Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

Ticaret Savaşları Konusu Yine, Küresel Gündemin En Üst Sırasında!
Geçtiğimiz Perşembe akşamı ABD ve Çin heyetleri arasında Washington’da başlayan görüşmeler Cuma günü de devam ederken, ABD’nin; yüzde 10’luk gümrük vergisi uygulanan 200 Milyar Dolarlık ithal Çin malının vergi oranını Cuma günü TSİ 07:01 itibariyle yüzde 25’e çıkartması ve 325 Milyar Dolarlık ithal vergisiz Çin malına da yüzde 25’lik ek vergi uygulanabileceği yönündeki haberler tedirginliğe neden oldu. Çin tarafının açıkladığı deklarasyonda: Devam eden görüşmelerde ortak bir noktada buluşmanın ve sorunların konsültasyon yoluyla çözülmesinin umulduğu belirtilirken, ayrıca, Çin’in; ABD’nin tarife artırmasına karşı önlemler alacağını belirtmesi de dikkat çekti. İlerleyen saatlerde ise ABD Başkanı Donald Trump’dan yeni açıklamalar gelirken, Trump’ın: Çin’in anlaşma şartları üzerinde yeniden müzakere etmeye çabalamayacağını umduklarını ve 200 Milyar Dolarlık ürün grubundan sonra 325 Milyar Dolarlık ithal ürünlere de yüzde 25’lik gümrük vergisi uygulanması için sürecin başladığını deklare etmesi kritikti. Geçtiğimiz Cuma günü ayrıca, ekonomik takvimde oldukça önemli bazı veriler takip edildi. Almanya’nın Ticaret Dengesi son 10 ayın en yüksek fazlalığını verirken, Fransa ve İtalya’nın Sanayi Üretimi datalarında görülen daralmalar dikkat çekti. İngiltere’de 1.Çeyrek GSYİH Değişimi beklentilere paralel gelirken; Sanayi Üretimi, İmalat Üretimi, Ticaret Dengesi ve İşletme Yatırımları da pozitif gerçekleşmeler gösterdi. ABD’de açıklanan ekonomik verilerde ise; Nisan döneminde aylık bazda TÜFE ve Çekirdek TÜFE oranları beklentilerin altında artış gösterirken, senelik datalar ise Mart dönemine göre yükseldi. Nisan ayının Reel Kazançlar datası ise 2018 Ocak döneminden bu yana en yüksek daralmasını gösterirken, aylık manşet enflasyon dataları ile birlikte Dolar varlıklarını baskıladı. Yurt içi tarafta ise, sabaha karşı kurlarda; TCMB’nin önceki günkü hamleleri, S400 alımının öteleneceğine yönelik spekülasyonlar ve ABD-Çin ticaret müzakerelerinde bir anlaşma olabileceği beklentileri ile Yuan önderliğinde görülen geri çekilmelere karşın, gözler yine; jeopolitik ve siyasi risk unsurlarının üzerindeydi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch gün içerisinde yaptığı açıklamalarda: Son yaşanan kur atakları, takipteki kredi oranları, zayıf ekonomi ve yüksek TL faizleri nedeniyle bankaların sermaye rasyolarında bozulma olabileceği uyarısında bulunurken, gün sonuna doğru S400’ler konusunda tekrardan ortaya atılan iddialar(her ne kadar bir kez daha yalanlansa da) ile kurlarda bir kez daha TL lehine işlemler oluştu. Bugün, küresel tarafta yine; Ticaret Savaşları, Brexit ve İran Nükleer Anlaşması gibi önemli risklerin durumu takip edilecek. Yurt dışı kaynaklı önem arz eden ekonomik verilerin takip edilmeyeceği günde, yurt içi tarafta ise; Cari İşlemler Dengesi ve bugün yapılacak olan önemli Hazine İhaleleri’nin sonuçları açıklanacak. Yurtiçinin kritik gündem maddeleri ise yine; Siyasi ve jeopolitik riskler olacak.
EURUSD
Geçtiğimiz Cuma günü artırılan yeni tarifelere karşın, görüşmelerin devam ediyor olması ile ABD-Çin ticaret müzakerelerine dair iyimserliğin etkisiyle güne pozitif başlayan parite; ABD Başkanı Donald Trump’ın öğleden sonra yapmış olduğu açıklamalar ile kısmen baskılandı. Keza, beklentilerin üzerinde fazlalık veren Almanya Ticaret Dengesi verisine karşın, Fransa ve İtalya’da açıklanan Sanayi Üretimi datalarında görülen daralmalar da bir miktar tedirginliğe neden oldu. ABD tarafında ise günün en kritik dataları TÜFE rakamlarıydı. Gelen verilerde; aylık bazda beklentilerin altındaki gerçekleşmelerin yanı sıra Reel Kazançlar’da da son 15 ayın en kötü gerçekleşmesi görüldü ve Dolar varlıkları satış yedi. Beyaz Saray Ekonomi Baş Danışmanı Kudlow’un: ABD ve Çin Devlet Başkanlarının 28-29 Haziran’da Japonya’da yapılacak G20 Liderler Zirvesi’nde görüşebileceğine yönelik hafta sonundaki söylemlerinin etkisiyle kısmen alıcılı başladığımız yeni haftada, açılışın hemen akabinde ABD Başkanı Trump’ın teditkâr mesajlarının devam etmesi ile parite tarafında kısmen de olsa yeniden baskı hissetmekteyiz. Parite açısından çok önemli bir ekonomik verinin açıklanmayacağı yeni günde de, bu bağlamda öncelikli olarak yine; Ticaret Savaşları, Brexit ve İran Nükleer Anlaşması gibi kritik konulara dair gelişmeler dikkatle takip edilecek ve gelen haber akışları ile birlikte volatil hareketler görebiliriz. Keza, FED ve ECB başta olmak üzere majör merkez bankalarının ileriye dönük politika adımlarına ilişkin öngörüler de fiyatlamalar üzerinde etkili olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.1240, 1.1265, 1.1285, 1.1300, 1.1330
Destekler: 1.1190, 1.1160, 1.1140, 1.1125, 1.1100
USDTRY
TCMB’nin Perşembe günü 1 hafta vadeli repo ihalelerini askıya aldığını açıklaması ve Zorunlu karşılıklarda ayarlamaya giderek piyasadan likidite çekmesi kur tarafında etkisini kademeli olarak gösterirken, Cuma sabaha karşı ABD ve Çin Ticaret Müzakerelerine yönelik anlaşma umuduyla Çin Yuanı öncülüğünde görülen hareketin de etkisiyle kurda 6.05 bölgesi test edildi. Gün içerisinde; gerek yurt içi, gerekse yurt dışı risk unsurlarının yanı sıra, uluslararası kurumların açıklamaları da takip edilirken, ABD’den takip edilen ekonomik verilerden; TÜFE, Çekirdek TÜFE ve Reel Kazançlar da aylık bazda görülen beklenti altı gerçekleşmeler de küresel çapta Dolar varlıklarını baskıladı. Ayrıca, akşam saatlerinde bazı yabancı basın-yayın kuruluşlarında: Türkiye’nin S400 füzelerinin alımından vazgeçeceği yönünde yeniden çıkan haberler, -her ne kadar Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun tarafından yalanlansa da- kur üzerinde etkili oldu ve 5.95 seviyeleri test edildi. Bugün, yurt içi tarafta yine; siyasi ve jeopolitik risklerin durumunu öncelikli olarak takip edeceğiz. Ayrıca, Mart ayı Cari İşlemler Dengesi verisinin de takip edileceği günde; Çarşamba günü yapılacak yaklaşık 17 Milyar TL’lik itfa açısından önemli olan 12 aylık kuponsuz ve 6 ayda bir kupon ödemeli 5 yıllık TÜFE’ye endeksli devlet tahvillerinin sonuçları da izlenecek. Yurt dışı tarafta da; Ticaret Savaşları, Brexit ve İran Nükleer Anlaşması gibi risk unsurlarının kritik olacağı günün ekonomik takviminde, fiyatlamalara etki edebilecek öneme sahip bir veri bulunmuyor.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.9660, 6.0140, 6.0425, 6.0690, 6.0850
Destekler: 5.9525, 5.9280, 5.8815, 5.8440, 5.8290
GBPUSD
Geçtiğimiz Perşembe günü başlayan ABD-Çin ticaret müzakerelerinin Cuma günü de devam etmesiyle konuya dair; ABD, Çin ve diğer ülkelerden gelen haber akışları fiyatlamalar üzerinde etkili olurken, diğer yandan da Pound varlıklarını yakından ilgilendiren Brexit meselesine dair gelişmeler takip edildi. Öte taraftan ekonomik takvimde ise, İngiltere’de açıklanan; Büyüme, Sanayi-İmalat Üretimi, Ticaret Dengesi ve İşletme Yatırımları verileri beklentileri karşılarken, ülkenin Maliye Bakanı Philip Hammond da: Beklentilere paralel büyüme göstermelerine karşın, AB ve Çin ticaret savaşları başta olmak üzere global ticaretteki risklerin İngiliz ekonomisini de aşağı yönlü baskıladığını vurguladı. ABD’de açıklanan kritik datalarda ise; TÜFE(Tüketici Fiyat Endeksi) ve Çekirdek TÜFE aylık bazda öngörüleri karşılayamazken, Reel Kazançlar’da da son 15 ayın en büyük daralması görülmesi kritikti. Hafta açılışında; ABD Başkanı Trump’ın Çin’e yönelik devam eden tehditvari söylemleri ve Çin tarafının da tarifelere karşılık verebileceğine dair beklentiler her ne kadar küresel risk alma iştahını baskılasa da, Britanya cephesinden gelen Brexit Anlaşması’nın yapılabileceğine yönelik bazı söylemler ile paritede kısmen de olsa yukarı yönlü hareketler görmekteyiz. Bugün; gerek Britanya cephesinde, gerekse ABD tarafında parite fiyatlamalarına etki edebilecek önemli bir ekonomik data açıklanmayacak ve başta Brexit ve Ticaret Savaşları meseleleri olmak üzere; küresel risklerin durumlarına dair gelişmeler yine paritede oynaklıklara neden olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.3020, 1.3050, 1.3080, 1.3100, 1.3135
Destekler: 1.2990, 1.2960, 1.2940, 1.2900, 1.2860
BRENT PETROL
ABD ve Çin arasında geçtiğimiz Perşembe günü başlayan ticaret görüşmelerine Cuma günü de devam edilirken, gelen haber akışları ile birlikte petrol fiyatlarında da oynaklıklar oluştu. Diğer taraftan geçtiğimiz hafta İran’ın ültimatomu ile yeniden tırmanışa geçen nükleer anlaşma krizi ve bu bağlamda İran’a ABD tarafından uygulanan petrol yaptırımlarının durumu da yine takibimizdeydi. Akşam saatlerinde ise; Baker Hughes Sondaj Kuyusu Sayıları takip edilirken, iki hafta olduğu gibi 2018 Mart ayından bu yana en düşük seviyelerin bir kez daha test edilmesi ve OPEC üretiminde(İran, Venezuela ve Libya haricindeki 11 ülke) Nisan ayında da 420 Bin varillik azalma olduğuna yönelik raporlar ile birlikte haftanın son gününü de pozitif kapattık. Hafta sonunda ise Birleşik Arap Emirlikleri’nin Fujairah limanı ve çevresinde aralarında Suudi Arabistan menşeeli olanlarla birlikte 7 ile 10 arasındaki tankere saldırı düzenlendiğine yönelik gelen haber akışları ve ABD’nin bölgeye gönderdiği savaş gemilerine İran cephesi’nden gelen tehditvari açıklamalar ile birlikte yeni güne alıcılı başlangıç yaptık. Bu bağlamda, bölgedeki jeopolitik risklerin yanı sıra yeni günde yine; Brexit ve Ticaret savaşları gibi küresel risk unsurlarının durumunu da küresel büyümeye ve buna paralel olarak petrol talebine etkileri açısından dikkatle takip edeceğiz. Ayrıca; İran, Venezuela, Libya gibi üretim tarafında sıkıntıları olan ülkelere dair ekstra gelişmeler ve bu kapsamda OPEC ve OPEC+ üyesi olanlar başta olmak üzere önemli üreticilerden gelebilecek arz kaynaklı açıklamalar da oynaklıklara neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 70.95, 71.10, 71.30, 71.50, 71.75
Destekler: 70.50, 70.30, 70.00, 69.60, 69.25
ONS ALTIN
ABD ve Çin ‘in üst düzey heyetleri arasında; geçtiğimiz Perşembe günü başlayan Ticaret Müzakerelerine dair gelişmeler Cuma günü de Ons Altın fiyatlamalarında etkiliydi. Trump’ın önceki hafta sonunda deklare ettiği 200 Milyar Dolarlık Çin malına uygulanan yüzde 10’luk gümrük vergisinin yüzde 20’ye çıkartılması tehditi sabah saatlerinde yürürlüğe girerken, tarife uygulanmayan 325 Milyar Dolarlık diğer ürün grubuna da yüzde 25’lik vergi uygulanacağının yine Trump tarafından açıklanması da kritikti. Gün içerisinde ise FED politikaları açısından merakla beklenen ABD TÜFE dataları aylık bazda beklentileri karşılayamazken, Reel Kazançlar’da da 2018 Ocak ayından bu yana en yüksek daralmanın gerçekleşmesi dikkat çekti ve Dolar varlıklarını baskılayarak Ons Altın’da alıcılı işlemlere neden oldu. Gün bitimine doğru ise Çin Başbakan Yardımcısı Liu He’nin kısmen pozitif açıklamaları ile borsalara gelen alımlar güvenli liman varlıklarından bir miktar çıkışa neden oldu. Satıcılı bir başlangıç yapan emtia için, önemli bir ekonomik datanın açıklanmayacağı yeni günde gözlerimiz yine; Ticaret Savaşları, Brexit ve İran Nükleer Anlaşması gibi küresel risklerin üzerinde olacak. Bu kapsamda; bu konulara ilişkin gelecek haber akışları ile küresel büyüme ve buna paralel Altın talebine yönelik öngörülerde yaşanacak değişimler fiyatlamalara direkt etki edebileceği gibi, yatırımcıların alternatif piyasalardaki hamleleri ise dolaylı olarak(küresel risk alma iştahında yaşanan yükselişler borsalar tarafında alımlara neden olarak Ons Altın’ın da aralarında bulunduğu güvenli liman varlıklarına satış getirebiliyorken, doğal olarak tam tersi durumda ise güvenli liman varlıklarına talep gelebiliyor) etkili olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1286, 1289, 1292, 1297, 1300
Destekler: 1283, 1280, 1277, 1273, 1270


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş