Haftalık Bülten (Anadolu Yatırım)

Geçtiğimiz haftanın iki önemli verisini ABD'de Tarım Dışı İstihdam ile Avrupa'da enflasyon verileri oluşturdu…
Geçtiğimiz hafta açıklanan Fed aralık ayı toplantı tutanakları ve işgücü piyasasına ilişkin veriler, piyasalarda Mart'ta faiz indirimi olacağına yönelik iyimserliği törpüledi. Daha önce %70'lerin üzerinde fiyatlanan faiz indirim olasılığı açıklanan verilerin ardından %58'e kadar geriledi. İşgücü piyasasındaki güçlü görünümün devam etmesi, para politikasının bir süre daha kısıtlayıcı seviyelerde kalmaya devam edeceğine yönelik düşünceleri destekledi. Bu ise dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yükselmesine, borsalarda satışa yol açtı. Dolar endeksi üç haftalık düşüş serisinin ardından geçtiğimiz haftayı %1,06 değer kazancıyla tamamladı. 10 yıllık tahvil faizleri de yeniden %4 seviyesinin üzerine yükseldi. Faiz indirimlerinin başlayacağına yönelik beklentilerle tarihi zirvelerini test eden ABD borsaları, yeni yılın ilk haftasına satış baskısıyla başladı. Haftalık bazda S&P 500 %1,52, Dow Jones %0,59 ve Nasdaq %3,25 değer kaybetti.

Euro Bölgesi'nde geçtiğimiz hafta gözler enflasyon rakamlarındaydı. Avrupa Merkez Bankası'nın para politikasının geleceğine yönelik beklentileri şekillendirmesi bakımından yakından takip edilen enflasyon rakamları, aralık ayında yukarı yönlü hareket etti. Bölgede tüketici enflasyonu aralıkta %0,2 artışla yıllık bazda %2,4'ten %2,9'a yükseldi. Beklenti %3,0'da bulunuyordu. Beklentinin %3,5 olduğu çekirdek TÜFE ise aylık %0,4 artışla yıllık bazda %3,6'dan %3,4'e yükseldi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde da, önceki açıklamalarında enflasyonun gelecek aylarda yükselebileceği uyarısında bulunmuştu. Son açıklanan enflasyon verisi ile piyasalarda faiz indirimlerine ilişkin beklentiler ise gelecek aylara ötelendi. Sıkı para politikasının bir süre daha devam edeceğine yönelik beklentiler EUR/USD paritesine destek verirken, dolar endeksindeki yükseliş, euro aleyhine görünüme yol açtı. Parite haftalık bazda %0,91 değer kaybetti.

Küresel piyasalarda bu hafta ABD'nin enflasyon rakamları edilecek…
Küresel piyasalarda bu hafta; ABD'de enflasyon rakamları, Euro Bölgesi'nde güven endeksleri, Almanya'da sanayi üretimi, İngiltere'de büyüme rakamları, Çin'de ve Japonya'da enflasyon rakamları, yurt içinde ise ödemeler dengesi istatistikleri öne çıkan ekonomik veriler arasında yer almaktadır.
ABD'de bu hafta gözler aralık ayına ilişkin enflasyon rakamlarında olacak. 11 Ocak Perşembe günü TSI 16:30'da açıklanacak olan tüketici enflasyonunun aylık %0,20 artışla yıllık bazda %3,10'dan %3,20'ye yükselmesi bekleniyor. Fed'in enflasyon hedeflemesinde yakından takip ettiği çekirdek TÜFE'de ise beklenti aylık %0,20 artışla %3,80 seviyesinde gerçekleşmesi yönünde bulunmaktadır. Çekirdek TÜFE kasımda %4,00 seviyesinde gerçekleşmişti. Enflasyon verileri faiz indirimlerinin zamanlaması konusunda beklentileri şekillendirmesi bakımından yakından izlenecek. Geçtiğimiz hafta açıklanan işgücü istatistiklerinin ardından piyasalarda Mart 2024'te faiz indirim olasılığı %70'lerden %60'lara kadar gerilemişti. Enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi durumunda riskli piyasalarda negatif görünüm artabilir. Ülkede TÜFE verilerinin ardından 12 Ocak Cuma günü üretici fiyat endeksi açıklanacak. ÜFE kasımda değişim göstermezken yıllık bazda %1,3'ten %0,9'a gerilemişti. Aralıkta beklenti aylık %0,2 artış olması yönünde bulunmaktadır. Ülkede enflasyon rakamlarının yanı sıra; ticaret dengesi, haftalık işsizlik başvuruları ve federal bütçe dengesi takip edilecek. Ticaret dengesinin kasımda 64,90mlr dolar açık vermesi bekleniyor. Ekimde açıklanan veri 64,30mlr dolar açığa işaret etmişti. Ülkede federal bütçe dengesi ise kasımda 314mlr dolar açık vermişti. Kasımda açıklanan veri Mart 2023'ten bu yana ulaşılan en yüksek açık olmuştu.

Euro Bölgesi'nde bu hafta güven endeksleri izlenecek. Güven endeksleri bölgede ekonomik aktiviteye ilişkin kötümserlikle sıfır kritik eşiğinin altında seyretmeye devam etmektedir. Sentix tarafından yatımcının ekonomiye ilişkin düşüncesini yansıtan endeks aralıkta -16,8 seviyesinde gerçekleşmişti. Bölgede tüketici güveninin ise ocakta -16,9'dan -15,5'e yükselmesi bekleniyor. ölgede ayrıca; perakende satışlar ve işsizlik oranı takip edilecek. Büyümenin öncü göstergesi ve tüketici davranışlarına ilişkin sinyal vermesi açısından takip edilen perakende satışların kasımda aylık %0,30 düşüş kaydetmesi bekleniyor. Perakende satışlar ekimde aylık %0,10 artarken, yıllık bazda %1,20 düşüş kaydetmişti. Bölgede işsizlik oranının ise %6,50 seviyesinde sabit kalması bekleniyor. Ülkede bu hafta sanayi üretiminin yanı sıra; fabrika siparişleri ve ticaret dengesi açıklanacak. Fabrika siparişleri ekim ayında %3,70 düşüş kaydederken, ticaret dengesi 17,8mlr euro fazla vermişti. İngiltere'de aylık büyüme rakamları takip edilecek. Ülkede ekonomik aktiviteye ilişkin endişeler devam ederken, aylık GSYH ekimde %0,3 düşüş kaydetmişti. Kasımda beklenti %0,2'de bulunmaktadır


 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.