Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Dün ABD TÜFE verisi açıklandı. Manşet enflasyon yüzde 2,9 beklenirken yüzde 3,1 açıklandı. Çekirdek enflasyon verisi ise yüzde 3,7 beklenirken yüzde 3,9 geldi. Hem manşet hem çekirdek taraf beklentilerin üstünde geldi.
Verinin detaylarına baktığımız zaman barınma, ulaşım, iletişim ve sağlık hizmetleri tarafında fiyatlarda geçen aya göre artış yaşandığını görüyoruz. Hizmetler enflasyonu ise yüzde 5,3 seviyesinden yüzde 5,4 seviyesine yükseldi.
Verinin dezenflasyon sürecinin yavaşladığını işaret ettiğini düşünüyoruz. Enflasyonda katılık, ABD ekonomisinde beklenenden yüksek canlılık devam ediyor. Soğuma istenilen düzeyde henüz değil. Veri sonrasında Mart ayı faiz indirim beklentisi masadan kalkarken, Mayıs ayı faiz indirim beklentisi yüzde 50 seviyesinin altına geriledi. FED swapları Haziran yerine Temmuz ayına doğru kayma gösteriyor.
Veri sonrasında piyasalarda faiz indirim beklentilerinin azalması ile birlikte Dolar talebi ve ABD 10 yıllık faizi artarken değerli metaller, ABD hisse senetleri ve majör para birimlerinde risk iştahında azalma ile birlikte satışlar görüldü. Makro verilerin izin verdiği ölçüde ‘dengelenme’ süreci devam ediyor. Piyasa faiz indirim beklentisi zaman geçtikçe FED faiz indirim projeksiyonlarına yakınsıyor.
Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya’da yatırımcı güveni iyileşme işaretleri veriyor. ZEW Enstitüsü'nün beklenti endeksi Şubat ayında 15,2'den 19,9'a yükseldi. Bu durum, ekonomi için en kötüsünün geride kaldığı beklentisini artırabilir.
Bugün İngiltere TÜFE verisi ve AB 4Ç GSYİH revizesi açıklanacak.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı negatif. ABD vadelileri 0,1% civarı eksi. Asya piyasaları karışık. Hong Kong 0,31 civarı artı. Japonya 1,3% civarı eksi. Çin tatil nedeniyle bu hafta kapalı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,31, Dolar Endeksi 104,8, ons altın 1.991 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, Hazine dün düzenlediği 2 ihalede ROT dahil toplam 25,2 milyar TL fonlama sağladı. İhale faizi 4 yıl vadeli kıymette 49,73%, 6 yıl vadeli kıymette ise 45,90% oldu. Talebin kuvvetli olduğunu da ekleyelim.
Aralık cari denge verisi -2,09 milyar Usd olarak gerçekleşti. Beklentilerin ve önceki verinin altına indi.
4 yıl vadeli TLREF’e endeksli 3 ayda bir kupon ödemeli devlet tahvili ile 6 yıl vadeli değişken faizli 6 ayda bir kupon ödemeli devlet tahvilinin yeniden ihracında toplam 13,2 milyar TL borçlandı. 4 yıllık TLREF’e endeksli tahvil ihalesinde dönemsel faiz yüzde 10,66 oldu. 6 yıllık değişken faizli tahvil ihalesinde dönemsel faiz yüzde 20,79 oldu.





Usd/TL:
ABD TÜFE verisi hem manşet hem çekirdek tarafta beklenti üstü geldi. Gelen veri sonrasında faiz indirim beklentileri ötelenirken risk iştahı baskı aldı.
Veri sonrasında Dolar Endeksi 104,8 seviyesine kadar yükseldi. Majör para birimleri değer kaybetti. Ocak ayından itibaren gelen makro veriler piyasanın faiz indirim beklentilerinin törpülenmesine neden oluyor.
Lokal tarafta, para ve maliye politikalarında izlenen yolda ilerlemeyi sürdürüyoruz. Bir yandan da seçim takvimi işliyor. Seçim sonrası lokal fotoğrafın daha netleşmesini bekliyoruz.
TCMB yönetiminin piyasalara verdiği güven ile birlikte Şubat ayı borçlanma ihalelerine olan talepler güçlü olmaya devam ediyor.

Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 30,72 civarında işlem görüyor. Aşağıda 30,50 ve 30,00; yukarıda 31,00 ve 31,50 öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Hazine ihale programına devam ediyor. Talep kuvvetli oluyor. 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli 3 ayda bir kupon ödemeli devlet tahvili ile 6 yıl vadeli değişken faizli 6 ayda bir kupon ödemeli devlet tahvilinin yeniden ihracında toplam 25,2 milyar TL borçlandı. 4 yıllık TLREF’e endeksli tahvil ihalesinde dönemsel faiz yüzde 10,66 oldu. 6 yıllık değişken faizli tahvil ihalesinde dönemsel faiz yüzde 20,79 oldu.
Enflasyonun 70-75% civarına çıkması genel beklenti haline gelmiş durumda. Bu süreçte Merkez Bankası’nın şahinlik dozu önemini koruyor. Tahvil verim eğrisi ters eğimli olmayı sürdürüyor.
Globalde, dün açıklanan ABD TÜFE verisi beklentilerden kuvvetli geldi. Beklenenden canlı devam eden ABD ekonomisinde enflasyon tarafında görülen katılık devam ediyor, dezenflasyon hızını azaltmış durumda..
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 2 baz puan düşerek %42,73 ve 4 baz puan artarak 26,57% seviyesinden tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
9,050 ara desteği aşağı geçildi... Endekste 26 Aralık tarihinde başlayan kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyir, dün 9,217 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini yenilemiş oldu.
9,217 seviyesinden oluşan seans içi satış baskısının ardından salı gününü -%1.97 oranında değer kaybıyla 8,994 puandan tamamlayan piyasada, 9,050 ara desteğinin aşağı geçilmesini yukarı hareketin ilk zayıflama sinyali olarak değerlendiriyoruz. Böylece kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki hareketin, bir alt noktada bulunan 8,850 seviyesini test edebileceğini düşünüyoruz. Gün içerisinde 8,850 desteğini koruma çabasında hareketlenecek piyasada, bu seviye altında ise önce 8,750 ardından kısa vadeli trend desteği olarak izlediğimiz 8,600 seviyesinin test edilme eğilimi gündeme gelecektir.
Endekste 7,200 seviyesinde başlayan ve % 30'a yaklaşan değer artışının ardından mevcut seyri, 8,600 ana desteğine kadar düzeltme boyutunda değerlendireceğiz. Yukarı ataklarda ise sırasıyla 9,100 ve 9,200 seviyelerini direnç noktaları olarak izliyoruz.




Eur/Usd:
Dün açıklanan ABD Ocak ayı TÜFE verisinde hem manşet hem çekirdek tarafta beklenti üstü geldi. Yıllık oranının 3,1%. Çekirdek ise 3,9%açıklandı. Gelen veriler dezenflasyonun hızını azalttığını ve enflasyonda katılık oluşturduğunu gösterdi. Veri sonrasında faiz indirim beklentilerinin ötelenmesi ile birlikte risk iştahı azaldı. Dolar endeksi majör para birimlerine karşı değer kazanmaya devam etti.
Enflasyon yüzde 3 seviyesinin altına inmekte zorlanıyor bu nokta FED’in daha temkinli yol almasına neden olabilir. Vadeli piyasalarda İlk faiz indiriminin Hazirana kayması paritede aşağı yönlü dengelenmenin devam etmesine neden oluyor. Aralık ayı başında faiz indirimi beklentisi Mart ayında yoğunlaşıyordu. ABD tarafında gelen güçlü makro veriler beklentilerin ötelenmesine neden oluyor.
Parite ABD TÜFE verisi sonrasında 1,07 seviyesine kadar geri çekildi.
Dolar Endeksi’nin yukarı yönlü hareketinde 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç bölgesinin üzerine çıkılmış durumda. Tepki olarak izlediğimiz yükseliş tahmin ettiğimizden daha güçlü oluyor. Teknik olarak 104,2 üstü kalıcılık sağlanırsa 105,5 bir sonraki hedef olabilir.
Bu sabah 1,071 seviyesindeki paritede 1,07 ve 1,065 seviyeleri gün içi destek; 1,075 ve 1,08 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
Bugün İngiltere TÜFE verisi açıklanacak. Gelen veriler paritede hareketlilik sağlayabilir. Global piyasalarda enflasyon verilerinde katılık görülmeye başlandığını görüyoruz. Dün açıklanan ABD TÜFE verisinin beklenti üstü gelmesi bu görüşümüzü destekler nitelikte. Beklenti altı gelebilecek TÜFE verisi paritede baskının azalmasını sağlayabilir.
Dolar Endeksi’nde 200 günlük ortalama 103,8-104 seviyesindeki kuvvetli direncinin üzerine çıkmış durumda. Mevcut dinamik 104 üzerini bir süre daha mümkün kılabilir.
Bu sabah 1,262 seviyesinde bulunan paritede 1,26 ve 1,256 seviyeleri gün içi destek; 1,265 ve 1,269 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay-sınırlı negatif bekliyoruz..



Altın:
Ocak ayından itibaren açıklanan ABD makro verilerin güçlü gelmesi ile Dolar Endeksi’nin artması değerli metalde baskı unsuru oluşturuyor. Dün gelen ABD hem manşet hem çekirdek TÜFE verisi beklentilerin üstünde açıklandı. Güçlü makro veriler gelmeye devam ediyor. Piyasanın faiz indirim beklentileri törpüleniyor-öteleniyor. Beklentilerin değişmesi altın fiyatlarında baskı unsuru olarak karşımıza çıkmaya devam ediyor.
Dün açıklanan veriden sonra Altın psikolojik destek seviyesi olan 2.000 Usd seviyesini kırarak 1.990 Usd seviyesini gördü.
Teknik olarak 2.000 Usd altı fiyatlamaların devam etmesi 200 günlük ortalama olan 1973 Usd seviyelerine kadar geri çekilmeyi beraberinde getirebilir.
ABD 10 yıllık tahvil faizinin ve Dolar Endeksi’nin tepki hareketi tahminimizden daha güçlü. Endeks 105,5, 10Y tahvil 4,35% civarına çıkabilir.
Bu sabah 1.991 Usd seviyesindeki ons altında 1.990 ve 1.985 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.000 ve 2.010 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz.



Eurobond:
Dün ABD Ocak ayı TÜFE verisi açıklandı. Hem manşet hem çekirdek tarafta gelen veri beklenti üstü gerçekleşti. Canlı ABD ekonomisi ve enflasyonda görülen katılık endişeleri ile birlikte ABD 10 yıllık faizi 4,30% seviyelerine kadar yükseldi, risk iştahı azaldı. Ana senaryo çerçevesinde ABD 10 yıllık tahvil faizindeki yükseliş yüzde 4,40 seviyesini geçmediği sürece tepki olarak kalmasını bekliyoruz.
Lokal tarafta, Türkiye eurobondları yurt dışı piyasalara paralel bir seyir izledi. ABD tahvil faizlerinin artması baskı unsuru olmayı sürdürüyor. Ana resimde Türkiye eurobondları için temkinli-iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz.
Türkiye 5 yıllık CDS 310 ile günü tamamladı. Eurobondlar negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 7-19 cent; orta vadelilerde 70-86 cent; uzunlarda 110-114 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,20%, 7,64% ve 8,22% oldu.

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş