Günlük Rapor (Odeabank)

Günlük Özet:
Jeopolitik gelişmeler ve dünya ticaretine ilişkin kaygılarla küresel risk iştahı zayıf bir seyir izliyor. Bununla birlikte, dün açıklanan makroekonomik veriler dünya ekonomisinin temellerindeki iyileşmeyi teyit ettiler. ABD’de perakende satışlar güçlü bir tablo çizerken Euro Bölgesi’nden gelen veriler 2018’in geride kalan döneminde bir miktar yavaşlamakla birlikte ekonomik aktivitenin gücünü koruduğuna işaret ettiler. Artan jeopolitik tansiyon dün ham petrol fiyatlarında yükselişe neden olurken ABD’den gelen güçlü verilerle birlikte tahvil faizleri üzerinde yukarı yönde baskı oluşturdu. Bu ortamda Dolar dünya genelinde değer kazanırken riskli varlıklar satış baskısı altında kaldılar. Dünkü eğilimler bu sabah genel olarak devam ederken gün içinde politik ve jeopolitik gelişmelere ilişkin haber akışının yanında Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi’nin konuşmaları ve ABD Nisan ayı konut başlangıçları, inşaat izinleri ve sanayi üretimi verileri küresel finansal piyasalarda risk iştahı açısından önemli olacak.
Yurtiçinde ise dün Türk finansal varlıklarda küresel eğilimlerle satış baskısı devam etti. Nisan ayı bütçe verileri ve Şubat dönemi istihdam verilerinin finansal piyasalar üzerindeki etkisi sınırlı olurken Hazine’nin tahvil ihraçlarında talep görece düşük kaldı. Bu nedenle tahvil faizleri oldukça yükseldi. Dün Hazine 3,176 milyar TL iç borçlanma gerçekleştirirken ihalede 5 yıllık tahvilin ortalama bileşik faizi bir önceki ihraçtaki %13,60’dan %15,96’ya yükseldi. Bu koşullarda TL Dolar ve Euro eşit ağırlıklı sepet karşısında %1,4 değer kaybederken Borsa İstanbul 100 ve 30 endekslerinde sırasıyla %1,8 ve %1,7 oranında düştüler. Bu sabah ise Türk finansal varlıklar güne görece sakin bir başlangıç yaparken gün içinde Mart dönemi sanayi üretimi verileri ve küresel risk iştahı yakından takip edilecek.
Son makroekonomik veri akışı ve politik-jeopolitik gelişmeler ise şu şekilde:
• ABD’de toplam perakende satışlar Nisan’da aylık bazda %0,3 iile tahminler dahilinde artarken aynı dönemde perakende satışlar kontrol grupta aylık artış beklendiği gibi %0,4 seviyesinde geldi. Otomotiv ve akaryakıt hariç perakende satışlar ise Nisan’da beklentilerin hafif altında artışlar gösterirken Mart ve Şubat aylarına ilişkin tüm kalemlerde yukarı yönde revizyonlar yapıldı. Bu sonuçlar da ilk çeyrekte tüketici harcamalarının ve genel büyümenin daha önceden işaret edilenden daha güçlü bir patikada olduklarına işaret etti.
• Euro Bölgesi’nde ilk çeyreğe ilişkin dün açıklanan veriler ekonomik aktivitedeki yavaşlamayı teyit ettiler. Bölge genelinde Mart’ta sanayi üretimi bir önceki aya göre %0,7 olan tahminlerin hafif altında %0,5 artarken Şubat verileri bir miktar aşağı revize edildiler. Bu sonuçlarla Euro Bölgesi 2018 ilk çeyrek büyümesi %0,4 olarak teyit edilirken yıllık büyüme hızı 2017 sonundaki %2,8’den %2,5’e yavaşladı. İlk çeyrekteki ivme kaybı dış talepten gelen negatif katkıyı ve bazı kalemlerdeki geçici faktörleri yansıtırken öncü veriler bir miktar dengelenme işaretleri veriyorlar. Bu kapsamda Bölge’nin en büyük ekonomisi Almanya’da yatırımcı güven endeksi (Zew) Nisan’daki 87,9’dan 85,5’e düşeceği beklentilerinden güçlü bir şekilde Mayıs’ta 87,4 ile beklentilerin üzerinde gelirken Zew beklentiler alt endeksi aynı dönemde -8,2’de sabit kaldı.
• Türkiye’de Nisan merkezi yönetim bütçesi gerçekleşmeleri ilk çeyrekte kamu hesaplarında görülen dinamiklerin sürdüğünü teyit ederken Şubat dönemi istihdam raporu ekonomik aktivitedeki kademeli yavaşlamadan dolayı istihdam artışlarının sınırlı kaldığına işaret ediyorlar. Kısa vadede bütçe açığı ve işsizlik oranında ciddi bir bozulma beklemesek de yılın ikinci yarısında gerek bütçe disiplini gerekse istihdam piyasasının seyri açısından büyüme performansının daha önemli olacağını düşünüyoruz. Nisan’da merkezi yönetim bütçe gelirleri nakit bazlı verilerin işaret ettiğinin üzerinde yıllık bazda %21,8 artarken aynı dönemde giderler %20,3 genişleme kaydetti. Böylecee bütçe açığı geçen yıl Nisan’daki 2,96 milyar TL’den 2,75 milyar TL’ye gerilerken faiz dışı fazla 267 milyon TL’den 356 milyon TL’ye yükseldi. Nisan’da gelirler tarafında kurumlar ve dahilde alınan KDV tahsilatı dışında genele yayılan ve güçlü artışların sürdüğü görülüyor. Harcamalar tarafında ise mal ve hizmet alımlarındaki tasarruflara rağmen sermaye giderleri ve sermaye transferlerindeki yüksek artışlar dikkat çekiyor. Mevsimsellikten arındırılmış verilere göre, Şubat döneminde işsizlik oranı %9,8’de sabit kalırken tarım dışı işsizlik Ocak dönemindeki %11,7’den %11,6’ya geriledi. Tarım sektörü istihdamındaki daralmaya karşın diğer sektörlerdeki ılımlı artışlarla toplam istihdam Şubat döneminde bir önceki döneme kıyasla 40 bin kişi arttı.


Odea Bank A.Ş.
www.odeabank.com.tr

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmetti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş