Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

Fitch, Türkiye’nin Kredi Notu ve Görünümünü Düşürdü!
ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’e yönelik başlatmış olduğu ticaret savaşları sonrası merakla beklenen Çin Ticaret Dengesi geçtiğimiz Cuma günü açıklandı ve son 6 ayın zirvesindeydi. Buna karşın ABD verilerindeki karmaşıklık ise devam etti. İkili ilişkiler için İngiltere’ye giden ABD Başkanı Donald Trump ise, önce eleştirdiği Theresa May ile ticari ilişkilerin ilerletilmesi konusunda anlaştıklarını söyledi. Trump, İran’a yönelik yaptırımlara İngiltere’den de destek isterken, Pazartesi(bugün) Rusya Devlet Başkanı Putin ile yapacakları görüşmede ise Suriye ve Ukrayna’daki durumu konuşacaklarını belirtti. Cuma günü ayrıca, FED’in 2018 yılındaki ikinci Para Politikası Raporu açıklandı. Raporda: Artan petrol fiyatlarının; ABD’nin üretici olarak rolünü büyütmeye devam etmesi nedeniyle toplam ekonomi için problemlerin en azı olduğu ve iş dünyası yatırımlarına dair ileriye dönük göstergelerin hala uygun olduğu belirtildi. Enflasyon görünümünün yükselmeye başladığı ve ekonomideki düzeltmeye paralel faiz artırımlarının devam edeceği vurgusu ise önemli satır başlarıydı. Euro Bölgesi’nde geçtiğimiz hafta ECB yetkililerinin para politikalarına dair söylemleri Euro üzerinde baskıya neden olurken, Cuma günü gündemin üst sırasında ABD ile ticaret sınırlamaları ve İngiltere ile Brexit meselesi vardı. Yurt içi tarafta ise yeni kurulan hükümet Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ilk toplantısını gerçekleştirirken, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan gelen açıklamalar takip edildi. Albayrak: Öncelikli hedefin ekonomide dengelenme olduğunu belirtirken, bütçe harcamalarında etkin kontrol amaçlanacağını ve enflasyon üzerindeki vergi şokunun asgariye ineceğini deklare etti. Merakla beklenen Fitch değerlendirmesinde ise kurum; Türkiye’nin “BB+” olan kredi notunu “BB”ye, “Durağan” olan kredi görünümünü ise “Negatif”e düşürdü. Bugün, Ticaret Savaşları ve İran Nükleer Anlaşması gibi konular piyasa geneli için yine önemli olacak. Yurt içi tarrafta ise yeni hükümetten ve uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalar dikkatle takip edilecek. Ekonomik veri olarak ise haftaya Çin’den gelen verilerle başladık. Ülkenin 2. Çeyrek Büyüme Oranı; Çeyrek bazda beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, senelik bazda beklentilere paraleldi. Sabit Varlık Yatırımları verisi de öngörülere paralel gelirken, Sanayi Üretimi ise tahminlerin altındaydı. Günün kalanında yurt içi tarafta Fitch kararının yansımalarının yanı sıra, açıklanacak olan Nisan ayı çeyreklik İşsizlik Oranı ve Haziran ayı Bütçe Dengesi verileri izlenecek. Euro Bölgesi’nde Mayıs ayı Ticaret Dengesi, ABD tarafında ise Haziran ayı Perakende Satışlar dataları önem arz edecek.
EURUSD
Geçtiğimiz hafta ABD’den takip ettiğimiz verilerin genel olarak beklentilerin altında gerçekleşmesi Dolar varlıkları üzerinde baskı oluştururken, Cuma günü FED’in 2018 yılı 2. Para Politikası Raporu takip edildi. Yayınlanan raporda, daha yüksek enflasyon görünümü konusunda her şeyin yolunda gittiğii vurgulanırken iş gücü piyasası ve saatlik kazançlarda ılımlı şekilde artış yaşandığı açıklandı. Ticaret savaşlarına da vurgu yapılan raporda ekonomide hedeflere ulaşıldığı sürece faiz artırımlarının devam edeceği belirtildi. Euro Bölgesi’nde ise ABD ile ticaret anlaşmalarına ilişkin gelişmeler takip edilirken, son olarak ABD Başkanı Donald Trump’ın: Avrupa Birliği ile adil bir anlaşmanın olmadığını söyleyerek tehditkâr açıklamalarda bulunması dikkat çekti. Bugün, ticaret savaşlarının yanı sıra başkaca önemli haber akışları, tahvil piyasası hareketleri ve teknik fiyatlamalar takibimizde olacak. Ekonomik takvimde ise Euro Bölgesi’nden; Ticaret Dengesi, ABD’den ise; Perakende Satışlar, İşletme Stokları ve New York Empire State İmalat Endeksi açıklanacak. Teknik olarak pariteye baktığımızda; şuan için 1.1685 seviyesinin test edildiği görülmekte. Buranın altında kalıcılıkta görülebilecek geri çekilmelerde 1.1655, 1.1630 ve 1.1610 destek seviyeleri takibe alınabilir. 1.1685 üzerinde görüleebilecek yukarı yönlü ataklarda ise izlenebilecek direnç seviyeleri 1.1710, 1.1730 ve 1.1750 ‘de bulunmakta.
USDTRY
Geçtiğimiz Cuma günü ABD tarafında açıklanan ekonomik veriler son zamanlarda olduğu gibi karmaşık gelirken, FED’in ikinci Para Politikası Raporu takip edildi. Raporda daha yüksek enflasyon yolunda ilerlendiği belirtilirken, ekonominin hedeflerine ulaştıkça faiz artırımlarının devam edeceği vurgulandı. Yurt içi tarafta ise Cumhurbaşkanı Erdoğan önderliğinde kurulan yeni kabinenin ilk toplantısı yapıldı. Günün merakla beklenen konusu ise Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch’in Türkiye değerlendirmesiydi. Fitch, Türkiye’nin kredi notu ve görünümünde indirime giderken, kurumdan yapılan açıklamada: Ekonomi politikalarının kredibilitesinin son aylarda bozulduğu ve yüksek cari açıkla makroekonomik istikrara yönelik aşağı yönlü risklerin arttığı belirtildi. Bugün yurt içi tarafta hükümet yetkilileri ve uluslararası kurumlardan gelebilecek ekstra açıklamaların yanı sııra, CDS ve tahvil faizlerinin durumu ve ekonomik veri olarak; Nisan ayı İşsizlik Ortalaması ve Haziran ayı Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi izlenecek. Haziran ayı Perakende Satışlar datalarının takip edileceği ABD tarafında ise başta ticaret savaşları olmak üzere Başkan Trump eksenindeki haber akışları ve tahvil piyasası hareketleri önemli olacak. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 4.8520 seviyesi civarında fiyatlanan kurda, yukarı tarafta 4.8800 üzerine kalıcılıkta çıkılması halinde yeni rekor denemeleri görülebilir. Geri çekilmelerde ise destek seviyesi olarak 4.8265, 4.8115 ve 4.8025 bölgeleri ilk etapta takip edilebilir.
GBPUSD
İngiltere tarafında Brexit’e ilişkin belirsizliklerin devam etmesi Sterlin varlıkları üzerinde dalgalanmalara neden olurken, geçtiğimiz Cuma günü İngiltere Başbakanı Theresa May ile ABD Başkanı Donald Trump’ın gerçekleştirdiği toplantı gündemin en üst sırasında yer aldı. Yapılan görüşmeler sonrası açıklamalarda bulunan Başkan Trump, Brexit’in oldukça zorr bir süreç olduğunu ve Theresa May’in çok iyi bir müzakereci olduğundan dolayı bu süreci iyi yürütebileceğini belirtti. Ancak Trump’ın, görüşme öncesinde May’e yönelik eleştirel açıklamalarının ardından bu şekilde pozitif mesajlar vermesi kafa karışıklığını neden oldu. May ise: ABD ile iddialı bir ticaret anlaşması hedeflenmesi konusunda Trump ile anlaştığını duyururken iki liderin açıklamaları sonrası parite tarafında Sterlin lehine hareketler görüldü. ABD tarafında Cuma günü açıklanan veriler yine karmaşık tablo çizerken, FED’in bu yıl 2.kez yayınladığı Para Politikası Raporu’nda, bazı güvercin ifadelerin bulunması paritedeki yukarı yönlü hareketleri destekledi. Bugün, Brexit ve ticaret savaşları tekrardan ana gündem maddesi olarak takip edilecek. Ekonomik takvimde ise İngiltere’den önemli bir veri akışı bulunmazken, ABD’den Perakende Satışlar, New York Empire State İmalat Endeksi ve İşletme Stokları açıklanacak. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 1.3250 direnç seviyesine doğrru hareketlilik görmekteyiz. Bu seviyenin de aşılması halinde 1.3280 ve daha kritik direnç seviyemiz olan 1.3300 takibe alınabilir. Özellikle 1.3300’ün geçilmesi halinde Sterlin lehine işlemler ivmelenebilir. Diğer yandan paritede 1.3250 altı kalıcılıkta görülebilecek geri çekilmelerde ise 1.3225, 1.3190 ve 1.3150 destek seviyeleri yeniden izlenebilir.
BRENT PETROL
Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Cuma günü yaptığı açıklamada: Venezüella ve Libya’daki üretim kesintilerinin petrol piyasasında olumsuzluğa yol açması durumunda, OPEC ve OPEC dışı ortakların yeterli tedariki sağlayacağını söyledi. Bilindiği üzere tarafların Haziran ayında kabul ettikleri günlük 1 Milyon varillik ek üretim artışı, piyasada tartışmalara neden olmuştu. Bu duruma da açıklık getiren Bakan Novak: “Piyasa ve tüketici kaygılarını anlıyoruz, günlük 1 Milyon varilden daha fazlasına ihtiyaç varsa, bu konuyu tartışarak çözüme ulaştırabiliriz” dedi. Öte yandan Başkan Trump’ın İngiltere ziyaretinde tekrar gündeme gellen İran yaptırımları konusunda ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve ABD Dış İşleri Bakanı Mike Pompeo’nun müttefik ülkelere mektup göndermesi ise İran ile ABD arasındaki gerginliğin artmasına neden oldu. Dünya’nın en büyük emtia müşterilerinden olan Çin ise, petrol üretici ülkelere yaptığı yatırımlarını arttırmaya devam ederken, Nijerya’daki mevcut petrol ve gaz işletmesine 3 Milyar Dolar’lık bir kaynak aktaracakları açıklamasında bulundular. Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde açıklanan Baker Hughes Sondaj Kuyusu Sayısı ise değişmeyerek “863” olarak paylaşıldı. Yeni haftanın ilk gününde yine; önemli Petrol üretici ülkelerden gelebilecek açıklamalar, İran nükleer anlaşması ve ticaret savaşları kaynaklı haber akışları fiyatlamalara etki edebilir. Bu kapsamda bugünkü Trump-Putin zirvesi de önem arz edecek. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 74.75 destek seviyesine doğru geri çekilen emtiada buranın da altına inilmesi halinde 74.30, 74.10 ve 73.85 destek noktaları sırasıyla takibbe alınabilir. 74.75 üzeri kalıcılıkta görülebilecek yukarı yönlü ataklarda ise izlenebilecek direnç seviyeleri 75.00, 75.35, 75.50 ‘de bulunmakta.
ONS ALTIN
ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de bir araya gelecek. Zirve, piyasalar tarafından merakla beklenirken; görüşme öncesi açıklamalarda bulunan ABD Lideri Donald Trump: Rusya ve Çin’le beraber, Avrupa Birliği’nin de ticaret alanında ABD’nin düşmanı olduğunu söyleyerek müttefik ülkelere karşı olumsuz tavrını sürdürdü. Öte yandan ABD’nin ticaret politikalarını denetleyen Cumhuriyetçi Parti Üyesi: Başkan Trump ve Çin Başbakanı Xi Jinping arasında ticaret gerilimlerini hafifletmeye yönelik bir toplantı çağrısında bulundu. Hatırlanacağı gibi FED Başkanı Jerome Powell da geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada ticari gerginliklerin, ülkenin ekonomisini etkileyebileceğini ve faiz artırım kararlarını yavaşlayabileceklerini söylemişti. Bugüne ise Çin’den gelen verilerle başladdık. Ülkenin GSYİH 2. çeyreklik verisi beklentilerin üstünde gelerek yüzde 1.8, Haziran ayı Sanayi Üretimi ise beklentilerin altında kalarak yüzde 6 olarak açıkladı. Günün devamında ABD’den Perakende Satışlar, İşletme Stokları ve New York Empire State İmalat Endeksi açıklanacak. Bununla birlikte başta ticari savaşlar olmak üzere haber akışlarını, ABD tahvil getirileri kaynaklı verim eğrisinin durumunu ve DXY’deki fiyatlamaları takip edeceğiz. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 1243 seviyesine yakın kısmi alıcılı başlangıç görmekteyiz. Buranın üzerinde kalıcılıkta sırasıyla 1247, 1250 ve 1253 direnç seviyeleri takibe alınabilir. 1243 altına yeniden inilmesi halinde ise izlenebilecek destek noktaları 1239 ve 1236’da olup, özellikle 2015 Aralık ayından başlayan yükselen trende denk gelen 1236 seviyesi bu bağlamda oldukça kritik olacaktır.






 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                                Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.