Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

Yurtiçinde PPK Toplantısına Yönelik Sinyaller Önemli!
Dün yurtiçi tarafta açıklanan enflasyon dataları ile kur tarafında volatil hareketler oluştu. Veri öncesi yukarı yönlü hareketler gördüğümüz kurlarda; senelik TÜFE'nin yüzde 17.90 oranında gelmesi sonrası; TCMB'den, 13 Eylül'deki Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısında faiz artırılabileceği yönünde gelen açıklamalar ile kısmen TL lehine işlemler oluştu. Kurlarda diğer risk unsuru olarak takip ettiğimiz ABD ile Türkiye arasındaki bozulan ilişkiler konusunda ise, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın: Normalleşme için üst düzey temasların sürdüğünü açıklaması da önemliydi. Diğer yandan; enflasyon dataları sonrası TCMB'nin TL Depoları karşılığı Döviz Depoları ihalesine(swap) hiç teklif gelmezken, tahvil faizlerindeki geri çekilmelere rağmen CDS'deki yukarı yönlü ataklar da dikkat çekti. Yurt dışı tarafta da; Türkiye gibi takip edilen gelişmekte olan ülkelerin başında gelen Arjantin'de bir dizi önlemlerin devreye alınması önemliydi. Ancak, buna rağmen Arjantin Peso'sundaki değer kayıplarının devam etmesi ülke ile ilgili risklerin canlı tutulmasına neden olmakta. Bir süredir Brexit meselesi nedeniyle baskılanan Pound varlıklarında, İngiltere Başbakanlık Ofisi'nden gelen açıklamalar da ilaç olamadı. Euro Bölgesi'nde İtalya'nın durumu her geçen gün karmaşık hâl alırken, ABD ile yaşanan sorunlar ve İran Nükleer Anlaşması'nın durumu gibi güncel meseleler de tartışıldı. Dün, ABD tarafında resmi tatil nedeniyle ekonomik veri açıklanmadı. Diğer Bölgelerde ise İmalat PMI'larını takip ettik. Çin'den gelen Caixin İmalat PMI'ı son 14 ayın en düşük gerçekleşmesini gösterirken, Euro Bölgesi ve İngiltere'den gelen İmalat PMI dataları da çoğunlukla tahminlerin altındaydı. Bugün yine; küresel ve lokal öneme sahip haber akışları takibimizde olacak. Ekonomik takvimde ise güne Avustralya verileri ile başlangıç yaptık. Ülkenin 2.Çeyrek Cari İşlemler Dengesi son yılların en büyük fazlasını verirken, Avustralya Merkez Bankası ise son 22 ayda olduğu gibi faizleri yüzde 1.50 seviyesinde sabit tuttu. Günün devamında İngiltere'den İnşaat PMI datası ve Enflasyon Raporu takip edilecek. ABD tarafında ise İmalat PMI'ları izlenecek. Yurt içi tarafta ise dünkü enflasyon gerçekleşmeleri sonrası hükümet ve TCMB'den 13 Eylül'deki Para Politikası Kurulu toplantısına dair gelecek sinyaller önemli olacak.
EURUSD
Dün Euro Bölgesi'nden gelen kötü PMI rakamlarına rağmen bir süredir Euro varlıkları üzerinde dalgalanmalara neden olan İtalya- Almanya spread farkında görülen azalışlar parite tarafında alış yönlü işlemlere neden oldu. Diğer taraftan hafta sonunda Uluslararası Derecelendirme Kuruluşu Fitch'in, İtalya'nın kredi notunda değişikliğe gitmeyerek sadece kredi görünümünü düşürmesi de kötünün iyisi anlamında paritedeki toparlanma hareketlerini destekledi. ABD tarafında ise dün resmi tatil olması nedeniyle veri akışı bakımından sakin geçirilirken ülkede ticaret savaşları başta olmak Başkan Donald Trump eksenli gelişmeler takip ediildi. Bugün, ekonomik takvimde; ABD'den ISM ve Markit İmalat PMI dataları, Euro Bölgesi'nde ise ÜFE rakamları takip edilecek. Ayrıca ticaret savaşları gibi global ve lokal gelişmeler de takibimizde olmaya devam edecek. Teknik olarak son iki gündür üzerinde tutunduğumuz 1.1580 destek seviyesi bugün de önemli olacak. Şayet buranın kırılması halinde paritede satış işlemleri derinleşebilir. Bu durumda sırasıyla 1.1560, 1.1530 ve 1.1510 destek seviyeleri takip edilebilir. 1.1580 üzerinde kalıcılıkta görülebilecek alım ağırlıklı işlemlerde ise 1.1630, 1.1655 ve 1.1685 direnç seviyeleri izlemeye alınabilir.
USDTRY
Dün, yurt içi tarafta Ağustos ayı enflasyon dataları açıklandı. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi(Yİ-ÜFE) aylık bazda yüzde 6.60 artarken, senelik bazda 2003 Mayıs ayı datasından bu yana en yüksek seviye olan yüzde 32.13'e ulaştı. Daha ön planda olduğu için manşet enflasyon olarak tanımlanan TÜFE datalarında ise; aylık bazda yüzde 2.30'luk artış görülürken, senelik gerçekleşme yüzde 177.90 oldu. Veriler sonrası gözler TCMB ve uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalara çevrilirken, TCMB'den gelen ilk açıklama ile tansiyon kısmen düştü. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da yaptığı açıklamalarda: "Maliyet şokları sonrası kısa vadede enflasyon artışları olması normal" derken, gelinen seviyenin topyekun mücadele gerektirdiğini ve fiyat istikrarı açısından zorluk ve risklerin farkında olduklarını vurguladı. Albayrak'ın, ABD ile ilişkiler konusunda üst düzey temasların devam ettiğini söylemesi de önemliydi. Dün, ABD tarafında resmi tatil olması nedeniyle önemli bir veri açıklanmamıştı. Bugün ise İmalat PMI'ları açıklanacak. Yurt içi tarafta Reel Efektif Döviz Kuru açıklanacakken, dünkü enflasyon datalarına yönelik tepkiler ile hükümet ve TCMB tarafından 13 Eylül'deki PPK toplantısına yönelik gelecek sinyaller önemli olacak. Yine; ABD ve Türkiye arasındaki gerilim, tahvil ve CDS fiyatlamaları, diğer gelişen ekonomilerin durumu ve TCMB, BBDK ve SPK gibi önemli kuurumların ekstra açıklamalarını da takip edeceğiz. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 6.60 seviyesi üzerindeki kurda, yukarı yönlü hareketlerde 6.6450, 6.7030 ve 6.7450 direnç seviyeleri takip edilebilir. Kurda geri çekilmelerde ilk önemli destek seviyemiz 6.5330 olup, buranın altında kalıcılıkta destek noktaları da 6.4750, 6.4100 ve 6.3630'da bulunmakta.
GBPUSD
Brexit konusundaki belirsizlikler Sterlin varlıkları üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Özellikle dün İngiltere Başbakanı Theresa May'in; geçtiğimiz aylarda Chequers kentinde yapılan kabine toplantısı ile sunulan Brexit planının, güvenilir ve tartışabilir olduğunu belirtmesi ve Avam kamarasındaki oylamadan geçeceğini söylemesi, gerek ülke içerisinde gerekse AB tarafında sıcak karşılanmazken piyasa tarafında da endişelere neden oldu. Chequers planı olarak da bilinen tasarı; İngiltere'nin, AB'den ayrıldıktan sonra AB ile daha fazla iş alanı yaratmak istemesini öngörüyor. Bugünde yine konuyla ilgili gelebilecek açıklammalar parite volatilitesinde etkili olabilir. ABD tarafı ise dün resmi tatil olması nedeniyle sakin bir gün geçirirken küresel olarak artan gerginlikler ve kötü gelen İngiltere İmalat PMI'ı da fiyatlamaların USD lehine olmasını destekledi. Bugünkü ekonomik takvimde; ABD'de Kaynak Yönetim Enstitüsü (ISM) tarafından gelecek İmalat PMI'ı önemli olacak. İngiltere'den gelecek enflasyon raporu ve İnşaat PMI da yine parite açısından muhakkak takip edilmeli. Teknik olarak baktığımızda; uzun vadeli görünümde takip ettiğimiz yükselen kanalın alt bandına yakın fiyatlamalar devam etmekte. Şuan için 1.2860 destek noktasının üzerinde kalıcılık arayan paritede, buranın altına inilmesi halinde oluşabilecek satış yönlü hareketlerin devamında 1.2830, 1.2810 ve 1.2770 destek noktaları takip edilebilir. 1.2860 üzeri kalıcılıkta oluşabilecek yukarı yönlü ataklarda ise 1.2900, 1.2915 ve 1.2940 dirençleri ilk etapta izlenebilir.
BRENT PETROL
İran'ın Petrol ihracatı Mart 2016'dan bu yana en düşük seviyelerinee gerilerken, Ağustos ayı için günlük 1 Milyon 740 Bin varil olarak açıklandı. Tahminler Eylül ayı için ise 1 Milyon 500 Bin varil seviyesini işaret ederken, azalışın sebebi Tahran'ın Asya'daki müşterilerinin sevkiyatlarını bir bir askıya alması olarak görülmekte. Diğer yandan Irak devlet petrol şirketi SOMO'dan yapılan açıklamada ise: ülkenin güney ihracatının günlük üretiminin 3 Milyon 58 Bin varil seviyesine yükselerek rekor kırdığı belirtilirken, 22 Haziran'da gerçekleştirilecek OPEC Cezayir toplantısında alınacak kararlara göre de daha fazla üretim artışında bulunabilecekleri vrugulandı. Emtia fiyatlamalarına baktığımızda, ABD'nin Kasım ayında yürürlüğe koyacağı İran yaptırımlarına yönelik beklentiler etkisini hissettirmeye devam ederek lokal gelişmeler ile birlikte dünü alıcılı kapatmamıza olanak sağladı. Ancak yinelenen ticaret gerginlikleri ve OPEC'ten gelen arz artışları ise yukarı yönlü hareketleri bir miktar sınırlandırdı. Bugün yine; başta İran nükleer anlaşması olmak üzere,, önemli Petrol üretici ülkelerden gelebilecek haber akışları önemli olacak. Teknik olarak baktığımızda ise; Ağustos ortasından başlayan yükselen kanalı takip etmekteyiz. Şuan için 78.25 seviyesi altında fiyatlama görülen emtiada, buranın da geçilebilmesi halinde 78.50, 78.95 ve 79.30 direnç noktaları takibe alınabilir. 78.25 seviyesi altında kalıcılıkta görülebilecek geri çekilmelerde ise izlenebilecek destek noktaları 77.90, 77.60 ve 77.35'de bulunmakta.
ONS ALTIN
ABD pazarı dün Emek Bayramı sebebi ile kapalıyken, Değerli Metal'deki kararsız seyir devam etti. Piyasada ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşları ve gelişmekte olan ülke ekonomilerindeki türbülans başta olmak üzere önemli küresel gelişmeler takip edilirken, özellikle ticaret savaşlarının etkileri endişeleri gözlerle izlenmekte. Özellikle ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e yönelik 200 Milyar Dolar değerindeki ürün grubuna getireceği ek gümrük tarifeleri önemini korurken, hâlihazırda 50 Milyar Dolar'lık Çin ithalatına uygulanaan tarifeler göz önüne alındığında emtiada her an için volatilite artışı görülebileceğini söyleyebiliriz. Bilindiği gibi Dünya'da üretilen Altın miktarının yaklaşık olarak 4'te 1'i Çin tarafından tüketilmekte. Bu bağlamda, Çin ekonomisine dair endişeler Çin Yuanı ile birlikte emtia üzerinde de satış baskısına neden olmakta. Bugün; ABD tarafından İmalat PMI verilerini takip edeceğiz. Ayrıca, başta ticaret savaşlarına dair gelebilecek haber akışları olmak üzere, tahvil getirileri ve Yuan kaynaklı hareketler de fiyatlamalara etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise; 1196-1212 bandındaki sıkışık seyrin devam ettiği görülmekte. Bu bağlamda kısa vadeli yön tayini için her iki bölgeden birisinin kırılmasına ihtiyaç olacak. Şuan için 1200 seviyesindeki emtiada 1212 direnç seviyesinin geçilmesi halinde oluşabilecek alıcılı seyirde Nisan ayından başlayan düşen kanalın üst bandı hedef haline gelebilir. 1196 altında kalıcılıkta ise geçtiğimiz ay test edilen 1160 seviyesine doğru hareketler göözlemlemek mümkün olabilir.



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.