Günlük forex bülteni (Işık FX)

Avrupa’dan Hizmet PMI Rakamları İzlenecek!
Dün yurtiçi tarafta açıklanan Haziran ayı Tüketici Fiyat Endeksi yıllık bazda yüzde 15.39 ile 2003 yılından bu yana gelen en kötü veri olarak kayıtlara geçerken aylık bazda yüzde 2.61 ile son 7 yılın en hızlı artışını kaydetti. Üretici Fiyat Endeksi rakamlarında da aynı şekilde artış görülmesi Temmuz ayı enflasyon rakamlarında da kötü bir senaryoyla karşı karşıya kalabileceğimize işaret etti. Gelen veriler sonrası açıklamalarda bulunan Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek; yapılacak orta vadeli bir programla, enflasyon, cari açık gibi sorunların kökten çözülebileceğini vurgularken ülkenin orta vadeli görünümü için pozitif ifadeler kullandı. Dün ayrıca, son günlerde yerel seçimlerin erkene alınmasına ilişkin önemli açıklamalar takip edilirken Ak Parti Sözcüsü Mahir Ünal’ın, ‘’Seçimle alakalı tartışmaları doğru bulmuyoruz.’’ şeklindeki sözleri ile birlikte şu an için konunun rafa kalktığını söyleyebiliriz. Ancak yine de konuya ilişkin gelebilecek açıklamalar dikkatle takip edilmeli. Uluslararası Yatırım Bankası Goldman Sacs ise; Türkiye’de çekirdek enflasyonun yükselmeye devam edeceğini ve Eylül ayında yüzde 15’in üzerinde seyredeceği belirtildi. Kurum ayrıca, yıl sonu manşet enflasyon tahminini yüzde 14 seviyesine yükseltti. Yurt dışı tarafta ise Almanya koalisyonuna ilişkin gelen haberler gündemde en üst sıralarda yer aldı. CSU partisinin Lideri Horsts Seehofer’in, Merkel ile göçmen politikası üzerinde anlaşamaması üzerine istifa etmek istemesiyle olağanüstü toplanan 3’lü koalisyon partilerinin liderleri (CDU, CSU ve SPD), mülteci krizi konusunda mutlak anlaşmaya vararak olası bir krizin önüne set çekmiş oldu. Ticaret savaşlarında ise Avrupa Birliği, ABD’nin Avrupa ülkelerinden ithal edilen arabalara ilave gümrük vergisi uygulama kararı alması halinde 294 milyar dolarlık ticari misilleme yapılabileceğini bildirirken dün ABD Başkanı Donald Trump’tan gelen açıklamalar da konunun bir müddet daha gündemde en üstt sıralarda kalabileceğine işaret etti. Avrupa Birliği Konsey Başkanı Donald Tusk ise, Avrupa’nın en kötü ticaret senaryolarına hazırlıklı olması gerektiğini bildirdi. İngiltere tarafında ise Brexit konusu belirsizliğini sürdürürken İngiltere Başbakanı Theresa May’in, Cuma günü kabinesine özel bir sunum yapacağına dair gelen haberler dikkat çekti. Bugün ise ABD’de resmi tatil nedeniyle önemli bir veri akışı beklenmezken Avrupa’da Hizmet ve Bileşik PMI verileri takip edilecek. Yurtiçi tarafta ise enflasyon rakamlarına ilişkin yetkililerden gelecek açıklamaların yanı sıra seçimler sonrası yeni kurulacak hükümete ve Başkanlık kabinesine ilişkin söylemler ile OHAL’in kaldırılması ve yapısal reformlar gibi başlıklar oldukça önemli olacak.
EURUSD
Dün Euro Bölgesi’nden takip ettiğimiz verilerde karmaşık bir seyir hakimken Almanya siyasi arenasında yaşanan olumlu gelişmeler parite tarafında Euro lehine hareketlere neden oldu. Ticaret savaşlarında ise, ABD’nin Avrupa ülkelerine ithal edilen arabbalara ilave gümrük vergisi kararına misilleme olarak Avrupa Birliği’nin de yeni bir tarife uygulamak istediğine ilişkin haberler dikkat çekti. Yine bugünde ticaret savaşları ana gündem maddesi olarak takip edilecek. Ekonomik takvimde ise ABD’de resmi tatil olması nedeniyle herhangi bir veri akışı bulunmazken Avrupa tarafında Hizmet ve Bileşik PMI rakamları takip edilecek. Özellikle açıklanacak Hizmet ve Bileşik PMI verilerinin çoğunlukla piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşmesi halinde gün içerisinde Euro lehine fiyatlamalar görülebilir. Teknik olarak baktığımızda aşağı tarafta 1.1580 destek noktasını takip etmekteyiz. Buranın kırılmasıyla birlikte 2017’Ocak ayından bu yana takip ettiğimiz ve FİBO fanlarının 61.8 sayısına denk gelen 1.1505 ana destek bölgesi hedef haline gelebilir. Yukarı tarafta ise 1.1730 noktası ana direnç görünümünü korumaya devam ediyor. Bu seviyenin kalıcılıkla geçilmesi Euro lehine hareketlerin başlangıcı olabilir. Ancak öncesinde 1.1655, 1.1680 ve 1.1710 ddirenç seviyeleri izlenebilir.
USDTRY
Yurtiçi tarafta açıklanan Haziran ayı enflasyon rakamlarının beklentilerin çok üzerinde gerçekleşerek 2003 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaşması dikkat çekiciydi. Veri sonrası paritede hareketlilik gözlenirken, Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek: “Orta vadeli bir perspektifle enflasyon ve cari açık gibi sorunlar kökten çözülür” açıklamasında bulundu. Yeni hükümetin politika setini daha da güçlendirip, ekonomide başlayan dengelenmeyi sürdüreceğini ve yapısal reformları uygulamaya geçirmesinin önceliği olduğunu da da sözlerine ekledi. ABD tarafında ise ticari savaşlar eksenindeki gelişmeler gündemin en üst sırasında yer almaya devam ediyor. Bağımsızlık günü nedeni ile veri gelmeyecek olan ülke de yine bugün önemli haber akışları takip edilecek. Yurt içi tarafta da seçimler sonrası yeni kurulacak hükümete ve Başkanlık kabinesine ilişkin söylemler ile OHAL’in kaldırılması, yerel seçimlere yönelik beklentiler ve yapısal reformlaar gibi başlıklar oldukça önemli olacaktır. Kura teknik olarak baktığımızda ise alıcılı seyrin devamında 4.6850, 4.6960 ve 4.7170 direnç seviyeleri bulunmakta. 4.66 altı kalıcılıkta oluşabilecek satıcılı seyirde ise 4.6510, 4.6350 ve 4.6160 destek seviyeleri izlenebilir.
GBPUSD
Dün İngiltere Merkez Bankası (BOE) Mali Politika Komitesi (MPC) üyesi Michael Saunders’ın açıklamaları takip edilirken: ‘’ Ekonomi tahmin ettiğim gibi giderse faizlerin piyasanın beklediğinden biraz daha hızlı artırılması gerekebilir’’ şeklindeki söylemleri Sterlin lehine fiyat hareketlerine neden oldu. Öte yandan Brexit’e ilişkin belirsizliklerin piyasa tarafında tedirginliğe neden olduğu bu günlerde İngiltere Başbakanı Theresa May’in, İngiltere ile AB’nin gelecekteki ilişkisi için Cuma günü kabinesine önemli bir paket sunacağına dair gelen haberler de paritedeki yukarı yönlü hareketleri destekledi. Ancak AB ile İngiltere’nin hala daha Brexit konusunu netleştirememesi, ilerleyen süreçte Sterlin varlıkları üzerrinde tekrardan baskı unsuru olarak görülebilir. ABD tarafında ise başta ticaret savaşları olmak üzere Başkan Trump eksenli gelişmeler takip ediliyor. Bugünkü ekonomik takvime baktığımızda ABD’de resmi tatil nedeniyle önemli bir veri akışı bulunmazken İngiltere’de Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi açıklanacak. Ayrıca haber akışları, tahvil piyasası hareketleri ve teknik fiyatlamalarda takibimizde olacak. Bu kapsamda Teknik olarak baktığımızda tam olarak yön tayini yapabilmemiz için yukarı tarafta 1.3285, aşağı tarafta ise 1.3055 seviyesinin kalıcılıkla geçilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Şu anda ise 1.3150 üzerinde fiyatlanan parite için yukarı yönlü ataklarda 1.3210 ve 1.3245 ara direnç seviyeleri takip edilebilir. 1.3150 altı fiyatlamalarda ise 1.3130 ve 1.3085 ara destekleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Suudi Arabistan Kralı Salman Bin Abdulaziz, dün katıldığı Bakanlar Kurulu toplantısında emtia alanında istikrarın sağlanması için ülkenin yedek Petrol kapasitesinin (günlük 2 miilyon varil) kullanıma hazırlandığını duyurdu. Krallığın ABD Başkanı Donald Trump’tan aldığı telefon sonrası, üretim kapasitesini arttırmaya söz vermesi bir süredir gündemimizde yer edinmişti. OPEC Başkanlığını da yürüten Birleşik Arap Emirlikleri Petrol Bakanı Suheyl el-Mezrui de ABD’nin petrol fiyatlarını düşürülmesi çağrısından sonra emtia üretimini arttırabilecekleri açıklamasında bulundu. Bu kararlar sonrası iyice hedef tahtasına oturtulan İran ise cevabını Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani aracılığı ile verdi. Ruhani: bu kararların Tahran’ın tek damla petrol ihraç etmesine müsamaha göstermemek için alındığını açıklarken, böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında bölgede hiç bir ülkenin Petrol ihracatında bulunamayacağı tehdidinde bulundu. Öte yandan önemli Petrol üreticilerinden olan Venezüela’nın petrol çıktısı 30 yılın en düşük seviyesine gerilerken, ABD yaptırımlarından da nasibini alan ülkeye Çin tarafından yardım eli uzatıldı. Petrol üretimi alanında kullanılması için 5 Milyar Doolar’lık bir kredi sunulması gelen haberler arasında. Veri akışına baktığımızda ise geçtiğimiz hafta 9 Milyon 228 Bin varil azalış gerçekleşen Amerikan Petrol Enstitüsü Haftalık Ham Petrol Stokları bu hafta 4 Milyon 500 Bin varil eksi vererek fiyatları destekledi. ABD’deki tatil nedeniyle EIA Haftalık Ham Petrol Stokları ve ABD üretim rakamları yarın açıklanacak olup, gün boyu önemli petrol üreticisi ülkelerden gelebilecek açıklamalar fiyatlamalar için kritik olabilir. Teknik anlamda, dünkü geri çekilmelerinin ardından gün içinde alıcılı bir seyir izleyen siyah altın için 78.60, 78.95 ve 79.10 direnç seviyelerinden söz edilebilirken olası aşağı yönlü hareketlerde de 77.90, 77.60 ve 77.10 destek seviyelerine kadar geri çekilmeler görülebilir.
ONS ALTIN
Avrupa Birliği, Çin, ve Japonya dahil olmak üzere ABD’nin önde gelen ticaret ortakları, dün gerçekleşen Dünya Ticaret Örgütü toplantısında, ABD’nin ithal otomotiv ve parçalarına ilave gümrük vergileri getirmesi konusunda kaygılarını dilee getirdiler. AB ülkeleri bu uygulamanın hayata geçmesi durumunda ABD’ye 294 Milyar Dolar’lık ürün grubunda karşı hamlede bulunacaklarını açıkladılar. Çin ise AB ülkelerine, ABD’ye karşı ortak eylem planı başlatılması ile ilgili bir öneride bulundu. ABD yönetimi güvenilir bir ticaret ortağı sıfatını yitirirken, ay sonuna kadar bu konu hakkında açıklama yapması beklenmekte. Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani İsviçre’ye yaptığı ziyarette: İran’ın çıkarları korunduğu sürece nükleer anlaşmaya saygı göstereceklerini söyledi. Avrupa ülkelerinden ayrıca, ambargo sebebiyle bozulan ekonomi konusunda da yeni önlemler alınmasını istedi. Bilindiği üzere ABD yaptırımları sebebi ile ciddi değer kayıpları ile karşı karıya kalan İran Riyali, günlerdir ülke çapında yaşanan protesto gösterilerinin sebebi olarak yer almakta. Küresel gerginliklere bir süredir ilgisiz kalan Ons Altın uzun bir süredir düşüş eğilimindeydi. Son olarak 1239 destek seviyesini test eden emtia bu seviyenin altında kalıccılık sağlayamayarak toparlanma gösterdi. Bir miktar kar satışları ile momentumu düşse de, ticaret savaşları cephesinden gelecek haber akışları, tahvil getirileri ve teknik fiyatlamalarda önem arz etmektedir. Bu bağlamda teknik olarak baktığımızda ise satıcılı seyrin devamında 1255, 1253 ve 1250 destek seviyeleri izlenebilir. Olası yukarı yönlü ataklarda ise 1260, 1263 ve 1267 direnç seviyeleri hedeflenebilir.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuzz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş