Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

İngiltere’de Çanlar Theresa May İçin mi Çalıyor?
Dün, İngiltere tarafından gelen haberler piyasaların gündemine bomba gibi düştü. Önceki akşam İngiliz kabinesinde tartışılan Brexit taslağı, parlamentoda görüşe sunulmadan önce; Brexit Bakanı Dominic Raab ile Çalışma ve Emeklilik Bakanı Esther Mcvey istifa etti. Akabinde Adalet ve Eğitim Bakan Yardımcıları da istifalarını sunarken, gelen bu olumsuz haberler sonrası Sterlin’de sert değer kayıpları ortaya çıktı. İlgili Bakan ve Bakan Yardımcılarının istifalarına neden olan taslak metin hakkında açıklamalarda bulunan Başbakan Theresa May ise: Halen AB ile anlaşma yolunun açık olduğunu söylerken, ikinci bir Brexit referandumu düşünmediklerinin bir kez daha altını çizdi. Muhalefet kanadından gelen sert eleştirilerin yanı sıra, May’in kendi partisi olan Muhafazakâr Parti’den bir milletvekilinin; partinin “1922 Komitesi”ne başvurarak güvensizlik oylaması talep etmesi sonrası “Çanlar, May için mi çalıyor?” soruları ayyuka çıkarken, ülkenin başlı başına trajediye dönüşen Brexit meselesini nasıl kotaracağı merak ediliyor. Bu kapsamda bugün konuya dair gelebilecek açıklamalar ve yeni gelişmeler yine Sterlin üzerinde oynaklığa neden olabilir. Avrupa Birliği tarafında da; Brexit konusunda ortaya çıkan tablo dikkatle takip edilirken, diğer yandan ise İtalya ve ticaret savaşları konularının nasıl çözüleceği tartışılmakta. Öte taraftan ABD ve Çin arasında alt yönetici düzeyinde devam eden görüşmeler ise üst safhaya taşınırken, taraflardan dün gelen olumlu açıklamalar Çin Yuanı’nda pozitif fiyatlamalara neden oldu. Keza, Yuan tarafında oluşan pozitifliğin aralarında TL’nin de olduğu gelişmekte olan para birimlerini de olumlu yönde etkilediğini gördük. Dün ayrıca, TCMB tarafından açıklanan anket sonuçlarında yıl sonu kur tahmininin 5.9894’den 5.6405’e çekilmesi ve akşam saatlerinde ABD’de basınında yer alan; darbe girişimi şüphelisinin iadesine yönelik haberler de kurlardaki TL lehine işlemleri destekledi. Dün bölgelerde açıklanan önemlli ekonomik verilerde ise; yurt içi tarafta İşsizlik Ortalaması ve Bütçe Dengesi’nde olumsuz gerçekleşmeler görülürken, ABD’de Perakende Satışlar datası öngörülerden iyi geldi. İngiltere’de takip ettiğimiz Perakende Satışlar datası ise tahminleri karşılayamayarak Sterlin tarafındaki satış yönlü işlemleri perçinledi. Bugün önemli ekonomik veri olarak, yurt içi tarafta; Eylül ayı Sanayi Üretimi, Euro Bölgesi’nde; Ekim ayı TÜFE oranları, ABD’de ise; Ekim ayı Sanayi Üretimi takip edilecek. Tabi ki; Brexit, İtalya borç ve bütçe krizi, İran yaptırımları gibi önemli haber akışları da tahvil ve pay piyasası hareketleri ile birlikte önemli olacak.
EURUSD
Avrupa tarafında bir taraftan Brexit’e yönelik gelişmeler takip edilirken diğer taraftan da İtalya bütçe konusu gündemde kalmaya devam ediyor. Özellikle İtalya’nın bütçe açığı ve ekonomik büyüme tahminlerinde herhangi bir değişikliğe gitmemesiyle başlayan gerginlik dün İtalya Başbakanı Giuseppe Conte’nin: Bütçe çıkmazını Avrupa Birliği ile ortakk bir şekilde düzeltmek istediğine yönelik açıklamalarıyla biraz olsun azaldı. Ancak bu konuda AB Komisyonu’nun 21 Kasım’da vereceği karar kritik olacak. Bu tarihte İtalya tarafına olası bir disiplin cezası verilmesi halinde Euro tarafı daha fazla baskı altında kalabileceğinden öncesinde konuya ilişkin gelebilecek açıklamalar dikkatle takip edilmeli. İngiltere’de ise; Brexit konusunda yaşanan hükümet içi gerginlik istifalara neden olurken, Euro için geçici de olsa satış baskısı oluşturdu. ABD tarafında ise Çin ile yaşanan ticaret savaşlarına ilişkin son günlerde gelen ılımlı açıklamalar piyasadaki risk iştahını artırırken, iyi gelen Perakende Satışlar verilerine rağmen parite tarafında da alış yönlü işlemlere neden oldu. Bugün yine, bu konulara dair gelişmeler ışığında fiyatlamalar izleyebiliriz. Ayrıca veri takvimi açısından da yoğun bir gün bizleri beklerken, özellikle Euro Bölgesi’nden gelecek manşet enflasyon rakamları ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin açıklamaları öönemli olabilir. Teknik olarak paritenin yukarı yönlü atakların devamında 1.1330 seviyesinin üzerinde bir fiyatlama içerisinde olduğunu görmekteyiz. Buranın üzerinde kalıcılıkta görülebilecek alıcılı işlemlerin devamında; 1.1370, 1.1390 ve 1.1410 dirençleri takip edilebilir. Bu seviyenin altına görülebilecek geri çekilmelerde ise; izlenebilecek destek noktaları 1.1300, 1.1285 ve 1.1265’de bulunmakta.
USDTRY
Dün, yurt içi tarafta açıklanan; Ağustos ayı Çeyreklik İşsizlik Ortalaması 17 ayın en kötü seviyesinde gelirken, Ekim ayı Merkezi Hükümet Bütçe Dengesi’nde ise; üst üste 3. Ayda da açık verildi. TCMB tarafından açıklanan anketlerde ise; sene sonu enflasyon ve büyüme tahminleri olumsuz yönde revize edilirken, yıl sonu kur ve cari açık öngörülerinin ise olumlu tarafa düzeltildiği görüldü. Özellikle kur tahmininin aşağı yönlü revize edilmesi TL lehine işlemlere neden olurken, küresel tarafta da; ABD ve Çin arasında üst düzeye taşınan görüşmeler neticesinde ticaret savaşlarının sona erebbileceği beklentilerinin artış göstermesi ile Çin Yuanı’nda görülen pozitif fiyatlamaların TL’nin de aralarında bulunduğu diğer gelişmekte olan para birimlerine olumlu yansımaları oluştu. Ayrıca, akşam saatlerinde ABD basınında; 2016 yılındaki darbe girişimimin baş şüphelisinin iadesine yönelik çıkan haberler de kurdaki TL lehine işlemleri desteklerken, 5.30 seviyelerinin bir kez daha test edilmesini sağladı. Bugün, yurt içi tarafta Eylül ayı Sanayi Üretimi verisi takip edilecek. ABD tarafında da Ekim ayı Sanayi Üretimi datasının izleneceği günde; yurt içi ve yurt dışı taraftan gelebilecek önemli haber akışlarına da dikkat etmek gerekecek. Teknik olarak baktığımızda ise; 4 günlük sıkışma sonrası 5.4400 seviyesinin kırılması ile satış ağırlıklı işlemler ortaya çıkarken, bunun devamında; daha önce 5 Kasım tarihinde test edilen 5.3000 seviyesine kadar gelindiği görüldü. Buradan gelen alım yönlü işlemlerle şuan için; 5.3730 direnç bölgesine yakın fiyatlanan kurda, yukarı yönlü ataklarda izllenebilecek ilk direnç seviyeleri; 5.4000, 5.4175, 5.4250 ve 5.4500’de bulunmakta. Yeniden TL lehine hareketler görülmesi halinde ise; sırasıyla 5.3575, 5.3420, 5.3360, 5.3290 e 5.3000 destek noktaları takibe alınabilir.
GBPUSD
İngiltere siyasi arenasında yaşanan kriz Sterlin varlıklarını dün de baskıladı. Başbakan Theresa May’in geçtiğimiz günlerde AB ile anlaşma sağladığı Brexit taslağı, gerek kabinesi tarafından gerekse ülke içi muhalif kanadından sert tepkilere maruz kaldı. Özellikle Kabinesiyle taslak metni görüşmek için gerçekleştirdiği toplantı sonrasında bazı bakanların özellikle Brexit Bakanı’nın istifa etmesi piyasa tarafında şok etkisi yarattı. Ayrıca muhalefet kanadından da taslağa yönelik sert açıklamalar gelirken, özellikle kendi partisi içerisinde May’e yönelik güvensizlik oylaması başlatılması olası bir siyasi bir krizin sinyallerini verdi. Asıl oylama olan parlamento öncesi May’in kendi kabinesini ikna edememesi anlaşmasız Brexit senaryolarını tekrardan gündeme getirirrken, ayrıca ülke içerisinde ikinci bir referandum ihtimalleri de tekrardan tartışılıyor. Dün ayrıca ülkeden takip ettiğimiz olumsuz Perakende Satışlar rakamları da paritedeki satış yönlü işlemleri destekledi. ABD tarafında ise ticaret savaşları başta olmak üzere Başkan Donald Trump eksenli gelişmeler takip edilirken, bu ülkeden gelen Perakende Satışlardaki olumlu tablo dikkat çekti. Bugün de yine Brexit’e ilişkin gelebilecek açıklamalar parite tarafında volatilite yaratabileceğinden dikkatle takip edilmesinde fayda görmekteyiz. Ayrıca, ticaret savaşları gibi küresel konular da gündemimizde olacak. Ekonomik takvimde ise, ABD’den; Sanayi ve İmalat Üretimi rakamlarının yanı sıra, FED yetkililerinden gelebilecek açıklamalar önemli olabilir. Teknik olarak baktığımızda; şuan için 1.2770 destek noktasına yakın fiyatlanan paritede, bugün de düşüşlerin devam etmesi halinde 1.2720-1.2680 bölgesi kritik olacaktır. Zira, bu bölgenin altında kalıcılıkta Sterlin için yeni bir kırılma meydana gelebillir. 1.2770 üzerinde tutunmanın sağlanması halinde görülebilecek alıcılı işlemlerde ise; izlenebilecek direnç seviyeleri 1.2810, 1.2830, 1.2860 ve 1.2900’da bulunmakta.
BRENT PETROL
OPEC ve OPEC dışı üyelerin arz kısıntısını düşündüğü haberleri emtia fiyatlamalarını yukarı yönlü etkilemeye devam ederken, alıcılı seyir ikinci gününe taşındı. Öte taraftan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: konu hakkında doğrudan cevap vermekten kaçınırken, ABD Başkanı Donald Trump ile emtia piyasalarındaki durumu görüştüklerini ve 70 Dolar bandındaki fiyatlamaların Rusya için makul olduğunu belirtti. Basına konuşan Rus kaynaklar ise: Moskova’nın üretim kesintilerini ancak düşük miktarlarda olduğunda destekleyebileceğini söylerken, OPEC tarafı bilindiği üzere günlük 1 Milyon ile 1,4 Milyonluk bir kesintiyi düşünmekte. Diğer yandan dün akşamüzeri açıklanan; Enerji Bilgi Yönetimi (EIA) Haftalık Ham Petrol Stokları 3 Milyon 182 Bin varil fazlalık beklentisine karşın, 10 Milyon 270 Bin varil artış gerçekleşttirse de fiyatlamalara etkisi sınırlı kaldı. Yine EIA tarafından haftalık olarak açıklanan ABD günlük Petrol üretimi ise 100 Bin varillik artışla 11 Milyon 700 Bin varil gibi rekor bir seviyeye ulaştı. ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşlarının bitirilmesine yönelik görüşmelerden destek bulan emtiada, bugün yine; gerek bu konu, gerekse arz kısıntısı ve İran yaptırımlarına yönelik olarak önemli Petrol üreticilerinden gelebilecek açıklamalar oynaklığa neden olabilir. Ayrıca, akşam saatlerinde ABD’de açıklanacak olan Baker Hughes Sondaj Kuyu Sayıları da takip edilmeli. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 67.20 direnç seviyesinin test edildiği görülürken, alıcılı seyrin devamı halinde 67.45, 67.85 ve 68.25 dirençleri izlenebilir. Yeniden görülebilecek satış ağırlıklı işlemlerde ise; takip edilebilecek destek noktaları 66.85, 66.45 ve 66.30 ‘da bulunmakta.
ONS ALTIN
ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmeleri konusunda gelen ılımlı açıklamalar Yuan varlıkları lehine fiyatlamalar yaratırkken, emtiada da küresel talebin canlanabileceği beklentisi ile alıcılı seyrin devam etmesine neden oldu. İki ülke arasındaki görüşmeler hakkında Çin Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada: “yakın temas” vurgusu yaparken, üst düzey görüşmelerin sürdüğünü belirtti. Geçtiğimiz günlerde ABD’nin yeni ek tarifeler hazırladığı haberlerine ise ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer: İki ülke arasındaki müzakerelerin devam etmesi nedeni ile Çin ithalatlarına yönelik ek tarife çalışmalarının durdurulduğunu söyledi. Açıklamalar sonrası kıymetli metal yeni güne de alıcılı başlarken, Dolar endeksinde görülen zayıflama ve ABD tahvil faizlerindeki yataylık da fiyatlamaları desteklemekte. Bugün; ABD tarafında Ekim ayı Sanayi Üretimi datası takip edilecek. Ayrıca başta ticaret savaşları ve Euro Bölgesi’ndeki gelişmeler olmak üzere gelebilecek haber akışları da, tahvil getirileri ve DXY kaynaklı hareketlerle birlikte emtia fiyatlamalarına etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise; 1216 direnci Asya sseansında tekrardan test edilirken, gün içinde üstünde kalıcılık sağlanması yukarı yönlü hareketlerin momentumu arttırabilir. Bu durumda ise, takip edilecek direnç seviyeleri; 1218, 1220, 1222, 1224, 1226 ve 1229’da bulunmakta. Görülebilecek aşağı yönlü işlemlerde ise 1212, 1207, 1205 ve 1202 destekleri izlenebilir.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgiilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.