Günlük Bülten(Yapı Kredi Bankası)

Dünün ve haftanın konusu ABD TÜFE verisi idi ama FED tutanakları öne çıktı.
Birincisi ABD manşet ve çekirdek TÜFE verileri beklentilere yakın geldikleri için çok heyecan yaratmadılar. Yine de manşetin beklentilere paralel geçen ayın epey altında, çekirdeğin ise beklentilerle aynı geçen ayın az üzerinde sonuçlandığını belirtelim.
Mart ayı FED toplantısı tutanakları ise normalin üzerinde dikkat çekti. Bizce iki konu dikkat çekici idi. İlki bazı FED komitesi üyelerinin faizi sabit bırakmayı düşündüklerini ifade etmeleri. Tabii bu karara yansımadı. Asıl dikkat çekici olan ise bankacılıkta yaşananların ekonomide bu yılın sonunda hafif resesyona yol açabileceği öngörüsü oldu. FED üyeleri son zamanlarda son bir artış daha yaptıktan sonra durmayı dile getiriyor. Hatta bazı üyeler yeni artışa gerek olmadığını ifade ediyorlar. Komite üyelerinin bir miktar yumuşadığını görüyoruz.
Bankacılıkta ortaya çıkan sorunlara hızlı reaksiyon verildi. Sorunlu banka kalmadı. Ancak bundan sonrası için çıkabilir sorun olabilir diyenler var. Bu cepheye en son milyarder yatırımcı Buffet katıldı. Ama fazla bir endişeye yol açmayalım. Genel beklenti bir sistematik risk olmadığı-olmayacağı şeklinde olduğunu belirtelim.
Gelelim piyasaların haber akışına verdiği reaksiyona. ABD enflasyon verisi biraz olumlu hava estirdi. Bu sınırlı kaldı zira hem beklentiye paralel sonuç geldi hem de çekirdek dirençli gözüktü. Hal böyle olunca piyasanın rahatlığı sınırlandı. Tutanaklarda resesyon öngörüsünün görülmesi ise yakın gelecekle ilgili sinyal verdi. Ekonomik aktivite yavaşlayabilir. Risk iştahı için genel bakışta iyi haber değil. Aslında bazı riskli varlıklar için iyi, bazıları için ise değil diyebiliriz. Örneğin kıymetli madenler, örneğin tahviller için iyi diyebiliriz.
Zaten piyasaların dünkü fiyatlaması da bu şekilde oldu. Varlıklar ayrıştı. Senkron bir süredir zayıf. Hisseler biraz satış gördü, tahviller sınırlı alındı, kıymetli maden talebi arttı. Usd biraz zayıfladı.
Bu sabah globalde risk iştahı nötr. ABD vadelileri hafif artı - yatay. Asya'da da hava benzer. Japonya yüzde çeyrek civarında artı, Çin yatay; Hong Kong ise olumsuz ayrışıyor, yüzde yarıma yakın eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,40%, Dolar Endeksi 101,5, ons altın 2.017 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta borsa yüzde 0,4 civarında arttı. TL Tahvillerde faizler kısa tarafta ve uzun tarafta belirgin arttı. Eurobond fiyatları sınırlı pozitif bir gün geçirdi. TL ise yatay kaldı (geniş resimde TL'nin değer kaybı söz konusu).
Seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl olacağı lokal varlıklar için kritik. Seçime dair beklentiler-anketler piyasalarda hareket yaratabiliyor.



Usd/TL:
ABD TÜFE verisi beklentilere yakın geldi. Hatta çekirdek TÜFE beklentilerle aynı gelirken, manşet TÜFE biraz düşük sonuçlandı. Enflasyon manşette düşüş trendini korudu ancak çekirdek direnç gösteriyor. Yine de piyasa enflasyon verisine olumlu reaksiyon verdi. Dolar Endeksi 102 seviyesinden 101,5 civarına indi. Günün devamında ise FED tutanakları açıklandı. Yılın sonunda resesyonun başlayabileceği cümlesi dikkat çekti. Ancak bu cümleye para piyasaları çok reaksiyon vermedi. Özetle enflasyon verisi piyasaları sınırlı rahatlattı.
Bugün ABD ÜFE verileri açıklanacak. Beklentilerden ayrışan veri hareket yaratabilir.
Lokal tarafta seçime az bir süre kaldı. Haber akışı yatırımcılar açısından önem arz ediyor. Özellikle ekonomik politikaların seçim sonrası nasıl olacağı merak konusu.
Kur belli bir ivme ile yükselişini sürdürüyor. Bu sabah 19,32 civarında işlem görüyor. Aşağıda 19,30 ve 19,26; yukarıda 19,35 ve 19,38 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Seçim yaklaşırken tahvil faizlerinde yükseliş görülüyor. Seçim sonrası uygulanacak ekonomi yönetimi anlayışı farklılık gösterebilir algısından hareketle tahvil iştahının azaldığını söyleyebiliriz. Ana resimde tahvil faizlerinin mevduat faizleri ve enflasyon arasındaki fark hala belirgin olmayı sürdürüyor.
Global tarafta tahvil faizleri ABD TÜFE verisi ve FED tutanakları ile biraz aşağı geldi. Enflasyon beklentilere yakın gelirken FED tutanakları resesyon başlayabilir cümlesi ile dikkat çekti.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 62 baz puan artışla %16,61 ve 26 baz puan artışla %12,68 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım ):
5,100 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz... Geçtiğimiz hafta 4,700 bölgesine oluşan gerileme esnasında işlem hacminde yaşanan rekor daralmayı takiben yönünü yeniden yukarı çeviren hisse senedi piyasasında, yükseliş eğilimi devam ediyor.
Çarşamba günü yükseliş yönünde bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksi'nin günü %0,43'lük yükselişle 5,146 seviyesinden tamamladığını görüyoruz. Bankacılık hisselerinin son iki işlem gününde yukarı harekette lokomotif olduğunu gözlemlediğimiz piyasada, ilk önemli hedef olarak izlediğimiz 5,200 seviyesinin kapanışa doğru seans içi baskı oluşturduğunu görüyoruz.
Önümüzdeki sürece baktığımızda ise, piyasada 5,100 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. Gün içerisinde 5,100 üzerinde devam edecek alım eğiliminin ise 5,200 direncinin aşılması durumunda 5,300 ve 5,400 seviyelerini hedeflemeyi sürdürebileceğini düşünüyoruz.

Eur/Usd:
Manşet enflasyon beklentilerin (5,1%) biraz altına, önceki verinin (6,0%) belirgin altına indi (5,0%). Çekirdek ise beklentilerle aynı (5,6%) gelirken önceki verinin (5,5%) hafif üzerine çıktı.
ABD enflasyonun sonuçları piyasaları sınırlı olumlu etkiledi. Risk iştahı olumlu tepki verdi. Usd talebi biraz azaldı. Dolar Endeksi 50 baz puan düşüşle 101,5 civarına indi.
Piyasaların odak noktası TÜFE iken FED tutanakları öne çıktı. Zira tutanaklarda bazı üyelerin faizi sabit bırakmayı düşündüklerinin görülmesi ve bankacılıktaki sarsıntının bu yılın sonunda hafif resesyona yol açabileceği öngörüsü dikkat çekti. Resesyonun FED tutanaklarına girmesi piyasalar açısından önemli bir eşik.
Dünkü haber akışında para piyasaları enflasyon verisine daha fazla reaksiyon verdi.
Bundan sonra piyasalar yine veriler odağında hareket etmeyi sürdürebilir. Enflasyon, enflasyonla mücadele, resesyon gündemi oluşturmaya devam edebilir diye düşünüyoruz. ABD ekonomisinde yavaşlamanın görülmesi (veriler gösterecek) Usd zayıflığını sürdürebilir.
Bu sabah 1,099 seviyesindeki paritede 1,095 ve 1,091 seviyeleri gün içi destek; 1,103 ve 1,107 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz. ABD ÜFE verisi sapma gösterirse hareket yaratabilir (saat 15:30).


Gbp/Usd:
Bankacılıkta sistematik kriz ile karşı karşıya olmadıklarını ifade eden İngiltere merkez bankası BOE başkanı Bailey, bilanço küçültme (sıkılaşma) konusunda nerede durmak gerektiğinin net olmadığını belirtti. Maliye Bakanı Hunt, ekonominin IMF beklentisinden daha iyi sonuç ortaya koyacağını ifade etti (IMF, İngiltere'nin bu yıl 0,3 küçüleceğini, 2024'de yüzde 1 büyümesini tahmin ediyor).
Paritenin diğer tarafı ise hareketli idi ve dikkat çekti. ABD TÜFE verisi olumlu algılandı. Diğer yandan FED tutanakları resesyon beklentisi ile dikkat çekti.
Yatırımcıların Usd talebi biraz azaldı. Dolar Endeksi 101,5 seviyesine gevşedi.
Bu sabah 1,249 seviyesinde bulunan paritede 1,246 ve 1,241 seviyeleri gün içi destek; 1,253 ve 1,257 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz. ABD ÜFE verisi sapma gösterirse hareket yaratabilir (saat 15:30).


Altın:
Dünkü haber akışı gün içinde hareket yarattı. Günün sonunda ise yüzde 2 civarında değer artışı sağladı. Altın ve gümüş ABD TÜFE verisinden ve FED tutanaklarından olumlu etkilendi diyebiliriz. Enflasyon verisi piyasalarda genel olarak iyimserlik yarattı. FED tutanakları ise resesyon söylemi ile risk iştahını baskıladı. Tabii bunun kıymetli madenler için olumlu olduğunu söyleyebiliriz.
Resesyonun FED tutanaklarına girmesi piyasalar açısından önemli bir sinyal. Kıymetli madenler bu söylemden destek bulabilir.
Bu sabah 2.017 Usd seviyesindeki ons altında 2.011 ve 1.998 Usd seviyeleri gün içi destek 2.029 ve 2.045 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz. ABD ÜFE verisi sapma gösterirse hareket yaratabilir.


Eurobond:
ABD 10 yıllık tahvil faizi ABD TÜFE verisine ilkten aşağı yönlü reaksiyon verdi. Ardından yükseldi. Günün devamında ise FED tutanakları sınırlı aşağı geliş sağladı. Esasında enflasyon verisi beklentilere çok yakın geldi ve düşüş hattını korudu (manşet). Çekirdek ise yatay kaldı. Çekirdekteki direnç tahvil faizlerinin aşağı gelişini zorlaştırıyor. Diğer yandan FED tutanaklarının resesyon beklentisini içermesi tahvil faizleri için aşağı ihtimali artıyor.
Lokal tarafta seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası uygulanacak ekonomi politikası önemli. Seçim öncesinde anket, beklentiler ve tabii ki dış gelişmeler eurobondları etkileyebilir. Cuma günü 5 yıllık CDS günü 543 seviyesinde tamamladı.
Türkiye eurobondları son günlerde globalden biraz olumsuz ayrışma kaydediyorlar.
Eurobondlar dün sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 7-11 cent; orta vadelilerde 24-26 cent; uzunlarda 26-31 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,61%, 8,08% ve 8,77% oldu.


Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.