Veri Gündeminde Bugün
• ABD, Piyasalar Tatil Nedeniyle Erken Kapanıyor (13:00),
• ABD, S&P Global Bileşik, Hizmet ve İmalat PMI (Kas) (Öncü),
• Euro Bölgesi, ECB Baskanı Lagarde ve üye Guindos’un Konuşması,
• Almanya, GSYH (3Ç23), İfo İş İklimi Endeksi (Kas),
• Almanya, Bundesbank Başkanı Nagel’ın Konuşması,
• Türkiye, Kapasite Kullanım Oranı, İmalat Güven Endeksi (Kas),
• Türkiye, Hizmet Perakende Ticaret ve İnşaat Güven Endeksi,
• Türkiye, Yabancı Turist Girişi (Eki)
Küresel piyasalar güne karışık risk iştahıyla başlıyor...
Dün “Şükran Günü" dolayısıyla tatil olan ABD vadeli borsalarında, vadeli endeksler bu sabah artı yönde bulunuyor. Asya borsaları ise çoğunlukla satıcılı seyrediyor. Japonya'da bu sabah açıklanan çekirdek tüketici fiyatları, Ekim ayında beklenenden biraz daha yavaş arttı. Dün ECB üyesi Villeroy faiz oranlarında önümüzdeki birkaç çeyrek değişiklik olmayacağını iletirken, BoE Başekonomisti Pill, İngiltere’de sıkı para politikalarında gevşemeyi göze alamayacağını belirtti. Dolar endeksi (DXY) bu sabah 103,7’de eksi yönde hareket ediyor. Bir günlük tatilin ardından ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise %4,46’ya yükselmiş durumdadır. Orta vadeli teknik yönü pozitif olan ONS Altın, bu sabah 1990 dolar üzerinde ve yatay yönde bulunuyor. OPEC üyelerinin arasında arz seviyelerine ilişkin gerilim yaşanan brent petrolde varil fiyatı bu sabah 81,3 dolarda bulunuyor. TCMB dünkü toplantısında politika faizini beklentilerin üzerinde artırması ile 28,63TL’yi test eden dolar/TL bu sabah, 28,88 TL’den işlem görmektedir. Son üç yılın en düşük seviyelerine yaklaşan Türkiye 5 yıllık CDS primi bu sabah 339 seviyesinde bulunuyor. Bugün ABD’de PMI verileri, Euro Bölgesi’nde ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması, Almanya’da GSYH verileri takip edilecek. Yurt içinde bugün kapasite kullanım oranı ve güven endeksleri takip edilecek. Dünkü işlemlerde günün en düşük seviyesi 7898 puandan kapanan BİST 100 endeksinde, açılışın yatay yönde olmasını beklemekteyiz. Gün içinde 7800-8000 bandının önemli olmasını bekliyoruz.
Veri Gündemi: ABD’de bugün S&P Global PMI kasım ayı öncü verileri takip edilecek. Hizmet PMI’ın 50,6 puandan 50,3 puana, imalat PMI’ın ise 50,0 puandan 49,8’e gerilemesi beklenmektedir. Bileşik PMI ise ekim ayında 50,7 puan olarak gerçekleşti.Euro Bölgesi’nde ECB başkanı Lagarde’ın ve ECB üyesi Guindos’un konuşması takip edilecek. Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da bugün GYSH, Bundesbank Başkanı Nagel’ın konuşması ve İfo iş iklimi endeksi takip edilecek. 2023 yılının 3.çeyreğine ilişkin büyüme verileri takip edilecek. Almanya’nın 3Ç23’te çeyreklik %0,10 küçüklerek yıllık bazda %0,30 daralması bekleniyor. Alman ekonomisinde bir önceki çeyrekte büyüme kaydedilmezken yıllık bazda %0,20 daralma gözlenmişti. İfo iş iklimi endeksinin ise kasım ayında 86,9’dan 87,5’e yükselmesi beklenmektedir.
Yurt içinde bugün kapasite kullanım oranı, imalat güven endeksi ile hizmet, perakende ticaret ve inşaat güven endeksleri ayrıca yabancı turist girişi takip edilecek. Tüketici güven endeksi ekim ayında 74,6 puan olarak açıklandı. İmalat sanayi kapasite kullanım oranı ekim ayında %77,40 olarak gerçekleşti. İmalat sanayi güven endeksi ise ekim ayında 103,3 puandan açıklandı. TÜİK verilerine göre güven endeksi hizmet sektöründe %0,5 arttı, perakende ticaret sektöründe %3,3 azaldı, inşaat sektöründe %0,9 arttı. Yabancı turist girişi ise eylül ayında yıllık %5,7 artış gösterdi.
Piyasalarda dün neler oldu? Euro Bölgesi’nde S&P Global PMI kasım ayı öncü verileri ve ECB Para Politikası Kurulu toplantı tutanakları takip edildi. Kasım ayı öncü verilerinde beklentiler bileşik PMI’da 46,9, hizmet PMI’da 48,5 imalat PMI’da 41,2 puan olarak bulunuyordu. Açıklanan veriler beklentilerin üzerinde gerçekleşerek bileşik PMI 46,5’ten 47,1’e, hizmet PMI 47,8’den 48,2’ye imalat PMI ise 43,1’den 43,8’e yükseldi. Öncü PMI verileri Euro Bölgesi’nde sektörel daralmaların devam ettiğine ilişkin mesaj verdi. Avrupa Merkez Bankası'nın ekim ayı toplantısının yeni açıklanan tutanakları, merkez bankasının büyüme konusunda daha endişeli olduğunu ve "daha uzun süre yüksek" seviyede kalma yönünde açık bir girişimde bulunduğunu gösterdi. Tutanaklarda "üyeler, Yönetim Konseyi'nin, enflasyonu zamanında hedefe geri döndürmek için gerekli olduğu sürece, gelecekteki kararları yoluyla politika faizlerini yeterince kısıtlayıcı düzeylerde belirleme kararlılığını vurgulamaya devam etmesi gerektiği konusunda anlaştıkları"ifadelerine yer verildi. Almanya’da S&P Global PMI verileri takip edidi. Açıklanan verilere göre kasım ayı öncü PMI verilerinde bileşik PMI 45,9’dan 47,1’e ; hizmet PMI 48,2’den 48,7’ye ve imalat PMI 40,8’den 42,3 puana yükseldi. Beklentilerin üzerinde açıklanan kasım ayı öncü verilerinde bileşik PMI’ın 46,5, hizmet PMI’ın 48,5 ve imalat PMI’ın 41,2 olması beklenmekteydi. Resesyon endişelerinin devam ettiği İngiltere’de S&P Global PMI verileri kasım ayı öncü verileri izlendi. Bileşik PMI 48,7 beklentisinin üzerinde 50,1, hizmet PMI 49,5 beklentisinin üzerinde 50,5 olarak açıklandı. İmalat PMI ise kasım ayı öncü verilerinde 44,8’den 46,7 puana yükselirken beklentisi 45,0 puanın üzerinde açıklandı. 50 puan kritik eşiğinin üzerinde açıklanan hizmet PMI, sektörel büyümenin mesajını verdi.
Yurt içinde dün TCMB Kasım ayı faiz oranı toplantısı ve haftalık para ve banka ile menkul kıymet istatistikleri takip edildi. TCMB Para Piyasası Kurulu (PPK) tarafından yayımlanan veriye göre faiz oranı %35,0’dan %40’a yükseldi. Piyasa beklentisi %37,5’te bulunuyordu. Karara ilişkin metinde “Kurul, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirmiştir. Bu çerçevede, parasal sıkılaştırma hızı yavaşlatılacak ve sıkılaştırma adımları kısa bir zaman diliminde tamamlanacaktır. Fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gerekli parasal sıkılığın ise gerektiği müddetçe sürdürüleceği değerlendirilmiştir. Kurul, faiz kararlarının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdürecektir. Kurul politika kararlarını, parasal sıkılaştırmanın birikimli ve gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlemeye devam edecektir.” ifadelerine yer verildi. Ayrıca TCMB tarafından yapılan duyuruda İhracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinde iskonto oranı azami yüzde 25,93’te sabit tutulduğu bildirildi.
Ülkede ayrıca haftalık para ve banka istatistikleri ile menkul kıymet istatistikleri takip edildi. TCMB tarafından haftalık olarak açıklanan menkul kıymet istatistiklerine göre yurt dışı yerleşikler 13-17 Kasım haftasında hisse senetlerinde 119,47mn dolar net alış gerçekleştirdi. Böylelikle yabancıların geçtiğimiz hafta ile alış tarafındaki serisi üçüncü haftasına taşındı. Yurt dışı yerleşiklerin 2023 yılbaşından bu yana hisse senetlerindeki net satış tutarı ise 374,73mn dolar seviyesinde bulunmaktadır. Yabancılar 2022 yılında net olarak 4.040mn dolar satış gerçekleştirmişti.13-17 Kasım haftasında DİBS (kesin alım) tarafında 4,89mn dolarlık alış, ÖST tarafında ise 0,72mn dolarlık satış kaydedildi. Böylelikle DİBS tarafında 2023 yılbaşından bu yana 635,84mn dolar net alış, ÖST tarafında ise 2,00mn dolar net alış gerçekleştirildi. Toplamda, yurt dışı yerleşikler 6-10 Kasım haftasında 123,64mn dolarlık net alış gerçekleştirmiş oldu.
Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
http://www.anadoluyatirim.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.