Haftalık BIST ve Hisse Senedi Analizleri (Noor Capital)

Genel Görünüm
Hisse senedi piyasası açısından son dönemde seçim sonucuna ilişkin beklentiler fiyatlamaların ana odak noktasıydı. Özellikle cumhurbaşkanı ile meclis arasında seçim sonucunda bir uyumsuzluk olması ihtimali yeniden bir seçim yapılarak belirsizliğin daha da artabileceği yönünde beklentilere yol açıyordu. Ancak seçim sonucunda ilk turda seçimin sonuçlanması ve meclisde oluşan dağılımın da yeni bir seçim beklentilerini ortadan kaldırması ile TL varlıklar haftaya pozitif bir başlangıç yaptı. Hisse senedi piyasasını da yakından ilgilendiren göstergelere baktığımızda geçtiğimiz haftayı 300 baz puan civarında tamamlayan risk primi CDS’in bu haftaya -3,90% düşüşle 288 baz puandan başladığını görüyoruz. Diğer yandan tahvil faizlerinde de aşağı yönde bir hareket var. Geçen hafta 19,50% seviyesine kadar yükselen 2 yıllık gösterge faiz 19,00% seviyesine, 17,14% seviyesine kadar yükselen 10 yıllık faiz ise hafta başı itibariyle 15,80% seviyesine kadar geriledi. Faizlerdeki düşüş de şu aşamada hisseler açısından toparlanmayı destekliyor. Ancak risk primi ve piyasa faizlerindeki gevşemenin devam edip etmeyeceği şu aşamada OHAL’in durumu, para ve maliye politikalarına ilişkin uygulamalar ve TCMB bağımsızlığı gibi meselelere bağlı olacaktır. Dolayısıyla siyasi cepheden gelecek açıklamalar piyasa fiyatlamalarında etkili olacağı için yakından takip edilecektir.


Haftalık Menkul Kıymet İstatistikleri ve Yabancı Portföy Yatırımları

TCMB’nin haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre 15 haziran ile biten haftada yabancı yatırımcılar TL hisse senetlerinde 289 milyon USD tutarında net alış gerçekleştirdi. Bu 19 ocaktan beri görülen en yüksek yabancı alımı olarak kayıtlara geçerken bir önceki hafta -192,9 milyon USD tutarında net satış gerçekleşmişti. Yabancı yatırımcılar yıl başından beri toplamda ise hisse senedi piyasasında -804 milyon USD değerinde net satış gerçekleştirdi. Geçen yılın aynı döneminde yıl başı itibariyle hisse senedi piyasasına nette 2.1 milyar Dolar giiriş gerçekleşmişti. Geçen yılın aynı dönemine göre yabancı portföy girişlerinin ciddi ölçüde azaldığı ve risk iştahının son derecede kısıtlı olduğu görülmektedir.
Yabancı ilgisi açısından siyasi ve jeopolitik gelişmelere ilişkin haber akışı, TCMB para politikası gelişmeleri, Türkiye ekonomisinin konjonktürel durumu ve diğer gelişen ülke borsalarının seyri takip edilecek rehberler konumunda olmaya devam etmektedir. Özellikle seçim sonrası yabancı yatırımcının tutumunun nasıl olacağı piyasanın seyrinde belirleyici olacak faktörlerden biri olarak görünüyor.

USD Bazında Endeks Değeri
En son raporumuzda endeksin 2017 yılında Dolar bazında ralli yapmaya başladığı 2,0 cent seviyesine doğru bir gidişatı olduğundan bahsetmiştik. Geçen hafta bu seviyeye kadar bir gerileme görülürken, bu hafta itibariyle hem TL de güçlenme hem de hisse fiyatlarında toparlanma ile endeks 2,0 cent seviyesi üzerinde tutundu. Burada akla gelen 2017 yılında olduğu gibi yeniden bu seviyeden alınan destekle bir rallli olup olmayacağı hem yurt dışındaki gelişmelere hem de içerideki siyasi-ekonomik görünüme bağlı olarak belirlenecektir. Dolar bazında bakıldığında 2,25 cent seviyesine doğru yükseliş devam edebilir.
Kurun mevcut seyrinde(4,60) 2,25 cent seviyesi 22500*4,60 = 103.500 seviyesine denk gelmektedir. Kurun seyrine göre önem arz eden bu seviyenin TL karşılığı değişebilecektir. Ancak gelişmeler olumlu yönde olursa 100.000 seviyesine doğru denemeler görülebilir.

BIST100 TEKNİK GÖRÜNÜM
Endekste geçtiğimiz hafta test edile 92.300 seviyesinden sonra toparlanma çabası gösterdi. Teknik açıdan önemli bir momentum göstergesi olan MACD göstergesine göre son 10 işlem gününde endeks içinde al sinyali veren 44 hisse bulunurken sat sinyali veren yalnızca 2 hisse bulunmaktadır. Dolayısıyla henüz net bir trend dönüş sinyali olmasa da momentumun belirgin biçimde artmaya başladığını görüyoruz. 98.000 direnci hacimli biçimde kırılmadığı sürece eğilimin yukarı yönlü gelişmeye başlayacağını söylemek güç. HHafta başı itibariyle görülen yükseliş bu anlamda yanıltıcı olabilir. 98.000 direnci hacimli biçimde kırılırsa psikolojik önemi olan 100.000 ve devamında 121.500 rekoru ile 92.200 seviyesindeki son bir yılın dip seviyesi arasında oluşan dalganın 61.8% lik fibo düzeltme seviyesi 103.500 kademesi teknik bir hedef olabilir. Ancak kısa vadede hafta içinde 98.000-100.000 seviyeleri güçlü ve önemli dirençler olmaya devam edecektir.

TEKNOSA
1.Çeyrek finansal tabloları ile birlikte şirketin son üç çeyrek boyunca karlılık ve büyüme göstergelerinde güçlü iyileşme sonrasında haftalık ve aylık grafiklerinde düşüş momentumunun azaldığını görüyoruz. Mayıs ayının son haftasından itibaren gelen alımlarda da işlem hacminin güçlü biçimde yükseldiğini görmekteyiz ki fiyat teknik olarak da 200 günlük ortalaması üzerine hacimli bir yükseliş gösterdi. Dolayısıyla hem temel hem de teknik açıdan hisse senedinde yukarı hareketin devam edeceğini öngörüyoruz. 5,10-5,38 seviyeleri teknik hedefler olarak takip edilebilir.
Kısa vadeli pozisyonlar için stop noktasını ise 4,22 olarak takip ediyoruz.

SODA Sanayi
Teknik analiz sistemlerimizin yükseliş sinyali verdiği hisse senedinde 5,50 seviyesinden başlattığı yükseliş hareketinin devam edeceğini düşünüyoruz. Gerek şirketin finansal performansı gerekse de emsallerine göre uygun çarpanları teknik analiz sistemimizin verdiği yükseliş sinyalini destekliyor. Bu bağlamda kısa vadede değerlendirilebileceğini düşünüyoruz. Haftaya 6.30 seviyesinden başlayan hissede 6,86 seviyesi teknik bir hedef olarak takip edilebilir. 0,58 seviyesindeki beta katsayısının görece düşük bir sistematik riske işaret etmesi de piyasa genelinin zayıf olduğu şu dönemde hisse açısından destekleyici göstergelerden bir diğeri olarak görünüyor.
Beklentimiz aksine bir harekette kısa vadeli pozisyonlar için 5,73 seviyesi stop noktası olarak değerlendirilebilir.


ÇEMTAŞ
Endeks genelinin mayıs ayının sonundan itibaren seçim öncesi belirsizliklerle sert satışlarla karşılaşması hhissenin 4.50 seviyesine kadar gerilemesine neden oldu ancak 200 günlük ortalaması üzerinde tutunan Çemtaş’ı temel açıdan beğenmeye devam ediyoruz. Daha önceki raporumuzda 4,83 seviyesini stop noktası olarak belirlemiştik ki bu kademe kırıldıktan sonra 4,50 seviyesine kadar gerileme görüldü. Finansal performans göstergelerinin yükseliş için yeterli kriteri sağlaması yanında son dönemde yükselen kurlar ihracat/gelir oranı 46% olan şirketin cirosuna olumlu katkı sağlayabilecektir. 200 günlük ortalama 4,57 seviyesine yakın tutunma görülebileceğini ve hissede yeniden uzun pozisyon alınabileceğini düşünüyoruz. 4,69 seviyesindeki cari F/K oranı son beş yıllık ortalamasının -57% altında bulunuyor. Dolayısıyla değerleme çarpanlarının da hisseyi desteklediğini söyleyebiliriz.
Beklentimiz aksine bir harekette kısa vadeli pozisyonlar için 4,50 seviyesini stop noktası olarak takip ediyoruz. 4,50 altında hacimli bir satış dalgasında riskten kaçınan yatırımcılar pozisyonlarını likide etmek isteyebillir.




 Noor Capital Market Menkul Değerler A.Ş.
 noorcm.com.tr
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş