Günlük Forex Bülten (İnfo Yatırım FX)

Euro Bölgesi'nde Gözler Tüfe Verisinde Olacak
Piyasalar oldukça dikkat çekici ve önemli ekonomik verilerin olduğu bir haftaya girdiler. Hemen hemen hergün dikkat çekici ve volatilitenin artabileceği ekonomik veriler takvimde yer alıyor. Bugüne baktığımızda ise Euro bölgesinden gelecek olan enflasyon verisi bunların başında yer alıyor. Piyasalardaki beklentiler Euro bölgesinde aylık bazda bir miktar gerileme olabileceği yönünde. Bilindiği gibi Avrupa Merkez Bankası para politikası kararlarında enflasyon rakamlarını oldukça önemsiyor ve hedeflere yaklaşmayı istiyor. Bu sebeple TSİ 12.00'da bölgeden gelecek olan veri Euro üzerindeki volatiliteyi oldukça artırabilir. Bununla birlikte aynı saat diliminde Almanya'dan Zew Ekonomik Hissiyatı verisi gelecek. Yatırımcıların düşüncelerini ve bir nebzede olsa hislerini yansıtan bu veride piyasaların son durumu hakkında ipuçları verecek. EurUsd paritesine baktığımızda haziran ayının en düşük seviyelerinin yakınlarında fiyatlamalar gerçekleştiği görülüyor. Yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.12465 - 1.12679 - 1.13022 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.12020 - 1.11655 - 1.11164 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Dolar/TL'de Yön Neresi?
Bilindiği gibi geçtiğimiz haftanın son işlem gününde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Moody's Türkiye'nin kredi notunu düşürmüştü. Yaşanan bu gelişme ile birlikte yeni haftaya giren USDTRY paritesi dün hafif yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Bununla birlikte piyasalar dün TCMB'nin verdiği yeni kararı takip etti. TCMB piyasa yapıcılığı sistemini desteklemek amacıyla piyasa yapıcı bankalara açık piyasa işlemleri çerçevesinde likidite imkanı kullandırılmasına karar verdi. Ve bu likidite imkanı uygulanacak olan faizin politika faizinden 100 baz puan altında olacağını belirtti. Bu karar ile birlikte TL üzerinde volatilite arttı. Ek olarak yurtiçinde Tüik'in açıkladığı işsizlik oranı verisi takip edildi. Buna göre ülke genelinde 15 ve üzerindeki yaştakilerde işsiz sayısı Mart ayında 2018 yılı Mart ayına kıyasla 1 Milyon 334 bin kişi arttı. Böylelikle işsizlik oranı %14,1 seviyesine yükseldi. Gün içerisinde yurtiçinden gelecek olan perakende satışlar verisi takip edilecek. Büyük resimde ise Ticaret Savaşları, Amerika ile ilişkiler, S-400 meselesi, küresel riskler ve enflasyonist baskılar takip ediliyor. Ayrıca haftasonu tekrarlanacak olan İstanbul seçimleri fiyatlamada önemli etken olacaktır. USDTRY paritesinde 5.9021 - 5.9273 - 5.9852 seviyeleri direnç noktaları olarak; 5.8598 - 5.8303 - 5.7555 seviyeleri ise destek noktaları olarak test edilebilir.
Altın Fed'in Kararını Bekliyor
 Son zamanlarda küresel risklerin artması piyasalarda güvenli liman taleplerinin oluşmasına neden oluyor. Bununla birlikte küresel büyümeye yönelik oluşan endişeler yatırımcıların riskli varlıklardan çıkıp altına yönelmesine etki ediyor. Yaşanan bu gelişmeler altına pozitif yansırken gözler hafta içerisinde gerçekleşecek olan FOMC toplantısına çevrilmiş durumda. Çarşamba günü gerçekleşecek olan bu toplantı sonrasında piyasalar faiz oranlarında herhangi bir değişiklik olmayacağı yönünde beklentilere sahip. Bununla birlikte genel kanı ise Fed'in yıl içerisinde faiz indirimine gidebileceği yönünde ağırlık kazanmış durumda. Bu sebeple bu beklentilerde altına pozitif yansıyan etkiler arasında yerini alıyor. Bu gelişmeler ile altın fiyatları yaklaşık son 1 yılın en iyi fiyatları yakınlarında fiyatlamalar gerçekleştiriyor. XAUUSD'yi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1347.48 - 1355.67 - 1366.70 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1332.11 - 1319.39 - 1302.19 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
Üretim Kısıntıları Petrol Fiyatlarının Gündeminde
Küresel büyümeye ilişkin endişeler devam ederken bu konu petrol taleplerinde dengelerin bozulmasına ve taleplerin düşmesine neden oluyor. Düşen bu talepler ise fiyatların düşmesine etki ediyor. Fakat geçtiğimiz hafta Hürmüs Boğazı yakınlarında petrol tankerlerine yapılan saldırı fiyatları bir miktar yukarı atmıştı. Bununla birlikte piyasalar dün üretim kısıntıları hakkında Suudi Arabistan'dan gelen açıklamaları takip etti. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Al-Falih; Opec ve ortaklarının yılın ikinci yarısında da üretim kısıntılarına devam edeceklerini umduğunu belirtti. Ek olarak Al-Falih; temsilcilerin muhtemelen Temmuz ayının ilk haftasında toplanacağını ve piyasanın tekrar dengelenmesini sağlayacaklarını sözlerine ekledi. Yaşanan bu gelişmeler ile bir miktar toparlanan brent petrolde 61.91 - 62.90 - 63.83 seviyeleri direnç noktaları olarak; aşağı yönlü gevşemelerde ise 59.80 - 57.55 - 55.49 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.



 İnfo Yatırım FX Araştırma

 www.infoyatirim.com
 www.infoyatirimfx.com
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş