Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Yılın son haftasına başladık. Yurtdışı tatiller nedeniyle hacimlerin azaldığı bir haftadayız. Geçen hafta ABD büyüme verisi son revizyonu ve PCE (kişisel tüketim harcamaları verisi) sonuçları alındı. Yılın son önemli verilerini özetlemek gerekirse 2022-2023 yılında FED ile başlayan sıkılaşma döngüsü enflasyon üzerinde hızlı ve sert etki yaparak (eldeki mevcut veriler ışığında ) hızlı bir düşüş sağladı.
Sıkılaşmanın gecikmeli etkisinin görülmesi ile ABD 3Ç büyüme revizyonu beklentiler altında kalarak soğumaya işaret ederken, FED’in favori göstergesi çekirdek PCE yıllık bazda beklenti altı gelerek yüzde 3,2 açıklandı. Aylık manşet enflasyon ise yüzde -0,1 açıklandı. Diğer taraftan kişisel gelirler ve dayanıklı tüketim verilerinin güçlü gelmesi, PCE verisini gölgeledi. Bu sonuçlara olumlu taraftan bakarsak, ABD ekonomisinin canlılığının devam ettiğini ve azalan enflasyon ile birlikte yumuşak iniş senaryosu için alan açtığını düşünebiliriz.
Gelen enflasyon verilerinin etkileri ve mevcut sıkılaşma adımları FED’in 2026 yılı için hedeflediği yüzde 2 hedefinin önceden yakalanmasını sağlayabilir. Bu noktada FED‘in elinin güçlü olduğunu düşünüyoruz. Bağımsız değişken risklerinin azalması (jeopolitik riskler, enerji fiyatları) mevcut verilerde hem enflasyonun azalması hem resesyon tehlikelerinin azalması, piyasanın faiz indirim beklentilerini Mart ayına kaydırmasına neden oluyor. Bu noktada FED‘in veri odaklı ilerleyerek süreci temkinli-iyimser modda ilerleteceğini düşünüyoruz.
Noel nedeniyle dün ABD ve Avrupa piyasaları kapalı idi. Bugün ABD piyasaları açık, Avrupa piyasaları yine kapalı olacak. Düşük hacimli, düşük katılımlı sığ piyasa dinamiği hafta boyunca sürebilir. Sürpriz bir gelişme olmaz ise yılın son haftası bu şekilde tamamlanabilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde 0,10-0,20 aralığında artı. Asya piyasaları negatif. Hong Kong 1,7% civarı, Japonya 0,1% civarı, Çin yüzde 0,7 civarı eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,88, Dolar Endeksi 101,5, ons altın 2.063 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, para ve maliye politikalarında ilerlenen sürecin devamı lokal varlıklara olan ilginin devamını sağlayabilir diye düşünmeyi sürdürüyoruz. Kademeli faiz artışlarında sona yaklaşıldı. Ocak ayında zirve faiz oranına yaklaşacağını düşünüyoruz. Yurt dışı konjonktür destekleyici olmayı sürdürüyor. TCMB enflasyonda zirve noktayı tayin ettikten sonra ‘bekle-gör’ konumuna geçip enflasyonda somut gerileme görene kadar sıkı duruşunu devam ettireceğini düşünüyoruz.
Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE), Aralık'ta 161,4'e yükseldi.
Bugün kapasite kullanımı ve reel sektör güveni, Cuma günü dış ticaret dengesi verileri açıklanacak.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemine ilişkin, ‘finansal piyasalarımızda bir istikrarsızlığa yol açmadan aşamalı, sağlıklı bir şekilde çıkış sürecini devam ettiriyoruz. 2024 yılı boyunca da bu çıkış süreci aşamalı bir şekilde devam edecektir’ açıklamasında bulundu.






Usd/TL:
Ekonomi politikasındaki normalleşme sonucu, yabancıların TL varlıklara ilgisi artıyor. Son haftalarda TL varlıklara giren yabancı yatırımcı (hisse senedi, tahvil) yılın son haftasında tatil takvimi nedeniyle azalırken yeni yılda ilginin devamını bekliyoruz.
Cuma günü açıklanan ABD PCE verileri. Manşet ve çekirdek yıllık bazda sınırlı düşüş kaydetti. Enflasyon endişelerinin azalmasını sağladı. Aynı gün açıklanan diğer ABD verilerinde ise tüketici gelirleri kuvvetli kalırken gelirler harcamaya yöneliyor. Tüketicilerin güçlü kalması ekonomide canlılığı sağlıyor. Dolar endeksi (DXY) kritik destek seviyesi olan 101’de tutunmaya çalışıyor.
Lokal tarafta, majör veri bulunmuyor. Piyasaları hareketlendirecek bir veri olmaması, globalde de benzer durum olması TL açısından mevcut şartların devamı sürebilir olarak okunabilir.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 29,38 civarında işlem görüyor. Aşağıda 29,00 ve 28,50; yukarıda 29,50 ve 30,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
İç ve dış ajanda bu hafta piyasaların sakin olmasını sağlayabilir. TL sabit getirili piyasasında mevcut fiyatlama dinamiği geçerliliğini koruyabilir. Tahvil tarafına son zamanlarda ilgisi artan yabancı yatırımcı yılın son haftasında tatil takvimi nedeniyle sakin.
Merkez Bankası’nın sıkılaşması ve mevzuattaki sadeleşme adımları ile tahvil faizleri normalleşti, sıkılaşmada son virajdayız. Tahvil tarafında fiyatlamalar ve pozisyonlanmalar başladı. Bu ise tahvil faizlerinin daha da yükselmesinin önüne geçiyor. Böylece tahvil faizlerinde zirve daha aşağıda ve daha erken oluşabilir görüşümüzü destekliyor. 2024’de TL sabit getirili kıymetler yatırımcılar için iyi getiri sunabilirler. O yüzden cazibelerinin artmasını bekliyoruz.
TCMB’nin politika faizinin zirvesini Ocak PPK toplantısında tayin edeceği kanaatindeyiz. Zirve faiz seviyesi ise 45% olabilir. Sonrasında bekleme aşamasında geçmesini ve faizin platoya oturmasını bekliyoruz.
Globalde, temkinli-olumlu fiyatlama davranışı sürüyor. Bir yandan da yıl sonu etkisi ile düşük hacimler görülüyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 2 baz puan azalarak %37,37 ve 15 baz puan artarak 25,87% seviyesinden tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Noel tatili nedeniyle global piyasalarının önemli bir bölümünün kapalı olduğu haftanın ilk işlem gününde, BIST 100 Endeksi'nin son ayların en düşük hacmiyle sert gerilediğini gözlemliyoruz. Pazartesi gününü -%3.87 oranında değer kaybıyla 7,264 puandan tamamlayan BIST 100 Endeksi'nde, seans içi tepki yükselişleri şu aşamada zayıf kalmaya devam ediyor. Böylece zayıf yukarı atakların ardından direnç noktalarının aşağı baskı oluşturmayı sürdürdüğü piyasada, seans içerisinde önemli destek olarak izlediğimiz 7,500/7,400 bandı aşağı geçildi. Böylece devam eden aşağı hareket kapsamında, 7,250 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. 7,250 altındaki hareketlerin sürdüreceği satış baskısının ise bir alt noktada destek olarak izlediğimiz 7,000 seviyesini hedefleyebileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Şu aşamada satış baskısının sürdüğü ve henüz taban oluşumuna yönelik bir sinyalin bulunmadığı piyasada, 7,500 seviyesini artık ilk önemli direnç noktası olarak izliyoruz. Endeksin sert satış baskısından kurtularak yukarı yönde bir atak gerçekleştirebilmesi için ilk etapta 7,500 direncinin aşılması gerekiyor.




Eur/Usd:
FED'in enflasyonun seyrini izlemek için yakından takip ettiği çekirdek PCE beklentilerin altında Kasım’da yıllık yüzde 3,2 arttı. Açıklanan veriler, ABD Merkez Bankası’nın (FED) 2024’teki faiz indirimi ihtimalini destekledi. Kişisel gelirlerin kuvvetli kalması ve dayanıklı tüketim verilerinin beklenti üstü gelmesi ile piyasalar sınırlı pozitif fiyatlamalar sahne oldu.
Önümüzdeki dönemde parasal sıkılaşmanın süresinin ve faiz indirimlerinin piyasanın odak noktasında olacağını düşünüyoruz.
Mevcut piyasa dinamiği ile paritenin mevcut seviyelerinde yıl sonuna kadar kalmasını bekliyoruz. Sürpriz gelişmeler hareketlilik yaratabilir. Genel olarak Usd’nin yatay veya hafif zayıf olmasını mümkün görüyoruz. Dolar Endeksi bu çerçevede seyir izleyebilir.
Dolar Endeksi’nde teknik olarak 200 günlük ortalaması 104,2 seviyesinin altında baskılı seyir devam ediyor. 103 teknik destek seviyesinin de altın indi. 103 seviyesi altında dolar talebinde aşağı yönlü baskılı sürecin devamını bekliyoruz.
Bu sabah 1,102 seviyesindeki paritede 1,095 ve 1,09 seviyeleri gün içi destek; 1,105 ve 1,109 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.




Gbp/Usd:
İngiltere tarafında durgunluk belirtileri görülmeye devam ediyor. İngiltere, 3Ç büyüme verisi beklentilerin hafif altında geldi. Ama kritik konu eksi gelmesi oldu (-0,1%). Çeyreklik bazda ekonomi eksi büyüme gösterdi. Yıllık oran ise 0,3% seviyesine indi. 2024 yılının seçim yılı olması Avrupa ekonomisine nispeten İngiltere'nin büyüme tarafında daha istekli olmasını sağlayabilir. Mali politikalarla bu süreç desteklenebilir.
Teknik olarak Dolar Endeksi, 101 seviyesi destek olarak karşımıza çıkıyor. 101 seviyesinin altında fiyatlamalar dolar talebinin azalmasında hızlanmaya neden olabilir.
Bu sabah 1,27 seviyesinde bulunan paritede 1,265 ve 1,26 seviyeleri gün içi destek; 1,275 ve 1,279 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.




Altın:
ABD tarafında ayın son etkili verisi PCE, Cuma günü açıklandı. Beklenti altı gelen veriden sonra altın 2.070 Usd direncine kadar yaklaştı. 2024 senesinin faiz indirim süreci, gevşeme senesi olduğunu düşünürsek altın bu süreçte pozitif etkilenebilir.
Yılın son haftasında tatiller nedeni ile hacimlerde azalma var. Altının bu haftayı yatay geçmesi daha olası gözüküyor. Jeopolitik risklerin ortaya çıkması hareket alanı yaratabilir. Dolar endeksinin kritik destek 101’e yaklaşmış olması altını 1.985-2.070 bant aralığını korumasına neden olabilir. Teknik olarak dolar endeksi (DXY) 101 altına inilmesi altında yükseliş için alan açabilir.
2.070 Usd üzeri haftalık kapanışlar alınması fiyatlarda yukarı yönlü isteği hızlandırabilir.
Kıymetli madenleri baskılayan Dolar Endeksi 103 seviyesinin altına, ABD 10 yıllık faizi ise 4% seviyesinin altına inmiş durumda. Her iki gösterge de aşağı yöne işaret ediyor. Kıymetli madenler için olumlu ortam oluşuyor.
Bu sabah 2.063 Usd seviyesindeki ons altında 2.050 ve 2.035 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.070 ve 2.095 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
       



Eurobond:
ABD PCE verisi manşette ve çekirdekte beklenti altı kaldı. Enflasyon tehlikesinin azalması ile birlikte piyasa ilk faiz indirimi beklentisini Mart ayına çekti. Beklentilerde yaşanan değişim ABD 10 yıllık tahvil faizini etkiliyor. Faiz indirim beklentilerinin öne çekilmesi tahvil faizlerini düşürürken beklentilerin bozulması faizin yukarı çıkmasına neden olabilir.
ABD tahvil faizlerinde ara ara yükselişler olsa bile aşağı yönlü dengelenme hareketinin devamını bekliyoruz.
Lokal tarafta, eurobond faizleri lokal ajanda zayıflığıyla beraber ABD tahvil faizlerine paralel hareket devam ediyor. Yurtdışında tahvil faizlerini aşağı bekliyoruz. Yıl sonuna doğru hacimlerde azalma ve dar bant fiyat hareketleri devam ediyor. Eurobond piyasasında temkinli iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz. Ocak ayı içinde CDS geldiği seviyeleri dikkate alırsak yeni ihraçlar görebiliriz.
Dün ABD ve Avrupa’nın kapalı olması nedeniyle işlem geçmedi. Bugün Avrupa yine kapalı.

 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş