Günlük Forex Bültenı (Işık FX)

ABD Borsaları Düştü, Yeni Bir Sell-Off Kaygısı Başladı!
Dün, yurt içi tarafta TCMB’nin düzenlemiş olduğu beklenti anketlerinin sonuçları takip edilirken, yılsonu için; büyüme, cari açık, kur tahminlerinin aşağı yönlü, TÜFE tahmininin ise yukarı yönlü revize edildiği görüldü. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise dün yaptığı açıklamalarda: Tahvil ihracı ile başarı sağlandığını ve alınan tedbirlerin yatırımcılar tarafından gayet olumlu karşılandığını söyledi. Yurt dışı tarafta ise, AB Liderler Zirvesi yine gündemin üst sırasındaydı. İtalya’nın 2019 yılı bütçe açığı hedefinin reddedileceğinin bildirilmesi sonrası açıklamalarda bulunan Başbakan Conte: AB Komisyonu’nun eleştirilerine hazır olduğunu söylerken, Almanya Başbakanı Merkel ile yapıcı diyalog içinde olmak üzere anlaştıklarını ve önümüzdeki hafta Çarşamba günü görüşeceklerini deklare etti. İngiltere’nin Brexit konusu da AB Liderler Zirvesi’nin tartışılan konularından birisi olurken, 3 günlük maraton sonrası net bir uzlaşının sağlanamadığı görüldü. İngiltere’nin AB’den ayrılması sonrasında geçiş döneminin 2020 Aralık ayının ötesine uzatılması seçeneği de tartışmalara dahil olurken, İngiltere Başbakanı May’in: bu tarihten sonrasını göz ardı ettiklerini söylemesi önemliydi. Diğer gelişmelere baktığımızda Çin Borsasında görülen düşüşlerin devamı Yuan üzerinde de baskıya neden olurken, Onshıre Yuan(CNY)’ın 2017 Ocak ayından bu yana ABD Doları karşısında en düşük seviyelerini gördüğü görüldü. Ayrıca, ABD tahvil faizlerinde FOMC tutanakları sonrası FED’in sıkılaştırma adımlarının devam edeceği beklentisiyle yeniden yükselişler oluşurken, İtalyan tahvillerinde ise risk artışları kaynaklı oluşan satış baskısı da İtalyan tahvil faizlerini yukarı çekti. Ancak, akşam saatlerinde İtalya, Kaşıkçı vakası ve bazı teknoloji şirketlerinin karlarında görülen azalmalar, ABD borsalarının tekrardan satış yemesine neden olurken, yeni bir sell-off (portföy boşaltma) kaygısı başladı. Bugüne Japonya ve Çin’den gelen önemli veriler ille başladık. Çin ekonomisi 3.Çeyrekte yıllık bazda %6.5 büyüme gösterirken, 2009’dan bu yana en düşük seviyesine işaret etti. Ülkenin Sanayi Üretimi de beklentiler altında kalarak son 29 ayın en kötü verisi olarak kayda geçti. Sabah saatlerinde Japonya Merkez Bankası(BOJ) Başkanı Kuroda’nın açıklamaları takip edilecekken, ABD’den İkinci El Konut Satışları, Kanada’dan ise Perakende Satışlar ve TÜFE dataları izlenecek. Ayrıca, tahvil ve pay piyasalarında yaşanabilecek oynaklıklar ile küresel ve lokal gelişmeler de önemli olacak.
EURUSD
AB Liderler Zirvesi dün itibari ile sonlanırken, piyasalar tarafından beklenen İtalyan bütçesi ve Brexit konusu gündeme alındı. İtalya’nın 2019 bütçe taslağının AB bütçe kurallarını ciddi şekilde ihlal ettiği belirtilirken, İtalyan tahvil getirilerindeki yükselişler devam ederek, Euro’da baskı unsuru olarak ortaya çıktı. Açıklamada bulunan İtalya Başbakanı Conte’nin: eleştirilere hazır olduklarını ve önümüzdeki Çarşamba günü Almanya Başbakanı Merkel ile göörüşeceklerini belirtmesi ise gün içi kısmı yükselişlere neden oldu. Euro bölgesinin bir diğer sorunu Brexit’te ise ilerleme kaydedilemezken, parite üzerindeki belirsizliğini sürdürmekte. ABD tarafına geçtiğimizde, FED/FOMC tutanaklarındaki şahin ifadeler, gün içi ABD tahvil faizlerinde yükselişlere neden olurken, akşam saatlerinde geri çekilmeler görülmesi yeni günle beraber paritede bir miktar yukarı yönlü hareketleri başlattı. Bugün ise ekonomik takvimimizde ABD’den İkinci El Konut Satışları yer alırken, Euro bölgesinde ise sakin bir gün geçireceğiz. Ayrıca tahvil getirilerinin durumu ve küresel öneme sahip haber akışları da takip edilecektir. Teknik olarak baktığımızda ise yükselişlerin devamında 1.1485, 1.1510 ve 1.1530 dirençleri izlenebilir. Yeniden görülebilecek geri çekilmelerde 1.1445, 1.1425 ve 1.1410 destekleri bulunmaktadır.
USDTRY
Dün Brunson davası sonrası ABD ile olan ilişkilere dair gelişmeler ve TCMB tarafından açıklanan beklenti anketleri takip edildi. Ekim sonu enfflasyon tahminlerinde aşağı yönlü revizeler görülürken özellikle yılsonu enflasyon tahmininin yüzde 24.22 seviyelerine çekilmesi önemli gelişmeler arasında yer aldı. Anketlerdeki büyüme rakamlarında da aşağı yönlü revizeler dikkat çekerken Dolar kuru için yılsonu beklentisi 5.9894 olarak açıklandı. Yayınlanan bu tahminler ve Avrupa’daki bölgesel olarak yaşanan belirsizliklerin devam etmesiyle birlikte güçlenen Dolar endeksi, gün içinde 5.52 seviyelerine kadar geri çekilen kur tarafında 5.68 seviyelerine kadar ataklara neden oldu. Teknik olarak baktığımızda ise yukarı yönlü hareketlerin devam edebilmesi içinse 5.68 seviyesi üzerinde kalıcılıkların önemli olduğunu düşünmekteyiz. Zira bu durumun gerçekleşmesi halinde ilk etapta 5.7130, 5.7340 ve 5.7500 direnç seviyeleri önemli olabilir. Aşağı tarafta ise 5.57’nin kırılması halinde 5.52 seviyesine kadar geri çekilmeler görülebilir. Özellikle 5.52 altında kalıcılıklarda ise 5.44 seviyesi hedef haline gelebilir.
GBPUSD
Brexit konusu gündemdekki yerini korumaya devam ediyor. Özellikle merakla beklenen Avrupa Liderler Zirvesi’nin son gününde de herhangi bir nihai kararın çıkmaması Sterlin tarafında baskı yarattı. Liderlerin konuşmalarına baktığımızda çoğunlukla bir anlaşma istediklerine yönelik açıklamalar gelse de özellikle İrlanda konusunda iki tarafında da taviz vermemesi görüşmeleri tıkıyor. Brexit konusunda hayal kırıklığı yaratan zirve sonrası gözler yine yetkililerden gelecek açıklamalarda olacak. FOMC tutanakları sonrası toparlanan Dolar varlıkları ise Avrupa’daki bölgesel sorunlar nedeniyle güçlenmeye devam etti. Bugün ise yine gündemde Brexit ve ticaret savaşları gibi küresel öneme sahip haber akışları olacak. Ekonomik takvimde ise ABD’den Mevcut Ev Satışları izlenecek. İngiltere tarafında ise önemli bir veri akışı bulunmazken BOE Başkanı Mark Carney’in açıklamaları takip edilecek. Teknik olarak baktığımızda ise Ağustos ayında başlayan yükselen kanal hareketi içinde seyrine devam eden parite, kanal alt bandına yakınn fiyatlanmakta. Sabah saatlerindeki kısmi yükselişlerin devamında 1.3040, 1.3060 ve 1.3100 dirençleri izlenebilir. Yeniden görülebilecek satış işlemlerinde ise 1.2990, 1.2960 ve 1.2940 destekleri bulunmaktadır.
BRENT PETROL
OPEC’in yayınladığı raporda, yükselen Ham Petrol Stokları ve ABD’de görülen üretim artışları sebebi ile önümüzdeki haftalarda emtia fiyatlarında gevşemenin olabileceği belirtildi. Ayrıca hisse senetleri piyasasındaki geri çekilmeler de, küresel Petrol talebinin azalacağı beklentilerini doğurmakta. Öte yandan İran’ın Petrol ihracatını sınırlamaya yönelik Kasım ayında gelecek olan yaptırım kararı öncesi, ABD’nin kimi Tahran müşterilerine feragatte bulunacağı ihtimali bir süredir konuşulmaktaydı. Özellikle Türkiye’nin İran ithalatlarına yönelik ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun yorumları sonrası bu ihtimal artmış gözükürken, Tüpraş’ta İran’dan Petrol almaya devam edilmesi için, feragatname almakla ilgili görüşmelerde bulunmakta. Pazarda bir süre daha İran Petrolü’nnün yer alma ihtimali ise, önümüzdeki dönemde fiyatlamaları aşağı yönlü baskılayabilir. Bu gün ise Baker Hughes Sondaj Kuyu Sayılarını takip edeceğiz. Ayrıca başta yine İran nükleer anlaşması olmak üzere, önemli Petrol üretici ülkelerden gelebilecek açıklamalar fiyatlamalara etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise 80 Dolar bölgesi emtia için öneme sahipken, aşağısında kalıcılık sağlanması durumunda 79.30, 78.95 ve 78.50 destek seviyeleri izlenebilir. Görülebilecek tepki alımlarında ise, 79.85, 80.20 ve 80.50 dirençleri bulunmaktadır.
ONS ALTIN
Önceki iki günde olduğu gibi dün de Ons Altın fiyatlarının dar bir aralıkta gel-gitler yaşadığını gördük. Bir süredir Çin Yuanı ile arasındaki korelasyon bozulan emtia; bir yandan Asya borsaları ve İtalyan tahvillerinden kaynaklı güvenli liman talebi görürken, zaman zaman ABD tahvil faizlerindeki yükselişlerle de baskılanmakta. Bugüne, sabah saatlerinde gelen Çin verileri ile başladık. Ülkenin 3.Çeyrek büyümesi 2009’dan bu yana en yavaş seyrrini alırken, Eylül ayı Sanayi üretimi de beklentiler altında kaldı. Sabit Varlık Yatırımı ve Perakende Satışlar dataları beklentilerin üzerinde gelse de büyüme üzerinde görülen olumsuzluk, en çok metal ithalatı yapan ülke için, ticaret savaşlarının etkilerini gözler önüne sermekte. Günün devamında Euro Bölgesi ve ABD’den gelebilecek önemli haber akışları ile borsalar ve tahvil piyasalarında oluşan fiyatlamalar yine önemli olacak. Teknik olarak baktığımızda ise; 1226 seviyesine yakın fiyatlama görülmekte. Yukarı yönlü hareketlerin devamı halinde 1232 direnci kritik olup, buranın da aşılması halinde emtiada alıcılı işlemler ivme kazanabilir. Öte taraftan 1226 altı kalıcılıkta görülebilecek geri çekilmelerde ise, sırasıyla takip edilebilecek destek noktaları; 1222, 1220 ve 1218’de bulunmakta.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Facebookta Paylaş