Günlük Bülteni (Halk Yatırım )

Ağustos ayında TÜFE artışı %2,30 ile, %2,02’lik tahminimizin ılımlı üzerinde gerçekleşti. Taze sebze-meyve fiyatlarında devam eden düşüşe karşın, kurdaki değer kaybının işlenmiş gıda, ev eşyası, otomotiv, eğlence-kültür, haberleşme araçları başta olmak üzere belirgin yansıması ile elektrik-doğalgaz fiyuatlarına yapılan zamlar, yüksek Ağustos enflasyonunda etkili unsurlar oldu. Böylece, geçen ay ivme kaybeden yıllık enflasyondaki artış trendi Ağustos ayında tekrar hız kazanarak %15,85’ten %17,90’a ulaştı. Eylül ayına ait ilk gelişmeler de (elektrik-doğalgaz fiyatlarına yapılan yeni zamlar , kurun seyri gibi), yıllık enflasyonun artış trendine devam ederek %19’lu seviyelere yükselebileceği yönünde. Kurun geçişkenlik etkisini düşündüğümüzde de, yıl sonuna ait %15,3’lük tahminimizi %18,8’e çıkarıyoruz. 2019 tahminimizi de %11,5’ten %13,8’e daha ılımlı olarak yukarı çekiyoruz.
TCMB, son dönemde enflasyon görünümüne ilişkin gelişmelerin fiyat istikrarı açısından önemli risklere işaret ettiğini ifade ederken, TCMB’nin fiyat istikrarını desteklemek amacıyla gerekli tepkiyi vereceğini ve Eylül ayı toplantısında parasal duruşun yeniden şekillendirileceğini belirtti.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, maliyet şokları sonrasında kısa vadede geçici artışın normal olduğunu söylerken, enflasyonla topyekün mücadele gerektiğini ifade etti. Albayrak ayrıca, yılın geri kalanında ihracat ve turizm gelirlerindeki olumlu görünüm ve iç talepteki zayıflamayla gerileyen ithalata bağlı olarak net dış talebin büyümeye pozitif katkı sağlamasını beklediklerini belirtti.
Ticaret Bakanlığı, Türkiye ile Katar arasında ticaret ve ekonomik ortaklık anlaşmasının 4 Eylül tarihinde imzalanacağını açıkladı. Söz konusu anlaşmanın mal ve hizmet ticaretinde kapsamlı serbestleşmeyi amaçladığı belirtilirken, anlaşma ile doğalgaz ve petrol ile türevleri gibi girdilerin ucuz temini, cari açığın düşürülmesi ve üretim maliyetlerinin azaltılmasının hedeflendiği ifade edildi.
Yurt içinde imalat PMI, Ağustos ayyında finansal dinamiklerde yaşanan dalgalanma nedeniyle geçen aya kıyasla 2,6 puan düşüşle 46,4 seviyesinde gerçekleşti ve Ocak ayındaki zirve seviyesine kıyasla zayıf tablo çizmeye devam etti. Söz konusu rakam, üçüncü çeyrekte büyümedeki yavaşlama beklentimizi de destekledi. Yeni siparişler endeksi ise, Ağustos ayında ardı ardına beşinci kez azalarak bir önceki ay seviyesi olan 46,6'dan 44,0’a geriledi.
Euro bölgesinde imalat PMI, Ağustos ayında geçen aya kıyasla 0,5 puan gerileme göstererek 54,6 seviyesinde gerçekleşti ve Aralık 2017’de zirve seviyesine göre Trump-Juncker görüşmesinin olumlu geçmesine karşılık ABD Başkanı’nın AB’den gelecek otomobillere gümrük vergisi uygulanacağını açıklaması nedeniyle zayıf seyrini sürdürdü. Çin'de imalat PMI ise, Ağustos ayında ticaret savaşı endişeleri nedeniyle Temmuz ayına kıyasla gerileyerek 50,6 seviyesinde gerçekleşti ve Haziran 2017'den beri en düşük seviyesine gerilemiş oldu



 Halk Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.halkyatirim.com.tr

                              * * *
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.