Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

Yurtiçinde Cari İşlemler Dengesi Takip Edilecek!
Geçtiğimiz Perşembe akşamı açıklanan FED/FOMC bildirisinde her ne kadar faiz artırımı yapılmasa da sıkılaştırma adımlarının kademeli olarak devam edeceğine yönelik sinyaller Cuma günü de küresel anlamda ABD Doları talebini canlı tuttu. İngiltere’de Cuma günü açıklanan ekonomik verilerde; 3.Çeyrek büyüme oranları beklentilere paralel gerçekleşmeler gösterirken, Senelik Sanayi Üretimi son 9 ayın en kötü seviyesine geriledi. Verilerin yanı sıra ülkede gündemin en üst sırasında yer alan “Brexit” konusunda Kuzey İrlanda DUP(Demokratik Birlik Partisi)’nden gelen olumsuz söylemler ise güçlü Dolar ile birlikte Pound ‘u baskıladı. Euro Bölgesi’nde de bir süredir önemli risk unsuru olarak takip edilen İtalya’nın 2019 bütçe açığı hedefine yönelik olarak Başbakan Yardımcısı Di Maio ve Ekonomi Bakanı Tria’nın yüzde 2.4’lük seviyenin korunacağına yönelik açıklamaları Euro üzerinde baskı unsuruydu. Yurt içi tarafta Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan gelen açıklamada 2018 yılı tasarruf tedbirleri sayesinde likidite ihtiyacının azaldığı ve bu yüzden Pazartesi(bugün) ve Salı(yarın) günü yapılacak bazı ihalelerin iptal edildiği yönündeki beyanat dikkat çekiciydi ve TL’deki zayıflamayı günlük olarak durdurdu. Hafta sonunda ise gözler 1.Dünya savaşının bitmesinin 100. Yılının kutlanacağı Paris’e çevrilirken, merakla beklenen ikili görüşmelerden çok önemli mesajlar çıkmadı. Bugün yurt içi tarafta tahvil ihalelerinin yanı sıra; Eylül ayı Cari İşlemler Dengesi verisi ile hükümet ve uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalar takip edilecek. Euro Bölgesi ve İngiltere’de Brexit konusu yine gündemin üst sıralarında yer alacakken, Euro Bölgesi için ayrıyeten İtalya bütçe ve borç meselesi önemli olacak. ABD, Çin ve küresel piyasalar açısından ise; ticaret savaşları ve İran yaptırımları gibi küresel konular, pay ve tahvil piyasalarındaki hareketler ile birlikte izlenecek.
EURUSD
Perşembe akşamı açıklanan FED/FOMC kararlarındaki şahin ifadelerle birlikte güçlenen Dolar varlıkları Cuma günü olumlu gelen ÜFE rakamları sonrası yükselişine devam etti. Ayrıca, Avrupa’nın lokal sorunları arasında yer alan Brexit konusunda yaşanan olumsuz gelişmeler de Dolar varlıklarını destekledi. Avrupa’da ayrıca, İtalya bütçe konusu da gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Özellikle İtalya’dan, yüzde 2.4’lük bütçe açığı konusunda taviz verilmeyeceğine yönelik gelen açıklamalar dikkat çekiyor. Yarın, Avrupa Birliği’nin bütçe konusunda İtalya’ya verdiği sürenin dolacağı da düşünülürse konu hakkında bugün gelebilecek açıklamalar Euro varlıkları açısından oldukça kritik olacak. Keza, ticaret savaşları gibi küresel öneme sahip haber akışları da; ABD’nin diğer lokal konularıyla birlikte takibimizde olmaya devam edecek. Teknik olarak baktığımızda ise; paritede 2017 Haziran ayından bu yana altında kapanış görmediğimiz 1.1300 destek seviyesi önemini koruyor. Bu bağlamda, buranın altına kalıcılıkla inilmesi halinde satış yönlü işlemler derinleşebilir vee aşağı tarafta yeni hedefler ortaya çıkabilir. Öte taraftan 1.1300 seviyesi üzerinde kalıcılıkta bugün görülebilecek alım ağırlıklı işlemlerde ise; izlenebilecek direnç noktaları 1.1370, 1.1390 ve 1.1410’da bulunmakta.
USDTRY
Perşembe günü Moody’s ve AB Komisyonu’nun Türkiye büyüme oranlarına yönelik aşağı yönlü revizesi ile baskılanan TL varlıkları aynı akşam açıklanan FED/FOMC kararları ile Cuma günü de zayıf seyir izledi ve kurda ABD Doları lehine işlemlerle 100 günlük hareketli ortalama seviyelerine kadar gelindi. Ancak, akabinde; gerek teknik fiyatlamanın ortaya çıkması, gerekse Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan gelen; tasarruf tedbirleri ile likidite ihtiyacının azaltılması nedeniyle üç ihalenin yapılmasına gerek olmadığı yönündeki açıklama ile TL lehine işlemler oluştu. Hafta sonunda merakla beklenen Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump’ın Paris görüşmesinde ise Halkbank konusundan ziyade Kaşıkçı Vakası’nın konuşulduğu anlaşılırken, doğal olarak kur tarafında görüşmenin birr etkisi olmadı. Bugün, yurt içi tarafta Eylül ayı Cari İşlemler Dengesi verisi takip edilecekken, ABD’den ise önemli bir ekonomik veri açıklanmayacak. Her iki ülkeden gelebilecek önemli haber akışları, uluslararası kurumların olası açıklamaları ve tahvil piyasası hareketleri ise fiyatlamalar üzerinde etkili olabilir. Teknik olarak baktığımızda; Cuma günü 100 günlük hareketli ortalamanın direnç olarak çalışması sonrası kısmen geri çekilen kurda, buranın geçilebilmesi halinde; 5.5700, 5.6110 ve 5.6260 dirençleri takip edilebilir. Ağustos ayından bu yana süregelen düşen trendi kesen 5.6400-5.6650 bölgesinin geçilmesi halinde ise TL üzerindeki baskının ivmelenerek devam edebileceğini düşünmekteyiz. Kurda görülebilecek geri çekilmelerde ise; 5.45 seviyesinin altında kalıcı fiyatlamalar oluşması halinde TL için yeniden bir pozitif alana girilebilir ve 5.3000 seviyesi kademeli olarak hedef haline gelebilir.
GBPUSD
Birleşik Krallığın 4. Partisi konumunda olan Demokratik Birlik Partisi’den (DUUP), Brexit konusunda gelen olumsuz söylemlerin yanı sıra İngiltere siyasi arenasında yaşanan kriz Sterlin varlıkları üzerinde Cuma günü de baskı yarattı. Ülkenin Ulaştırmadan Sorumlu Bakanı Jo Johnson, Başbakan May tarafından önerilen Brexit tasarısını kabul etmeyerek istifa ettiğini açıkladı. Hatırlayacağımız gibi daha öncede ülkenin Brexit ve Dışişleri Bakanları; Brexit tasarısı konusunda May ile anlaşamayarak istifa etmiş, ülke içerisinde hükümete yönelik muhalif seslerin yükselmesine neden olmuştu. . ABD tarafında ise; Cuma günü takip ettiğimiz Üretici Fiyat Endekslerinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi FED’in faiz artışlarına yönelik beklentiler ile birlikte USD lehine işlemleri desteklemişti. Hafta sonunda gözler Paris’deki Barış Konferansı’na çevrilirken, Theresa May’in Brexit planının Brüksel Yönetimi’nce reddedildiğine yönelik basında çıkan haberler; paritede gapli(boşluklu) olarak aşağıdan açılışa neden oldu. Bugün yine konuya ilişkin; gerek hükümet tarafından, gerek ABB’den, gerekse muhalif kanat ve Birleşik Krallığın diğer ülkelerinden gelebilecek açıklamalar kritik olabilir. Ekonomik takvimde önemli bir veri akışı bulunmazken, küresel ve lokal gelişmeler takibimizde olmaya devam edecek. Teknik olarak ise 1.2915 desteği kritik olup, buranın kırılması halinde paritedeki satış baskısı derinleşebilir. Şuan için 1.2940 direnci altına fiyatlanan parite için, buranın üzerine geçilmesi halinde ise; takip edilebilecek diğer direnç noktaları 1.2960, 1.2990 ve 1.3020 ‘de bulunmakta.
BRENT PETROL
Geçtiğimiz aylarda, İran’a gelecek olan yaptırım kararları öncesi 1 Milyon varillik üretim artışına giden Suudi Arabistan, Aralık ayı itibari ile üretimde kısıntıya gideceğini açıkladı. Dün Abu Dhabi’deki istişare toplantısında yorumlarda bulunan Suudi Arabistan Petrol Bakanı Halid el-Falih: Kasım ayında Ham Petrol talebinde görülen düşüş ve İran’dan Petrol alan kimi ülkelere tanınan muafiyet sebebi ile önümüzdeki ay günlük 500 Bin varillik üretim düşüşü gerçekleştireeceklerini belirtti. Bir süredir OPEC ve OPEC dışı üyelerin arzda kısıntıya gidecekleri yönünde ortaya atılan iddialar resmi ağızdan netliğe kavuşurken, gelen son spekülasyonlar ise üyelerin günlük 1 Milyon varillik kesintiyi de tartıştıkları yönünde. Diğer yandan OPEC’in önemli üreticilerinden olan Venezüella, günlük üretimini tekrardan 1 Milyon 500 Bin varil seviyesine çekerken, önümüzdeki dönemde 1 Milyon varillik üretim artışını hedeflediklerini belirtti. Ancak son dönemde ayyuka çıkan OPEC’in arz kısıntısına gideceği haberlerinin gerçeği yansıtması durumunda ise, yeni anlaşmaya bağlı kalacakları açıkladı. Emtia yeni güne bu haberlerle yukarı yönlü gapli açılış yaparken, gözler gün içerinde gelebilecek diğer açıklamalarda olacak. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 71.30 seviyesi üzerindeki emtiada, yukarı yönlü atakların devamında 71.50, 71.75 ve 72.00 dirençleri izlenebilir. 71.30 seviyesi altına tekrardan görülebilecek satıcılı işlemlerde ise takip edilebilecek destek noktaaları; 71.10, 70.95, 70.50 ve 70.30’da bulunmakta.
ONS ALTIN
Geçtiğimiz Perşembe akşamı sonuçlanan FED/FOMC toplantıları sonrası Aralık ayı için faiz artırımına yönelik beklentiler korunurken, Dolar varlıklarının güçlü görünümü Cuma günü de devam etti. Bu kapsamda Emtiaya yansıması sert satışlara neden olurken, satıcılı seyir altıncı gününe taşındı. Ayrıca Euro bölgesinde yaşanan sorunlar ile gevşek para politikasının devam edebileceğine yönelik beklentiler ve ticaret savaşlarına yönelik belirsizlikler de ABD Doları üzerinde pozitif fiyatlanırken, Değerli Metal’deki sert satışların önünü açtı. Zaman zaman bozulsa da Çin Yuanı ile 6 ayı aşkın süredir benzer korelasyon içerisinde hareket eden emtia için Dünya’nın en çok tüketim yapılan ülkesi olan Çin’den gelen haberler de oldukça önem arz etmekte. Ülkede 11 Kasım “Singles’Day” sebebi ile rekor kıran satışlar ekonomi üzerindeki kara bulutları bir nebze olsun dağıtırken, talebin halen güçlü gözükmesi hafta açılışında emtiaya da bir miktarr nefes aldırdı. Günün devamında ekonomik takvim olarak sakin bir gün geçirilecekken; başta ticaret savaşları olmak üzere, küresel öneme sahip haber akışları, tahvil getirileri ve Yuan kaynaklı hareketler emtia fiyatlamalarına etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise;
şuan için 1207 seviyesi üzerindeki Değerli Metal’de, alıcılı işlemler görülmesi halinde ilk etapta 1212, 1216 ve 1218 dirençleri izlenebilir. 1207 seviyesi altına yeniden görülebilecek sarkmalarda ise; 1202 destek bölgesi kritik olup, buranın da kırılması halinde satış baskısı derinleşerek yeni bir düşüş trendine dönüşebilir.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanaacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.