Haftalık Bülten (Piramit Menkul)

Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler
• 15 Ağustos Pazartesi Japonya; GSYİH (2Ç22-Öncü) Çin; Sanayi Üretimi Türkiye; Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi (Temmuz), Tarım ÜFE (Temmuz) ABD; NY Empire State İmalat Endeksi
• 16 Ağustos Salı İngiltere; İşsizlik Oranı Türkiye; Konut Satışları (Temmuz), Konut Fiyat Endeksi (Haziran) Almanya; ZEW Endeksleri ABD; Sanayi Üretimi, İnşaat İzinleri, Konut Başlangıçları
• 17 Ağustos Çarşamba İngiltere; TÜFE (Temmuz) Euro Bölgesi; GSYİH (2Ç22) ABD; FOMC Tutanakları, Perakende Satışlar
• 18 Ağustos Perşembe Euro Bölgesi; TÜFE (Temmuz) Türkiye; TCMB Faiz Kararı ABD; Haftalık İşsizlik Başvuruları, Philadelphia Fed İmalat Endeksi, İkinci El Konut Satışları
• 19 Ağustos Cuma İngiltere; Perakende Satışlar Almanya; ÜFE (Temmuz)

- ABD’de geçen hafta beklentilerin altında gelen enflasyon verilerinin ardından fiyat artışlarında zirvenin görülmüş olabileceğine ilişkin iyimserliğin etkisiyle piyasalardaki olumlu havanın sürmesi sonrasında bu haftanın veri gündemi görece az önem teşkil ediyor. ABD’de Fed’in temmuz ayı toplantı tutanakları, geçen ayın perakende satış hacmi ve konut piyasasına ilişkin biz dizi veri ile Avrupa’da enflasyon rakamları takip edilecek.
Fed’in art arda ikinci kez 75bp faiz artırımına gittiği son para politikası toplantısının tutanakları çarşamba günü yayınlanacak. Temmuz toplantısı Başkan Powell’ın sıkılaştırma patikasına ilişkin verdiği mesajlar açısından oldukça önemli. Powell, toplantının ardından yaptığı konuşmasında faiz artırımı miktarlarında zirvenin görülmüş olabileceği ve yakın zamanda artırım temposunun yavaşlayabileceğinin sinyalini vermişti. Federal fonlama faizi hedefi mevcut durumda %2,25-2,50 aralığında bulunuyor. Powell, bu seviyelerin politika yapıcıların nötr faiz tahminlerine yakın olduğunu ifade etmişti. Ancak bankanın yıl sonu faiz projeksiyonlarının %3,4 civarında olması, enflasyonun bir miktar gerilemesine karşın yüksek seyrini koruması ve basın toplantısının ardından bazı Fed yetkililerinden gelen şahin tondaki açıklamaların ışığında piyasanın politika yapıcıların nötr faiz tahminlerine ilişkin daha detaylı bilgilere odaklanacağı düşünülebilir.
Çarşamba günü piyasanın odaklanacağı önemli bir veri ABD’de geçen ayın perakende satış rakamları olacak. Verilerin ekonominin ikinci çeyrekte teknik olarak resesyona girdiğini işaret ettiği bir dönemde tüketimin mevcut gücüne ilişkin veriler kritik önem taşıyor. Dünyanın en büyük ekonomisinde perakende satışlar bu yıl mayıs hariç olmak üzere her ay büyüme eğilimini korudu. Haziranda yıllık %1 büyüme kaydetmişti; temmuzda %0,3 artış bekleniyor. İstihdam piyasası gücünü koruduğu sürece perakende satışlardaki büyümenin devam etmesi beklenebilir. ABD’de bilanço döneminin sonuna yaklaşırken bu hafta gelecek bir dizi büyük perakendecinin finansalları tüketimin gücüne ilişkin diğer bir ipucu olacaktır. Hafta boyunca Walmart, Home Depot, Lowes, Target, Cisco gibi perakende satış devlerinin bilançoları takip edilecek.
ABD konut piyasasına ilişkin konut başlangıçları, inşaat izinleri ve ikinci el konut satışları çarşamba ve perşembe günleri yayınlanacak. Çarşamba günü gelecek konut başlangıçlarının temmuzda hafifçe gerilemesi bekleniyor. Perşembe günkü ikinci el konut satışlarında da gerileme olması beklenmekte. İkinci el satışlar yükselen mortgage faizleri ve konut fiyatları nedeniyle son aylarda düşüş eğilimine girdi. Ocak ayında 6,49 milyon ile zirve görmesinin ardından haziranda 5,12 milyona kadar geriledi.
Piyasalarda iyimserliği tetikleyen ABD enflasyon rakamlarının ardından çarşamba günü İngiltere’nin tüketici enflasyonu takip edilecek. İngiltere’de yıllık enflasyon haziranda %9,1’den %9,4’e yükseldi. Çekirdek gösterge ise %5,9’dan %5,8’e geriledi. Ancak aynı dönemde üretici maliyetlerindeki belirgin artış temmuzda daha fazla enflasyonun yolda olduğunu işaret etmekte. Veriler İngiltere’de enflasyonun ABD’ye benzer bir rota izleme ihtimalinin düşük olduğunu gösteriyor. Zira manşet rakamda yıllık %10, çekirdek göstergede %6’lık bir piyasa beklentisi mevcut. Enflasyonla mücadelede sıkılaştırmacı döngüye erken başlayan İngiltere Merkez Bankası (BoE) bu ay başındaki son toplantısında 50bp faiz artırımına giderek politika faizini %1,75 seviyesine yükseltmişti. Bankanın resmi hedefi %2 seviyesinde bulunuyor.
- Küresel piyasalardaki seyre paralel olarak yurt içinde de pozitif geçen haftanın ardından bu haftanın gündeminde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararı ön planda olacak. Hafta boyunca bütçe dengesi, tarım ÜFE, konut satışlar ve konut fiyat endeksi (KFE) verileri takip edilecek.
TCMB’nin perşembe günü para politikası toplantısında faizlerde değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Banka, bu yıl faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmedi. Bir hafta vadeli repo faizi %14 seviyesinde bulunuyor.
Haftanın ilk işlem gününde TÜİK’in temmuz ayı tarım ÜFE verisi takip edilecek. Tarım ÜFE’de yıllık bazda artış mayısta %154,97’ye kadar yükselmesinin ardından haziranda %148,90’a gerilemişti. Söz konusu dönemde aylık bazda %0,66 gerileme oldu. Haziranda on iki aylık ortalamalara göre %67,98 artış gerçekleşti. Aynı gün Hazine ve Maliye Bakanlığı, temmuz ayına ilişkin merkezi yönetim bütçe gerçekleşmelerini açıklayacak. Bütçe haziranda 31,06mlr TL açık verirken, faiz dışı açık 18,29mlr TL olarak gerçekleşmişti. Bütçe dengesi Ocak-haziran döneminde 93,56mlr TL fazla verirken faiz dışı denge 228,21mlr TL fazla verdi.
Salı günü geçen ayın konut satışları ve haziran ayına ilişkin KFE takip edilecek. TÜİK’in verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları haziranda bir önceki yılın aynı dönemine göre %11,7 artarak 150 bin 509 ile bu yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Konut satışlarının ardından TCMB haziran KFE’yi yayınlayacak. Endeks mayısta aylık %12,4, yıllık bazda ise nominal %145,5, reel %41,1 artmıştı.

Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr

 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
NEBATİ: KUR KORUMALI TL MEVDUAT HESABI, MİLLETİMİZİN TASARRUFLARINI DÖVİZ YERİNE TÜRK LİRASI’NA YATIRMASINI TEŞVİK EDEN, BU SAYEDE EKONOMİMİZE ÇOK ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYAN BİR ENSTRÜMANDIR
NEBATİ: TASARRUF SAHİPLERİNİN 3’TE 1’İ DÖVİZ YERİNE BU FAYDALI YATIRIM ARACINI TERCİH EDİYOR
NEBATİ: BÖYLECE HEM EKONOMİK BÜYÜMEMİZE KATKI SAĞLIYOR HEM TASARRUF EDİYOR HEM DE DÖVİZ KURLARINDA MANİPÜLASYON YAPMAK İSTEYEN KÖTÜ NİYETLİ GÜÇLERİN YOLUNA TAŞ KOYUYOR
İSVİÇRE'DE ÜRETİCİ/İTHALAT FİYATLARI TEMMUZ'DA YILLIK % +6.3 (ÖNCEKİ:%+6.9)
İSVİÇRE'DE ÜRETİCİ/İTHALAT FİYATLARI TEMMUZ'DA AYLLIK %-0.1 (ÖNCEKİ:%+0.3)
Facebookta Paylaş