Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

Ticaret Müzakereleri Bugün de Gündemin Üst Sırasında!
Dün, Almanya'dan açıklanan Fabrika Siparişleri verisi son 5 ayın en yüksek daralmasına işaret ederken, ülkenin Perakende Satış dataları ise beklentilerin üzerinde gerçekleşme gösterdi. ABD tarafında takip edilen verilerden ISM Hizmet PMI'ı da son 5 ayın en zayıf seviyesinde gelirken, Atlanta FED Başkanı Raphael Bostic'in bu sene FED'den sadece 1(bir) faiz artırımı beklediğini söylemesi fiyatlamalar üzerinde kısmen etkili oldu. Dün, küresel tarafta takip edilen en önemli haber akışı ise hiç kuşkusuz; Ticaret Temsilci Yardımcısı Jeffrey Gerrish liderliğindeki ABD heyetinin Çin'in başkenti Pekin'de başlattığı ticaret müzakereleri olurken, her iki ülke yönetiminden gelen açıklamalar pozitifti. Keza, bu iyimserlik başta borsalarda olmak üzere risk iştahına olum yansırken, ABD Doları'nın karşısındaki bir çok para birimi ve emtiada pozitif fiyatlamaları beraberinde getirdi. Öte taraftan ABD'nin lokal meselesi olarak takip ettiğimiz Federal Hükümet'in kapalılığı konusunda ise Başkan Donal Trump'ın "Olağanüstü Hâl" ilan edebileceği yönündeki tehdidi de fayda etmezken, hükümetin kapalılık hali 17. gününü tamamlamış oldu. Küresel risk olarak takip ettiğimiz diğer konu olarak "Brexit" izlenirken, önümüzdeki hafta Avam Kamarası'nda yapılması düşünülen oylama için 15 Ocak tarihinin ön plana çıktığı görüldü. Ayrıca, AB Komisyonu'ndan gelen açıklamalarda mevcut anlaşmanın yeniden güncellenmeyeceğinin deklare edilmesi de kritikti. Yurt içi tarafta ise; Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton liderliğinde gelen ABD'li heyetin ağırlıklı olarak Suriye konusuna yönelik yaptığı temaslar takip edilirken, önümüzdeki hafta yapılacak olan TCMB/Para Politikası Kurulu toplantısına dair söylemler de izlendi. Bugün Asya seansında, Samsung'dan yapılan açıklamada: 4.Çeyrek için satış ve kâr beklentilerinin sert bir şekilde düşeceği belirtilirken, Güney Kore Borsası Kospi ve G.Kore Won'unda değer kayıpları oluştu. Küresel tarafta risk ffiyatlamaları ise; Apple'ın açıklamasından farklı olarak ABD Doları lehine gelişirken, Japonya piyasalarının açık olması "Japon Yeni" kaynaklı olası bir "flash crash" fiyatlamasının da önüne geçmiş oldu. Bugün, gerek yurt içi tarafta olsun, gerekse yurt dışı tarafta olsun öncelikli olarak ABD ve Çin arasındaki ticaret müzakereleri gündemimizde olacak. Ayrıca, yurt içi tarafta; Suriye eksenli jeopolitik gelişmeler izlenecekken, yurt dışı tarafta ise; "Brexit" gibi risk unsurları takip edilecek. Ekonomik veri olarak ise, Almanya'dan; Kasım ayı Sanayi Üretimi, İngiltere'den; Aralık ayı Halifax Konut Fiyat Endeksi, ABD'den ise; Kasım ayı JOLTS(İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı) ve Ticaret Dengesi rakamları açıklanacak.
EURUSD
Geçtiğimiz hafta Cuma günü FED Başkanı Jerome Powell'ın, FED'in 2019 faiz artış miktarına yönelik olarak gerektiğinde indirime gidilebileceği sinyali vermesiyle birlikte baskılanan ABD Doları, dün de; hem FED kaynaklı, hem de ABD ile Çin arasında başlayan ticari ggörüşmelerden ılımlı mesajlar gelmesiyle birlikte değer kayıplarına devam etti. Ayrıca, ülkeden takip ettiğimiz PMI rakamlarındaki olumsuz görünümün devam etmesi de paritedeki alış yönlü işlemleri destekledi. Euro Bölgesi ve Almanya'da açıklanan Perakende Satışları ise beklentilerin üzerinde sonuç alırken Almanya Fabrika Siparişleri tahminlerin altında kaldı. Bugüne Asya seansında Samsung'un satış ve kâr rakamlarında yapmış olduğu olumsuz revizeler ile başladık ve küresel büyümeye dair endişeler ile güvenli liman olarak ABD Doları'na kaçış gözlemlendi. Günün devamında, gözlerimiz bir yandan; Pekin'de başlayan ABD-Çin ticaret görüşmelerinde olacakken, diğer yandan ise; Brexit gibi diğer risklerin durumu takip edilecek. Ekonomik takvimde ise, Almanya'dan; Sanayi Üretimi, ABD'den; Ticaret Dengesi ile İş İmkânları ve Personel Değişim Oranı izlenecek.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.1445, 1.1465, 1.1485, 1.1510, 1.1530
Destekler: 1.1425, 1.1410, 1.1390, 1.1370, 1.1345
USDTRY
Geçtiğimiz Cumaa günü FED Başkanı Powell'ın açıklamaları ile satıcılı görünüme bürünen kurda, dün ise; ABD heyetinin Türkiye'ye yönelik yapacağı ziyarete dair belirsizlikler kaynaklı olarak yukarı yönlü ataklar görüldü. Beyaz Saraya Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton önderliğindeki heyet akşamüzeri Ankara'ya ayak basarken, özellikle; ABD Başkanı Donald Trump'ın geçtiğimiz senenin sonlarına doğru Suriye'den çekileceklerini açıklamasına karşın son günlerde başta Trump olmak üzere ABD Yönetimi'nden gelen karışık ifadeler jeopolitik riskleri canlı tutuyor ve TL'yi de baskılıyor. Öte taraftan geçtiğimiz hafta açıklanan enflasyon dataları sonrası reel faizin 370 baz puana çıkması ile yeniden tartışmaya açılan TCMB faiz oranları da, dün Dolar Endeksi'nde görülen düşüşe rağmen zaman zaman kur üzerinde etkiliydi. Bu bağlamda bugün de; Suriye eksenli jeopolitik gelişmeler ve TCMB'nin 16 Ocak PPK(Para Politikası Kurulu) toplantısına yönelik öngörüler fiyatlamalara etkisi açısından önemli olacak. Keza, küresell taraftaki ticaret savaşları ve Brexit gibi risklerin durumu da Dolar Endeksi üzerinden olası etkileri açısından takip edilmeli.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 5.4000, 5.4175, 5.4250, 5.4500, 5.4600
Destekler: 5.3880, 5.3730, 5.3575, 5.3420, 5.3360
GBPUSD
FED faiz artışlarına yönelik söylemler ve ticaret müzakerelerinin başlaması ile zayıflayan ABD Doları, Brexit konusundaki karmaşık haber akışlarına rağmen parite tarafında alış yönlü işlemlere neden oldu. Özellikle Pekin'de ABD ile Çin heyetinin yüz yüze gerçekleştirdikleri ticari görüşmelerden gelen ılımlı rüzgârlar bir süredir güvenli liman algısıyla çalışan Dolar varlıklarını baskı altına alırken, yine ABD tarafından kötü gelen ISM endeksleri de paritedeki alış yönlü işlemleri destekledi. İngiltere tarafından gelen haber akışları ise genellikle "Anlaşmasız Brexit" ve "siyasi karmaşa" senaryolarını güçlendiren nitelikteydi. Özellikle, önümüzdeki hafta parlamentoda yapılması beklenen Brexit oylaması öncesi AB tarafının yeni bir annlaşmaya sıcak bakmaması ve parlamentoda Theresa May'in alacağı bir yenilgide işleri daha da karıştıracağa benziyor. Bugüne Asya seansında Samsung'dan gelen bazı olumsuz söylemler ile başladık ve ABD Doları güvenli liman fiyatlaması gördü. Günün devamında ise yine; Brexit ve ticaret savaşları konuları ana başlıklar halinde gündemimizde olacak. Veri takviminde de; ABD'den Ticaret Dengesi ve JOLTS (İş İmkânları ve Personel Değişim Oranı), İngiltere'den Halifax Konut Fiyat Endeksini takip edeceğiz.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1.2770, 1.2810, 1.2830, 1.2860, 1.2900
Destekler: 1.2740, 1.2720, 1.2680, 1.2660, 1.2625
BRENT PETROL
Önceki 4 günde olduğu gibi düne de pozitif başlayan emtiada; ABD ve Çin heyetlerinin ticaret müzakerelerini başlatmış olmaları bu fiyatlamalar üzerinde etkiliydi. Ancak, Libya'nın petrol üretimini iki katına çıkartabileceği ve Venezuela'nın da hızlı bir şekilde üretime geçerek günlük 2,5 Milyon varil düzeyine ulaşmak istediği yönündeki spekülasyonlar ilerleyen saaatlerde emtia üzerinde baskıya neden oldu. . Ayrıca, Goldman Sachs ve Societe Generale gibi uluslararası yatırım şirketlerin 2019 yılı fiyat tahminlerini aşağı yönlü revize etmeleri de dikkat çekti. OPEC/OPEC+ toplantılarında alınan 1,2 Milyon varillik arz kısıntısı kararından ziyade; küresel büyümeye(doğal olarak petrol talebine) dair artan riskler ile baskı altında kalan emtia, son günlerde FED'den gelen iyimser söylemler ve bazı ABD ve Çin verilerindeki pozitiflikten destek bulmuştu. Bugün Asya seansında Samsung'un yapmış olduğu olumsuz revizeler de küresel büyüme endişelerini canlı tutarken, emtiayı kısmen baskıladı. Günün devamında; Pekin'deki ticari müzakerelerin durumunu ve diğer risk unsurlarını, bu bağlamda yine dikkatle takip edeceğiz. Keza, küresel büyümeye yönelik sinyaller verebilecek kritik ekonomik veriler ve başta OPEC yetkilileri olmak üzere önemli üreticilerden ve uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalar da önemli olacaktır.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 57.70, 58.00, 58.40, 58.70, 59.00
Destekler: 57.30, 56.95, 56.60, 56.40, 56.25
ONS ALTIN
Geçtiğimiz Cuma günü FED Başkanı Powell'ın konuşmasındaki güvercin tondaki ifadelerden nemalanan Değerli Metal, dün ise; ABD ticaret heyetinin Çin'e yapmış olduğu ziyaretten destek buldu. Esasında bir süredir, küresel büyümeye dair artan endişelerle borsalarda görülen sell-off(portföy boşaltma)'da; Japon Yeni ve ABD Tahvilleri ile birlikte güvenli liman talebi gören emtia, şayet ticaret müzakereleri olumlu gitmeye devam ederse bu sefer de büyüme endişelerin(doğal olarak talep azalması endişlerinin) törpülenecek olmasından destek görebilecek durumda. Ancak bugünkü Asya seansında, Dünya'nın en büyük teknoloji şirketlerinden Samsung'un 4.Çeyrek satış ve kâr rakamlarına yönelik yapmış olduğu olumsuz söylemler bu endişeleri yeniden alevlendirirken; Ons Altın'ı da baskıladı. Bu bağlamda, ikinci gününe girdiğimiz ticaret müzakerelerinin durumu oldukça kritik olacak. Keza, küresel ekonomik görünüme dair sinyalleer verebilecek haber akışları ve ekonomik veriler de takibimizde olacak. Ayrıca; Çin Yuanı, Dolar Endeksi, ABD tahvilleri ve pay piyasalarında oluşabilecek fiyatlamalar da gerek korelasyonlar, gerekse güvenli liman fiyatlamaları açısından izlenmeli.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1283, 1286, 1289, 1292, 1294
Destekler: 1280, 1277, 1273, 1270, 1267



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle,, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.