklentilerinin ötelenmesi, makro veri zayıf günlerde Usd talebini güçlü tutuyor.
Lokal tarafta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 36 olarak korurken, Başkan Fatih Karahan para politikasının gerekli sıkılık düzeyine ulaştığını, politika faizinin mevcut seviyede gerektiği müddetçe kalacağını ancak enflasyon görünümünün bozulması halinde yeniden sıkılaştırmaya gidilebileceğini açıkladı. Enflasyon raporunun sunumu ve ileriye dönük projeksiyonların gerçekçi ve yakalanabilir olduğunu düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 30,67 civarında işlem görüyor. Aşağıda 30,50 ve 30,00; yukarıda 31,00 ve 31,50 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
2 yıllık gösterge tahvil Kasım ayından bu yana (yaklaşık 3 ay) 37-43% bandında, 10 yıllık gösterge tahvil ise Eylül ayından bu yana (yaklaşık 5 ay) 25-29% bandında hareket ediyor. Politika faizinin zirve seviyesine ulaştığı yönündeki yönlendirme ile de son haftalarda daha dingin bir seyir izliyorlar.
Tahviller için cazip bir konjonktür oluşmuş durumda. Enflasyonun patikasının ve Merkez Bankası’nın politikasının biraz daha netleşmesi acılıları iştahlandırabilir. Dün enflasyon sunumu gerçekleştirildi. Verilen mesajların piyasa tarafından olumlu algılandığını düşünüyoruz. Sunumun-raporun piyasa tarafından satın alınmaya devam etmesi halinde tahviller için olumlu sonuçlara ulaşmada bir basamak olabilir.
Globalde, ABD Tahvil ihraçlarında ilk çeyrek borçlanma takvimini tamamladı. Piyasa tahvil ihracına iyi bir taleple karşılık verdi. Tahvil faizlerinde yaşanan yükselişi piyasanın alım yönünde değerlendirdiğini görüyoruz.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 20 baz puan azalarak %42,79 ve 4 baz puan artarak 27,18% seviyesinden tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Yukarı hareket devam ediyor... 26 Aralık tarihinde başladığı kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrini sürdüren piyasada, dün 8,990 ile TL bazında tüm zamanların en yüksek seviyesi yenilenmiş oldu.
Perşembe gününü %1.21 oranında değer artışıyla 8,949 puandan tamamlayan piyasada, 8,950 seviyesi seans içi ilk önemli direnç konumunda. Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini koruyan piyasada, seans içerisinde artık 8,750 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. Bu destek noktası üzerindeki hareketlerin ise sırasıyla 8,950, 9,000 ve 9,150 hedef noktalarını test edebileceğini düşünüyoruz.
Geri çekilmelerde 8,750 üzerinde devam edecek yükseliş trendi kapsamında, bu seviye altındaki olası hareketleri ise yükseliş eğiliminin ilk zayıflama sinyali olarak değerlendireceğiz. Bu durumda bir alt noktada 8,600 ve kısa vadeli trendin ana destek olarak izlediğimiz 8,450 seviyelerine doğru ara bir düzeltme hareketinin gündeme gelebileceğini göz önünde bulunduruyoruz.




Eur/Usd:
Paritenin odak noktası makro veriler ve makro veriler üzerine oluşturulan merkez bankası politikaları. Gelecek aylarda siyasette odak da yer bulabilir.
Avrupa kanadında veri takvimi sakin. Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyelerinin de bu hafta faiz indirimine yönelik mesajları vardı. Üyelerin temkinli duruşu benimsediklerini görüyoruz.
FED faiz indirim beklentilerinin ötelenmesi, paritede denge arayışına neden oluyor. 1,07 üstünde denge çabası devam ediyor. Diğer taraftan Japonya Merkez Bankası’nın politika değişikliği (faiz artırımı) için geçiş süresinin uzaması USDJPY paritesinde Dolar lehine baskı oluşturuyor. Asya tarafında oluşan hareket, Dolar Endeksi’nin (DXY) 104 seviyesinin üstünde durmasına destek oluyor.
Parite 1,07 üzerinde kalma çabası sergiliyor ve bundan başarılı oluyor. Bu sebeple biraz tepki verebileceği kanaatindeyiz. İlk etapta 1,085-1,09 görülebilir diye düşünüyoruz.
Dolar Endeksi (DXY) 104 seviyesi üzerinde fiyatlamayı sürdürüyor. Makro veriler yol gösterici olmaya devam etmesini bekliyoruz.
Dolar Endeksi’nin yukarı yönlü hareketinde 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç bölgesinin üzerine çıkılmış durumda. Tepki olarak izlediğimiz yükseliş tahmin ettiğimizden daha güçlü oluyor. 105,5 bir sonraki hedef olabilir.
Bu sabah 1,077 seviyesindeki paritede 1,075 ve 1,07 seviyeleri gün içi destek; 1,082 ve 1,088 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.




Gbp/Usd:
İngiltere Merkez Bankası (BoE) Parasal Politika Komitesi Üyesi Catherine Mann, ülkede enflasyonun halen kalıcı bir şekilde ivmelenme riski olduğu uyarısında bulundu.
Majör merkez bankalarının faiz indirim süreçleri için FED’i takip ettiklerini düşünüyoruz. Yılın ikinci yarısında senkronize faiz indirim hareketleri görebiliriz.
Dolar Endeksi’nde 200 günlük ortalama 103,8-104 seviyesindeki kuvvetli direncinin üzerine çıkmış durumda. Mevcut dinamik 104 üzerini bir süre daha mümkün kılabilir.
Bu sabah 1,262 seviyesinde bulunan paritede 1,26 ve 1,256 seviyeleri gün içi destek; 1,265 ve 1,269 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.




Altın:
ABD para biriminin ve ABD tahvil faizlerinin yukarı hareket etmesi kıymetli madenlerin baskılanmasına yol açıyor. Ayrıca jeopolitik taraftan destek de gelmeyince ekonomik ajanda baskı yaratıyor.
Dün de benzer hareketler devam etti. ABD 10 yıllık faizi ve DXY kısmı artış gösterirken altın 50 günlük ortalama 2.030 Usd civarında tutunmaya çalışıyor. Dolar Endeksi’nin 104 altı fiyatlamalara geçmesi baskının azalmasına neden olabilir. Dün altın günü 2.031 Usd civarında kapadı.
Makro veriler ışığında adım adım ilerleyerek fiyatlama sürebilir. FED temkinli olunca altın kısa vadede cazip olamıyor, orta vadede ise cazibesini koruyor.
Teknik olarak 2.000-2.070 Usd arasında bant hareketi devam ediyor.
ABD 10 yıllık tahvil faizinin ve Dolar Endeksi’nin tepki hareketi tahminimizden daha güçlü. Endeks 105,5, 10Y tahvil 4,35% civarına çıkabilir.
Bu sabah 2.034 Usd seviyesindeki ons altında 2.015 ve 2.000 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.035 ve 2.050 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.




Eurobond:
ABD tahvil ihalelerinde ilk çeyrek borçlanması sona erdi. İhraçlara talepte bir problem yaşanmadı. FED’in şahin sözleri faiz indirim beklentilerini öteliyor. Tahvil faizlerinin yüksek kalmasına yol açıyor. Ana senaryo çerçevesinde ABD 10 yıllık tahvil faizindeki yükseliş yüzde 4,40 seviyesini geçmediği sürece tepki olarak kalmasını bekliyoruz.
Lokal tarafta, eurobondlar global piyasalar ile paralel hareket ediyor. Ana resimde Türkiye eurobondları için temkinli-iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz. CDS’de gelinen seviyeler ihraç tarafının hareketli olmasını sağlıyor. Hazine 2034 vadeli eurobond ihraç etti.
Türkiye 5 yıllık CDS 325 ile günü tamamladı. Eurobondlar pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 7-11 cent; orta vadelilerde 28-41 cent; uzunlarda 42-50 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,09%, 7,65% ve 8,17% oldu.

 

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.