Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

TCMB’nin Daha Hızlı Faiz İndirebileceği Öngörüsü TL’yi Baskı Altında Tutuyor!
Geçtiğimiz hafta sonunda TCMB Başkanı’nın değiştirilmesi sonrası dün itibariyle yeni haftanın başlangıcı TL kurları için yukarı yönlü GAP’li oldu. Özellikle de, değişiklik sonrası; uluslararası yatırımcıların, 25 Temmuz ‘daki PPK(Para Politikası Kurulu) toplantısında TCMB’nin beklentilerden(100 Bp civarı)daha fazla indirime gidebileceğine yönelik endişeleri TL varlıkları üzerinde baskıya neden olurken; DolarTL 5.77, EuroTL 6,48 civarında güne başlayarak gün içerisinde dalgalandı. Diğer önemli husus olan S400’ler konusunda da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları takip edilirken, Erdoğan: S400’lerin sevkiyatı için hazırlıklar yapıldığını ancak kesin tarihin belli olmadığını belirtti. Keza, Rusya Devlet Sarayı Kremlin’den gelen açıklamada da: Hafta sonunda liderler arasında bir telefon görüşmesi yapıldığı ve şuan için S400’lerin uygulama aşamasında olduğu deklare edildi. Diğer taraftan, TCMB’nin yedek akçesinin yüzde 10’a düşürülmesine dair çalışmaların yapıldığına yönelik bazı önemli gelişmelerin de açıklandığı yurt içi tarafta ayrıca; iç siyasi gelişmeler de kısmen fiyatlamalar üzerinde etkiliydi. Yurt dışı tarafta ise yine hafta sonunda; İran’ın Uranyum Zenginleştirmesi’nde 3.67’lik sınırı aştığı deklare etmesi ile gerilen ipler, Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron’un arabuluculuk faaliyetine soyunması ile bir miktar yumuşasa da; Ticaret Savaşları ve Brexit gibi diğer risk unsurlarına dair bilinmezliklerin devam ediyor olması da diken üstü görünümün devamına neden oldu. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü(OECD)’nin açıklamış olduğu Bileşik Öncü Göstergeler Endeksleri’nde ise: ABD ve Euro Bölgesi’nde büyüme ivmesinin gevşediği, Japonya ve Kanada’nın istikrarlı büyümeye doğru hareket ettiği, Birleşik Krallık’ta ise geçici istikrar sinyalleri alındığı belirtildi.
Bugün, küresel tarafta yine; Ticaret Savaşları, Brexit ve İran gibi sistematik risk unsurlarına dair gelişmeler kritik olacak. Ayrıca, FED Başkanı Powell başta olmak üzere FED/FOMC üyelerinden gelecek açıklamalar ve bazı önemli veriler de piyasalarda oynaklıklara neden olabilir. Yurt içi tarafta ise yine; S400 meselesi başta olmak üzere jeopolitik ve siyasi risk unsurlarına dair gelişmeler ile TCMB’nin 25 Temmuz’daki Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısına dair öngörüler kritik olup, gelen haber akışları ile birlikte TL varlıkları üzerinde volatil hareketler görebiliriz.
EURUSD
Geçtiğimiz hafta yaşanan Ticaret savaşları ve ABD-İran geriliminin etkisinden çıkan paritede bu hafta sakin bir başlangıç yaptı. Dün ABD tarafından önemli bir veri akışı açıklanmazken Euro Bölgesi’nde; Almanya Sanayi Üretimi aylık bazda yüzde 0.3, Ticaret Dengesi 18.7 Bin seviyelerinde açıklanarak gün içinde oynaklıklara neden oldu. Bununla birlikte Sentix Yatırımcı Güveni de -5.8 ile son 5 yılın en düşük seviyelerine gerileyerek Euro varlıklarında değer kayıplarına neden oldu. Diğer taraftan ABD cephesinde ise; Çin ile ticaret görüşmelerinde bir uzlaşıya sağlanması için çalışmalar sürerken geçtiğimiz haftanın son işlem gününde açıklanan datalar ışığında FED’in Temmuz sonunda FOMC toplantısına yönelik açıklamalar piyasa monitörleri tarafından dikkatle takip edilmekte. Yeni günde ise; Euro Bölgesi’nde önemli bir veri akışının olmamasının yanı sıra ABD kanadında FED Başkanı Powell’a birlikte FOMC üyelerinden gelecek açıklamalar takip edilecekken veri akışında ise İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı (JOLTS) datası kritik olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1.1265, 1.1290, 1.1300, 1.1330, 1.1365
Destekler: 1.1200, 1.1190, 1.1165, 1.1100, 1.1080

USDTRY
Geçtiğimiz hafta sonunda, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile TCMB Başkanı’nın değiştirilmesi sonrası yeni haftanın başlangıcı kurda; 15 kuruşluk yukarı yönlü açılış ile oldu. Akabinde, S400 konusuna ve TCMB Kanunu’nu da içeren Torba Yasa’ya dair iktidar cephesinden gelen yeni açıklamalar ile kısmi oynaklıklar görülen kurun 5.70 seviyesi üzerinde tutunarak; açılışta oluşan GAP’i kapatmaması dikkat çekti. Öte taraftan dün ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açılanan iki ihalede toplam 5 Milyar 797 Milyon TL borçlanılırken, piyasa yapıcılara verilen ROT(Rekabetçi Olmaya Teklif) satışları ile birlikte toplam satış tutarı 12 Milyar 317 Milyon TL oldu. Yurt dışı tarafta da; Ticaret Savaşları, İran Nükleer Anlaşması ve Brexit gibi risk unsurlarının takip edildiği günde, Dolar Endeksi ve ABD tahvilleri kaynaklı fiyatlamaların kur üzerinde etkilerinin nötr olduğu gözlemlendi. Bugün, yurt içi tarafta yine; S400 başta olmak üzere siyasi ve jeopolitik risklerin durumunu dikkatle takipte olacağız. Keza, TCMB’nin 25 Temmuz PPK toplantısına yönelik öngörüler ve Hazine’nin yapacağı ihalelerin sonucunda CDS ve tahvil cephesinde oluşacak hareketler de oynaklıklara neden olabilir. Yurt dışı tarafta; FED Başkanı Powell ve bazı FED/FOMC üyelerinin açıklamalarının izleneceği günde ayrıca, Ticaret Savaşları ve İran Nükleer Anlaşması gibi risklerin durumu da önem arz edecek.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.7500, 5.7750, 5.7925, 5.8060, 5.8350
Destekler: 5.7100, 5.6870, 5.6500, 5.6290, 5.6000
GBPUSD
Geçtiğimiz hafta; Britanya cephesinde karmaşık bir şekilde gelen açıklamaların yanı sıra kontrolsüz ayrılık ihtimalinin artmasının yanı sıra; İran Nükleer Anlaşması’na dair gelen haber akışları önemle takip edilmişti. Dün gün içinde açıklamalarda bulunan İrlanda Başbakanı Varadkar; Anlaşmasız Brexit’in hala göz ardı etmediklerine yönelik söylemleri pound tarafında endişe yarattı. Bununla birlikte Lagarde, ECB sürecine ilişkin olarak IMF Başkanlığı görevini askıya alırken bu görev içinse İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney’in adının gündemde olduğunu belirtmişti. Bu bağlamda ilerleyen dönemde Carney’in Avrupa Merkez Bankası’nın başına geçmesi durumunda izleyeceği politikalarla birlikte İngiltere Merkez Bankası’nda boşalan koltuğa kimin geçeceği merak uyandırmaya devam ediyor. Bugün ise, İngiltere tarafında veri akışında sakin bir gün olacakken ABD tarafında FED Başkanı Powell’ın yanı sıra FOMC üyelerinden gelecek açıklamalar dikkatle takip edilecektir. Bununla birlikte İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı (JOLTS) kritik olabilir. Günün devamında ise küresel risk unsurlarından Brexit, İran Nükleer Anlaşması, Ticaret Savaşlarına dair gelebilecek haber akışları parite açısından sert fiyatlamalara neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1.2550, 1.2590, 1.2625, 1.2660, 1.2700
Destekler: 1.2480, 1.2455, 1.2410, 1.2380, 1.2350
BRENT PETROL
Dün İngiltere ve Suudi Arabistan’ın İran Petrollerini rehin alması sonrası gelen haber akışları piyasanın odak noktasındaydı. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif; İngiltere’nin yaptığı bu tutumun ‘’korsanlık’’ olduğunun altını çizerken, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Seyyid Abbas Musevi, Zarif’e nazaran yaptığını ılımlı açıklamalarla dikkatleri çekti. Diğer yandan geçtiğimiz günlerde Petrol Bakanı Bijan Zanganeh’in; Ham petrol ihracatında olacağı konusunda umutlu olduklarını belirtmesi kritikti. Küresel risk unsurlarından ABD-İran gerginliklerin yanı sıra haftaya sakin bir başlangıç yapan emtia gün içinde gelebilecek açıklamalar fiyatlamalar açısından belirleyici olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 64.00, 64.30, 64.80, 65.00, 65.25
Destekler: 63.70, 63.40, 63.00, 62.75, 62.50
ONS ALTIN
Geçtiğimiz hafta ABD tarafında açıklanan kritik veriler sonrasında FED’in Temmuz ayı sonunda toplantı öncesi elini güçlendirmiş oldu. FED’in faiz indirme ihtimallerinin bir miktar zayıfladı. Keza, bu durumla birlikte 1.96 seviyelerine kadar gerileyen ABD 10 Yıllık Tahvil Faizleri ise 2.02 seviyelerinin üzerine yükselerek Değerli Metal’deki satış baskısını destekler nitelikteydi. Bu hafta içinde FED Başkanı Powell’ın ve FOMC üyelerinin açıklamaları ışığında emtia fiyatları üzerinde belirleyici olabilir. Bunun yanı sıra İran Nükleer Anlaşması konusunda; İran’ın 2015 anlaşmasının taahhütlerine uyumunu azaltmasının üçüncü adımı olarak Uranyum zenginleştirme oranını yüzde 20’ye çıkartabileceği yönündeki haber akışları kritikti. Diğer taraftan küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları, Brexit, İran Nükleer Anlaşması gibi konularında yaşanacak ekstra gelişmeler sonucunda yine Değerli Metal fiyatlamalarında ön plana çıkabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1398, 1400, 1405, 1408, 1414
Destekler: 1393, 1390, 1387, 1384, 1380



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.