Günlük Rapor (Odeabank)

Günlük Özet:
Geçen hafta genelinde jeopolitik gerilimler artarken dünya ticareti ve büyüme görünümüne ilişkin kaygılarla finansal piyasalarında risk iştahı kırılgan bir seyir izledi. Makroekonomik veri akışı dünya ekonomisindeki iyileşmeyi teyit etse de İtalya’daki AB karşıtı bir hükümetin kuruluyor oluşu ile artan politik riskler ve İran ve Kuzey Kore kaynaklı jeopolitik belirsizlikler küresel finansal piyasalarda risk iştahını baskı altında tuttu. Hafta sonunda ise ABD - Çin arasındaki ticaret görüşmelerine ilişkin ABD Hazine Bakanı Mnuchin’in ticaret savaşının beklemeye alındığını açıklamasının ardından dolar dünya genelinde değer kazanırken, İtalya'da popülist partilerin başbakan konusunda anlaşması Euro’yu baskıladı. Hafta sonundaki gelişmeler sonrası Asya piyasaları haftaya olumlu başlarken bugün makroekonomik veri akışı görece sakin olacak. Bu nedenle, politik ve jeopolitik gelişmelere yönelik haber akışı finansal piyasalarda risk iştahı açısından yakından takip edilecek.
Yurtiçinde ise, hafta genelinde Türk finansal varlıklar küresel eğilimlerle satış baskısı altında kaldılar. Beklentilerin üzerinde gelen cari açık verilerinin yanında cari açığın finansmanındaki kırılganlıklar ve ekonomi politikalarına yönelik endişeler Türk finansal varlıklar üzerinde bir miktar baskı oluşturdu. Bu ortamda Cuma günü TL, Dolar ve Euro eşit ağırlıklı sepet karşısında %0,6 değer kaybederken Borsa İstanbul 100 ve 30 endeksleri günlük bazda %0,5 yükseldiler. Diğer taraftan ABD ve Çin’in anlaşmaya varması gelişmekte olan para birimlerini baskılarken, TL’de bu sabah güne değer kaybederek başladı. TCMB’den geçen hafta gelen açıklamaların ardından bu hafta gelebilecek olası açıklamalar yakın izlenecekken küresel risk iştahının seyri takip edilecek.
Son makroekonomik veri akışı ve politik-jeopolitik gelişmeler ise şu şekilde:
• TL’deki değer kayıpları ve petrol fiyatlarındaki yükseliş devam ederken son aylarda enflasyonun tahminleri aşmasıyla enflasyon beklentilerinde bozulma sürüyor. TCMB Beklenti Anketi’ne göre bir önceki ankette %9,62 olan 12 ay sonrası için enflasyon beklentisi %10,15’e yükselirken 24 ay sonrası için enflasyon beklentisi %8,63’den tarihi zirve olan %8,98’e çıktı. Bununla birlikte, ankete katılanların 2018’e ilişkin ortalama büyüme tahmini ise %4,7’den %4,6’ya geriledi.
• Türkiye’de Nisan’da toplam konut satışları geçen yılın aynı ayına göre %9,9 azalırken aynı dönemde ikinci el konut satışlarında yıllık azalış %11,1 olarak gerçekleşti. Bununla birlikte, ipotekli konut satışlarında yıllık bazda %35,6 azalış yaşandı. Konut kredi faizlerindeki ve döviz kurlarındaki artışlar konut satışları üzerinde aşağı yönde baskı yaparken ipotekli konut kredi faizlerinde yapılan indirimlerin önümüzdeki dönemde satışlarda bir miktar toparlanma sağlayabilir.


Odea Bank A.Ş.
www.odeabank.com.tr

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danıışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş