Günlük Forex Bülten (İnfo Yatırım FX)

EURUSD
Geçtiğimiz hafta piyasaların gündeminde Amerika Merkez Bankası Fed'in faiz kararı vardı. Fed piyasalardaki beklentilere paralel olarak 25 baz puanlık bir faiz indirimine gitmişti. Karar metninde ise yetkililerin daha fazla genişleme konusunda fikir ayrılıkları yaşadıkları görülmüştü. Karar ile dolarda küresel bazda değer kazanımı yaşanmış ve EURUSD paritesinde aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleşmişti. Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde de kademeli aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren EURUSD paritesi haftayı 1.1018 seviyelerinde kapatmıştı. Yeni haftaya ise bu seviyelerin yakınlarında başlangıç yapan parite dalgalı bir seyir izliyor. Gün içerisinde Euro bölgesinden ve Amerika'dan PMI verileri gelecek. Euro bölgesinden veriler TSİ 10:30 ve 11:00 saatlerinde gelecek. Amerika'dan ise TSİ 16:45'de gelecek. Veriler gün içerisinde paritede volatilitenin artmasına neden olacaktır. Pariteyi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.10390 - 1.10709 - 1.11104 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.09926 - 1.09596 - 1.09269 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

USDTRY
Geçtiğimiz haftayı oldukça hareketli ve volatil geçiren USDTRY paritesi zaman zaman yukarı yönlü kademeli hareketlenmeler gerçekleştirmişti. Aramco'ya yapılan saldırı ile petrol ithal eden ülkelerin para birimleri baskı altına girmiş ve bu baskı ile USDTRY paritesi geçtiğimiz haftayı gapli yukarı yönlü hareket ile başlamıştı. Diğer günler bir miktar gevşemiş fakat geçtiğimiz haftanın son işlem gününde de kademeli yükselmişti. Cuma günü piyasalar yurtiçinden gelen tüketici güveni endeksini takip etti. Açıklanan veriye göre mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güveni endeksi Eylül ayında Ağustos ayına kıyasla %4.3 oranında azalma yaşadı. Bu azalış ile endeks 55.8 seviyesine geriledi. Bununla birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı merkezi yönetim brüt borç stoku verileri takip edildi. Buna göre söz konusu veri ağustos ayında 1 trilyon 248.3 milyar lira oldu. Gün içerisinde ise Amerika'dan gelecek olan PMI verileri takip edilecek. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 5.74869 - 5.78873 - 5.84574 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 5.69371 - 5.65389 - 5.60525 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Altın
Son günlerde küresel piyasalarda meydana gelen gelişmeler tüm piyasaları direkt yada dolaylı yollarla etkiliyor. Bir yandan Amerika ile Çin arasında süregelen ticaret savaşları, bir yandan Suudi Arabistan'a yapılan saldırı, diğer yandan Amerika ile İran arasında gerilimlerin artması küresel risk unsurlarını da artırıyor. Gerilimlerin artması zaman zaman piyasalardaki güvenli liman ihtiyacını artırıyor ve buda altına pozitif yansıyor. Bununla birlikte merkez bankalarının parasal gevşemeleri altın fiyatlarındaki pozitif seyrede destek sağlıyor. Yeni haftaya 1514 seviyelerinde başlangıç yapan XAUUSD ilerleyen saatlerde bir miktar kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. XAUUSD'yi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1526.90 - 1535.30 - 1553.26 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1508.22 - 1497.33 - 1485.92 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Petrol
Geçtiğimiz haftanın başrolü kuşkusuz ki petrol fiyatlarıydı. Saudi Aramco'ya yapılan saldırı ile geçtiğimiz haftaya sert fiyatlama hareketleri ile başlayan petrol fiyatları gün içi rekor artış ile kayıtlara geçmişti. Fakat ilerleyen günlerde Suudi Arabistan kanadından petrol arzına yönelik yapılan ılımlı açıklamalar fiyatlarda bir miktar gevşeme hareketlenmeleri sağlamıştı. Bununla birlikte Amerika'dan gelen haber akışları takip edildi. Petrol sahası hizmeti şirketi Baker Hughes'in açıkladığı haftalık verilere göre; Amerika'da 14-20 Eylül haftasında petrol sondaj kulesi sayısı 14 azaldı. Böylelikle bu azalış ile birlikte kule sayısı 719'a gerilemiş oldu. Tüm bunlar ışığında brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 65.59 - 67.09 - 69.45 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 63.34 - 61.49 - 59.32 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

NATGAS
Saudi Aramco'ya yapılan saldırı ile geçtiğimiz hafta sert fiyatlanan ürünlerden biri de natgastı. Geçtiğimiz haftaya yukarı yönlü sert gapli açılış ile başlanmış ve yaklaşık olarak son 5 ayın en iyi seviyelerinde fiyatlamalar gerçekleşmişti. Bu yükselişler ile geçtiğimiz hafta 2.71 seviyelerini test eden natgas ilerleyen günlerde aşağı yönlü gevşeme eğilimleri göstermişti. Amerika'dan gelen doğalgaz stokları da bu düşüşe destek sağladı. Gelen veriye göre stoklar beklentilerin üzerinde 84B olarak gerçekleşti. Piyasalardaki beklentiler ise 78B seviyesindeydi. Natgası teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 2.544 - 2.584 - 2.699 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 2.464 - 2.393 - 2.344 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.




 İnfo Yatırım FX Araştırma

 www.infoyatirim.com
 www.infoyatirimfx.com
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.