Günlük Rapor (Odeabank)

Günlük Özet:
Küresel finansal piyasalarda kırılganlık devam ediyor. Makroekonomik veri akışı sınırlı kalırken politik gelişmeler ve küresel ticaretteki korumacı eğilimlere yönelik haberler risk iştahı üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturuyor. İtalya’da partiler AB karşıtı koalisyon hükümeti konusunda büyük ölçüde anlaşma sağlarken, jeopolitik gerilimler yüksek seyrediyor. Dün güne yükselişle başlayan ham petrol fiyatları günün ikinci yarısında bir miktar geri çekildi. Ancak ABD tahvil faizlerinde yükseliş ve Dolar’da değerlenme devam etti. Bu ortamda hisse senetleri ise karışık bir seyir izledi. Bu sabah ise Çin’in yıllık dış ticaret fazlasını 200 milyar Dolar azaltacağına yönelik teklifinin ardından küresel finansal piyasalarda risk iştahı bir miktar toparlandı. Bugünkü sakin makroekonomik veri gündeminde politik ve jeopolitik gelişmelere yönelik haber akışı finansal piyasalarda risk iştahı açısından daha önemli olacak.
Yurtiçinde ise, makroekonomik veri akışı sakinken Türk finansal varlıklar küresel eğilimlerle dün zayıf bir seyir izlediler. TL, Dolar ve Euro eşit ağırlıklı sepet karşısında %1,0 değer kaybederken Borsa İstanbul 100 ve 30 endeksleri günlük bazda %0,3 düştüler. Ülke risk primindeki artış ve küresel eğilimlerle tahvil faizleri yükseldiler. Bu sabaha Türk finansal varlıklarda kırılganlıklar sürerken bugünkü sakin veri gündeminde küresel risk iştahının seyri yakından takip edilecek.
Son makroekonomik veri akışı ve politik-jeopolitik gelişmeler ise şu şekilde:
• ABD’de bileşik öncü göstergeler endeksi Nisan’da bir önceki aya göre tahmin edildiği gibi %0,4 artarken Mart verisi hafif yukarı revize edildi. Bir süredir açıklanan diğer verilerle birlikte, dünkü sonuçlar genel itibarıyla ekonomik aktivitenin daha önceden işaret edilenden daha güçlü bir patikada büyüdüğünü teyit ettiler.
• Japonya’da genel TÜFE yıllık enflasyonu Mart’taki %1,1’den Nisan’da %0,7 olan beklentilerin altında kalarak %0,6’ya düşerken çekirdek TÜFE yıllık enflasyonu ayynı dönemde %0,9’dan %0,8’lik tahminlerden zayıf gelerek %0,7’ye indi. Petrol fiyatlarındaki yükseliş ve Japon Yeni’ndeki değer kaybı önümüzdeki dönemde enflasyonda toparlanmaya yol açabilecek olsa da mevcut seviyeler, Japon Merkez Bankası’nın (BoJ) %2’lik resmi hedefe ulaşması için öngörülenden daha uzun bir süreye ihtiyacı olabileceğine işaret ediyorlar.
• Türkiye’de TCMB’nin kalite etkisinden arındırılmış (hedonik) verilerine göre, Mart ayında konut fiyatları bir önceki aya göre %0,91 artarken yıllık konut fiyat artış oranı Şubat’taki %9,55’ten %9,29’a geriledi. Reel olarak bakıldığında ise aynı ayda konut fiyatlarında yıllık bazda %0,85 oranında azalış yaşandı. Üç büyük ilde en yüksek fiyat artışları İzmir’de görülürken İstanbul ve Ankara’da konut fiyatlarında artışlar oldukça sınırlı kalıyor.


Odea Bank A.Ş.
www.odeabank.com.tr

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatıırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
CUMHURBAŞKANI SÖZCÜSÜ İBRAHİM KALIN, GÜNDEMDE YENİ BİR ÇÖZÜM SÜRECİNİN OLMADIĞINI AÇIKLADI - NTV
TCMB'nin USD cinsi zorunlu karşılıklara uygulayacağı gecelik faiz oranı bugün için % 1,500 olarak açıklandı
ALMANYA EKONOMİ BAKANI: ,EĞER ABD 'ÖNCE AMERİKA' DİYEREK ÇIKARLARINI ÖNE ÇIKARIRSA AVRUPA'NIN DA AYNI ŞEKİLDE HAREKET ETMESİNİ BEKLEMEK ZORUNDA
Facebookta Paylaş