Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

İtalya’ya Tanınan Ek Süre Bugün Doluyor!

Hafta sonunda; İngiltere Başbakanı Theresa May’in Brexit planının, Brüksel Yönetimi’nce reddedildiğine yönelik basında çıkan haberler; dün Pound varlıklarında açılışın gapli(boşluklu) olarak aşağıdan olmasına neden oldu. İngiltere Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Ben Broadbent’in de olası bir anlaşmasız Brexit durumunda kurun daha da düşmesinin muhtemel olduğunu vurgulaması ile satışlar derinleşirken, AB Brexit Baş Müzakereceisi Micahel Barnier’in Salı(bugün) günü anlaşma metninin İngiliz kabinesine sunulmaya hazır olduğunu belirtmesi ise kısmen toparlanmaya neden oldu. Euro Bölgesi’nde de İtalya bütçe sorununa ilişkin risklerin devam ediyor olması ile Euro, ABD Doları karşısında 2017 Haziran ayından bu yana en düşük seviyelerini test ederken, buna paralel olarak yine aynı dönemden bu yana Dolar Endeksi’nde ilk kez 97 bölgesinin üzeri görüldü. Petrol için hafta sonunda Abu Dhabi ‘de yapılan istişare toplantıları sonrası başta Suudi Arabistan olmak üzere petrol arzının kısılabileceğine yönelik gelen açıklamalar etkili olurken, ABD Başkanı Donald Trump’ın akşamüzeri twitter üzerinden yaptığı uyarı ile yeniden satış yönlü işlemler oluştu. Yurt içi tarafta açıklanan Cari İşlemler Dengesi’nde geçtiğimiz ay olduğu gibi fazlalık verilirken, 9 aylık Cari Açık 30 Milyar Dolar’ın altına geriledi. Ayrıca, 13 aylık ve 5 yıllık tahvil ihalelerine gelen yüksek teklifler de; zayıflayan TL’nin toparlanmasına olanak sağladı. Küresel borsalarda ise FED’e yönelik beklentilerin etkisiyle yeniden satış dalgası oluşurken, bazı önemli şirketlerin bilanço kârlarında görülen zayıflık da bu yöndeki işlemleri destekledi. Bugün, yurt içi tarafta 2 yıl vadeli ve 6 ayda bir kupon ödemeli tahvil ihalesi düzenlenecek ve bu ihalenin de büyük bir sürpriz olmazsa başarılı geçeceğini düşünmekteyiz. Öte taraftan, bugün sona erecek olan Cumhurbaşkanlığı 100 günlük eylem planı sonrası yeni açıklanması beklenen ikinci 100 günlük eylem planı ve ABD senatosuna F35 saavaş uçaklarının Türkiye’ye teslimine yönelik ABD Adalet Bakanlığı’nca sunulacak rapor ve başkaca haber akışları da TL kurlarındaki fiyatlamaları etkileyebilir. Euro Bölgesi’nde, İtalya’ya; bütçe tasarısı konusunda tanınan ek süre bugün sona eriyor. Keza, Brexit konusunda gelebilecek açıklamalar da Pound için olduğu kadar Euro üzerinde de etkili olabilir. Ticaret savaşları ve İran yaptırımları gibi küresel haber akışları ile tahvil ve pay piyasası hareketlerinin de dikkatle takip edileceği piyasada, ekonomik veri olarak; Almanya TÜFE oranları ve ZEW Endeksleri, İngiltere İşsizlik ve İstihdam verileri ve ABD Bütçe Dengesi açıklanacak.

EURUSD

İtalya bütçe konusu gündemdeki yerini korumaya devam ederken, ülkeden yüzde 2.4’lük bütçe açığı konusunda taviz verilmeyeceğine yönelik gelen açıklamalar Euro varlıkları üzerinde baskı yaratıyor. Gelen açıklamalara bakacak olursak İtalya Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini: AB Komisyonu'nun, İtalya'nın bütçe konusunda vereceği yanıttan mutlu olmayaabileceğini belirtti. Beş Yıldız Hareketi Lideri ve İtalya Başbakan Yardımcısı Di Maio’nun: ‘’Bütçe konusunda AB’nin sınırlarına uymak intihar olur’’ şeklindeki söylemleri de dikkat çekiciydi. Bugün ise Avrupa Komisyonu’nun İtalya’ya bütçe değişikliği konusunda verdiği süre doluyor. Bu kapsamda baktığımızda konuya ilişkin gelecek açıklamalar dikkatle takip edilmeli. Şahin FED/FOMC kararları sonrası güçlenen Dolar talebi Brexit konusunda yaşanan olumsuz gelişmelerden de destek bulurken, paritenin 2017 Haziran ayından bu yana ilk kez 1.1300 seviyesi altına inmesine neden oldu. Bugün yine küresel ve lokal gelişmelerin yanı sıra iki bölgenin Merkez Bankası yetkililerinden gelecek açıklamalar önemli olabilir. Ekonomik takvimde ise, Almanya’dan TÜFE ve ZEW Endeksleri, ABD’den ise Federal Bütçe Dengesi takip edilecek. Teknik olarak kritik olduğunu düşündüğümüz 1.1300 seviyesinin altında kalıcılık sonrası satış baskısı derinleşirken, şuan için 1.1240 destek seviyesi üzerinde tutunma çabası gözee çarpıyor. Buranın da kırılması halinde takip edilebilecek diğer destek noktaları; 1.1215, 1.1190 ve 1.1160’da bulunmakta. 1.1240 seviyesi üzerinde tutunmanın sağlanması halinde görülebilecek tepki alımlarında ise sırasıyla 1.1265, 1.1285 ve 1.1300 dirençleri izlenebilir.

USDTRY

Dün, Dolar Endeksi’nde 2017 Haziran ayından bu yana ilk kez 97 seviyesinin üzerine çıkılırken, kur tarafında da etkileri görüldü. Ancak, yurt içi tarafta açıklanan Eylül ayı Cari İşlemler Dengesi’nde yaklaşık 14 yıl aradan iki ay üst üste fazlalık verilmesi sonrası bazı uluslararası kurumların Türkiye’ye yönelik senelik cari açık beklentilerini aşağı yönlü revize etmesi ve yapılan tahvil ihalelerinin başarılı sonuçlanması ile kurda dengelenme oluştu. Bugün, yurt içi tarafta 2 yıl vadeli 6 ayda bir kupon ödemeli tahvil ihalesi takip edilecek. Ayrıca, hükümet yetkililerinden ve uluslararası kurumlardan gelebilecek başkaca açıklamalar da CDS ve tahvil hareketleri ile birlikte fiyatlamalar üzerinde etkili olabiliir. Önemli bir ekonomik verinin açıklanmayacağı ABD tarafında ise, FED’e yönelik beklentilerin yanı sıra; ticaret savaşları ve İran yaptırımlarına dair gelebilecek açıklamalar da Dolar Endeksi ve tahvil faizleri üzerinden kur için kritik olacaktır. Teknik olarak baktığımızda; şuan için 5.4600 seviyesi üzerindeki kurda, geri çekilmeler görülmesi halinde takip edilebilecek destek noktaları 5.4500, 5.4250, 5.4175, 5.4000 ve 5.3730’da bulunmakta. 5.4600 seviyesi üzerinde kalıcılığın devamında görülebilecek yukarı yönlü ataklarda ise; sırasıyla 5.4740, 5.5000, 5.5130 ve 5.5400 dirençleri izlenebilir.

GBPUSD

Brexit’e dair gelen haber akışları parite tarafında direkt volatilite yaratmaya devam ediyor. Özellikle İngiltere Başbakanı Theresa May’in Brexit planına yönelik, gerek AB’den gerekse Birleşik Krallık içerisinden tepki gelmesi ve 4 Bakanın daha May ile anlaşamayarak istifa etmek istediğine yönelik gelen haber akışlarıyla dün Sterlin’deki baskının derinleştiği görüldü. Akşam saatlerinnde, AB Brexit Baş Müzakerecisi Michael Barnier’dan gelen ılımlı açıklamalar toparlanmaya neden olurken; akabinde Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s tarafından, anlaşmasız Brexit risklerinin artığına yönelik yayınlanan rapor sonrası parite tarafında tekrardan satış yönlü işlemler oluştu. ABD tarafında ise FED’in faiz artışlarına devam edeceğine yönelik beklentilerin yanı sıra Avrupa yaşanan lokal sorunlar Dolar varlıkları üzerinde güvenli liman talebi oluşturuyor. Parite açısından bugün de yine; Brexit ve ticaret savaşları gibi küresel öneme sahip haber akışlarının yanı sıra FED yetkililerinin açıklamaları takip edilecek. Ekonomik takvimde ise, İngiltere’den; işsizlik ve istihdam rakamları, ABD’den ise; Federal Bütçe Dengesi takip edilecek. Teknik olarak ise; 1.2830 destek seviyesinden gelen tepkilerle 1.2900 bölgesine doğru alıcılı işlemler oluşurken, buranın da geçilebilmesi halinde; izlenebilecek direnç seviyeleri 1.2915, 1.2940 ve 1.2960’da bulunmakta. Bugün yenindenn görülebilecek geri çekilmeler ile 1.2830 seviyesinin de altına kalıcılıkla inilmesi halinde ise; paritede 1.2720-1.2680 bölgesi hedef haline gelebilir.

BRENT PETROL

İran yaptırımları konusunda 8 ülkeye muafiyet tanınmasının yanı sıra başta ABD olmak üzere üretimde yaşanan artış ile son günlerde Petrol arzında şişkinlik olduğu ifadeleri üreticiler tarafından dillendirilirken, Suudi Arabistan Petrol Bakanı Khalid Al-Falih dün yaptığı açıklamalarda: OPEC ve OPEC dışı üyelerinin yaptığı analizler sonucu önümüzdeki yıl günlük 1 Milyon varillik Petrol arzını kesme ihtiyacı olduğunu belirterek dedikoduları resmiyete döktü. Açıklamalar sonrası haftaya yukarı tarafta gapli açılış yapan Brent Petrol, gün içi pay piyasalarındaki geri çekişler ile ara ara baskılansa da, ABD Başkanı Donald Trump’ın twitter üzerinden yaptığı açıklama sonrası tekrardan sert satışlara maruz kaldı. Başkan Trump: Suudi Arabistan ve OPEC’in Petrol üretiminde kesintiye gitmeyeceğini umduğunu söyleyerek, Petrol fiyatlaarının çok daha düşük olması gerektiğini belirtti. Asya seansı ile birlikte bir miktar tepki alımlarının görüldüğü emtiada, günün devamında OPEC tarafından gelecek aylık rapor takip edilecek. Ayrıca üretim kesintileri ile ilgili olarak üreticilerden gelebilecek açıklamalar da fiyatlamalara etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise; 69.25 seviyesine yakın fiyatlamalar görülürken, buranın da altına inilmesi halinde 69.00, 68.75 ve 68.40 destek noktaları sırasıyla takibe alınabilir. 69.25 üzerinde kalıcılıkta görülebilecek yukarı yönlü ataklarda ise; izlenebilecek direnç seviyeleri 69.60, 69.90 ve 70.20’de bulunmakta.

ONS ALTIN

Geçtiğimiz hafta yapılan FED/FOMC toplantısında, bankanın parasal sıkılaştırma politikasının devamını tekrardan teyit etmesi sonrası DXY’de yükseliş trendi devam ederken, endeks 2017 Haziran’ından bu yana en yüksek noktasına ulaştı. İngiltere’de hükümetin Brexit anlaşmasını güvence altına alabileceğine duyulan kuşku ve İtalya’nın bugün AB’ye sunacağı bütçeye karşı oluşan olumsuz beklentiler, dün itibari ile ABD Doları’nı destekleyen diğer etmenlerdi. Ticaret savaşları nedeniyle güç kaybeden emtia ise; güçlenen Dolar varlıkları ile de sert satışlar yerken, 1200 Dolar psikolojik destek seviyesine kadar geri çekilme yaşadı. Bu seviyede şu anlık destek bulan kıymetli metal, Asya seansı sonrası tepki alımları ile birlikte yukarı yönlü bir seyir oluşturmuş gözükmekte. Günün devamında ise FOMC üyelerinin konuşmaları dışında, ABD’den Ekim ayı Federal Bütçe Dengesi takip edilecek. Ayrıca, başta ticaret savaşları olmak üzere, küresel öneme sahip haber akışları ve tahvil getirileri emtia fiyatlamalarına etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise; 1205 direnç seviyesine yakın fiyatlanan Değerli Metal’de, buranın geçilmesi halinde 1207, 1212 ve 1216 direnç noktaları da takibe alınabilir. Gün içerisinde yeniden satıcılı işlemler görülmesi durumunda ise; 1202-1197 bölgesi kritik olup, buranın kırılması halinde satış yönlü işlemler derinleşebilir.

  Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş