Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

ABD Tatili Bitti, Gündem Kalabalık!
Dün, ABD tarafında “Bağımsızlık Günü” nedeniyle ekonomik veri açıklanmazken, Euro Bölgesi ve İngiltere’den açıklanan Hizmet ve Bileşik PMI rakamları çoğunlukla pozitifti. Ticaret Savaşları ve İran Nükleer Anlaşması konusundaki gelişmeler de küresel anlamda takip edildi. Çin Ticaret Bakanlığı, yarın yürürlüğe girmesi beklenen gümrük vergileri konusunda ABD’yi bir kez daha uyarırken, ABD’nin geri adım atmaması halinde tarifeleri uygulamaktan geri durmayacaklarını belirtti. Euro Bölgesi’nde koalisyon partilerinin anlaştığı şeklindeki ortaya atılan iddialara karşılık veren SPD Lideri Nahles: Bir ilerleme sağlandığını, fakat ortak bir paydada henüz buluşamadıklarını ve görüşmelerin Perşembe günü(bugün) devam edeceğini söyledi. Bu kapsamda konuya dair bugün gelebilecek açıklamalar Euro varlıkları açısından kritik olacak. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise dün yaptığı açıklamalarda: ABD’nin, 2015 yılında imzalanan anlaşmadan çıkmasının yasa dışı olduğunu söylerken, çıkarlarının garanti edilmesi halinde ABD olmaksızın anlaşmayı koruyabileceklerini vurguladı. ABD tarafında ise Başkan Trump’ın OPEC üyelerine yönelik arzı artırıp, petrol fiyatlarını düşürme çağrısının yinelendiği görüldü. Bugün, ABD tarafında; ADP Özel Sektör Tarım Dışı İstihdam Raporu, İşsizlik Maaşı Başvuruları, Hizmet PMI’ları ve FOMC tutanakları gibi oldukça önemli ve kalabalık ekonomik gündem maddeleri mevcut. Euro Bölgesi’nde ise; Almanya, İspanya ve İtalya eksenindeki sorunların yanı sıra; ECB yetkililerinin açıklamaları ve Almanya Fabrika Siparişleri datası takip edilecek. İngiltere’de Brexit konusuna dair gelişmeler ön planda olacakken, BOE Başkanı Mark Carney’in konuşması ise Pound varlıklarında volatiliteye etki edebilir. Yurt içi tarafta dün açıklamalarda bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi: Birinci önceliklerinin enflasyonla mücadele etmek olduğunu ve TCMB’nin gereğini yapacağını söylemişti. Bugün de; enflasyon dataları sonrası tahvil faizlerinde yaşanan harreketliliğin devam edip etmeyeceği ve yeni kurulacak hükümete yönelik beklentiler TL üzerindeki etkileri açısından önem arz edecek.
EURUSD
İki gün önce Almanya koalisyon parti liderlerinin (CDU, CSU ve SPD) göçmen krizi nedeniyle hükümette oluşan çatlağı gidermek için gerçekleştirdikleri toplantı hakkında konuşan SPD Lideri Andrea Nahles: Yapılan görüşmelerde tam olarak ortak bir payda da bulaşamadıklarını belirtti. Nahles’den gelen açıklamalar ile baskılanan Euro varlıkları, Başbakan Angela Merkel’in koalisyonun güvende olduğuna ilişkin söylemleri ile birlikte kısmen toparlandı. Öte yandan beklentilerin üzerinde gelen Euro Bölgesi ve Almanya PMI rakamları da Euro lehine kısmi hareketleri destekledi. ABD tarafı dün resmi tatil nedeniyle sakin bir gün geçirdi. Bugün ise ülkeden gelecek önemli verilerin yanı sıra; açıklanacak olan 12-13 Haziran tarihlerinde yapılan FED/FOMC toplantılarının tutanakları volatil hareketlere neden olabilir. Avrupa tarafında önemli bir veri akışı bulunmazken,, ECB yetkililerinden gelecek açıklamalar önemli olabilir. Ayrıca paritede Almanya koalisyonu ve ticaret savaşları gibi önemli haber akışları da takip edilecek. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için Nisan ortalarından başlayan düşen kanalın üst bandı test edilirken, kırılım teyit bölgesi olarak belirlediğimiz 1.1710 seviyesinin geçilmesi halinde Euro lehine işlemler ağırlık kazanabilir. Bu durumda sırasıyla 1.1730, 1.1775, 1.1790 ve 1.1815 direnç seviyeleri takibe alınabilir. Diğer taraftan aşağı yönlü hareketlerde 1.1630, 1.1610, 1.1580 ve 1.1560 destek seviyeleri olası geri çekilmelerde izlenecek olup, bu tarafta da 2017’Ocak ayından bu yana takip ettiğimiz yükselen trendi kesen 1.1510 seviyesi kritik öneme sahip.
USDTRY
Türkiye’nin enflasyon rakamlarının oldukça kötü gelmesi ile bozulan risk algısı TL varlıklarında dün de baskıya neden oldu. TCMB tarafından açıklanan TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru 77.10 ile tarihi düşük seviyesini görürken, 10 yıllık tahvil faizlerinde ise rrekor tazelendi. CDS ve diğer vadelerdeki tahvil faizleri de artış gösterirken, kur 4.72 seviyesinin üzerine çıktı. Akabinde gerek Dolar Endeksindeki geri çekilmeler, gerekse Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin TCMB’nin gereken adımları atacağına dair söylemleri ile 4.66 ‘lı seviyelere kadar gelindi. Diğer yandan dün YSK tarafından resmi seçim sonuçları açıklanırken, yeni Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin Pazartesi günü itibariyle devreye girmesi ve yeni kabinenin açıklanması bekleniyor. Bugün, yurt içi tarafta tüm bu konulardaki gelişmeler ve ekonomik göstergeler takip edilmeye devam edilecek. ABD tarafında ise dünkü resmi tatil sonrası oldukça yoğun ekonomik veri ve haber akışı ile karşılaşacağız. Özellikle ADP Enstitüsü tarafından açıklanacak olan Özel Sektör İstihdam Raporu ve 12-13 Haziran tarihlerinde yapılan FED/FOMC toplantılarına dair tutanaklar önemli olacak. Kur tarafına teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 4.68 civarında fiyatlama görülmekte. Yukarı yönlü ataklarda takiip edilebilecek direnç seviyelerimiz 4.6960, 4.7080 ve 4.7170 seviyelerinde olup, özellikle 4.7170 ‘in kalıcılıkla geçilmesi halinde 4.7580-4.7700 bölgesi hedef haline gelebilir. Bugün kur tarafında TL lehine işlemlerde izleyebileceğimiz ilk destek seviyelerimiz ise 4.6725, 4.6600 ve 4.6510 ‘da bulunmakta.
GBPUSD
Brexit’e ilişkin belirsizliklerin Sterlin varlıkları üzerinde zaman zaman baskı yarattığı bu günlerde İngiltere’den gelen olumlu veriler parite tarafında kısmen yukarı yönlü ataklara neden oldu. Son olarak İngiliz Tedarik ve Satın Alma Enstitüsü tarafından açıklanan Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi 55.1 ile piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Brexit konusunda ise gözler İngiltere Başbakanı Theresa May’in, Cuma günü kabinesiyle yapacağı toplantıda olacak. Diğer yandan İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney’in açıklamaları da takip edilecek. ABD tarafında ise dün ‘’Bağımsızlık Günü’’ tatili nedeniyle herhangi bir veri açıklanmazken, bugün; ADP Tarım Dışı İstihddam Raporu, İşsizlik Başvuruları ve ISM Hizmet PMI’ı gibi parite volatilitesinde etkili olabilecek önemli veriler gelecek. Ayrıca Türkiye Saati ile 21:00’da yayınlanacak olan FED/FOMC toplantı tutanakları da önemli olabilir. Teknik olarak bakacak olursak; şuan için 1.3225 direnç bölgesi altındaki paritede yukarı yönlü hareketlerde 1.3250, 1.3280 ve 1.3300 direnç seviyeleri de takibe alınacak olup, özellikle 1.3300 seviyesi; 2018 Nisan ayından başlayan düşen kanalı kesmesi açısından kritik öneme sahip. Paritede geri çekilmelerde ise 1.3190, 1.3150 ve 1.3135 destek seviyeleri sırasıyla izlenebilir.
BRENT PETROL
ABD Başkanı Donald Trump Twitter üzerinden bir kez daha; OPEC üyelerini petrol fiyatlarının yükselmesine neden olmakla suçladı ve Petrol karteli üyelerinin daha fazla üretim yaparak fiyatları aşağı çekmesi gerektiğini söyledi. Özellikle yükselen benzin fiyatları, Kasım ayında gerçekleştirilecek ABD kongre seçimleri öncesi, Başkan Trump’ın başını ağrıtacak gibi gözükürken, bir süreedir OPEC’e atılan bu suçlamalara üyelerin vereceği tepkiler önemli olacak. Bilindiği gibi Trump, geçtiğimiz hafta sonunda da Suudi Arabistan Kralı Salman ile görüşmüş, 2 Milyon varillik ek üretim talep etmiş ve olumlu karşılık bulmuştu. Öte yandan Avrupa ziyaretleri gerçekleştiren İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise: Başkan Trump’ın, Tahran petrolüne ambargo koymasının sonuçları hakkında düşünmeden karar verdiğini söylerken, kendi menfaatlerini koruduğu sürece 2015 yılında imzalanan anlaşmaya sadık kalacaklarını açıkladı. Avrupa Birliği’nin olası İran ambargosuna yönelik destek paketini önümüzdeki günlerde açıklayacağı belirtilirken, konuya dair gelişmeler önem arz edecek. Bu kapsamda bugün de fiyatlamalar açısından yine; bir yandan İran Nükleer Anlaşması, diğer yandan ise küresel arz kısıntısı anlaşmasına dair önemli üreticilerden gelebilecek açıklamalar takip edilecek. Ayrıca dün ABD’de tatil olması nedeniyle açıklanamayan EIA Haftalık Petrol Stokları verisi ve ABD Haftalık Petrol Ürretim Dataları da fiyatlamalara etki edebilir. Teknik olarak emtiaya baktığımızda ise; şuan için 77.60 destek seviyesine doğru geri çekilme görülmekte. Buranın altına inilmesi halinde sırasıyla 77.35, 77.15 ve 76.90 destek noktaları da takibe alınabilir. Emtia’da yeniden görülebilecek alım ağırlıklı işlemlerde ise izlenebilecek direnç seviyeleri 77.90, 78.25 ve 78.50 ‘de bulunmakta.
ONS ALTIN
Bir süredir piyasaların gündeminde olan ticari savaşlar konusu takip edilirken, yarın itibariyle ABD ve Çin arasında devreye girmesi beklenen gümrük tarifeleri merakla bekleniyor. Bilindiği gibi ABD Yönetimi 34 Milyar Dolar değerindeki Çin malına 6 Temmuz itibariyle gümrük tarifesi uygulamaya başlayacağını söylemiş, Çin tarafı da bunun karşılığında aynı tarih ve miktarda Amerikan ürününe vergi uygulayarak misilleme yapacağını açıklamıştı. Ancak, Çin Maliye Bakanlığı paylaştığı bilgilendirme notunda: Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşında ilk kurşunu “kesinlikle” atmayacaklarını duyurdu. Öte yanndan ABD Başkanı Donald Trump ise: Avrupa Birliği tarafından Amerikan arabalarına getirilen vergilerin kaldırılması halinde, AB’den ithal edilen arabalara uygulayacağı ekstra gümrük tarfilerini askıya alacağını açıkladı. Trump’ın bu sözleri Almanya’da gerçekleşen otomobil üreticileri toplantısında ele alınırken, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de: Ay sonunda Washington’da Başkan Trump’la görüşeceklerini söyledi. Diğer tarafta bir diğer küresel gündem maddesi olan İran Nükleer Anlaşması konusunda da tarafların açıklamaları dikkatle takip ediliyor. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani yaptığı açıklamada: çıkarları korunduğu sürece anlaşmaya sadık kalacaklarını söylerken, ancak olası ABD yaptırımları sebebiyle ülkesine uygulanacak ambargoların devreye alınması halinde Hürmüz Boğazı’nı kapatabilecekleri tehdidinde bulundu. ABD ordusuna ait gemilerin bu tarafa doğru yönelmesi ise ilerleyen günlerde tansiyonu iyice yükseltebilir. Bugün, küresel öneme sahip bu konuların yanı sıra ABD tarafında açıklanacak olan; ADP Özel Sektör Tarım Dışı İstihdam Raporu, İşsizlik Maaşı Başvuruları, Hizmet PMI’ları ve FOMC tutanakları gibi oldukça önemli ekonomik gündem maddeleri emtia fiyatlamaları açısından takibimizde olacak. Teknik olarak baktığımızda ise; 1255 seviyesine yakın fiyatlanan Değerli Metal’de yukarı tarafta 1257, 1260, 1263 ve 1267 direnç seviyeleri, aşağı tarafta 1253, 1250, 1247 ve 1243 destek bölgeleri izlenebilir.







 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Buu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş