Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

Piyasalarda Yine; Küresel ve Lokal Riskler Ön Plana Çıkabilir!
Dün, yurt içi tarafta; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB)'nın Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısı takip edildi. Toplantı sonrası açıklanan kararlarda; yüzde 22.50 seviyesindeki Gecelik Borç Alma Faiz Oranı, yüzde 24.00 seviyesindeki 1 Hafta Vadeli Repo İhale Faiz Oranı(Politika Faizi), yüzde 25.50 seviyesindeki Gecelik Borç Verme Faiz Oranı(Marjinal Fonlama Oranı), Yüzde 27.00 seviyesindeki Geç Likidite Penceresi(LON) Borç Verme Faizi ve yüzde 0(sıfır) seviyesindeki Geç Likidite Penceresi(LON) Borç Alma Faiz Oranı'nın tamamı sabit bırakıldı. Açıklanan karar metnine ise "Cari Dengedeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir" ibaresi eklenirken, sıkı duruşa işaret eden ifadelerin korunduğu görüldü ve TL güçlendi. Keza, Suriye'de DSG'den Türkiye'ye yönelik gelen ılımlı mesajlar da fiyatlamalar üzerinde etkili olurken, kurlardaki TL lehine işlemleri ivmelendirdi. Dün, yurt dışı tarafta açıklanan ekonomik verilerde ise; Almanya TÜFE'si senelik bazda 2018 Nisan ayından bu yana en zayıf seviyesinde sabit kalırken, İngiltere TÜFE'si de son 23 ayın en düşük rakamına geriledi. Dün açıklamalarda bulunan İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney ise: Kısa vadeli piyasa hareketlerine çok fazla anlam yüklenmemesi gerektiğini belirtirken, Brexit 'e dair gelişmelerin takip edildiğine vurgu yaptı. Brexit konusunda: AB ve Britanya'dan birçok açıklama gelirken, akşam saatlerinde gözlerin çevrildiği Avam Kamarası'ndaki oylamada ise; beklenildiği gibi Theresa May güven oyu kazandı. May, oylama sonrası tüm partileri birlikte hareket etmeye çağırırken, ana muhalefetteki İşçi Partisi'nden ret cevabı aldı. Bugün yine Brexit konusundaki gelişmeler küresel çapta fiyatlamalar açısından gündemimizde olacak. Ticaret savaşları konusu da ABD'den bu gece yarısı gelen haberler ile yeniden önemli hale geldi diyebiliriz. Zira, ülkede Federal Savcılık teknoloji hırsızlığı suçlamasıyla Huawei'ye karşı soruşturma başlatırken, Çiin'in diğer dev teknoloji şirketi ZTE'nin de benzer bir uygulamaya tabi tutulabileceği belirtilmekte. Yurt içi tarafta da her ne kadar ABD ile bir konsensüs sağlanmış gibi gözükse de; dün ABD askerlerine yönelik saldırı sonrası Başkan Yardımcısı Pence'in açıklamaları da dikkate alındığında tam anlamıyla Suriye eksenli jeopolitik risklerin ortadan kalktığını söyleyemiyoruz. Bu bağlamda küresel ve lokal riskler bugünkü fiyatlamalarda yeniden ön plana çıkabilir. Bugün, ekonomik veri olarak ise; Euro Bölgesi'nin TÜFE oranları, ABD'nin İnşaat İzinleri ve Philadelphia FED İmalat Endeksi açıklanacak. Ayrıca, FED yetkililerinden gelecek açıklamalar Dolar Endeksi ve alternatif piyasa fiyatlamaları açısından, OPEC aylık raporu ve petrol stok-üretim dataları ise petrol varlıkları için takip edilecek.
EURUSD
Euro Bölgesi'nin lokomotif ülkesi Almanya'dan gelen can sıkıcı veriler Brexit konusunda yaşanan belirsizlikler ile birlikte Euro varlıkları üzerinde son birkaç gündür baskı oluşturmakta. Son oolarak ülkeden takip ettiğimiz enflasyon rakamları beklentilere paralel olarak gerçekleşse de yıllık bazda TÜFE'nin 2018 Nisan ayındaki en zayıf seviyesinde sabit kalması Euro Bölgesi ekonomisi için kötü sinyallerin devam ettiğini gösterir nitelikteydi. Brexit konusunda ise tam bir belirsizlik hakim olmuş durumda. Anlaşmasız Brexit ve ikinci bir referandum gibi birçok senaryonun ortalıkta dolaştığı günlerde dün akşam Britanya Başbakanı Theresa May'e yönelik parlamento tarafında güvensizlik oylaması yapıldı ve May bu oylamadan beklenildiği gibi galip gelerek erken seçim senaryolarını bertaraf etmiş oldu. Ancak hala konu belirsizliğini koruduğu için bu konu bir müddet daha gündemimizde kalmaya devam edecek. ABD tarafında ise gerek FED yetkililerinden gelen güvercin söylemler gerekse son zamanlarda takip ettiğimiz verilerdeki karmaşa FED'in 2019 yılı faiz artırımlarına ilişkin soru işaretlerine neden oluyor. Ülkede ayrıca Federal hükümetin kısmi kapalılığı 27.gününe taşınırken, Çin'li bazıı teknoloji şirketlerine soruşturma açılacağının belirtilmesi ise ticaret savaşları konusunu yeniden gündeme taşıyabilir. Bu bağlamda, Bugün yine; ticaret savaşları ve Brexit gibi küresel ve lokal konular iki bölgeden gelecek önemli veriler ile birlikte takip edilecek.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.1410, 1.1445, 1.1485, 1.1530, 1.1560
Destekler: 1.1370, 1.1330, 1.1300, 1.1265, 1.1215
USDTRY
Dün, yurt içi tarafta takip edilen TCMB/PPK toplantısı sonucunda; faizler sabit bırakılırken, açıklanan karar metine ilave edilen ufak bir cümlenin yanı sıra; sıkı para duruşuna devam edileceğinin ve gerektiğinde ilave sıkılaştırma yapılabileceğinin belirtilmesi politik baskılarla faiz indirimi yapılabileceği spekülasyonlarını bitirirken, düşen tahvil faizleri ile birlikte TL lehine fiyatlamalara neden oldu. Akabinde, ABD destekli olan YPG öncülüğündeki Demokratik Suriye Güçleri'nin Suriye'deki tampon bölge konusunda Türkiye ile anlaşmayı umdukları yönündeki açıklaması da bu yöndeki işlemleri desttekledi ve kritik 5,35 seviyesinin de altına geriledik. TCMB beklentisinin bitmesi ile birlikte kur tarafında gözler, bugün yeniden; yurt içi ve yurt dışı risk unsurlarına çevrilecek. Ayrıca, küresel ekonomik görünüme etki edebilecek ekonomik veriler ve haber akışları da Dolar Endeksi ve tahvil piyasaları üzerinden fiyatlamalarda etkili olabilir. Teknik fiyatlamalar açısından da yine; 2018 Mart'tan bu yana takip ettiğimiz yükselen trend çizgisine denk gelen 5.35 seviyesinin üzerinde kapanış yapıp yapamayacağımız kritik olacak.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 5.3730, 5.3880, 5.4000, 5.4175, 5.4270
Destekler: 5.3360, 5.3290, 5.3100, 5.2960, 5.2750
GBPUSD
Salı akşamı Brexit Anlaşması'nın veto edilmesi sonrası Britanya tarafında dün yine gözler Avam Kamarası'na çevrildi. Ana muhalefet partisi konumundaki İşçi Partisi'nin isteği üzerine açılan güven/güvensizlik oylamasını, Theresa May hükümeti 306'ya karşı 325 oy ile kazandı. Büyük bir oylama geride bırakılsa da parlamenterlerin Brexit anlaşşmasını veto etmesi sonrası ülkede büyük bir karmaşa hâkim. Şimdilik erken seçim ihtimalleri rafa kalkarken, bundan sonrasında nasıl bir yol izleneceği ise önümüzdeki günlerde belli olacak. Zira, dün AB tarafının yoğun sözlü baskılarına maruz kalan Theresa May, oylama sonrası tüm partileri ortak paydada buluşmaya davet ederken, İşçi Partisi'nin haricindeki partilerin daveti kabul etmesi ile Pazartesi gününe kadar ortak bir "B Planı" çıkartılması kararlaştırıldı. Bu bağlamda bugün yine; gerek Britanya'dan gerekse AB tarafından gelebilecek açıklamalar fiyatlamalar açısından kritik olacak. Dolar tarafında ise dün akşam 12 FED Bölgesi'nin ekonomik aktivite durumunu yansıtan Bej Kitap Raporu takip edilirken, 4 bölge için zayıflık uyarısı yapılması dikkat çekti. Ayrıca Federal hükümetin rekor süredeki kapalılık durumu konusundaki belirsizlik sürmekte olup; bu durumun devam etmesi, Dolar varlıklarını ilerleyen dönemde etkileyebilir. Keza, Huawei ve ZTE ile ilgili bu gece yarısı ortaya atılan iiddialar da bugün gün boyunca kritik olacak.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.2880, 1.2900, 1.2940, 1.2990, 1.3020
Destekler; 1.2830, 1.2770, 1.2740, 1.2680, 1.2625
BRENT PETROL
Dün, küresel tarafta Brexit konusu yine gündemin en üst sırasındaydı. AB ve Britanya'dan gelen karmaşık söylemler tedirginliğin boyutunu artırırken, küresel görünüme dair endişeleri yeniden canlandırarak emtiayı sabah saatlerinde kısmen baskıladı. Akşamüzeri bazı uluslararası kurumların ABD ekonomik görünüme dair olumlu söylemleri ve yine bazı ABD'li şirketlerin iyi gelen bilançoları ile küresel risk iştahında toparlanma görülürken, emtia tarafında da yeniden alımlar hakim oldu. API stok verilerinden sonra EIA toklarında da azalma görülmesi de fiyatlamalar üzerinde etkiliydi. ABD üretiminde görülen 200 Bin varillik artış ve bazı Çinli firmalara yönelik soruşturma açılabileceği yönündeki söylemler ise bugün Asya seansında kısmen baskılanmaya neden oldu. Bugün emtia fiyatlamaları açısından gözler yine; küresel ekkonomik görünüme etki edebilecek datalar ve riskler üzerinde olacak. Ayrıca, bugün açıklanacak olan; OPEC aylık raporu da, OPEC ve OPEC+ üyeleri başta olmak üzere önemli üretici ve ihracatçılardan gelebilecek söylemler ile birlikte takibimizde olacak.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 61.25, 61.60, 62.00, 62.65, 63.25
Destekler: 60.90, 60.60, 60.25, 59.60, 59.00
ONS ALTIN
Çarşamba akşamı Brexit Anlaşması'nın Birleşik Krallık Parlamentosu'ndan geçememesi ile artan küresel riskler, dün sabah saatlerinde küresel çapta ABD Doları'nda kaçışa neden olurken; doğal olarak Ons Altın'ı da baskıladı. Ancak, ilerleyen saatlerde; bazı uluslararası kurumların ABD ekonomisine dair ılımlı söylemleri ve yine bazı ABD şirketlerinin olumlu gelen bilançoları ile küresel canlanmanın(doğal olarak fiziki Altın talebinin) artış göstereceği beklentileri ön plana çıkarken; Değerli Metal'e de alım geldiği görüldü. Dün Akşam, Birleşik Krallık Parlamentosu'nda yapılan oylamada Theresa May hükümetinin güven oyu almasıı ile Brexit konusu birkaç gün için stabil olabilecekken; bu gece yarısı Huawei ve ZTE'ye yönelik olarak ABD Adalet Bakanlığı'nın soruşturma açabileceğinin belirtilmesi ile yeniden hortlayan ticaret savaşları endişeleri ise emtiayı baskıladı. Bu bağlamda gün boyunca konuya dair her iki ülkeden(ABD ve ÇİN) gelebilecek açıklamalar oldukça kritik olacak. Bugün ayrıca, Brexit ve ticaret savaşları gibi küresel risklerin yanı sıra; küresel ekonomik görünüme dair önemli datalar ve ekstra haber akışları da takip edilecek. Fiyatlamalar açısından yine; Dolar Endeksi'nde oluşacak fiyatlamaların yanı sıra, pay ve tahvil piyasası hareketleri de önemli olacak.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1292, 1297, 1302, 1309, 1316
Destekler: 1289, 1283, 1277, 1273, 1267



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsaamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş