Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

New York FED’in anketine göre ABD tüketicilerinin kısa vadeli (1 yıl) enflasyon beklentisi Aralık ayında yüzde 3 oldu. 2021 yılından beri en düşük seviyeye geriledi. 3 ve 5 yıl vadeli beklentilerde de benzer seviyelere inildi. Enflasyonla mücadelede tüketici beklentileri ve davranışları önemli. Tüketiciler enflasyon endişeleri ile fiyatların artacağı endişesi ile talebini öne çekerek fiyat artış hızına etki edebilir. Son gelen ankette tüketicilerin enflasyon beklentilerinin düştüğünü görüyoruz. Beklentilerin düşmesi FED’in faiz indirim sürecinde elinin rahatlamasını, FED’in biraz cesaretlenmesini sağlayabilir.
Diğer taraftan FED başkanlarının açıklamaları gelmeye devam ediyor. Makro veriler ile birlikte sözlü yönlendirmeler de piyasa fiyatlamalarında karşılık buluyor. Atlanta Fed Başkanı Bostic ABD’de enflasyonun yüzde 2 hedefine giden patikada olduğunu söylerken, FED guvernörü Bowman bu seviyeye mevcut faizlerle ulaşılabileceğini belirtirken mevcut para politikasının yeterince sıkı olduğuna değindi. Ayrıca enflasyon düşmeye devam ederse para politikasının gevşemesi gerektiğini ancak henüz o noktada olmadıklarını da belirtti.
Özetlemek gerekirse, 2024 yılı için merkez bankaları ve piyasalar faiz indirimine dönemine hazırlanıyor. FED projeksiyonlarında 2024 yılı için 3 adet 25 baz puan indirim var. Buna karşılık piyasa beklentileri daha fazla faiz indirimine işaret ediyor. Beklentilerin gelecek olan makro veriler ışığında birbirlerine yaklaşacağını düşünüyoruz. beklentilerin belirgin ayrı kalması dalgalı makro veriler nedeniyle pek sürdürülebilir değil. Son günlerde yaşanan ‘beklentilerdeki yakınsama’ piyasalarda kar satışlarına neden olsa bile trend değişikliği yaratmayacağını düşünüyoruz. 2024 yılında veriler müsaade ettiği ölçüde FED faiz indirim sürecinin hızını ve büyüklüğünü ekonomiyi gözeterek yönetecektir.
Avrupa tarafında, Almanya ekonomisine yönelik zayıflama sinyalleri devam ediyor. Kasım ayı sanayi üretimi yüzde 0,2 beklenirken yüzde -0,7 olarak açıklandı. Veriler daralma bölgesinde derinleşmeye devam ediyor. Euro Bölgesi’nde imalat sanayiinde görülen yavaşlama ile hizmetler tarafında da görülebilir. Etkisinin daha sınırlı olmasını bekliyoruz. Verilerde en kötünün geride kalması ve faiz indirimlerinin ekonomik yavaşlama nedeni ile değil, enflasyon ile yapılan mücadelede elde edilen kazanımlar için yapılması parite tarafında daha sınırlı negatif fiyatlamalar sağlayabilir.
Asya tarafında, önceki gün gelen Japonya'da çekirdek enflasyonun Aralık'ta üst üste ikinci defa yavaşladığını gösteren verinin Japonya Merkez Bankası (BoJ) üzerindeki aşırı gevşek para politikasını sona erdirme baskılarının azalmasına neden olabilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı negatif. ABD vadelileri -0,1% civarında yataya yakın eksi. Asya piyasaları Japonya hariç negatif. Hong Kong 0,5% , Çin 0,2% eksi, Japonya yüzde 1,8 civarı artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,02, Dolar Endeksi 102,5, ons altın 2.031 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, 11 Ocak ve 12 Ocak tarihleri önemli. Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ‘Yatırımcı Günü’nün ilkini 11 Ocak Perşembe günü New York'ta gerçekleştirecek. 12 Ocak Cuma günü Moody’s ülkemizin kredi notunu gözden geçirecek. New York’taki toplantıya Gaye Erkan’ın fiziki, Mehmet Şimşek’in online katılması bekleniyor (basında çıkan son haberler bu yönde).
Hazine, dün 2 ve 5 yıl vadeli tahvillerle borçlanma programını sürdürdü. Toplam 33,8 milyar TL finansman sağlandı. Bu hafta yapılan 4 ihalede toplam 60 milyar TL finansman sağlanmış oldu. İç borçlanma stratejisine göre bu ay 98 milyar TL itfaya karşılık 120 milyar TL finansman sağlanması programlanıyor. Hazine, Ocak ayı programını 22 Ocak haftasında tamamlayacak.
Sanayi üretimi ve işsizlik oranı bugünün verileri.




Usd/TL:
Son gelen makro veriler, piyasaların, FED’in faiz indirimi projeksiyonuna yaklaşmasını gerektirir nitelikte geldi. Faiz indirim beklentilerinin törpülenmeye başlanması risk iştahını baskılarken Dolar talebini artırıyor. Bizim beklentimiz faiz indirim sürecini FED’in temkinli bir şekilde yöneteceği yönünde. Eğer makro veriler sürece destek olursa FED bir miktar daha hızlanabilir. Aksi halde temkinli olup sıkı duruşunu uzatabilir.
Yarın açıklanacak olan ABD TÜFE verisi önemli. Beklenti altına inen enflasyon piyasaların risk iştahına olumlu etkileyebilir. Dolar talebi azalabilir. Eğer veri enflasyonun dirençli olduğunu gösterirse Usd gücünü bir miktar daha artırabilir.
Dolar Endeksi, 101 seviyesindeki destek ve 103,8 seviyesinde bulunan direnç seviyesi arasında hareket ediyor.
Lokal tarafta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ‘Yatırımcı Günü’nün ilkini 11 Ocak Perşembe günü New York'ta gerçekleştirecek. Makroekonomi, para politikası, finansal piyasalar ve bankacılık gibi konularda gerçekleştirilecek sunumda yabancı yatırımcılar bilgilendirilecek. Yabancı yatırımcı ilgisinin artması ve bunun pratiğe dökülmesi açısından toplantının önemli olacağını düşünüyoruz.12 Ocak’ta kredi derecelendirme kuruluşu 2024 ilk değerleme takvimine Türkiye ile başlayacak.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 29,97 civarında işlem görüyor. Aşağıda 29,50 ve 29,00; yukarıda 30,00 ve 31,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
11 Ocak TCMB ‘Yatırımcı günü’ sunumunu New York’ta gerçekleştirecek, 12 Ocak Moody’s’in not gözden geçirmesi bu haftanın kritik notları olarak karşımıza çıkıyor. Lokal varlık fiyatlamalarına etkileri belirgin olabilir.
Hazine, iki ve beş yıl vadeli tahville dün borçlanma gerçekleştirdi. Beş yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvilde reel bileşik faiz yüzde 0,42 olarak kaydedildi. İki yıl vadeli tahvil ihalesinde 58 milyar TL’lik teklife karşılık 22,8 milyar TL satış gerçekleştirdi. İki yıllık tahvil ihalesinde bileşik faiz yüzde 40,14 oldu. Tahvil ihalelerine yüksek talep devam ediyor.
Globalde, ABD kaynaklı haber akışı ile tahvil faizlerinde sınırlı yükseliş yaşanıyor. Ana resimde temkinli-olumlu fiyatlama davranışı süreceği yönündeki fikrimizi koruyoruz.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 1 baz puan azalarak %39,95 ve 50 baz puan azalarak 26,69% seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Kritik 7,900 direncini aşma denemeleri aşağı baskı oluşturuyor... Geçtiğimiz hafta 7,400 ara desteği üzerinde başlayan yukarı hareket kapsamında kritik direnç noktası olarak izlediğimiz 7,900 seviyesine atakların gün içerisinde aşağı baskı oluşturduğunu gözlemliyoruz. Salı gününü bu aşağı baskının ardından -% 1.06 oranında değer kaybıyla 7,736 puandan tamamlayan piyasada, seans içeri geri çekilmelerde 7,650 seviyesini artık ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 7,650 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin sürdüreceği yukarı ataklarda ise 7,900 seviyesi kritik direnç konumunda bulunacaktır. Endeksin 8,650 zirve noktasından itibaren sürdürdüğü aşağı hareketini tamamlaması ve yeni bir yükseliş trendine başlayabilmesi için 7,900 direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda ilk etapta 8,100/150 olmak üzere 8,560 zirve seviyesinin test edilebileceğini düşünüyoruz. 7,650 altındaki olası hareketlerin ise yeniden 7,400 ve 7,200 desteklerine yönelik zayıflama sinyali oluşturabileceğini göz önünde bulundurduğumuz piyasada, yukarı atakların yeni bir yükseliş trendine dönüşmesi ise 7,900 üzerinde gündeme gelecektir.



Eur/Usd:
ABD’de son gelen makro verilerde istihdamda katılığın devam ettiği görüldü. Bununla birlikte ortalama saatlik kazançlarda yaşanan yükseliş ücret artış hızının güçlü kaldığını gösterdi. Zayıf hizmet PMI istihdam verisinin baskısını biraz hafifletmenin ötesine geçemedi. Piyasalar ABD TÜFE verisine odaklanmış durumda. Yarın açıklanacak enflasyon verisi yön konusunda netlik için önemli olabilir diye düşünüyoruz.
ABD TÜFE verisi öncesinde piyasalar, üzerindeki baskıyı dengeleme-azaltma çabası içinde olabilir görüşümüzü koruyoruz. TÜFE verisi temkinli modla beklenebilir. Sonrasında iştah ise TÜFE verisinin sonucuna göre şekillenebilir.
Bu dengelenme içinde, teknik olarak Dolar Endeksi için 103-103,8 aralığını kuvvetli direnç noktası olarak takip ediyoruz. Yukarı yönlü yaşanan hareketlerde bu aralık aşılmadığı sürece yükselişleri tepki hareketi olarak yorumluyoruz. Aşağıda ise Dolar Endeksi’nde 101 seviyesi destek olarak karşımıza çıkıyor. 101 seviyesinin altında fiyatlamalar Dolar talebinin azalmasında hızlanmaya neden olabilir.
Bu sabah 1,093 seviyesindeki paritede 1,092 ve 1,086 seviyeleri gün içi destek; 1,10 ve 1,11 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
ABD’de tarafında gelen son makro veriler Dolar Endeksi’nin (DXY) yukarı yönlü tepki hareketi yapmasını ve 101 seviyelerinden 102,5 seviyelerine çıkmasını sağladı. Yarın açıklanacak ABD TÜFE verisinin beklenti altı gelmesi FED’in elinin kuvvetlenmesini ve faiz indirim beklentilerinin öne çekilmesini destekleyebilir. Bu durumda majör para birimleri değer kazanabilir, Dolar talebi azalabilir. Beklenti üzeri açıklanacak enflasyon verisi ise Dolar talebini artırarak Dolar Endeksi’nin 103,8 kuvvetli direnç noktasını test etmesine yol açabilir.
Teknik olarak Dolar Endeksi’nde 101 seviyesi destek olarak karşımıza çıkıyor. 101 seviyesinin altında fiyatlamalar Dolar talebinin azalmasında hızlanmaya neden olabilir. Yukarıda 200 günlük ortalama 103,8 seviyesi kuvvetli direnç olarak karşımıza çıkıyor.
Bu sabah 1,27 seviyesinde bulunan paritede 1,266 ve 1,261 seviyeleri gün içi destek; 1,274 ve 1,28 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Altın:
Merkez bankalarının 2024'te faiz indirimlerine başlayabileceği ve FED’in bu sürece öncülük edeceği beklentileri piyasalar üzerinde majör konu olmaya devam ediyor.
ABD TÜFE verisini yön değiştirici bir veri olarak yorumluyoruz. Çekirdek TÜFE’de hem yıllık hem manşet tarafında geri çekilme beklenirken, manşet TÜFE’de hem yıllık hem aylık tarafta yükseliş bekleniyor. Makro veriler FED’in 2024 yılında faiz indirimlerinin hızını ve büyüklüğünü etkileyeceğinden dolayı, beklenti altı kalabilecek enflasyon verileri, reel getirilerin düşmesi ve altın fiyatlarının yükselmesini sağlayabilir (risk iştahını destekleyebilir). Beklenti üstü gelebilecek veriler ise tam tersi etki yaratarak risk iştahını baskılayabilir.
Altında 2.070 Usd üzeri haftalık kapanışlar olması, Dolar Endeksi’nde (DXY) 101 altına inilmesi, ABD 10 yıllık faizi ise 3,90% seviyesinin altında kalınması altın için daha olumlu ortam oluşturabilir.
Bu sabah 2.031 Usd seviyesindeki ons altında 2.030 ve 2.015 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.050 ve 2.070 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
       


Eurobond:
Risk barometresi olarak takip ettiğimiz ABD 10 yıllık tahvil faizi Kasım ayında başlayan ve aralık ayının sonuna kadar devam eden süreçte FED yumuşama sinyalleri ve makro veriler eşliğinde 3,70 seviyesine kadar gerilemişti. Aralık ayında kar satışları ve faiz indirimi beklentilerinin azalması ile 4,07 seviyelerine kadar kar satışları ile yükseldi. ABD TÜFE verisi öncesinde yüzde 4 seviyesi civarında dengelenme çabası içinde olan tahvil faizleri veri sonrasında yön hususunda karar arayabilir. ABD tahvil faizlerinde ara ara yükselişler olsa bile aşağı yönlü hareketin devamını bekliyoruz. Yukarı hareketlerde teknik olarak takip ettiğimiz önemli direnç seviyesi yüzde 4,40.
Lokal tarafta Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ‘Yatırımcı Günü’nün ilkini 11 Ocak Perşembe günü New York'ta gerçekleştirecek. 12 Ocak’ta Moody’s Türkiye not değerlemesi önemli diğer başlık olarak karşımıza çıkıyor. Sonuçlar eurobondlara olan iştahı etkileyebilir. Ocak ayında ihraçların olması piyasada baskı yaratabilir.
CDS 312 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-3 cent; orta vadelilerde 34-62 cent; uzunlarda 81-83 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,34%, 7,66% ve 8,30% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
 

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş