Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

Euro Varlıkları İçin; İtalya’nın AB’ye Resmi Cevabı Bekleniyor!
Yurt içi tarafta geçtiğimiz haftanın son işlem gününde; İşbankası’nın almış olduğu sendikasyon kredisinin TL kurlarında pozitif fiyatlamaları ile sabah saatlerine başladık. Ancak, S&P’un uyarısının yanı sıra; küresel riskler kaynaklı ABD tahvil faizlerinde ve gelişen ülkelerin para birimlerinde oluşan fiyatlamalara göre hareketler şekillendi. Yurt dışı tarafa baktığımızda ise; sabah saatlerinde Japonya’dan gelen enflasyon rakamları ülkedeki deflasyonist baskının devamına işaret ederken, Çin’den gelen Sanayi Üretimi ve Büyüme rakamlarının da beklentileri karşılayamadığı görüldü. ABD’de açıklanan İkinci El Konut Satışları verisi de 31 ayın en kötü gerçekleşmesini gösterdi. Önemli haber akışlarında ise; Euro Bölgesi’nde, İtalya bütçe konusu ve Brexit meselesi yine gündemin üst sırasındaydı. Brexit konusunda İngiltere ve AB tarafından gelen açıklamalar henüz uzlaşı ortamının oluşmadığını gösterirken, İrlanda sınırı ve gümrük birliği gibi konuların bir süre daha tartışılacağı belirtilirken; İngiltere’nin bu konularda taviz verebileceği yönündeki spekülasyonlar Pound’a değer kazandırdı. İtalya ile ilgili olarak uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’den gelen açıklamada: Ülkenin kredi notunun düşürülmesi halinde, banka notlarının da gözden geçirilmesi gerektiği belirtilirken, koalisyon ortakları(Kuzey Ligi ve 5 Yıldız Hareketi) arasında sorun olduğu yönündeki spkeülasyonlar ise bizzat Matteo Salvini tarafından yalanlandı. AB Komisyonu’nun Ekonomik ve Mali İşler Komiseri Moscovici’nin: “İtalya’nın, Pazartesi(Bugün) günü AB mektubuna nasıl cevap vereceğini göreceğiz” resti sonrası; İtalyan hükümetinin yüzde 2.4’lük bütçe açığı hedefini yüzde 2.1’e çekebileceği yönünde ortaya atılan iddialar da Euro açısından pozitif fiyatlamalara neden oldu. Hafta sonunda İngiltere’de Brexit karşıtlarının yeniden yürüyüş düzenlemesi dikkat çekerken, İtalya tarafından gelen son bilgiler ise bütçe açığının değiştirilmessi konusunda henüz bir aşama kaydedilmediği yönündeydi. Ayrıca, ülkenin kredi notunun Moody’s tarafından düşürülmesi de kritikti. Bugün, yurt içi tarafta; Eylül ayı Merkezi Hükümet Borç Stoku ‘nu, önemli haber akışları ve diğer gelişen ülke para birimlerinin durumu ile birlikte takip edeceğiz. Önemli bir ekonomik verinin açıklanmayacağı yurt dışı tarafta ise; İtalya bütçe konusu, Brexit, Ticaret savaşları, tahvil ve pay piyasalarının durumu gibi küresel ve lokal gelişmeler fiyatlamalar açısından izlenebilir.
EURUSD
Euro bölgesinin en önemli sorunu “İtalya” olmaya devam ederken, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's: İtalya’nın kredi notunu "Baa2"den "Baa3"e düşürdü ve not görünümünü de “durağan” olarak belirledi. Bir diğer derecelendirme kuruluşu olan Fitch de ülkenin kredi notunun düşürülmesi durumunda, banka notlarının da gözden geçirilmesi gerektiği açıklamasında bulunarak göz dağı verdi. Tartışmaların odağındaki İtalya bütçesi ise hafta sonu İtalyan hükümeti tarafından tekrardan gözden geçirilirken, açık hedefinin azaltılması konusunda yetkililer mutabakata varamadı. Bugün, ülkenin AB tarafında vermesi beklenen resmi cevap oldukça kritik olacak. ABD tarafında ise ticaret savaşları ile ilgili gelişmeler takip edilirken, Çin ekonomisinin en zayıf büyümesinin ABD’yi etkileyebileceği yorumları ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin tarafından reddedildi ve geniş anlamda bulaşıcı bir riskin olmayacağı belirtildi. Yeni günün ilk saatleri ile beraber kısmen satıcılı fiyatlamalar gördüğümüz parite için günün devamında, ticaret savaşları, Brexit merkezli haber akışları, İtalya bütçe konusu ve ayrıca tahvil getirileri takip edilecek. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 1.1510 destek seviyesinin hemen üzerinde fiyatlamalar görmekteyiz. Buranın altında kalıcılıkta görülebilecek satıcılı işlemlerde; 1.1485, 1.1465 ve 1.1445 destek noktaları takip edilebilir. 1.1510 üzeri kalıcılıkta oluşabilecek alıcılı işlemlerde ise; izlenebilecek ilk direnç seviyeleri 1.1530, 1.1560, 1.1580 ve 1.1610’da bulunmakta.
USDTRY
Cuma günü İş Başkası’nın 605 Milyon Euro ve 276 Milyon Dolar tutarında sendikasyon kredisi almasıyla birlikte kurda görülen geri çekilmeler; ABD tahvil faizlerinde görülen artış ve S&P tarafından gelen açıklamayla: Türkiye’nin dış kredi koşullarındaki bozulmaya karşı kırılgan olduğu belirtilmesiyle yönünü yukarı çevirdi. ABD tarafında ise Cuma günü takip ettiğimiz Mevcut Ev Satışları rakamları 2016 Şubat ayından bu yana gelen en kötü veri olarak kayıtlara geçerken, JP Morgan tarafından: ABD’nin 2-3 yıl içerisinde resesyona girme olasılığının yüzde 60’lara yükseleceğine ilişkin gelen açıklamalar Dolar Endeksi’nde ve buna bağlı olarak kurda yeniden geri çekilmelere neden oldu. Bugünkü ekonomik takvimde; ABD’den önemli bir veri akışı bulunmazken, Türkiye’den Eylül ayı Merkezi Yönetim Borç Stoku takip edilecek. Yurtiçi tarafta ayrıca hükümet ve uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamaların yanı sıra siyasi ve ekonomik riskler takibimizde olacak. Teknik olarak baktığımızda ise; alıcılı işlemlerin devamında 5.6650 ve 5.6800 dirençleri ilk etapta takip edilecek olup, daha yukarıdaki 5.7100 seviyesinin kalıcılıkla aşılması halinde USD lehine işlemler ivme kazanabilir. Şuan için 5.6400 seviyesi civarındaki kurda TL lehine işlemlerde ise; izlenebilecek ilk destek noktaları 5.6260, 5.6110, 5.5700 ve 5.5400’de bulunmakta.
GBPUSD
Cuma günü dünyanın en büyük bankaları arasında yer alan JP Morgan tarafından, ABD’nin 2-3 yıl içerisinde resesyona girme ihtimalinin yükseldiğine dair gelen açıklamalar dikkat çekerken, ülkeden takip ettiğimiz Mevcut Ev Satışları rakamları hayal kırıklığına uğrattı. İngiltere tarafında ise geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Avrupa Liderler Zirvesi’nde, Brexit konusunda tarafların herhangi bir nihai karara varamaması ülke içerisinde hükümete yönelik tepkilere yol açtı. Özellikle hafta sonunda Brexit’e karşı yapılan mitingler ülke tarihinin en büyük eylemleri arasında yer alırken, Başbakan Theresa May’inn koltuğunun sallantıda olduğu yorumlarının artmasına sebep oldu. Bugün yine, Brexit konusunda; gerek hükümet tarafından gerekse muhalefet tarafından gelebilecek açıklamalar fiyatlamalar üzerinde önemli olabileceğinden, dikkatle takip edilmesinde fayda görmekteyiz. Bugünkü ekonomik takvimde ise ABD ve İngitere’den önemli bir veri akışı bulunmazken, Brexit ve ticaret savaşları gibi küresel ve lokal anlamda öneme sahip haber akışları takibimizde olacak. Ayrıca tahvil piyasası hareketleri ve teknik fiyatlamalar da göz ucuyla izlenmeli. Teknik olarak paritede; şuan için 1.3050 destek noktası ile 1.3080 direnç seviyesi arasında kararsız bir başlangıç söz konusu. 1.3080 seviyesinin aşılması halinde takip edilebilecek diğer direnç noktalarımız 1.3100, 1.3135, 1.3150 ve 1.3165’de bulunmakta. 1.3050 seviyesinin altına kalıcılıkla oluşabilecek satıcılı işlemlerde ise; 1.3020, 1.2990 ve 1.2960 destek noktaları sırasıyla izlemeye alınabilir.
BRENT PETROL
Geçtiğimiz Cuma günü açıklanan ABD Baker Huughes Sondaj Kuyu Sayısı ise 4 kulelik artışla toplam rakamını 873’e revize ederken Cuma günü yükselen emtia fiyatlamalarını sınırlandırdı. İran Petrolü’ne yönelik başlayacak olan ABD yaptırımlarının tarihi yaklaştıkça, emtia arzı üzerindeki riskler artarak devam ediyor. Ancak, bir süredir; Tahran Petrolü’nün kimi alıcılarına yönelik ABD’nin feragatte bulunulabileceği haberleri fiyatlamaları bir miktar gevşetmekteydi. Pazar günü açıklamalarda bulunan ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin konuya açıklık getirirken: feragat konusunu doğruladı ve bunun Obama dönemine göre çok daha zor olacağını söyledi. Kasım ayında İran’ın birden “sıfır ihracat” durumuna ineceğini düşünmediği, ancak eninde sonunda bu isteklerinin gerçekleşeceğini de belirtti. Diğer yandan OPEC ve OPEC dışı üyelerin Ağustos ayındaki %129 olan uyum oranı; yapılan üretim artışları kaynaklı olarak Eylül ayında %111’e geriledi. Özellikle Suudi Arabistan’ın gerçekleştirdiği ek arz, İran, Venezüella ve Angola’daki düşüşleri bir miktaar dengelese de, buna rağmen piyasalar tarafından yeterli görülmemekte. Yeni haftaya aşağı yönlü gapli açılış yapan Brent Petrol için, İran nükleer anlaşması ve önemli Petrol üretici ülkelerden gelebilecek açıklamalar bugün yine takip edilecek. Teknik olarak baktığımızda ise 80 Dolar seviyesinde fiyatlamalar görülürken, yukarı yönlü hareketlerin devamında; 80.20, 80.50, 80.90 ve 81.20 dirençleri sırasıyla izlenebilir. Emtiada, 80 Dolar seviyesi altında kalıcılık halinde yeniden görülebilecek satıcılı işlemlerde ise, takip edilebilecek destek noktaları; 79.85, 79.55 ve 79.30 ‘da bulunmakta.
ONS ALTIN
İtalya’nın Euro Bölgesi ile yaşamış olduğu bütçe açığı probleminin yanı sıra, ülkenin borçlarının yüksek oluşu risk artışlarına neden olurken; İtalyan tahvillerinden görülen çıkışlar geçtiğimiz Cuma günü de Ons Altın ve Japon Yeni gibi güvenli limanlara talep getirmeye devam etti. Ancak, akşam saatlerinde ülkeden gelen ılımlı mesajlar ile tahvil faizlerinde yaşanan geri çekilmeler, ABD tahviil getirilerinde görülen yükselişlerle birlikte emtia üzerinde satış baskısına neden oldu. Yeni haftanın ilk gününde kararsız bir seyir hakimken, günün devamında ABD ve Avrupa borsaları ile lokal ve küresel risklerin durumu göz ucuyla takip edilecek. Ayrıca, ABD tahvil faizlerinde ve Değerli Metal’in bir süre aynı korelasyonda hareket ettiği Çin Yuanı’nda oluşabilecek fiyatlamalar da etkili olabilir. Teknik olarak baktığımızda ise; kritik 1212 seviyesinin geçilmesi ile başlayan yükseliş trendinin 1232 seviyelerinde durulduğu görülmekte. Bu bağlamda, yukarı yönlü ataklarda 1232 direnç seviyesi; alıcılı hareketlerin devamlılığı için kritik olacak. Buranın geçilebilmesi halinde ilk etapta; 1236, 1239 ve 1243 direnç seviyeleri sırasıyla takip edilebilir. Şuan için 1226 destek seviyesi üzerindeki emtiada, bu noktanın altına olası geri çekilmelerde ise; izlenebilecek diğer destek noktaları 1222, 1220, 1218 ve 1216 ‘da bulunmakta.



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 wwww.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.