Günlük Forex Bülten (İnfo Yatırım)

EURUSD
Euro kanadında dün oldukça önemli haber akışları gerçekleşti. AB Komisyonu Başkanı Juncker; İngiltere ile AB arasında anlaşma sağlandığını belirtti. Bu haber akışı ile Euro kanadında baskılar azaldı. Şimdi anlaşmanın onaylanması için İngiltere Parlamentosu'nun Cumartesi günü yapacağı oylama beklenecek. Bununla birlikte Almanya Ekonomi Bakanlığı dün yaptığı açıklamada 2020 yılı için büyüme tahminini %1.5 seviyesinden %1 seviyesine düşürdüğünü açıkladı. Buna neden olarak ise azalan küresel talep, Brexit ve ticaret anlaşmazlıkları gösterirdi. Diğer yandan Amerika'dan gelen ekonomik veriler takip edildi. Gelen verilerin piyasaları tam olarak tatmin etmemesi ay sonunda Fed'in gerçekleştireceği toplantı sonrasında faiz indirim yoluna gidilebileceği beklentilerini oldukça artırdı. Buda EURUSD paritesinde bir miktar yukarı yönllü hareketlenmelerin yaşanmasına neden oldu. Pariteyi teknik olarak incelediğimizde karşımıza ilk olarak 1.11580 seviyesi direnç noktası olarak çıkıyor. Bu seviye kırıldığı taktirde 1.11866 - 1.12216 seviyeleri diğer direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise sırasıyla 1.11100 - 1.10708 - 1.10229 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

USDTRY
TL kanadında dün oldukça hareketli bir gün geçti. Amerika Başkan Yardımcısı Mike Pence ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde görüştü. Görüşme ardından önce Pence; ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu açıklamalarda bulundu. Pence; Türkiye ile Amerika'nın Suriye'de ateşkes için anlaştığını, harekata 120 saat ara verileceğini ve YPG'nin güvenli bölgeden çekileceğini belirtti. Ardından Çavuşoğşu basın açıklaması yaptı. Bu açıklamada Çavuşoğlu; Barış Pınarı Operasyonu'na ara vereceklerini, bunun bir ateşkes olmadığını, 120 saat PKK/YPG'nin çıkması için ara verileceğini, ancak terör örgütünün bölgeden çıkmasından sonra operasyonu durdurmanın söz konusu olacağını belirtti. Ek olarak Çavuşoğlu; Türkiye'nin istediğini aldığını belirtti. Tüm bunlar TL kanadında volatilitenin oldukça artmasına neden olurken; USDTRY paritesinde aşağı yönlü sert hareketlenmeler gerçekleşti. 5.94 seviyelerinde fiyatlanan parite aşağı yönlü hareketlenmeler ile 5.80 seviyelerinin aşağısını test etti. Tüm bunlar ışığında pariteyi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 5.85010 - 5.90420 - 5.94022 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 5.79870 - 5.75092 - 5.70043 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Altın
Dün piyasalar Amerika'dan gelen ekonomik verileri takip etti. Zayıf küresel talep ve ticaret savaşlarının etkisiyle Amerika'da sanayi üretimi Eylül ayında %0.4 oranında düştü. Bu oran ise karşımıza 5 ayın en düşük seviyesi olarak çıktı. Bununla birlikte perakende satışlar ise 7 ay sonra ilk kez düştü. Amerika'dan gelen verilerin beklentileri karşılamaması ay sonunda yapılacak olan Fed toplantısında faiz indirimine gidilebileceği beklentilerini oldukça artırdı. Bu gelişmeler ile birlikte altın fiyatlarında toparlanmalar yaşandı. Bununla birlikte Beyaz Saray Ekonomik Danışmanı Larry Kudlow ticaret savaşları konusunda açıklamalarda bulundu. Kudlow; Amerika ile Çin'in ticaret anlaşmasına hiç olmadığı kadar yakın olduğunu belirtti. XAUUSD'yi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1495.92 - 1502.96 - 1511.55 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1487.04 - 1483.53 - 1474.29 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Petrol
Küresel bazda yaşanan ticaret gelişmelerinin etkisiyle fiyatlarında zaman zaman volatilitesi artan petrol fiyatlarında dün Amerika'dan gelen ham petrol stokları takip edildi. Gelen veriye göre geçtiğimiz hafta Amerika'da ham petrol stoklarında beklentilerin oldukça üzerinde artış gerçekleşti. 9,281M olarak gelen veride beklentiler 2,878M olacağı yönündeydi. Gelen veri ile birlikte piyasalarda petrol arzı artarken petrol taleplerindeki düşüş ile fiyatlarda aşağı yönlü hareketlenmeler yaşandı. Fakat ilerleyen saatlerde brent kayıplarını geri aldı ve toparlanma eğilimleri gösterdi. Teknik olarak brent petrol grafiğini incelediğimizde ilk olarak 59.73 seviyesi karşımıza direnç noktası olarak çıkıyor. Bu seviyenin kırılması ile birlikte 60.11 - 60.74 seviyeleri diğer direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise ilk olarak 59.33 seviyesi destek noktası olarak test edilebilir. Bu seviye kırıldığı taktirde diğer destek noktaları olarak 58.61 - 58.12 seviyeleri takip edilebilir.

NATGAS
Piyasalar son günlerde yoğun veri akışlarını takip ederken bir yandan da küresel piyasalarda meydana gelen gelişmeleri takip ediyor. ABD ile Çin arasında uzun zamandır süregelen ticaret savaşları gelişmeleri fiyatlamalar üzerinde etkisini zaman zaman gösteriyor. Dün ise Amerika'dan gelen doğal gaz stokları takip edildi. Gelen veriye göre Amerika'da stoklar 104B olarak gerçekleşti. Piyasalardaki beklentiler ise 106B seviyelerindeydi. Veri ile birlikte natgasta volatilite artış gösterdi. Natgası teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde ilk olarak 2.348 seviyesi karşımıza direnç noktası olarak çıkıyor. Bu seviye kırıldığı taktirde seviyeleri diğer direnç noktaları 2.389 - 2.448 olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise ilk olarak 2.308 seviyesi destek noktası olarak test edilebilir. Bu seviye kırıldığı taktirde 2.274 - 2.228 seviyeleri diğer destek noktaları olarak test edilebilir.




 İnfo Yatırım FX Araştırma

 www.infoyatirim.com

 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.