Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Beklenen gün geldi. Geçen hafta Cuma gününden (ABD istihdam verisi açıklandı) sonra bugün (ABD TÜFE verisi açıklanacak) önemli.
Piyasalar makro veriler üzerinden fiyatlama yapıyor. Kaldı ki merkez bankalarının yönlendirmesi de buna yol açıyor (‘makro verilere göre para politikası şekillenecek’ ifadesini FED’den ve ECB’den çokça duyuyoruz). Böylece makro veriler önemsenin, beklenen, fiyatlamayı etkileyen bir konuma erişmiş durumdalar. Her bir veri güçlü-zayıf gelmesine göre piyasalarda risk iştahı değiştiriyor.
Geçtiğimiz hafta Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam veri seti güçlü geldi. Bunca FED sıkılaşmasına rağmen hala istihdamın güçlü olması piyasa risk iştahını baskıladı. Güçlü veri FED sıkılaşmasının yeterli olup olmadığı, en azından sıkılaşmanın süresinin uzayabileceği şeklinde endişelere yol açıyor. Tersten bakarsak para politikasında gevşeme yakın zamanda olmayabilir, ötelenebilir endişesini besliyor. Cuma gününden bu yana bu endişelerle meşgul olan piyasalar bugün kritik bir veriyi karşılayacak. Endişeler azalacak mı yoksa artacak mı sorusunun yanıtını alacağız.
Dirençli, yapışkan enflasyon piyasalar üzerinde baskı yaratabilir. FED’i şahin konuşmaya itebilir. Enflasyonun düşmesi ise piyasaları ve FED’i rahatlatabilir. Nereye kadar? Bir sonraki majör veriye kadar.
Her bir veri kendi fiyatlamasını yaratıyor. Resmin bütününde ise ana fiyatlama oluşuyor. Ana fiyatlamanın hala ‘enflasyon düşecek, ekonomik aktivite yavaşlayacak, merkez bankaları faiz indirecek’ bazı üzerine kurulu olmaya devam ettiğini düşünüyoruz. ABD istihdam, ABD enflasyon verilerine de bu baz üzerinden bakıyoruz.
Ana fiyatlama davranışı fazla mı iyimser, piyasalar mı haklı FED mi haklı sorularının yanıtını ise açıklanan makro veriler verecek. Üst paragrafta dile getirdiğimiz ve piyasaların benimsemiş olduğu ‘baz senaryo’ pratiğe dönüşmeyebilir. Örneğin enflasyon düşmek yerine yukarı tepki verebilir veya ekonomide yavaşlama yerine daralma olabilir veya siyah kuğular ortaya çıkabilir.
Makro veriler yol göstermeye devam edecekler diye düşünüyoruz. Bugün açıklanacak ABD enflasyon verisine bu şekilde bakıyoruz.
Fiyatlamada ayrıca ABD şirket bilançoları, jeopolitik (Orta Doğu, Ukrayna), ABD sermaye piyasası kurulu SEC’in X hesabından korsan açıklama yapılması, Çin hükümetinin konut sorununa destek sağlayacağı beklentisi gibi başlıklar da az-çok etkili oluyor.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı pozitif. ABD vadelileri 0,1-0,4% aralığında alıcılı. Asya piyasaları daha olumlu. Hong Kong 1,5% , Çin 0,1%, Japonya yüzde 1,9 civarı artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,02, Dolar Endeksi 102,2, ons altın 2.031 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, bugün Mehmet Şimşek’in ve Gaye Erkan’ın ABD’de yatırımcılarla yapacağı toplantı önemli. Yabancı yatırımcı ilgisinin artması yerel varlıkların değerlenmesini sağlayabilir. Yarın ise Moody’s gözden geçirmesini açıklayacak. Görünümün iyileşmesi veya not artırımı yapılması bekleniyor. Not artırımı daha olumlu etki yapabilir.
Sanayi üretimi yavaşlama kaydetti (-1,4%, önceki -0,3%). İşsizlik oranı ise 8,6% seviyesinden 9,0% seviyesine yükseldi. Veriler ekonomideki soğumayı işaret etti.




Usd/TL:
Beklenen gün geldi. Bugün ABD enflasyon verisi açıklanacak. Piyasaların kısa vadeli seyrini etkilemesini bekliyoruz. ABD TÜFE verisinin manşette hafif artış, çekirdekte hafif düşüş kaydetmesi bekleniyor. Beklentilerin altında sonuç, piyasaların rahatlamasını sağlayabilir. Bunun paraleli Usd talebinin azalması. Enflasyonun dirençli gelmesi ise Usd talebinin biraz artmasına yol açabilir.
Dolar Endeksi, 101 seviyesindeki destek ve 103,8 seviyesinde bulunan direnç seviyesi arasında hareket ediyor.
Lokal tarafta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ‘Yatırımcı Günü’nün ilkini bugün New York'ta gerçekleştirecek. Toplantıya Gaye Erkan’ın fiziken, Mehmet Şimşek’in online katılması bekleniyor. Para ve maliye politikasında yapılanlar ve yapılacak olanlar aktarılması, soruların yanıtlanması bekleniyor. Yabancı yatırımcıların ilgisinin artırılması amaçlanıyor.
Yarın ise Moody’s gözden geçirmesini açıklayacak. Not artışı veya görünüm artışı beklentisi söz konusu. Not artışı daha fazla etki yapabilir (olumlu).
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 29,97 civarında işlem görüyor. Aşağıda 29,50 ve 29,00; yukarıda 30,00 ve 31,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
TL sabit getirili araçlar için ekonomi yönetiminin adımları önemli. Yatırımcıları ikna etmesi lokal varlıklara olan ilgiyi artırabilir. Bu anlamda bugün ABD’de yatırımcılara yapılacak sunumun önemli olduğunu düşünüyoruz. Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan yatırımcılarla bir araya gelecek.
Ekonomi yönetimi bir yandan yatırımcıları ikna etmek isterken bir yandan da içeride hane halkını, fiyat koyabilenleri (işveren, esnaf,… vb) ikna etme çabası içinde. Zira enflasyon beklentilerini yönetebilmek için bunu yapması gerekiyor. Bu noktada Merkez Bankası’nın para politikasında izleyeceği yol, yapacağı yönlendirme başat rolde.
Yukarıdaki iki kısımda ifade ettiğimiz çerçeve TL faizin ve TL faizli enstrümanların seviyesinin, patikasının belirlenmesi anlamına geliyor. Kısaca, TL faizlerde zirveye yakın olup olmadığımızı da netleştirebilir.
Yarın Moody’s gözden geçirmesini açıklayacak. TL sabit getirili kıymetlerin seyrini etkileyebilir. Güçlü olumlu bir sonuç faizlerin gevşemesini beraberinde getirebilir.
Globalde, ABD kaynaklı haber akışı ile tahvil faizlerinde sınırlı tepki oluşturdu. Gözler bugün ABB TÜFE verisinde. Veri kısa vadeli seyri etkileyebilir. Ana resimde temkinli-olumlu fiyatlama davranışı süreceği yönündeki fikrimizi koruyoruz.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 26 baz puan artarak %40,21 ve 24 baz puan azalarak 26,45% seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Kritik 7,900 direnci önemini koruyor... Endekste geçtiğimiz hafta 7,400 ara desteği üzerinde başlayan yukarı hareket kapsamında kritik direnç noktası olarak izlediğimiz 7,900 seviyesinin test edildiğini gözlemliyoruz. Çarşamba gününü % 1.78 oranında değer artışıyla 7,874 puandan tamamlayan piyasada, seans içeri geri çekilmelerde ilk önemli destek noktası olarak izlediğimiz 7,650 seviyesinin korumasıyla yükseliş eğiliminin sürdüğünü düşünüyoruz. Gün içerisinde 7,650 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin sürdüreceği yukarı ataklarda ise 7,900 seviyesi kritik direnç konumunu sürdürecektir. Endeksin 8,650 zirve noktasından itibaren sürdürdüğü aşağı hareketini tamamlaması ve yeni bir yükseliş trendine başlayabilmesi için 7,900 direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda ilk etapta 8,100/150 olmak üzere 8,560 zirve seviyesinin test edilebileceğini düşünüyoruz. 7,650 altındaki olası hareketlerin ise yeniden 7,400 ve 7,200 desteklerine yönelik zayıflama sinyali oluşturabileceğini göz önünde bulundurduğumuz piyasada, yukarı atakların yeni bir yükseliş trendine dönüşmesi ise 7,900 üzerinde gündeme gelecektir.



Eur/Usd:
Haftanın verisi bugün açıklanacak. ABD TÜFE verisini saat 16:30’da karşılayacağız. TÜFE’’nin manşette hafif artması (3,1%’den 3,2%’ye), çekirdeğin ise hafif düşmesi (4,0%’dan 3,8%’e) bekleniyor.
Verinin kısa vadeli seyir üzerinde belirleyici olma potansiyeli taşıdığını düşünüyoruz. Beklenti altı sonuç, risk iştahını olumlu etkileyerek Usd talebinin azalmasını sağlayabilir. Beklenti üstü sonuç ise iştahı baskılayıp Usd talebini artırabilir. Kritik konu ise sapmanın boyutu. Sapma arttıkça reaksiyon da artabilir.
Geçtiğimiz hafta ABD istihdam verisi güçlü gelmiş ve piyasaları baskı altında almıştı. O veriden bu yana piyasalar toparlanma çabası içindeler bir yandan da temkinli modla bugün açıklanacak enflasyon verisini bekliyorlar. Piyasa fiyatlama davranışına dair beklentimiz de bu yönde idi. Bugünden sonrası (kısa vade) verinin sonucuna bağlı.
Paritenin diğer yakasında 2023’ün son bölümünün teknik resesyonla kapanmış olabileceği speküle ediliyor. Bu durum ECB’nin politikasını etkileyebilir.
Teknik olarak Dolar Endeksi için 103-103,8 aralığını kuvvetli direnç noktası olarak takip ediyoruz. Yukarı yönlü yaşanan hareketlerde bu aralık aşılmadığı sürece yükselişleri tepki hareketi olarak yorumluyoruz. Aşağıda ise Dolar Endeksi’nde 101 seviyesi destek olarak karşımıza çıkıyor. 101 seviyesinin altında fiyatlamalar Dolar talebinin azalmasında hızlanmaya neden olabilir.
Bu sabah 1,098 seviyesindeki paritede 1,095 ve 1,092 seviyeleri gün içi destek; 1,10 ve 1,11 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün saat 16:30’a kadar yatay seyir bekliyoruz. Saat 16:30 sonrası ABD verisinin sonucuna bağlı olarak yön-hareket oluşabilir.



Gbp/Usd:
ABD’de enflasyon verisi kısa vadeli seyir açısında belirleyici olabilir. Güçlü sonuç Gbp için baskı, zayıf sonuç Gbp için alım anlamına gelebilir.
Teknik olarak Dolar Endeksi’nde 101 seviyesi destek olarak karşımıza çıkıyor. Yukarıda 200 günlük ortalama 103,8 seviyesi kuvvetli direnç olarak karşımıza çıkıyor.
Bu sabah 1,27 seviyesinde bulunan paritede 1,266 ve 1,261 seviyeleri gün içi destek; 1,274 ve 1,28 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün saat 16:30’a kadar yatay seyir bekliyoruz. Saat 16:30 sonrası ABD verisinin sonucuna bağlı olarak yön-hareket oluşabilir.



Altın:
Kıymetli madenler için önemli bir gün. ABD TÜFE verisi talebi etkileme gücüne sahip. Eğer enflasyon düşüşünü sürdürürse hem Usd değer kaybedebilir hem de ABD tahvil faizi gevşeyebilir. Bunun altına yansıması olumlu olabilir. Enflasyon direnç gösterirse bu altın için satış baskısı anlamına gelebilir.
Sonuç olarak zayıf veri, altını 2.070 Usd direncine yaklaştırabilir. Güçlü veri ise 2.000 Usd seviyesine inilmesine yol açabilir.
Altında 2.070 Usd üzeri haftalık kapanışlar olması, Dolar Endeksi’nde (DXY) 101 altına inilmesi, ABD 10 yıllık faizi ise 3,90% seviyesinin altında kalınması altın için daha olumlu ortam oluşturabilir.
Bu sabah 2.031 Usd seviyesindeki ons altında 2.030 ve 2.015 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.050 ve 2.070 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün saat 16:30’a kadar yatay seyir bekliyoruz. Saat 16:30 sonrası ABD verisinin sonucuna bağlı olarak yön-hareket oluşabilir.
       


Eurobond:
Dün ABD’de yapılan 10 yıllık tahvil ihalesi 4,02% faizle sonuçlandı. Piyasadaki fiyatlama da o seviyelerde olduğu için etkisi nötr oldu diyebiliriz. Kritik veri ABD TÜFE verisi. Enflasyonun düşmesi tahvil faizlerini gevşetebilir. Yükselmesi ise tahvil faizlerini artırabilir. Güçlü veri ile ABD 10 yıl vadeli tahvil faizi 4,40% direncine yaklaşabilir.
Lokal tarafta bugün New York’ta Erkan ve Şimşek’in yatırımcılarla yapacağı toplantı önemli. Sonucun olumlu olması eurobond talebini artırabilir. Diğer yanda yarın Moody’s’in gözden geçirmesi de önemli. Not artırımı daha olumlu etki yapabilir. Bir de üstte ifade ettiğimiz ABD enflasyon verisi fiyatlamayı etkileyebilir. Son olarak eurobond ihraçlarının talebi biraz baskıladığını belirtelim.
CDS 303 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 6-10 cent; orta vadelilerde 48-56 cent; uzunlarda 73-80 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,26%, 7,58% ve 8,21% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.