Günlük forex bülteni (Işık Menkul)

Piyasalar, ECB Başkanı Lagarde’ın Açıklamalarından “Şahin” Çıkarım Yaptı!
Küresel tarafta, dünkü işlem gününe; önceki akşam açıklanan Spotify ve Meta finansallarındaki kötü sonuçların etkisiyle risk alma iştahında düşüşle başladık(Kapanışa doğru Amazon bilançosu ile kısmen toparladı).
Gün içerisinde piyasaların dikkati; iki önemli merkez bankasının toplantısındaydı. İngiltere Merkez Bankası(BoE)’nın gerçekleştirdiği Mali Politika Komitesi(MPC) toplantısından; oy birliğiyle 25 Baz Puanlık faiz artırım kararı çıktı. Piyasa beklentilerin de 25 Bp. olduğu toplantının, aynı anda açıklanan tutanaklarında; dört MPC üyesinin faiz artırımını 50 Bp. olarak yapmayı istediği bildirildi. 17 yıl sonra iki toplantı üst üste faiz artırımı yapan BoE’nin tutanaklarında ayrıca; itfası gelen varlıkların ana para ödemelerinin yeniden yatırıma yönlendirilmesine son verme kararı alındı. Yine, şirket tahvili portföyünün 2023 sonuna doğru satılacağı da kararlaştırıldı. Kararlar sonrasında konuşan BoE Başkanı Baily, yaptığı açıklamalarda: “Faiz oranları geçmişe bakıldığında hala çok düşük. Önümüzdeki aylarda ılımlı sıkılaştırmalar yapılması büyük olasılık, Para Politikası Kurulu tetikte olmaya devam edecek. Daha fazla faiz artırımı görmek beni şaşırtmaz” dedi.
Avrupa Merkez Bankası(ECB) ‘nın düzenlemiş olduğu Para Politikası Kurulu toplantısı sonrasında ise; beklendildiği gibi tüm faiz oranları sabit bırakıldı. Ayrıca, PEPP(Pandemi Acil Durum Varlık Alım Programı) çerçevesinde net varlık alımlarının; Mart 2022 sonundan itibaren devam etmeyeceği de vurgulandı. ECB ayrıca; APP(Varlık Alım Programı) çerçevesindeki net varlık alımlarının 2022’nin ikinci çeyrekğinde aylık 40 milyar Euro, üçüncü çeyrekte 30 milyar Euro olarak devam ettirileceğini ve sonrasında gerektiği sürece aylık 20 milyar Euro olarak devam ettirileceğini de; önceki toplantısında olduğu gibi bir kez daha belirtti. Karar metninde, net varlık alımlarının bitirilmesi konusunda ise; faiz artırımlarının başlaması adres gösterildi. ECB Başkanı Lagarde ise: Enflasyonun düşündüklerinden uzunca bir süredir yüksek olduğunu ve daha yüksek kalmaya devam edeceğini vurgularken, esnekliklerini ve seçeneklerini devam ettirmeleri gerektiğini de belirtti. Yine Lagarde’ın: “Enflasyonla ilgili hüküm vermek için Mart ve Haziran özellikle önemli. Faiz artışı konusunda gerekli koşullar oluşmadan sözler veremeyiz. Mart ayındaki faiz kararı ve ekonomik beklentilerle ilgili önceden hüküm veremem” şeklindeki sözleri de kritikti. Lagarde’ın temkini elden bırakmayan sözlerine karşın, tahvil piyasalarında ECB’nin Haziran ayında 10 Bp. ve sene genelinde 40 Bp. artırıma gideceği fiyatlanamya başlarken; Euro da hızla güçlendi.
Ekonomik takvimde açıklanan Hizmet PMI datalarından; Almanya verisi beklentilere paralel gelirken, Euro Bölgesi verisi iseöncü datadan bir miktar aşağıya revize oldu. İngiltere verisinde; hem beklenti, hem de geçen ayın datasının üzerinde gerçekleşme görülürken, ABD’de açıklanan verilerin her ikise de(Markit ve ISM) tahminlerin üzerinde geldi. Diğer önemli verilerde; Euro Bölgesi’nin Üretici Fiyatları, Aralık ayında beklenti üzerinde artışına devam ederken, senelik bazda da yüzde 26.2 gibi oldukça yüksek bir seviyeye ulaştı. ABD’den gelen Haftalık İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları ise 23 Binlik azalışla 238 Bin’e geriledi. Ülkenin, Fabrika Siparişleri beklentiyi karşılayamadı.
Yurtiçinde, Manşet Enflasyon Son 19 Yılın Zirvesini Yeniledi!
Yurt içi tarafta ise, dün sabah saatlerinde; Tüik tarafından Ocak ayının enflasyon rakamları açıklandı. Tüketici Fiyatları; bir önceki aya göre yüzde 11.10 oranında artış gösterirken, böylece senelik TÜFE(manşet veri) yüzde 48.69’a yükseldi ve son 19 yılın zirvesini yeniledi. TÜFE’ye, ileriye dönük etkileri açısından önemli olan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi(Yİ-ÜFE)’nde ise; aylık artış yüzde 10.45 seviyesinde olurken, böylece bu verinin senelik artışı da yüzde 93.53’e yükseldi. Bu kapsamda, YİÜFE-TÜFE makasında da rekor kırıldı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) brüt döviz rezervleri geçen haftaya göre 840 milyon dolar artış gösterdi. TCMB verilerine göre, geçtiğimiz hafta 70 milyar 796 milyon dolar olan rezervler, 28 Ocak ile sona eren haftada 71 milyar 636 milyon dolara geldi. Aynı dönemde TCMB'nin net uluslararası rezervleri 1 milyar 263 milyon dolar artış gösterdi. Geçtiğimiz hafta 9 milyar 269 milyon dolar olan net uluslararası rezervler 28 Ocak ile sona eren haftada 10 milyar 532 milyon dolara geldi.

Yeni Günde, Küresel Çapta Dikkatler; ABD’nin İş İstatistiklerinde Olacak!
Yeni günde, küresel çapta dikkatler; Tarım Dışı İstihdam Değişimi, Ortalama Saatlik Kazançlar ve İşsizlik Oranı’ndan oluşan ABD’nin iş istatistiklerinde olacak.
Ayrıca, ABD Merkez Bankası’ndan sonra; Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası’nın da kararlarının açıklanması ile majör merkez bankalarının yol haritalarına yönelik uluslararası kurumlar ve banka yetkililerinden gelebilecek açıklamalar da; Rusya-Ukrayna gerilimi ve Pandemiye dair gelişmeler ile birlikte önemli olacak.
**Bülten için haber ve ekonomik veri kaynakları: Foreks Haber, BloombergHT, İnvesting

Yeni Gün İçin Teknik Tarafta Önemli Seviyeler;
USDTRY
Yılbaşından bu yana, yukarıdaki 13.87 ve aşağıdaki 12.88 seviyeleri arasında işlemler görülen kurda; son 15 günde ise, kabaca 13.65-13.25 aralığında gelgitler görmekteyiz. Bu bağlamda, şuan için 13.52 civarında fiyatlanan kurda, ilk etapta; yukarı taraftaki 13.65 ve aşağı taraftaki 13.25 seviyeleri kritik olacak. 13.65’in kalıcılıkla geçilmesi durumunda; 13.87, 13.25’in kırılması halinde ise; 12.88 bölgesini tekrardan takibe alabiliriz.
 
EURUSD
Tahvil piyasasındaki faiz fiyatlamaları ile dünkü işlem gününde Euro hızla güçlendi. Yeni güne de alıcılı başlayan paritede, şuan için 1.1465 civarında fiyatlama görülmekte. Geçtiğimiz Haziran ayından başlayan düşen kanalın kırılım teyit bölgesi olarak seçtiğimiz 1.1350-1.1380 bariyerini de aşan paritede, geçtiğimiz ayın ortalarında test edilen 1.1480 bölgesinin de aşılması halinde; Euro lehine işlemlerin ivme kazanabileceğini düşünmekteyiz. 1.1480 altı kalıcılıkta görülebilecek geri çekilmelerde ise; 1.1380-1.1350 bölgesi takibe alınabilir.
 
GBPUSD
Dünkü BOE kararları ile yükselişini devam ettiren Cable’da, Bailey’in “ılımlı sıkılaştırma” söylemi ile pozitif hareketin sınırlı olduğu görülmekte. Şuan için 1.3600 seviyesindeki paritede, 1.3560 seviyesi üzerimde kalındığı sürece; Pound lehine işlemlerin devam edebileceğini düşünmekteyiz. Diğer taraftan, 1.3560 seviyesi altına geri çekilmelerde ise; ilk etapta 1.3500, sonrasında 1.3460-1.3445 destek noktalarını yeniden izlemeye alabiliriz.
 
BRENT PETROL
ABD’de Texas eyaletinde yaşanan Polar Vortex soğuklarının üretimi sektye uğratması ve Rusya-Ukrayna geriliminden destek bulan emtiada, şuan için 91.50 civarında fiyatlama görmekteyiz. Yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi halinde; 2020 Nisan ayından başlayan yükselen kanalın üst bandı(şuan için 94-97 Dolar aralığında) önemli olacak. Öte yandan emtiada, olası geri çekilmelerde ise; 88.00 Dolar seviyesini takipte olacağız. Buranın altına inilmesi halinde ise; 86.00 Dolar bölgesini izlemeye alabiliriz.
 
ONS ALTIN
BoE ve ECB toplantıları sonrasında ortaya çıkan sıkılaştırma beklentileri ile hızla satış yiyen emtiada, bir ara 1788 seviyesi test edildi. Akabinde, borsalara gelen sert satışta güvenli liman talebi alan Değerli Metal; günü 1804 civarından kapattı. Şuan için 1806 seviyesindeki emtiada, 1810 seviyesinin üzerine kalıcılıkla çıkılması durumunda; 1832 bölgesine doğru alıcılı işlemlerin devamlılığı söz konusu olabilir. Diğer yandan, yeniden 1795 seviyesinin altına kalıcılıkla inilmesi durumunda ise; 1782 Dolar seviyesini tekrar takibe alacağız.
 
ONS GÜMÜŞ
Dün bir ara, kritik 22.00 Dolar seviyesini test eden emtiada; şuan için 22.50 civarında fiyatlama görmekteyiz. Teknik olarak, . 22.60’ın altında kalıcılıklarda; 22.00 Dolar kritik destek bölgesini bir kez daha takibe alacağız. 22.00 Dolar seviyesinin kırılması durumunda; satışların sertleşebileceği bir süreci yaşayabiliriz. Diğer yandan, 22.60’ın üzerinde kalıcılık oluşması halinde ise; 23.10 seviyesine doğru alıcılı işlemler görebiliriz
 
S&P500
Spotify ve Meta(Facebook) finansallarının yanı sıra; BoE ve ECB’nin şahin söylemleri ile dün bir ara 4434 destek noktasına doğru hızla geri çekilen endekste, kapanışa doğru açıklanan Amazon finansallarındaki olumlu seyir ile birlikte hızla toparlanma görüldü. Şuan için 4530 civarındaki endekste, toparlanma hareketlerinin devamı için; 4537 seviyesinin üzerinde kalıcılık arıyoruz. Bunun sağlanması durumunda; yukarı yönlü ataklar kısa vadede biraz daha devam edebilir. Diğer taraftan, 4537 seviyesi altında kalıcılıklarda yeniden oluşabilecek geri çekilmelerde ise; 4434 seviyesi ilk etapta yine hedef haline gelebilir.
 
DAX40
Dünkü işlem gününü satıcılı seyir ile 15301 seviyesinden kapatan endekste, yeni günde de görülebilecek geri çekilmelerde; 15200-14800 destek bölgesini ilk etapta bir kez daha takipte olacağız. Pozitif fiyatlamalar görülmesi durumunda ise; 15500 seviyesi ilk etapta izlenebilir. Buranın aşılması halinde ise; 15700-16000 bölgesinin aşılıp aşılmayacağı, alıcılı işlemlerin devam etmesi açısından önemli olacak.
 

 

 
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 
 www.isikfx.com - www.isikmenkul.com
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş