Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

FED Başkanları ve FOMC Tutanakları “Güvercin”; DXY, 95’in Altına Geldi!
Dün, yurt içi tarafta yine jeopolitik, ekonomik ve siyasi risklerin durumu takip edilirken; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan ABD’ye yönelik eleştiriler geldiği görüldü. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise; Cari açık başta olmak üzere YEP(Yeni Ekonomi Programı) hedeflerinden herhangi bir taviz verilmeyeceğini söylerken, bütçe disiplinin de korunacağını vurguladı. Albayrak’ın 18 Ocak’ta yapılacak olan TCMB Olağanüstü Genel Kurulu’na yönelik olarak 37 Milyar TL’lik 2018 kârının Hazineye devredileceğini söylemesi de kritikti. Yurt dışı tarafta ise 3.gününe giren ABD-Çin ticaret müzakereleri sona ererken, ilk gelen haberler görüşmelerin olumlu olduğu yönündeydi. Kanada’da açıklanan BOC(Kanada Merkez Bankası) kararlarında ise beklenildiği gibi herhangi bir faiz ve politika değişikliği yapılmadı. Dün, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, ABD’nin 22 Trilyon Dolara yaklaşan borçları nedeniyle borç tavanının aşılması halinde ülkenin “AAA” olan kredi notunun düşürülebileceği uyarısında bulundu(9 Şubat 2018’de imzalanan bütçe tasarısı ile 1 Mart 2019’a kadar borç tavanı kaldırılmıştı. Bu bağlamda 1 Mart kritik olacak). Ayrıca dün, ABD’de bölgesel FED Başkanlarının açıklamaları ve 18-19 Aralık FOMC toplantılarının tutanakları da takip edilirken, özellikle bölgesel FED Başkanlarının açıklamaları oynaklığa neden oldu. St.Louis FED Başkanı James Bullard: Bilanço küçültmeyi değiştirmek için bir neden görmediğini söylerken, buna karşın FED’in faiz artışlarını bekletme süreci fikri etrafında dolaştığına vurgu yaptı. Atlanta FED Başkanı Raphael Bostic de 2019 yılında ABD ekonomisinin yavaş büyümesini beklediğini, FED’in para politikasında sabırlı olması gerektiğini söyledi ve aşağı yönlü risklerin artış göstermesi halinde faiz indirimlerine açık olduğunun da altını çizdi. Chicago FED Başkanı Charles Evans da ABD ekonomisine dair risklerin arttığına vurgu yaparken, bölgesel FED Başkanlarınınn “güvercin” tondaki bu açıklamaları sonrası; Dolar Endeksi(DXY), 2018 Ekim ayından bu yana ilk kez 95 seviyesinin altına geriledi. Tutanak detaylarına baktığımızda ise; Politika yapıcıların, global görünüme dair endişeleri olduğunu, yurtiçi taraftaki cansız enflasyon baskısı nedeniyle de politika güçlendirme konusunda “sabırlı” olmak istediklerinin beyan edildiği görüldü. Bugüne Çin’den gelen Enflasyon dataları ile başladık ve zayıflamanın devam ettiği görüldü. Küresel tarafta yine; ticaret müzakereleri ve Brexit gibi önemli gündem maddeleri takip edilecek. ABD’de hükümetin kapalılık durumu, Türkiye’de ise; Suriye eksenindeki jeopolitik gelişmeler ve TCMB/PPK toplantısına yönelik beklentiler de izlenecek. Ekonomik veri olarak ABD’den gelecek datalar yine ön plana çıkarken, bazı yerel FED Başkanları ve FED Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları ise yine oynaklık düzeyini artırabilecek öneme sahip.
EURUSD
ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakerelerinde olumlu ilerlemeler olduğuna yönelikk haber akışları birlikte paritede yukarı yönlü hareketler görülürken, bu harekete dün açıklanan Euro Bölgesi Kasım ayı işsizlik oranının beklenenden iyi açıklanması da destek oldu. Bununla birlikte dün uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından yapılan açıklamalarda: ABD’nin borç tavanında sorun oluşması durumunda kredi notunun tekrar sorgulanacağı uyarısında bulunuldu. Gün içinde konuşan bölgesel FED Başkanları da “güvercin” tonda açıklamalarda bulunurken, iki ay sonra paritede 1.1500 seviyesinin üzerine çıkıldı. Son olarak dün akşam merakla beklenen FOMC toplantı tutanakları da açıklanırken; yetkililerin daha fazla sıkılaşma için sabırlı olmak istedikleri yönündeki detaylar da güvercin görünüme işaret ederek ABD Doları’nı zayıflattı. Bugün ise Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantı tutanakları yayınlanacak. Veri akışında da ABD işsizlik başvuru sayıları takibimizde olacak. Ayrıca, Brexit ve ticaret müzakereleri gibi küresel gelişmelerin yanı sıra; FED Başkanı Powell ve diğer FED/FOMc üyelerinin açıklamaları da oynaklığa neden olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.1580, 1.1610, 1.1630, 1.1655, 1.1685
Destekler: 1.1560, 1.1530, 1.1510, 1.1485, 1.1465
USDTRY
ABD ve Türk heyetlerinin yapmış olduğu Suriye eksenli görüşmelerin tamamlanmasına karşın ortada bir netliğin olmaması kur tarafında TL’yi baskılayan unsur olarak karşımıza çıkarken; dün de Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’ndan gelen açıklamalar ile yukarı yönlü ataklar oluştu. Ayrıca, borç yapılandırmaları ve TCMB’nin 16 Ocak kararlarına yönelik belirsizlikler de zaman zaman fiyatlamalar üzerinde etkili olurken; dün açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ın: Bütçe disiplininden taviz verilmeyeceği vurgusu yapması dikkat çekti. ABD’de ise Çin ile yapılan ticaret müzakerelerinin sona ermesi bir miktar rahatlamaya neden olurken, ilk gelen açıklamalar anlaşmanın olabileceğine işaret etmekteydi. Dün ayrıyeten, bölgesel FED Başkanlarının açıklamalarındaki ve FOMC tutanaklarındaki güüvercin ifadeler küresel çapta ABD Dolarını zayıflatırken, bir ara 5.54 seviyesinin üzerine çıkan kur tarafında da Dolar Endeksi üzerinden etkisini gösterdi. Bugün yine kur açısından; yurt içi tarafta, jeopolitik, siyasi ve ekonomik risklerin durumu takibimizde olacak. ABD tarafında da; ticaret müzakereleri ve FED’e yönelik söylemler bugün yine takip edilecekken; ülkeden gelecek ekonomik veriler de gerek Dolar Endeksi, gerekse alternatif piyasa fiyatlamaları üzerinden kurda etkili olabilir. Teknik olarak da yukarı yönlü ataklarda 5.54 bariyeri yine kritik olacak.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 5.5000, 5.5130, 5.5270, 5.5400, 5.5700
Destekler: 5.4740, 5.4600, 5.4500, 5.4270, 5.4175
GBPUSD
İngiltere'de parlamentoya getirilen Finansman Yasa Tasarısı’nda "Anlaşmasız Brexit" için hükümetin, parlamento onayı olmadan harcama yapamayacağına yönelik olarak ana muhalefet partisinin teklif ettiği değişiklik Salı akşamı 296'ya karşı 303 oyla kabul edilmişti. Bu şartlar altında “Anlaşmasız Brexit”” için de muhalefet onayı olmadan hareket edemeyecek olan Theresa May’in iyice köşeye sıkışması beklenirken; ABD ve Çin müzakerelerinden destek bulan Sterlin varlıkları değer kazandı. Brexit konusuyla ilgili JP Morgan’dan gelen değerlendirmelerde ise: Anlaşmasız Brexit’ten kaçınılması durumunda İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) yıl sonuna kadar 50 baz puan faiz artırabileceği belirtildi. Kurum ayrıca: Parlamentonun, Theresa May’in anlaşmasını onaylaması durumunda Sterlin varlıklarının yüzde 4 yükseleceğini raporladı. ABD tarafında ise hükümetin kapalılık durumu devam ederken, gözlerin çevrildiği ABD-Çin görüşmelerinden pozitif mesajlar gelmesi küresel risk iştahını artırdı. Gün içerisinde konuşmalar yapan bölgesel FED başkanları güvercin mesajları ile ABD Doları’na değer kaybettirirken, günün sonunda yayınlanan FOMC toplantı tutanaklarında da “güvercin” ifadelerin ağırlığı göze çarptı. Bugün haber akışlarında yine; Brexit ve ABD-Çin ilişkileri önemli olacak. Veri akışında ise; ABD’de iişsizlik haklarından yararlanma başvuruları gibi önemli datalar takip edilecek. Ayrıca akşam saatlerinde; FED Başkanı Jerome Powell’n ve bazı FED/FOMC üyelerinin açıklamaları da oynaklığa neden olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.2810-1.2830-1.2860-1.2900-1,2915
Destekler: 1.2770-1.2740-1.2720-1.2680-1.2660
BRENT PETROL
Hafta başından bu yana devam eden; ABD ve Çin arasındaki ticari müzakereler dün itibariyle sona ererken, görüşmelere yönelik beklentilerde destek bulan emtia 17 Aralık’tan bu yana ilk kez 60 Dolar seviyesinin üzerini test etti. Yine, seans öncesi açıklanan API(Amerikan Petrol Enstitüsü) haftalık stok verilerinde son 4 haftanın en büyük daralmasının görülmesi de fiyatlamalar üzerinde etkili olurken, dün akşamüzeri açıklanan EIA(Enerji Bilgi İdaresi) stok datalarında ise 1 Milyon 680 Bin varil azalma görüldü. EIA tarafından açıklanan ABD petrol üretim rakamları ise yine sabit kalırken, Suudi Enerji Bakanı Al Falih’in piyasada istikrarın sağlanması için çalışacaklarınıı söylemesi ise kritikti. Küresel tarafta ayrıca, bölgesel FED Başkanlarının açıklamaları ve FOMC tutanakları takip edilirken, bu gece Çin’den gelen verilerdeki zayıflık bir miktar tedirginliğe neden oldu. Bugün yine küresel ekonomik görünüme dair gelişmeler fiyatlamalar açısından kritik olacak. Ayrıca, dünkü stok ve üretim dataları sonrası bugün de Baker Hughes tarafından açıklanacak olan Sondaj Kuyusu sayıları izlenecek. Keza, OPEC ve OPEC+ üyelerinden gelebilecek olası açıklamalar da emtia üzerinde oynaklığa neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 61.10, 61.25, 61.60, 62.00, 62.20
Destekler: 60.90, 60.60, 60.25, 60.00, 59.60
ONS ALTIN
Haftanın ilk gününde devam eden ABD ve Çin arasındaki ticaret müzakereleri dün itibariyle sona ererken, Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen açıklamada: sonuçlara dair resmi bir açıklamanın yakın zamanda yapılacağı belirtildi. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders da Çin Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamalarını teyit ederken, konuya dair basın-yayın orgaanlarında çıkan ilk haberler ise pozitifliğe işaret etmekteydi. Fiyatlamalar açısından da, ticaret savaşlarının sona erecek olması beklentileri ile borsalarda görülen risk iştahı artışı; güvenli liman olarak daha önce talep gören Ons Altın’ı ilk etapta baskıya aldı(uzun vadede ise ticaret savaşlarının sona ermesi Altın için pozitif). Ancak, akşam saatlerinde; bölgesel FED Başkanlarının açıklamalarında piyasaya verilen “güvercin” mesajlar ile Değerli Metal hızla toparlandı. Yine günün sonunda, 18-19 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilen FOMC toplantılarının tutanakları da açıklanırdı ve burada da “güvercin” tonun ağırlıklı olduğu görülürken, emtia 1297 direncini bir kez daha test etti. Bugün yine, küresel ve lokal risklerin durumu fiyatlamalar açısından önemli olacak. Ayrıca, ABD’de açıklanacak olan ekonomik veriler ve FED Başkanı Powell başta olmak üzere FED/FOMC üyelerinin yapacakları açıklamalar da yine oynaklığa neden olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1297, 1300, 1302, 1305, 13009
Destekler: 1294, 1292, 1289, 1286, 1283

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş