Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

Küresel Risklerin Durumu ve FOMC Tutanakları Takip Edilecek!
Dün, Asya seansında Dünya'nın en büyük teknoloji şirketlerinden "Samsung"tan gelen açıklamalar kısmen hareketliliğe neden olmuştu. Küresel tarafta risk unsurları olarak gün boyunca takip edilen "Ticaret Savaşları" ve "Brexit" konularındaki gelişmeler de kritikti. Ticaret müzakerelerine ilişkin olumlu söylemler dün de devam ederken, Brexit konusunda ise risklerin artış gösterdiğini söyleyebiliriz. Zira, yaklaşan Avam Kamarası oylaması öncesi Theresa May'in başarılı olamayacağı söylemleri ağırlık kazanırken; "B Planı" olarak görülen Lizbon Antlaşması'nın 50.Maddesi'nin uzatılabileceğine yönelik beklentiler ise, gerek AB tarafından gerekse İngiltere tarafından yalanlandı. Öte taraftan dün, Dünya Bankası tarafından açıklanan öngörülerde ise 2018 ve 2019 yıllarına yönelik olarak ABD büyüme rakamlarının olumlu olmasına karşın Çin başta olmak üzere diğer bölgeler ve küresel büyümede aşağı yönlü revizeler dikkat çekti. Dün, yurt içi tarafta; Suriye eksenindeki jeopolitik risklerin durumu Pazartesi günü olduğu gibi ön plana çıkarken, TCMB'nin 16 Ocak Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısına dair tartışmalar da devam etti. Ayrıca, açıklanan yeni ekonomik paketler de mali disiplin tartışmalarına neden olurken; TL üzerinde, jeopolitik riskler ile birlikte baskı oluşturan etkenlerdendi. Bugüne ABD Başkanı Trump'ın Beyaz Saray'da yapmış olduğu "Ulusa Sesleniş" konuşması ile başladık. Trump, Meksika Sınırı'na neden duvar örmek istediğini örneklerle açıkladığı konuşmasında; 19.gününe taşınan Federal Hükümetin kapalılık durumunun sona erdirilmesi için de 5,7 Milyar Dolarlık duvar bütçesi isteğini yineledi. Günün devamında, küresel ve lokal risklerin durumu yine piyasalarda takip edilecek. Özellikle küresel ekonomik görünüme etki edebilecek; ticaret müzakereleri ve Brexit'e dair haber akışları oynaklığa neden olabilir. 3.güne taşınan ticaret müzakereleri bir çok varlığı yakından ilgilendirirken, Brexit meselesi de; GBPUSD vee EURUSD pariteleri üzerinden Dolar Endeksi'ne ve doğal olarak diğer varlıklara da etki edebilir. Ekonomik veri olarak; Almanya Ticaret Dengesi ve Euro Bölgesi İşsizlik Oranı takip edilecekken, Atlanta FED Başkanı Raphael Bostic ve FOMC üyesi(aynı zamanda Boston FED Başkanı) Eric Rosengren 'ın açıklamaları da izlenecek. Keza, akşam 22:00'de açıklanacak olan 18-19 Aralık tarihlerinde yapılan FOMC toplantılarına dair tutanaklar da oynaklığa neden olabilir. Kanada Merkez Bankası(BOC)'nın faiz ve politika kararları ise Kanada Doları(CAD) yatırımcıları açısından kritik olacak.
EURUSD
Dün Euro Bölgesi'nden takip ettiğimiz beklenti anketlerinin yanı sıra Almanya Sanayi Üretimi rakamının son 23 ayın en kötü daralmasını göstermesi Euro varlıkları üzerinde baskı oluşturdu. Ayrıca, Dünya Bankası tarafından yayınlanan büyüme tahminlerinde; Euro Bölgesi ve Global ekonomi başta olmak üzere birçok ülkenin 2018 yılı büyüme tahminlerinde aşağı yönlü revizeye gidilirken, ABD'nin 2018 yılı büyüme tahmininnin yukarıya çekilmesi de satış yönlü işlemleri destekledi. ABD tarafında ise İş İmkânları ve Personel Değişim Oranı(JOLTS) verisi beklentilerin altında kalırken, Çin ile gerçekleştirilen ticari müzakerelerden gelen ılımlı sinyaller dikkat çekti. Bugüne ABD Başkanı Trump'ın Meksika Sınırı'na ilişkin konuşması ile başladık. Ancak, gözler parite açısından daha çok; Pekin'de 3.gününe giren ticaret müzakereleri ve gelecek hafta oylanacak olan Brexit tasarısına dair gelebilecek haber akışlarında olacak. Bazı ekonomik verilerin de izleneceği günde, oynaklığa neden olabilecek diğer gelişmeler ise; FED/FOMC toplantı tutanakları ve yerel FED Başkanlarının konuşmaları.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.1465, 1.1485, 1.1510, 1.1530, 1.1560
Destekler: 1.1445, 1.1425, 1.1410, 1.1390, 1.1370
USDTRY
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton önderliğindeki ABD 'li heyetin Türkiye'deki temasları dün de devam ederken, görüşmelerin tamamlanması sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bolton'a yönelik eleşştirileri ve harekatın her an olabileceği yönündeki açıklamaları kurda hareketliliğe neden oldu. Kur tarafında, yurt içi ile ilgili olarak Suriye eksenindeki jeopolitik risklerin yanı sıra fiyatlamalara etkisi açısından takip edilen diğer konular ise; bazı borçların kamu bankaları tarafından yeniden yapılandırılması ve düşen enflasyon rakamları sonrası reel faizin artması ile TCMB'nin herhangi bir faiz indirimi yapıp yapmayacağıydı. ABD tarafında; dün de ekonomik veriler takip edilirken, FED'in 2019 politikalarına yönelik söylemler ve ticaret savaşları gibi konular ise fiyatlamalar açısından daha ön planda yer alıyor. Bugün, yurt içi tarafta; önemli bir veri akışı açıklanmayacak. Yine; jeopolitik ve ekonomik gelişmeler ile birlikte önümüzdeki hafta yapılacak olan TCMB/PPK toplantısına yönelik beklentiler takip edilecek. ABD tarafında; yerel FED Başkanları ve FOMC üyelerinin konuşmaları ile son FOMC toplantılarına yönelik açıklanacak olan toplantı tutanakları izlenecekken, Pekin'de devamm eden ticaret müzakereleri ise küresel çapta önemli olacak.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 5.4740, 5.5000, 5.5130, 5.5270, 5.5400
Destekler: 5.4600, 5.4500, 5.4270, 5.4175, 5.4000
GBPUSD
Brexit konusu yine parite üzerinde yön vermeye devam ediyor. 15 Ocak günü, parlamento tarafında yapılması beklenen Brexit oylamasına sayılı günler kala, İngiltere Başbakanı Theresa May: Avrupa'dan güvence almak için çalışmalarını sürdürse de, Avrupa'dan gelen açıklamalar mevcut anlaşmadan herhangi bir taviz verilmeyeceği yönünde. Şayet May, oylama tarihine kadar parlamento üyelerini ikna edebilecek bir anlaşmayı senatoya sunamaz ise; Sterlin varlıkları bu durumda daha fazla baskı altında kalabileceğinden konuya ilişkin gelebilecek açıklamalar dikkatle takip edilmeli. ABD tarafında ise dün takip ettiğimiz verilerdeki olumsuzluğa karşın Çin ile yapılan ticari görüşmelerden gelen olumlu açıklamalar dikkat çekiyor. Parite açısından bugün de yine gündemimizde; Brexit ve ticaret savaşları gibi küresel öneeme sahip konular takip edilecek. Ayrıca, 18-19 Aralık tarihlerinde yapılan FED/FOMC toplantılarına ilişkin tutanaklar ve iki ülkenin merkez bankası yetkililerinden gelecek açıklamalar da oynaklığa neden olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.2770, 1.2810, 1.2830, 1.2860, 1.2900
Destekler: 1.2740, 1.2720, 1.2680, 1.2660, 1.2625
BRENT PETROL
Hafta başında, Venezuela ve Libya'nın petrol üretimini artırabileceği açıklamaları ile baskı yiyen emtia, dün ise; yeniden büyük resme yönelik beklentilerden destek buldu. Genel anlamda bakıldığında Ekim başından itibaren görülen geri çekilmelerde İran ambargosuna yönelik muafiyetlerin yanı sıra, küresel büyümeye dair artan riskler etkiliydi. ABD ve Çin arasında hafta başında başlayan ticaret müzakereleri bu bağlamda bir umut olurken, emtiayı da destekledi. Ayrıca, her ne kadar talep tarafına yönelik belirsizlikler devam etse de; 1,2 Milyon varillik arz kısıntısının bu aydan itibaren devreye girecek olması da emtia üzerindeki satış baskısını şşimdilik bitirmişe benziyor. Bugüne ABD'den API stokları ile başladık ve 6 Milyon 270 Bin varillik daralma görülürken, gelen data; 3.gününe taşınan ticaret müzakereleri ile birlikte emtiadaki yukarı yönlü atakları destekledi. Gün boyunca küresel büyüme ve arz-talep dengesine yönelik gelecek haber akışlarının izleneceği emtia için ayrıca; Enerji Bilgi İdaresi 'nin açıklayacağı stok ve üretim rakamları da oynaklığa neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 59.60, 60.00, 60.25, 60.60, 60.90
Destekler: 59.00, 58.70, 58.40, 58.00, 57.70
ONS ALTIN
Son birkaç ayda küresel risklerin artması ile borsalar tarafında görülen risk iştahı azalışları, güvenli liman talebine neden olarak; ABD tahvilleri ve Japon Yeni ile birlikte Ons Altın'a da pozitif katkı sağlamaktaydı. Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Çin Merkez Bankası'nın hamlesi ve iyimser gelen ABD verileri sonrası ilk olarak satış baskısını gördüğümüz emtiada, ABD ve Çin arasında hafta başından itibaren devam eden görüşmelere dair olummlu söylemler ile de güvenli liman fiyatlamalarına ara verildi ve düzeltme hareketleri başladı. İki ülke arasındaki görüşmeler bugüne de uzarken, artık yavaş yavaş icraatlar kısmına odaklanacağız. Şayet ticaret savaşlarının, şuan devam eden "90 günlük ateşkes" süresinin de ötesinde sona erdirilmesi söz konusu olursa; güvenli liman talebinin bitmesi ile oluşan satış ağırlıklı işlemler bu sefer de küresel fiziki Altın talebinde görülebilecek artışlara yönelik beklentiler ile yeniden pozitif fiyatlamalara dönüşebilir. Bu bağlamda bugün gelebilecek açıklamalar oldukça önemli olacak. Öte taraftan, FED'in politikalarının da tartışılmaya başlandığı şu dönemde; bugün açıklamalarını takip edeceğimiz FED/FOMC üyelerin söylemleri ve yine bu akşam açıklanacak olan FOMC toplantı tutanakları da oynaklığa neden olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1283, 1286, 1289, 1292, 1294
Destekler: 1280, 1277, 1273, 1270, 1267



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş