Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

Yurtiçinde İşsizlik, ABD’de Perakende Satış Verileri Önemli!
Dün, yurt dışı piyasalarda önemli ekonomik veriler talip edildi. Çin’den gelen; Sabit Varlık Yatırımı, Sanayi Üretimi ve İşsizlik oranı dataları beklentileri karşılarken, Japonya’nın 3.Çeyrek GSYİH Değişimi’nde ise senelik bazda küçülme görüldü. Almanya’da açıklanan 3.Çeyrek senelik büyüme rakamı 2017/2.Çeyrek’ten bu yana en düşük seviyesine gerilerken, Euro Bölgesi’nin 3.Çeyrek büyümesi de 2016/4.Çeyreğinden beri en kötü gerçekleşmesini gösterdi. İngiltere’de açıklanan Ekim ayı enflasyon datalarında; ÜFE oranları öngörülerin üzerinde gelirken, TÜFE rakamları ise tahminlerin altında kaldı. ABD’de de Ekim ayı TÜFE rakamları takip edilirken; FED açısından daha önem arz eden gıda ve enerji fiyatlarının dahil edilmediği çekirdek datanın senelik bazda son 6 ayın en düşük seviyesine gerilemesi dikkat çekti. Haber akışlarına baktığımızda ise önceki gün AB ile İngiltere arasında Brexit taslağı üzerinde anlaşma sağlandığının bildirilmesi ile gözler İngiliz kabinesinde yapılacak toplantıya çevrilirken, öncesinde; İngiltere muhalefeti ve AB’den gelen uyarılar ile Pound varlıklarında satış baskısı görüldü. Toplantı sonrası; Theresa May’in kabine üyelerini ikna ettiğinin açıklanması ise Euro ve Pound üzerinde pozitif etkilere neden oldu. Euro Bölgesi’nde ayrıyeten İtalya’nın bütçe tasarısı ve büyüme oranlarında revizyona gidilmemesi sonrası AB tarafının İtalya’ya disiplin cezası verip vermeyeceği konusu spekülasyonlara konu olurken, son kararın 21 Kasım’da verileceği belirtildi. ABD ile Çin arasında devam eden ticaret müzakerelerine karşın otomotiv ithalatı için ABD yönetiminin alacağı karar da merak edilirken, AB Komisyonu’nun Ticaretten Sorumlu Komiseri Malmström’ün: Olası bir oto gümrük vergisine hızla cevap vereceklerini söylemesi kritikti. Bugün yine; ticaret savaşları, İran yaptırımları, Brexit ve İtalya konuları önemli olacak. Ekonomik veri olarak ise; yurtiçinden Ağustos ayı İşsizlik Ortalaması ve Ekim ayı Bütçee Dengesi, İngiltere’den ve ABD’den ise Ekim ayı Perakende Satış değişim oranları takip edilecek.
EURUSD
Avrupa’nın lokal sorunları gündemde kalmaya devam ederken, parite tarafında da volatilite yaratmaya devam ediyor. Özellikle Brexit anlaşmasına yönelik oluşan iyimserliğin parite tarafında alış yönlü işlemlere neden olduğunu söyleyebiliriz. İtalya bütçe konusunda ise dün İtalya Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini’nin: bütçe açığı ve ekonomik büyüme tahminlerinde herhangi bir değişikliğe gidilmeyeceğini açıklamasıyla birlikte gözler AB Komisyonunun 21 Kasım’da İtalya için vereceği karara çevrildi. Bilindiği gibi, Avrupa Birliği Komisyonu’ndan, bütçe konusunda değişiklik yapılmazsa İtalya’ya bir disiplin cezası verebileceğine ilişkin gelen açıklamalar dikkat çekmişti. 21 Kasım öncesinde konuya ilişkin gelebilecek açıklamalar da önemli olacaktır. Avrupa veri akışında ise dün Almanya’dan gelen büyüme rakamları hayal kırıklığı yarattı. Euro bölgesi 3. Çeyrek büyüme rakamı da; 2016 4.çeyreğiinden bu yana gelen en kötü veri olarak kayıtlara geçti. ABD tarafında ise ticaret savaşları başta olmak üzere Başkan Donald Trump eksenli gelişmeler takip edilirken enflasyon rakamlarında hemen hemen beklentilere yakın bir sonuç alındı. Ancak FED’in önemli projeksiyonları arasında yer alan Çekirdek TÜFE’nin senelik bazda son 6 ayın en kötü rakamı olarak kayıtlara geçmesi önemliydi. Bugün de yine İtalya ve Brexit konuları fiyatlamalar açısından takibimizde olacak. Ekonomik takvimde ise özellikle ABD’den gelecek Perakende Satışları ve Philadelphia FED Endeksleri önemli olabilir. Teknik olarak ise; şuan için 1.1330 seviyesi civarında fiyatlama görülen paritede, yukarı yönlü atakların devamında 1.1370, 1.1390 ve 1.1410 direnç seviyeleri takip edilebilir. 1.1330 altında yeniden satıcılı seyir görülmesi halinde ise; izlenebilecek destek noktaları 1.1300, 1.1285 ve 1.1265’de bulunmakta.
USDTRY
Dün, yurt içi tarafta; önemli bir ekonomik veri açıklanmazken, ABD’de ise; Ekim ayı TÜFE rakamları takip edildi. Yıllık manşet TÜFE beklentilere paralel olarak yüzde 2.5’e yükselirken, senelik çekirdek datanın gerçekleşmesinde ise enerji kaynaklı da olsa geri çekilmenin devam etmesi dikkat çekiciydi. Verinin etkileri sınırlı olurken, küresel ve lokal haber akışları da çok fazla fiyatlanmadı. Bugün, yurt içi tarafta sabah saatlerinde; Ağustos ayı Çeyreklik İşsizlik Ortalaması ve Ekim ayı Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi verileri gelecekken, öğleden sonra ise TCMB tarafından açıklanacak olan Kasım ayı tahminleri önemli olacak. ABD tarafında ise; Perakende Satışlar datasının yanı sıra; Philadelphia ve New York FED tarafından açıklanacak olan veriler de takip edilecek. Ayrıca, her iki ülkeden gelebilecek önemli haber akışlarının yanı sıra, küresel tarafta oluşacak fiyatlamaların etkisiyle Dolar Endeksi ve tahvil piyasalarında oluşabilecek hareketler de izlenecek. Teknik olarak baktığımızda ise; son 4 günlük periyotta volatilitenin hayli düştüğü gözlemlenmekte. Şuan için 5.4600 seviyesi üzeerindeki kurda, yukarı yönlü ataklarda yine öncelikli olarak 100 günlük ortalama seviyesini(yaklaşık olarak 5.5400) takipte olacağız. Zira, buranın geçilebilmesi halinde alıcılı işlemlerde ivme görülebilir. Aşağı yönlü hareketlerde ise 5.4500-5.4400 bölgesi kritik olup, buranın altına kalıcılıkla inilmesi halinde TL lehine işlemler yeniden ön plana çıkabilir.
GBPUSD
Brexit konusu gündemde kalmaya devam ederken dün akşam gelen haber akışları parite tarafında volatilite yarattı. Özellikle İngiltere Başbakanı Theresa May’in, kabinesiyle gerçekleştirdiği Brexit toplantısı sonrası herhangi bir açıklama yapmayacağına yönelik çıkan spekülasyonlarla baskılanan Sterlin varlıkları İngiltere hükümetinin bu haberi yalanlamasıyla birlikte toparlandı. May’in akşam saatlerinde yaptığı açıklamalarda ise: ‘’Brexit kabinesinden onay aldım’’ şeklindeki söylemleri dikkat çekti. Zira May, Brexit planını kabinesinden geçiremeseydi parlamento tarafında yapılacak olan oylamada işleri daha zor olabilirdi. Şimdii gözler parlamento tarafında yapılacak oylamada olacak. Ayrıca, ülke içi muhalif kesimden gelebilecek açıklamalar da yine önemli olabilir. Dün ülkeden gelen verilerde ise ÜFE rakamları beklentilerin üzerinde gerçekleşirken TÜFE rakamları tahminleri karşılayamadı. ABD tarafında ise dün açıklanan manşet enflasyon rakamları öngörülere paralel olarak gelirken özellikle gıda ve enerji maddelerinin ihmal edildiği Çekirdek TÜFE’nin yıllık bazda beklentilerin altında kalması dikkat çekti. Bugün de yine Brexit ve ticaret savaşları gibi küresel öneme sahip haber akışlarının yanı sıra iki ülkeden gelecek Perakende Satışları verileri parite açısından takip edilecek. Teknik olarak baktığımızda ise; yukarı yönlü hareketlerin devamında izlenebilecek ilk direnç seviyeleri 1.3020, 1.3050 ve 1.3080 ‘de bulunmakta. 1.3000 seviyesi altına geri çekilmelerde ise sırasıyla 1.2960, 1.2940, 1.2915 ve 1.2900 destek noktaları takip edilebilir.
BRENT PETROL
OPEC ve OPEC dışı üyelerin önümüzdeki ay yapması beklennen toplantıda, petrol arzını günde 1.4 Milyon varil düşürmek istediğine yönelik gelen açıklamalar dün gün içerisinde fiyatlamaları yukarı yönlü destekledi. Üyelerin arz artışı kararını verdikten birkaç ay sonra “u dönüşü” ile tekrardan kesintileri düşünmesi tartışmalar yaratırken, ABD Başkanı Donald Trump’ın uyarıları sonrası özellikle Suudi Arabistan’ın tutumu merakla beklenmekte. Rusya’nın da; şu an için Petrol üretimindeki liderliğini ABD’ye bırakmak istemese de, konu hakkında şu anlık çekimser kalması geri adımı destekleyebileceği ihtimalini doğurmakta. Yeni günün ilk saatinde açıklanan Amerikan Petrol Enstitüsü (API) Haftalık Ham Petrol Stokları 8 Milyon 790 Bin varil fazlalık verirken, akşam saati oluşan satıcılı fiyatlamaları destekledi. Bu hafta ile beraber API Stoklarındaki artış dördüncü haftasına taşınırken, günün devamında Enerji Bilgi Yönetimi (EIA) Ham Petrol Stokları ve ABD ortalama üretim miktarlarını takip edeceğiz. Teknik olarak baktığımızda ise; 65.85 destek seviyesiinde fiyatlamalar görülen emtiada, bugün de satıcılı seyrin devamı halinde 65.30, 65.00 ve 64.60 destekleri izlenebilir. Bugün görülebilecek yukarı yönlü hareketlerde ise, takip edilebilecek direnç noktaları; 66.15, 66.30, 66.45 ve 66.85’de bulunmakta.
ONS ALTIN
ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmeleri hükümetin her katında devam ederken, ABD tarafı; Çin’den endişelerini giderecek somut teklifler ummakta. Konu hakkında konuşan kaynaklar, Çin’in resmi yoldan Washington yönetimine yazılı bir yanıt verdiğini belirtirken, içerik hakkında detay verilmedi. Şu aşamada keskin kararlar ay sonu yapılacak olan G20 zirvesi sonrasına kalırken, iki ülke liderinin yapacağı görüşmeler önemli olacak. Diğer yandan dün itibari ile Dolar Endeksi’nde geri çekilmenin devam etmesi, kısmen emtia tarafındaki baskıları azalttı. Özellikle Avrupa tarafında yaşanan lokal sorunlar ve Brexit konusunda gün içi gelen karmaşık söylemlere karşın akşam saatlerindeki olumlu açıklamalar ile DXY’nin düşmesi, Ons Altın’da yüükselişlere neden oldu. Bugün de ABD’den takip edilecek önemli verilerin dışında, başta ticaret savaşları olmak üzere, küresel öneme sahip haber akışları ve tahvil getirileri emtia fiyatlamalarına etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 1212 direnç seviyesine yakın fiyatlama görülmekte. Buranın da geçilmesi halinde sırasıyla; 1216, 1218 , 1220 ve 1222 direnç seviyeleri takip edilebilir. 1212 seviyesi altında kalıcılıkta yeniden görülebilecek destek noktaları ise; 1207, 1205, 1202 ve 1196 ‘da bulunmakta.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alann yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş