Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Sözlü yönlendirme değişecek mi?
Bugün FED toplantısı sonuçlanacak. Piyasalar genel kanı FED’in politika faizinde değişikliğe gitmemesi yönünde. Son gelen makro verilerin ışığında Mart ayı faiz indirimi beklentisi yüzde 50 seviyesinin altında fiyatlanıyor (44%). Ekonomide görülen canlılık, istihdam piyasasında yaşanan katılık beklentilerin aşağı yönlü baskılanmasına neden oluyor. FED kararından 30 dakika sonra Powell’in basın toplantısı başlayacak. Sözlü yönlendirmelerin önemli olacağını düşünüyoruz. Piyasa oluşan faiz indirimi beklentileri ile FED projeksiyonlarında oluşan beklentinin dengelenmesi için yönlendirmenin içeriği kritik rolde.
 Eski Fed başkanı Bernanke ‘Para politikası yüzde 98 söz, yüzde 2 eylemdir’ demişti. Bernanke bu sözüyle bir merkez bankasının sözlü yönlendirme ile beklentileri kontrol altına alabilme gücüne vurgu yapıyordu. Nitekim şu anda FED başkanlarının art arda sahneye çıkıp, faiz indirim süreci ile ilgili sözlerini bu çerçevede değerlendirmek lazım.
ABD Hazine Bakanlığı, bu yılın ilk çeyreğine ilişkin borçlanma tahminini 760 milyar dolara düşürdü. Kamunun borç hadlerinin azalması ile ABD 10 yıllık faizinin yükselişi baskılandı. ABD'de JOLTS açık iş sayısı, geçen yıl Aralık'ta 9 milyon 26 bine çıkarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Bilanço sezonu devam ediyor. Dün Microsoft ve Alphabet bilançoları açıklandı. Microsoft'un geliri 52,7 milyar dolardan 62 milyar dolara, Alphabet'in Ekim-Aralık 2023 döneminde elde ettiği gelir, 76 milyar dolardan 86,3 milyar dolara çıktı. Karlılığın artmasında yapay zeka, bulut gibi yeni teknolojiler önemli para sahip.
Avrupa tarafında, Euro Bölgesi 2023'ün son çeyreğinde, iki çeyrek üst üste daralma olarak tanımlanan resesyonun kıyısından döndü. Euro Bölgesi 4. çeyrekte yıllıklandırılmış olarak ise tahminlere paralel yüzde 0,1 büyüdü. İtalya ve İspanya'da büyüme rakamları tahminleri aşarken Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya ise geçen yılın son çeyreğinde daraldı. Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya geçen yılın son çeyreğinde tahminlere paralel olarak yüzde 0,3 daralarak teknik resesyona girdi.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı negatif. ABD vadelileri yüzde 0,01-0,8% aralığında eksi. Asya piyasaları daha negatif. Hong Kong 1% civarı, Çin 0,4% civarı, Japonya 0,3% civarı satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,02, Dolar Endeksi 103,6, ons altın 2.033 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, TCMB faizde son adımını attıktan sonra miktarsal sıkılaşma adımı da attı. Banka, enflasyonla mücadelesinde enflasyon beklentilerindeki hafif bozulma ile karşı karşıya. Şahin duruşunu sürdürmesi fiyatlama davranışını ikna etmeni sağlayabilir.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ocak ayına ilişkin ekonomik güven endeksini yayımladı. Ekonomik güven endeksi Aralık ayında 96,4 iken, Ocak ayında yüzde 3,1 oranında artarak 99,4 değerini aldı.
Dış ticaret dengesi (bugün), imalat PMI (yarın) haftanın diğer makro verileri.



Usd/TL:
Bugün FED toplantısı tamamlanıyor. Akşam karar açıklanacak (saat 22:00), sonrasında başkan Powell konuşacak (saat 22:30). Piyasanın genel kanısı politika faizinde değişikliğe gidilmeyeceği yönünde. Esas konu ilk faiz indiriminin ne zaman yapılacağı. Toplantı sonrasında yapılacak açıklamalarda ve metinde faiz indirimi mesajı takip edilecek.
Lokal tarafta, veri trafiği sakin. Veri trafiği az ve kritik veriler bulunmuyor bu hafta.
Para politikasında faiz zirve seviyesine ulaştı. Politika faizi plato (bekle-gör) evresine yerleşti. Enflasyon ile mücadelede miktarsal sıkılaştırma adımları atılmaya başlandı. Enflasyonun seyrine göre yeni adımlar atılabilir.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 30,36 civarında işlem görüyor. Aşağıda 30,00 ve 29,50; yukarıda 30,50 ve 31,00 öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Enflasyon beklentilerindeki bozulmalar, kısa vadeli fotoğrafın grileşmesine yol açıyor. Beklentilerde yaşanan bozulmalar ve borçlanma ihtiyacının artacağı beklentisi tahvil faizlerinde yukarı isteği artırıyor.
TCMB politika faizinde zirveye ulaşması ile enflasyon ile mücadelede kademeli sıkılaşma tamamlandı. Sıkılaşmanın gecikmeli etkilerinin takibi ile enflasyon ile mücadelede somut kazanımların görülmesi ile sıkılaşma yeterliliğini sağlamış olacak. İstenilen kazanımların görülmemesi ise sıkılaştırmanın yetersiz olduğu beklentisini doğurabilir.
Globalde, gelen son ABD makro verilerinde ekonomide istenilen soğumanın görülmedi. Beklenenden canlı ekonomi resesyon korkularını azaltırken, piyasaların ‘FED Mart ayı faiz indirir’ beklentisinin azalmasına neden oldu. Tahvil faizleri yüzde 4,10-4,20 bant aralığında. Bugün FED toplantısı sonrasında faiz indirim patikası için verilecek mesajlar önemli olabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 9 baz puan artarak %43,51 ve 3 baz puan artarak 27,57% seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
7,900 desteğinde karşılanan geri çekilmelerin ardından yukarı potansiyelini koruyan piyasada, kısa vadeli teknik resimde kritik direnç bölgesi olarak izlediğimiz 8,100/8,150 hedef bandı üzerinde güç kazanan yükseliş sürüyor. Salı gününü %0.03 oranında hafif bir değer artışıyla 8,474 puandan tamamlayan piyasada, seans içi geri çekilmelerde 8,400 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. 8,400 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin sürdüreceği alım eğilimi ise kısa vadeli yükseliş trendinin hedef noktası olarak izlediğimiz 8,560 zirve seviyesini hedeflemeyi sürdüreceğini düşünüyoruz. 8,560 üzerindeki hareketlerde ise sırasıyla 8,600, 8,750 ve 9,000 noktalarını hedef dirençler olarak alıyoruz. Geri çekilmelerde 8,400 altındaki olası hareketler, yükseliş trendinin ilk zayıflama sinyali olacaktır. Bu durumda bir alt noktada ana destek olarak 8,250 seviyesini izliyoruz. 8,250 üzerinde devam yönünde izleyeceğimiz yukarı hareketin, bu seviye altına olası geri çekilmelerde ise düzeltme işareti oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz.




Eur/Usd:
ABD'de JOLTS açık iş sayısı, geçen yıl Aralık'ta 9,03 milyona çıkarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Bugün FED toplantısı tamamlanacak sonrasında Başkan Powell’ın açıklamaları ve soru cevap kısmı ile toplantı süreci sona erecek.
Piyasa ve FED arasında faiz indirim beklentilerinde fark bulunuyor. Piyasa FED’e göre daha iyimser bir noktada yer alıyor. Bu akşam toplantı metninde ve sonrasında sözlü yönlendirme kısmında faiz indirim patikası hakkında nasıl bir yol izleneceği konusunda bilgiler verilmesi beklentilerin dengelenmesini sağlayabilir.
FED toplantısı öncesinde fiyatlamalar denge arayışında. Dolar Endeksi (DXY) jeopolitik risklerin artması, FED Mart ayı faiz indirim beklentilerin azalması ile birlikte 200 günlük ortalama 103,8 seviyelerine kadar yaklaştı. Parite toplantı öncesi 1,082 seviyelerinde dengelenmiş gözüküyor.
Dolar Endeksi’nin yukarı yönlü hareketinde 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç olarak izlenebilir. Yukarı yönlü yaşanan hareketlerde bu aralık aşılmadığı sürece yükselişleri tepki hareketi olarak yorumluyoruz.
Bu sabah 1,082 seviyesindeki paritede 1,08 ve 1,075 seviyeleri gün içi destek; 1,088 ve 1,095 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün FED öncesi yatay seyir bekliyoruz. FED farklı bir yönlendirmede bulunursa hareket görülebilir.



Gbp/Usd:
Yarın BOE’nin de FED gibi politika faizinde değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Kritik olan bunda sonrası için verilecek sinyaller. Bugün FED toplantısı bitiyor. Piyasada genel kanı politika faizinde değişikliğe gidilmemesi yönünde. Toplantı sonrasında faiz indirim süreci ile ilgili verilecek bilgiler önemli olabilir. Piyasa faiz indirim beklentileri ve FED projeksiyonları arasında fark var. Yakınsama paritede hareketlilik yaratabilir.
Dolar Endeksi’nde 200 günlük ortalama 103,8-104 seviyesi kuvvetli direnç olarak karşımıza çıkıyor.
Bu sabah 1,267 seviyesinde bulunan paritede 1,265 ve 1,259 seviyeleri gün içi destek; 1,271 ve 1,277 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün FED öncesi yatay seyir bekliyoruz. FED farklı bir yönlendirmede bulunursa hareket görülebilir.



Altın:
Dün ABD JOLTS (açık iş pozisyonları verisi) beklenti üstü gelerek istihdamda katılığın devam ettiğini gösterdi. Bugün ADP ve Cuma günü gelecek TDI veri setinin öneminin artığını düşünüyoruz.
Bugün FED toplantısı sonuçlanacak. Piyasa genel beklentisi politika faizinde bir değişiklik yapılmayacağı yönünde. Toplantı sonrası faiz indirim patikasına dair verilecek sinyaller, beklentilerin değişmesine yol açabilir. Toplantı öncesinde Dolar Endeksi (DXY) 200 günlük ortalamasına yakın 103,5 seviyesinde dengelenirken, Altın ise 2.030 Usd seviyelerinde bulunuyor. Güvercin FED risk iştahını destekleyebilir, itidalli-temkinli bir FED ise risk iştahı üzerinde baskı yaratabilir.
ABD 10 yıllık tahvil faizinin ve Dolar Endeksi’nin tepki hareketi içinde olduğunu düşünüyoruz. ABD 10 yıllık faizinde 4,15%, Dolar Endeksi’nde 103,8 seviyelerini önemli görüyoruz. Bunların üzerine çıkılması altında baskıyı artırabilir.
Altında 2.070 Usd üzeri haftalık kapanışlar olması, Dolar Endeksi’nde (DXY) 101 altına inilmesi, ABD 10 yıllık faizi ise 3,90% seviyesinin altında kalınması altın için olumlu senaryo oluşturabilir.
Bu sabah 2.033 Usd seviyesindeki ons altında 2.015 ve 2.000 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.035 ve 2.050 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün FED öncesi yatay seyir bekliyoruz. FED farklı bir yönlendirmede bulunursa hareket görülebilir.



Eurobond:
ABD Hazine Bakanlığı, bu yılın ilk çeyreğine ilişkin borçlanma tahminini 760 milyar dolara düşürdü. Kamunun borç hadlerinin azalması ile ABD 10 yıllık faizinin yükselişi baskılandı. Yüzde 4,15 seviyelerinden yüzde 4,03 seviyelerine geriledi. Dün günü yüzde 4,03 seviyelerinden kapadı.
Lokal tarafta, hem siyasi hem ekonomik olarak atılan olumlu adımlar, pozitif ayrışma olarak fiyatlamalarda hissediliyor. Temkinli-iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz
Türkiye 5 yıllık CDS 325 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 4-7 cent; orta vadelilerde 30-31 cent; uzunlarda 43-45 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,18%, 7,76% ve 8,36% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Diğer Haberler
Japonya'da MD geçici sanayi üretimi Aralık ayında aylık +1.8% (Beklenti: +2.4%, önceki: -0.9%)
Japonya'da MD geçici sanayi üretimi Aralık ayında yıllık +1.0% (Önceki: -1.4%)
Japonya'da perakende satışlar Aralık ayında yıllık +2.1% (Beklenti: +4.7%, önceki: +5.3%)
Japonya'da geniş perakende satışlar Aralık ayında yıllık +3.0% (Önceki: +5.0%)
Japonya'da Ocak ayı sanayi üretimi tahmini -6.2% (Önceki: +6.0%)
Japonya'da gelecek ayın sanayi üretimi tahmini Ocak için +2.2% (Önceki: -7.2%)
ABD'de haftalık ham petrol stokları -2.495 milyon varil (Beklenti: -0.87 önceki: -6.67 milyon varil) - API
ABD'de haftalık benzin stokları +0.58 milyon varil (Önceki: +7.2 milyon varil)- API
ABD'de haftalık damıtılmış ürün stokları -2.13 milyon varil (Önceki: -0.25 milyon varil) - API
Avustralya'da MD TÜFE Aralık ayında aylık -0.10% (Önceki: +0.40%)
Avustralya'da MD TÜFE Aralık ayında yıllık +3.40% (Önceki: +4.40%)0%)
Çin'de NBS imalat PMI Ocak ayında 49.2 (Beklenti: 49.2 Önceki: 49.0)
Çin'de NBS Bileşik PMI Ocak ayında 50.9 (Önceki: 50.3)
Facebookta Paylaş