Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

Euro Bölgesi’nin 3.Çeyrek Büyüme Rakamı Açıklanacak!
Yurt içi tarafta dün Cumhuriyet Bayramı münasebetiyle resmi tatildi ve herhangi bir ekonomik veri açıklanmadı. Suriye’ye yönelik jeopolitik risklerde görülen azalmanın yanı sıra, siyasi kanatta da tansiyonun düşük seyretmesi ve Kaşıkçı vakasının çözümü için Suudi Arabistan’ın görevlendirdiği Başsavcı’nın İstanbul’a gelerek Başsavcılık makamından bilgi alması ile tüm risklerin düşük kaldığı bir gün yaşandı. Yurt dışı tarafta bazı ekonomik veriler izlenirken, küresel ve lokal riskler ile borsalar ve tahvil piyasaları da yine takibimizdeydi. Japonya’da açıklanan Eylül ayı Perakende Satışlar datası beklentilere paralel açıklanırken, İngiltere Mortgage Onayları öngörülerden fazla gerçekleşme gösterdi. ABD’de ise FED monitörünün önemli göstergelerinden PCE(Kişisel Tüketim Harcamaları) endeksleri açıklanırken, gıda ve enerji fiyatlarının dahil edilmediği dataların(Çekirdek) tahminleri karşıladığı görüldü. Haber akışlarında ise Almanya’da son iki eyalet seçiminde CDU(Hristiyan Demokratik Birlik) ve CSU(Hristiyan Sosyalist Birlik)’in başarısız sonuçlar alması sonrasında CDU Lideri Başbakan Angela Merkel’in Aralık ayı kongresinde partisinin başından ayrılabileceği spekülasyonları artış gösterdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Merkel de bunu doğrulayarak parti ve devlet başkanlığına aday olmayacağını açıkladı. Merkel’in açıklamasının yanı sıra İtalya’da bankaların kurtarılması için kamu fonlarının kullanılmasına iktidar ortaklarından 5 Yıldız Hareketi’nin karşı çıktığı yönündeki söylemler de Euro’yu baskıladı. İngiltere’de ise Bütçe Ofisi’nden yapılan açıklamada; ülkenin 2019 yılı büyüme tahmini yüzde 1.3’den yüzde 1.6’ya, 2020 yılı büyüme tahmini ise yüzde 1.3’den yüzde 1.4’e revize edilirken, açıklamalar sonrası geçici de olsa Pound’ta değer kazançları göze çarptı. Öte taraftan; dün, Çin Halk Cumhuriyeti’nin otomobil alımlarında uygulanan vergiyi yüzde 50 oranında azaltacağı yönündeki haberler ise; BMW, Daimler(Mercedes) vve FIAT gibi Avrupalı otomobil şirketlerinin hisselerinde yükselişlere neden olurken, AB borsa endekslerine de nefes aldırdı. ABD Borsaları da IBM’ın Red Hat’i satın alması ile pozitif başlangıç yaparken, Amazon hisselerinde görülen düşüşün yanı sıra ABD’nin; Kasım sonundaki Xi jinping-Donald Trump görüşmesinden anlaşma çıkmaması halinde ek gümrük vergilerine devam edeceği yönündeki spekülasyonlar ile yeniden negatife döndü. Bugün yine; yurt içi tarafta olsun, yurt dışı tarafta olsun lokal ve küresel anlamda öneme sahip haber akışlarını takipte olacağız. Ekonomik veri olarak ise, Almanya’dan; İşsizlik Oranı ve öncü TÜFE rakamları, Euro Bölgesi’nin 3.çeyrek öncü Büyüme rakamları, ABD’den ise Conference Board Tüketici Güveni açıklanacak.
EURUSD
İtalya ve Brexit konuları dün de parite açısından takip edilirken, herhangi bir olumsuz haber gelmemesi ile sabah saatlerinde olumlu fiyatlamalar oluşurken, öğleden sonra gelen haberde Bankaları kurtarmak için devlet kaynaklarının kullanılmasına iiktidar ortağı Beş Yıldız Hareketinin karşı çıktığı söylemleri Euro’yu baskıladı. ABD tarafında ise FED monitörünün önemli parçalarından Kişisel Tüketim Harcamaları(PCE) endeksleri açıklanırken, açıklanan rakamların çoğunlukla beklentileri karşıladığı görüldü ve bu veriler sonrası da USD lehine hareketlilik göze çarptı. Almanya Başbakanı ve CDU Partisi Lideri Angela Merkel’in parti ve devlet başkanlığına artık aday olmayacağını açıklaması da güne damga vuran diğer haberdi. Bugün yine, İtalya ve Brexit meseleleri ana gündem maddeleri olarak parite açısından takip edilecek. Ayrıca, ekonomik veri olarak ise; Almanya’nın öncü TÜFE oranları ve işsizlik rakamları ile Euro Bölgesi’nin 3.Çeyrek öncü büyüme oranı ve ABD’nin Tüketici Güveni verileri izlenecek. Teknik olarak pariteye baktığımızda ise 1.1370 destek seviyesine yakın fiyatlama görülmekte. Bu seviyenin altına inilmesi halinde görülebilecek satıcılı işlemlerin devamında; izlenebilecek destek noktaları 1.1330, 1.1285 ve 1.1265’de bulunnmakta. 1.1370 seviyesinin üzerinde kalıcılığın devamı halinde ise; sırasıyla 1.1390, 1.1410 ve 1.1425 direnç seviyeleri takip edilebilir.
USDTRY
Dün Cumhuriyet Bayramı sebebi ile yurtiçinde veri akışı olmazken, siyasi kanatta yaşanan durgunluk ve Suriye konusunda görülen jeopolitik risklerin azalması, kurda aşağı yönlü hareketlerin devam etmesine neden olarak, Türk Lirası lehine fiyatlamalar dördüncü gününe taşındı. Ayrıca Kaşıkçı vakası için görevlendirilen Suudi Başsavcı İstanbul’a gelirken, konu hakkında Türk yetkililerden bilgi aldığı haberi paylaşıldı. ABD tarafına baktığımızda ise FED monitörünün önemli göstergelerinden olan PCE endeksleri takip edildi. Açıklanan datalar büyük oranda beklentiler ile paralel gelirken, Çin ile yaşanan ticaret savaşlarının devam edebileceği spekülasyonları ile beraber paritede yukarı yönlü kısmi ataklar yarattı. Bu gün ise ekonomik takvimde Ekim ayı ABD Conference Board (CB) Tüketici Güveni takip edilecektir. Ayrıca küresel ve lokal gelişmeler de güündemimizde olacağı gibi, yurtiçi siyasi taraftan gelebilecek açıklamalarda parite fiyatlamalarına etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise Ağustos ayı sonunda başlayan aşağı yönlü kanal hareketi içerisinde seyrine devam eden parite için özellikle 5.50 destek noktası önemli. Altında kalıcılık sağlanması satıcılı seyri hızlandırabileceği gibi, oluşabilecek yukarı yönlü tepki alımlarında ise 5.5700, 5.6110, 5.6260 ve 5.6650 dirençleri izlenebilir.
GBPUSD
Brexit konusunda süregelen belirsizlikler ve başta İrlanda sınırı olmak üzere, çözülemeyen sorunlar, paritede dün itibari ile aşağı yönlü hareketlerin ana nedenlerindendi. Açıklamalarda bulunan İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond: ülkenin AB’den ayrılmasından hemen sonra bir dizi vergi kesintisini hedeflediğini belirtirken, ekonominin yavaşladığını ancak korkulduğu kadar büyük boyutlarda olmadığını söyledi. ABD tarafında ise ticaret görüşmeleri konusunda Çin ile önümüzdeki ay yapılacak başkanlar düzeyindeki zirve önemini korurken,, gelen son bilgiler; uzlaşının olmaması durumunda, Washington yönetiminin tüm Çin ithalatlarına yönelik ek vergileri planladığı yönünde. Ticaret gerginlikleri bu haber ile tekrardan pik yaparken, dün açıklanan PCE endekslerinin ise çoğunlukla beklentilerle paralel gelmesi akşam saatlerinde yukarı yönlü hareketleri destekledi. Bugünkü ekonomik takvimde ise ABD tarafında Ekim ayı ABD Conference Board (CB) Tüketici Güveni, İngiltere’den ise Ekim ayı CBI İş anketi yer almaktadır. Ayrıca başta Brexit olmak üzere, küresel öneme sahip haber akışları parite fiyatlamalarına etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise 1.2810 desteğine yakın fiyatlamalar görülürken, alıcılı seyrin devamında 1.2830, 1.2860 ve 1.2900 dirençleri izlenebilir. Yeniden görülebilecek satışlarda ise 1.2770, 1.2720 ve 1.2680 destekleri bulunmaktadır.
BRENT PETROL
ABD ve Çin arasında, başkanlar düzeyindeki ticaret görüşmeleri önümüzdeki ay yapılması beklenirken, zirvenin başarısız olması durumunda Washington’un tüm Çin iithalatlarına yönelik yeni tarifeler için hazırlandığı haberleri dün itibari ile takip edildi. Ticaret gerginliklerinin yarattığı baskılar, Wall Steet’te de etkili olurken, hisselerde yaşanan geri çekilmeler ve ticaret savaşlarının ekonomik büyümede yaratabileceği tahribat, Petrol’e olan talebin düşeceği beklentileri ile fiyatlamaları dün aşağı yönlü baskıladı. Diğer yandan İran’a uygulanacak yaptırım kararlarına günler kala, konu hakkında yaşanacak gelişmeler emtia için büyük önem arz ederken, günün devamında geçtiğimiz hafta 9 Milyon 880 Bin varil fazlalık veren Amerikan Petrol Enstitüsü (API) Haftalık Ham Petrol Stoklarını takip edeceğiz. Ayrıca önemli Petrol üretici ülkelerden gelebilecek açıklamalarda emtia fiyatlamalarına etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise hisselerde görülen toparlanma ile yeni güne yukarı yönlü atakla başlayan emtia için; alıcılı seyrin devamında 77.35, 77.60 ve 77.90 dirençleri izlenebilir. Yeniden görülebilecek aşağı yönlü işlemlerde ise 76.90, 76.500 ve 76.20 destekleri bulunmaktadır.
ONS ALTIN
Küresel büyümeye dair durgunluk beklentilerinin artış göstermesi ile borsalarda görülen satış dalgasında güvenli liman talebi gören emtia için, dün Asya seansında yine; borsalarda görülen düşüş ile yukarı yönlü hareketler oluştu. Ancak, Çin ‘in otomobil satış vergilerini yüzde 50 oranında azaltacağı yönündeki haberler ile Avrupa otomotiv şirketlerini öncülüğünde Avrupa borsalarında görülen toparlanma Değerli Metal’e düzeltme olarak yansıdı. Ayrıca, ABD tahvillerinde görülen yükselişlerin yanı sıra, ticaret savaşlarının devam edebileceği yönündeki spekülasyonlar ile Çin Yuanı’ndaki sert değer kayıpları da satış yönlü hareketleri destekler nitelikteydi. Bugün yine, küresel ve lokal gelişmeler kaynaklı fiyatlamalar ortaya çıkabilir. Bu kapsamda önemli ekonomik veriler ve haber akışlarının yanı sıra, borsa endeksleri, tahvil piyasaları hareketleri de önemli olacak. Teknik olarak Değerli Metal’e baktığımızda ise; şuan için 1229 seviyesinin altınnda fiyatlama görülmekte. Buranın altında kalıcılık halinde izlenebilecek destek noktaları; 1226, 1224 ve 1222 ‘de bulunmakta. Diğer taraftan 1229 seviyesinin üzerine yeniden çıkılmasıyla oluşabilecek alıcılı işlemlerde ise 1232, 1236 ve 1239 direnç seviyeleri takip edilebilir.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş