Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

Petrol İçin Gözler OPEC Toplantısında!
Dün, İsviçre’de açıklanan Merkez Bankası(SNB) kararlarında; 3 aylık hedef libor faiz oranı, 2018 büyüme beklentisi ve 2019 yılı enflasyon beklentisi değiştirilmezken, 2018 yıl sonu enflasyon öngörüsünü ise aşağı yönlü revize edildi. Başkan Jordan alınan kararlar ve projeksiyonlar sonrası yaptığı açıklamalarda: Aşağı yönlü risklerin bir önceki toplantı dönemine göre daha büyük olduğunu, döviz alım programının sonu ve faizler konusunda tahminde bulunamayacağını söyledi. Akabinde takip ettiğimiz İngiltere Merkez Bankası(BOE) kararlarında da; faiz oranı ve parasal genişleme miktarı sabit bırakılırken, faiz oranları yüzde 1.5 seviyesine çıkartılana kadar varlık alımlarının azaltılmaması öngörüldü. Azaltımın yavaş ve öngörülebilir bir hızla yapılacağının vurgulandığı kararlarda ayrıca, zayıf GBP ve artan petrol fiyatları ile enflasyonun toparlanmasının beklendiği de belirtildi. Avrupa Merkez Bankası(ECB) adına dün konuşan Almanya Merkez Bankası Başkanı Jens Weidmann ise yaptığı açıklamalarda: “Enflasyon hedefini yükseltmeye yönelik bir hareket istikrar kazançlarını felç eder” derken, şuanki hedefe ulaşacaklarına inandığını ve net varlık alımları sona erdikten sonra bile para politikası duruşunun hayli genişlemeci kalacağını söyledi. Weidmann’ın açıklamaları ile değer kaybeden Euro, İtalya Ekonomi Bakanı Giovanni Tria’nın Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptığı görüşme sonrası “Euro’da kalma taahhüdümüzün arkasındayız” yönündeki açıklaması ile toparlandı. Bugün piyasada öncü PMI datalarını ve ticaret savaşları gibi önemli haber akışlarını takip edeceğiz. CAD yatırımcıları için TÜFE ve Perakende Satışlar dataları izlenecekken, petrol yatırımcılarının gözü OPEC toplantısında olacak. Toplantıdan çıkabilecek tavsiye kararları emtia üzerinde volatil hareketlere neden olabilir. TL yatırımcıları ise seçimler öncesi son iş günü olması nedeniyle önemli bir güne başlayacak. Pazartesi açılışında GAP’li açılış beklenen kurlarda bugünden oynakllık başlayabileceği gibi, belirsizlik kaynaklı sıkışma da gündeme gelebilir.
EURUSD
Dün Almanya Merkez Bankası Başkanı ve ECB üyesi Jens Weidmann’ın, net varlık alımları sona erdikten sonra bile, para politikasında genişlemeci kalmaya devam edeceklerine yönelik söylemleri ile gün içerisinde değer kaybeden Euro varlıkları, İtalya Ekonomi Bakanı Giovanni Tria’dan gelen ‘’Euro’da kalma taahhüdümüzün arkasındayız’’ açıklaması ile toparlanma içerisine girdi. ABD tarafında ise dün açıklanan verilerin karmaşık olarak gerçekleştiği görülürken, Minneapolis FED Başkanı Neel Kashkari’nin açıklamaları yakından izlendi. Kashkari: ekonomide aşırı ısınmaya karşı herhangi bir işaret görmediğini belirtti ve ücretlerde büyüme yaşanmadan tam istihdamın olmayacağını savundu. Ticaret savaşlarında ise ekstra bir gelişme yaşanmazken, gün içerisinde konuya ilişkin gelebilecek haber akışları önemli olabilir. Bugünkü ekonomik takvimde; Avrupa ve ABD’den gelecek öncü PMI rakamlarını takip edeceğiz. Ayrıca, tahviil piyasası hareketleri ve teknik fiyatlamalar da etkili olabilir. Bu kapsamda pariteye teknik olarak baktığımızda; 2017 sene başından bu yana takip ettiğimiz yükselen trend çizgisine denk gelen 1.1510-1.1485 bandının dün itibariyle çalıştığını gördük. Şuan için 1.1610 direncinin test edildiği paritede yukarı yönlü atakların devamı halinde 1.1630, 1.1655 ve 1.1685 direnç seviyeleri de sırasıyla takibe alınabilir. 1.1610 altı kalıcılıkta yeniden oluşabilecek USD lehine işlemlerde ise izlenebilecek ara destek noktaları 1.1580, 1.1560 ve 1.1530 seviyelerinde bulunmakta.
USDTRY
Kur tarafında tüm gözler Pazar günü Türkiye’de yapılacak olan seçimlere çevrilmiş durumda. Seçim sonrasına dair belirsizlikler nedeniyle bir süredir Türkiye’nin CDS rakamı ve tahvil faizlerinde görülen yukarı yönlü hareketler kur tarfında da paralel fiyatlamalara neden olmuştu. Ayrıca, TCMB’nin yapmış olduğu döviz satım ihalelerine gelen teklifler de seçim sonrasına yönelik beklentiler nedeniyle ihale miktarının çokk çok altında kalmakta. Bugün yine, seçim sonrasına dair uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalar ve ekonomik göstergelerdeki değişimler, yatırımcı beklentileri ile birlikte fiyatlara etki edebilir. Pazartesi günü için teknik seviyelerden bahsetmenin uygun olmayacağı kurda bugün için güniçi seviyelerden bahsetmek gerekirse; yukarı tarafta 23 Mayıs’tan bu yana üzerinde kapanış görmediğimiz 4.7700 direnç bölgesi kritik olacaktır. Buranın kalıcılıkla geçilmesi halinde alıcılı işlemlerin ivmelenebileceğini düşünmekteyiz. Şuan için 4.74 seviyesinde fiyatlanan kur için ara dirençlerimiz ise 4.7475 ve 4.7580 seviyelerinde bulunmakta. Gün içindeki geri çekilmelerde izlenebilecek destek noktalarımız 4.7365, 4.7265, 4.7170 ve 4.7080 seviyelerinde olup, bir haftadır altında kapanış görmediğimiz 4.6960 seviyesinin kırılması halinde ise TL lehine işlemler yeniden ağırlık kazanabilir.
GBPUSD
Son zamanlarda İngiltere’den gelen karmaşık veriler sonrasında merakla beklenen İngiltere Merkez Bannkası (BOE) Mali Politika Komitesi (MPC) kararlarında; faizler 3’e karşı 6 oy ile yüzde 0.5’de sabit bırakıldı. Kurum kararlarında ayrıca, 435 Milyarlık tahvil alım programında da herhangi bir değişikliğe gidilmediği belirtilirken, faizleri yüzde 1.5 seviyesine çıkarmadan varlık alımlarında da değişikliğe gidilmeyeceği vurgulandı. Ayrıca tüm üyeler, gelecekte yapılacak faiz artırımının büyük olasılıkla yavaş ve sınırlı olacağı konusunda fikir birliğine vardı ve 1. Çeyrekte yaşanılan ekonomik zayıflığın geçici olduğu deklare edildi. Açıklanan kararlar sonrası son zamanlarda baskı altında kalan Sterlin varlıklarında toparlanma hareketleri görüldü. Öte yandan Çarşamba günü Başbakan Theresa May’in parlamentoda oylanan Brexit yasa tasarısından galibiyet elde etmesi de paritedeki yukarı yönlü atakları destekler nitelikteydi. Ancak ülkede, Brexit’e ilişkin belirsizliklerin hala daha devam ettiğini ve konuya ilişkin gelecek açıklamaların Sterlin varlıkları üzerinde etkili olabileceğini belirtellim. ABD tarafında ise dün takip ettiğimiz verilerin karmaşık olarak gerçekleştiği görülürken ticaret savaşlarına ilişkin haber akışları da yakından takip ediliyor. Bugünkü ekonomik takvimde; ABD’de Markit tarafından öncü PMI rakamları açıklanacak. Ayrıca tahvil piyasası hareketleri, teknik fiyatlamalar ve başkaca haber akışları da fiyatlamalarda etkili olabilir. Teknik olarak bakacak olursak; Sterlin lehine hareketler ile şuan için 1.3280 direncine doğru hareketlilik görülmekte. Bu seviyenin geçilmesi halinde ise 1.3300, 1.3335 ve 1.3370 direnç bölgeleri takibe alınabilir. Paritede, bugün görülebilecek geri çekilmelerde ise izlenebilecek destek noktalarımız 1.3250, 1.3225 ve 1.3190’da bulunmakta.
BRENT PETROL
Dün Viyana’daki görüşmeler devam ederken, OPEC ve OPEC dışı üyelerden oluşan izleme komitesinin mevcut üretim seviyesinde günlük 1 milyon varillik bir artışı önerdiğine yönelik ortaya atılan iddilar fiyatlamalar üzerinde etkili oldu. Üretim artışının ülkelere yönelik paylaşımı ille ilgili net bir bilgi verilmezken, toplantı sonrası ayrılan ilk isim İran Petrol Bakanı oldu. Bakan Zanganeh: Toplantının iyi geçmediğini, Tahran’ın endişelerinin ciddiye alınmadığını işaret etti. Bilindiği üzere İran, ABD yaptırımları neticesinde ülkesinin petrol ihracatının etkilenmemesi adına, OPEC arz kesintisi anlaşmasının devamını savunmakta. Öte yandan bugünkü OPEC toplantısına ilişkin oluşan beklenti ise 600 bin ile 800 bin varillik bir çıktı artışı. Bu rakam her ne kadar yılın ikinci çeyreğinde telep edilecek miktarın altında olsa da, arzın arttırılmasından yana olan ülkelerle anlaşmaya sahip çıkan ülkeler arasında bir orta yol olarak gözükmekte. Ekvator Petrol Bakanı Carlos Perez: Toplantının zor olacağını, arz arttırımının, daha önce Rusya’nın ortaya koyduğu 1.5 milyon variilin çok altında olacağını belirtti. Umman Petrol Bakanı Seyf Al Rahmi ise: İran’ın artış fikrine katılabileceğini düşündüğünü belirtirken, günlük 800 bin varillik bir artışın gelebileceğini ifade etti. OPEC’in önde gelen ülkesi Suudi Arabistan’ın da yılın ikinci yarısından itibaren 1 Milyon varillik artışı desteklediğini Enerji Bakanı Falih aracılığıyla duymuştuk. Diğer yandan Viyana’da tüm bu gelişmeler yaşanırken, bir süredir iç karışıklık yaşanan Libya’da ise ordu grubunun ülkenin petrol terminalleri üzerindeki kontrolünü tekrar sağladığı ve üretimin kısa bir zaman içinde tekrardan aktif hale geleceği açıklandı. Bugün OPEC toplantısı sonrası gelebilecek açıklamalar fiyatlamalar üzerinde etkili olacaktır. Ekonomik takvimimizde ise ABD Baker Hughes Sonj Kuyu Sayısı verisi yer almakta. Ayrıca, nihai kararların yarınki “Arz Kısıntısı Konsorsiyumu” toplantısında verileceğini ve bu yüzden fiyatlamaların bir kısmının yeni haftanın ilk gününe kalabileceğini de hatırlatalım. Emtiaya teknik olarak baktığımızda ise; şuan için toparlanma girişimleri ile 73.85 seviyesinde fiyatlama görmekteyiz. Buranın üzerinde kalıcılıkta 74.30, 74.75, 75.00, 75.35 ve 75.75 gibi direnç seviyeleri sırasıyla ttakibe alınabilir. Bugün görülebilecek satıcılı işlemlerde sie izlenebilecek destek noktalarımız 73.50, 73.00, 72.75, 72.40, 72.00 ve 71.75 seviyelerinde bulunmakta.
ONS ALTIN
Dün, 1260 destek bölgesine doğru geri çekilen emtiada; Dolar Endeksi’ndeki ve ABD borsalarındaki düşüş ile bir miktar toparlanma görüldü. Dün ABD’de açıklanan İşsizlik Maaşı Başvuruları beklentilerden iyi gerçekleşirken, Philadelphia Fed Bölgesi’nin İmalat Endeksi ise 10 ayın en kötüsü olarak 19.9 olarak açıklandı ve beklentilerin bir hayli altında kaldı. Öte yandan daha önce de bahsi geçen ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin görüşmesi için Temmuz Ayı işaret edilirken, Çin ve Avrupa Birliği’nin ABD’ye karşı bir ticari cephe oluşturacağına yönelik söylemler de dikkatle takip ediliyor. Zira, dün açıklamalarını takip ettiğimiz Avrupa Komisyonu’nun Ticaretten Sorumlu Komiseri Cecilia Malmström’ün açıklamaları da bunu destekler nitelikteydi. Bugün, ticaret savaşları konusu yine gündemimizdde olacak. Ayrıca, ABD ekonomik verileri, tahvil piyasası hareketleri ve teknik fiyatlamaları da izleyeceğiz. Bu bağlamda teknik olarak baktığımızda; şuan için 1267 seviyesi üzerinde fiyatlama görmekteyiz. Tepki alımlarının devamında izlenebilecek direnç noktalarımız 1270, 1273 ve 1277 seviyelerinde bulunmakta. Bugün 1267 altına inilmesi ile yeniden görülebilecek satıcılı işlemlerde ise 1263, 1260 ve 1257 destek noktaları takibe alınabilir.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.