Haftalık Forex Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

Yeni Yıl Yeni Umutlar….

ABD Başkanı Donald Trump yaptığı değerlendirmede, Fed yetkililerinin piyasalara dair hislerinin olmadığını ve ABD ekonomisi için tek sorunun Fed olduğunu ifade ederken, Fed'in faizleri çok hızlı artırdığını belirtti. Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Konseyi Başkanı Kevin Hassett, Powell'ın işini kaybetme riski olmadığını, ayrıca Başkan Trump'ın Hazine Bakanı Steven Mnuchin'den de memnun olduğu yönündeki açıklamaları piyasalarda kısa süreli oynaklığın azalmasına neden oldu. Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Kuroda yaptığı değerlendirmede, güçlü parasal gevşemenin sürdürülebilirliği sağlamak için, teşviklerin ekonomi, finans sektörü ve makro göstergeler üzerinde diğer etkilerine dikkat edilmesi gerektiğini vurgularken BOJ'un fiyat hedefine ulaşması için biraz daha zamana ihtiyaç olduğunu vurguladı. Başkan, Japonya ekonomisinin iç ve dış risklere karşı daha dirençli olmaya devam ettiğini ifade etti. Japonya'da Baş Kabine Sözcüsü Suga yaptığı değerlendirmede, ülkelerin kendi çıkarlarına göre hareket etmelerinin normal olduğunu fakat ülkelerin serbest ve adil ticaret kurallarına uymak zorunda olduklarını ifade etti. Suga, 2019 yılı Ekim ayında uygulamaya alınması planlanan satış vergisi zammına ekonominin hazırlıklı olmasını sağlamanın önemli olduğunu vurguladı. ABD'de açıklanan Richmond İmalat Endeksi Aralık ayında beklentilerin aksine düşüş gösterdi ve -8 düzeyinde gerçekleşti. ABD'de açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları, 22 Aralık'ta sona eren haftada beklentilerin hafif altında 216 bin olarak gerçekleşti. ABD'de açıklanan Conference Board (CB) Tüketici Güveni verisi Aralık ayında bir önceki aya göre geriledi ve 128,1 düzeyinde gerçekleşti.
TCMB tarafından açıklanan Finansal Hizmetler İstatistikleri ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi Aralık ayı verilerine göre, 2018 yılı Aralık ayında Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE), bir önceki aya göre 22,0 puan azalarak 118,1 seviyesinde gerçekleşti. TÜİK tarafından yayımlanan Sektörel Güvenn Endeksleri Aralık ayı verilerine göre, Hizmet sektörü güven endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artış ile 81,5 değerine yükseldi. Perakende ticaret sektörü güven endeksi bir önceki aya göre yüzde 6,3 oranında artış ile 96,4 seviyesinde gerçekleşti. İnşaat sektörü güven endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,1 oranında azalarak 55,4 düzeyine geriledi. TCMB tarafından açıklanan İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı verilerine göre, 2018 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre değişmedi ve yüzde 74,1 olarak gerçekleşti. TCMB tarafından yayımlanan İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi verilerine göre, 2018 yılı Aralık ayında Reel Kesim Güven Endeksi bir önceki aya göre 1,3 puan azalış ile 91,5 düzeyinde gerçekleşti. TÜİK tarafından açıklanan Ekonomik Güven Endeksi verilerine göre, 2018 yılı Aralık ayında Ekonomik güven endeksi bir önceki aya göre yüzde 2 oranında artış ile 75,2 düzeyine yükseldi.
31 Aralık 2018-04 Ocak 2019 haftasında yılbaşı tatili nedeniylee bazı piyasalarda işlem hacimlerinde azalışlar görülebilir. Hafta içerisinde, öncü PMI verileri ve ABD'de açıklanacak olan İstihdam veri seti fiyatlamalar üzerinde oynaklığın artmasına neden olabilir. Ayrıca, Fed Başkanı Powell'ın açıklamalarını yakından takip edeceğiz.

USDTRY

24-28 Aralık haftasında, Yurtiçinde sakin veri akışı takip edilirken küresel piyasalarda ABD kaynaklı gelişmeler dolar fiyatlamaları üzerinde etkili olmaya devam ettiği izleniyor. Hafta içerisinde, ABD'de hükümetin kısmen kapanması ve Başkan Donald Trump'ın değerlendirmeleri ve TL'de dengelenme sürecinin etkileri ile birlikte kurun kayıplarını ikinci haftaya taşımaya hazırlandığı görülüyor.
31 Aralık 2018-04 Ocak 2019 haftasında Yurtiçinde açıklanacak olan enflasyon datası ve ABD'de açıklanacak olan yoğun veri akışı kur fiyatlamalarında etkili olabilir.
Teknik olarak bakıldığında, kurun fiyatlamalarda psikolojik seviyesi olan 5,3050 düzeyinin belirleyici olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Bu seviye altında dooğru geçişlerde 5,2240, 5,1830 ve 5,1520 destek seviyelerine varana dek geri çekilmeler gözlemlenebilir. Olası, bu seviye üzerine doğru ataklarda ise 5,3600, 5,3960 ve 5,4380 direnç seviyeleri takip edilebilir.


EURTRY

24-28 Aralık haftasında, zayıf veri akışı ve küresel piyasalarda Noel tatili dolasıyla Euro Bölgesi'nde piyasaların birçoğunun kapalı olmasına rağmen ABD kaynaklı gelişmeler ve haber akışları sonrasında küresel piyasalarda dolarda dalgalanmalara neden olurken Euro'da değer kazanımlarını desteklediği görülüyor. Yurtiçinde, çaprazın hafta içerisinde 6,0783 seviyeleri civarını test ettiği fakat TL'de devam eden normalleşme ve dengelenme sürecinin etkileri ile birlikte bu seviyeyi aşmakta zorlandığı görülüyor.
Teknik olarak bakıldığında, çaprazın 200 günlük üssel hareketli ortalaması olan 5,9650 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda yukarı yönlü hareketlerin devamı görülebilir. Yükselişlerin devamında 6,1270, 6,1550 ve 6,1800 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, geri çekilmelerde ise 5,9650, 5,9500 ve 5,9200 destek seviyeleri izlenebilir.



EURUSD

24-28 Aralık haftasında, Küresel piyasalarda Noel tatili nedeniyle işlem günü sayısı ve işlem hacimleri azalış gösterirken ABD'de hükümetin kısmen kapanması ve artan siyasi riskler dolar üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği görülürken paritede yukarı yönlü hareketlerin yaşandığı gözlemlendi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) yayımladığı aylık ekonomi bülteninde, küresel ekonomik büyümenin 2019 yılında ivme kaybetmesi öngörüldüğü belirtilirken Euro Bölgesi ekonomisi için hala güçlü parasal teşviğe ihtiyaç olduğu vurgusu yapıldı.
Teknik olarak baktığımızda, paritenin 4 saatlik grafikte 200 periyotluk üssel hareketli ortalaması olan 1,1387 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda yukarı yönlü hareketlerin devamı görülebilir. Yükseliş denemelerinde 1,1520, 1,1550 ve 1,1575 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, geri çekilmelerde ise 1,1340, 1,1310 ve 1,1260 destek seviyeleri izlenebiliir.


XAUUSD

24-28 Aralık haftasında, Küresel piyasalarda Noel tatili nedeniyle işlem hacimleri ve günlerinde azalış görülürken ABD kaynaklı gelişmelerin küresel piyasalarda risk iştahı üzerinde baskıyı artırdığı izleniyor. Azalan risk iştahı piyasalarda güvenli, liman olma özelliği ile ön plana çıkan ons altın fiyatlamalarında yükselişleri desteklerken fiyatlamalarda son 6 ayın en yüksek seviyeleri test ettiği görülüyor. Dolar endeksi ve ABD on yıllık tahvil getirisinde hafta bazda yaşanan değer kayıpları ons altında yükselişleri destekler nitelikte.
Teknik olarak incelediğimizde, ons altının ara destek seviyesi olan 1265 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda yukarı yönlü hareketlerin devamı görülebilir. Yükseliş denemelerinde 1294, 1300 ve 1307 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, geri çekilmelerde ise 1265, 1257 ve 1250 destek seviyeleri izlenebilir.


GBPUSD


24-28 Aralık haftasında, Küresel piyasalarda Noel tatili dolasıyla piyasalarda hacimler ve işlem günü ssayısı azalırken parite fiyatlamalarında ABD kaynaklı gelişmeler ve haber akışlarının ön plana çıktığı görülüyor. Hafta içerisinde, veri akışının sakin olması ve ABD'de hükümetin geçici olarak kapatılması dolar üzerinde baskıyı artırırken ABD Başkanı Donald Trump'ın yaptığı değerlendirmeler sonrasında paritede oynaklığın arttığı izleniyor. Hafta içerisinde, 1,2738 seviyeleri civarını test eden paritenin bu seviyeyi aşmakta zorlandığı görülüyor.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 4 saatlik grafikte 50 periyotluk üssel hareketli ortalaması olan 1,2652 seviyesi üzerinde tutunması durumunda yukarı yönlü hareketlerin devamı görülebilir. Yükselişlerin devamında 1,2740, 1,2780 ve 1,2800 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, geri çekilmelerde ise 1,2600, 1,2550 ve 1,2520 destek seviyeleri izlenebilir.

USDJPY


24-28 Aralık haftasında, Küresel piyasalarda Noel tatili dolasıyla piyasalarda hacimler ve işlem günü sayısı azalırken küresel piyasalarda azalan risk iştahı para birimleri arasında güvenli liman olma özelliği ile ön plana çıkan Yen'e olan talebi artırırken paritede geri çekilmelere neden olduğu görülüyor. Hafta içerisinde, ABD kaynaklı haber akışı ve gelişmeler dolar üzerinde oynaklığın artmasına neden olurken paritede zayıf görünümü destekledi.
Teknik olarak baktığımızda, paritenin 100 haftalık üssel hareketli ortalaması olan 111,07 seviyesi altında kalıcılık sağlaması durumunda geri çekilmelerin devamı görülebilir. Düşüşlerin devamında 109,70, 109,20 ve 108,90 destek seviyeleri takip edilebilir. Olası, yükseliş denemelerinde ise 111,40, 111,85 ve 112,30 direnç seviyeleri izlenebilir.


HAM PETROL

24-28 Aralık haftasında, Noel tatili nedeniyle küresel tarafta piyasaların büyük bir çoğunluğu kapalı olmasına rağmen petrol fiyatlamalarında oynaklığın devam ettiği izleniyor. Özellikle, 2019 yılına dair ülke büyüme rakamlarına dair ivme kaybı yaşanacağı ve buna bağlı olarak petrol talebinde olumsuz etkilerin görülebileceğine dair artan beklentiler ve ABDD'de petrol üretiminde yaşanan yüksek seyir petrol fiyatlamaları üzerinde kısmi baskı oluşturmaya devam ettiği izleniyor.
Teknik olarak incelediğimizde, ham petrolün psikolojik seviyesi olan 50,00 seviyesi altında kalıcılık sağlaması durumunda fiyatlamalarda zayıf seyrin devam ettiği görülebilir. Bu seviyenin altında 44,00, 43,20 ve 42,30 destek seviyeleri takip edilebilir. Olası, yükseliş denemelerinde ise 48,90, 49,50 ve 50,00 direnç seviyeleri izlenebilir.


S&P500

24-28 Aralık haftasında Noel tatilinin etkisi ile birlikte işlem gününde ve işlem hacimlerinde azalış gözlemlenirken ABD kaynaklı gelişmeler ve veri akışları S&P 500 vadeli kontrat endeksi fiyatlamalarında oynaklığın artmasına neden oldu. ABD'de hükümetin geçici kapanması, ABD Başkanı Trump'ın değerlendirmeleri ve Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Kevin Hassett'in açıklamaları hafta içerisinde endeks fiyatlamalarını etkileyen önemli gelişmelerden bazıları olarak sıralanabilir. Diğer taraftan, VIX endeksinde yaşanan yüksek seyir endeks fiyatlamalarını baskılamaya devam edebilir.
Teknik olarak bakıldığında, endeksin 200 haftalık hareketli ortalaması olan 2350 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda yukarı yönlü hareketlerin devamı görülebilir. Yükselişlerin devamında 2575, 2600 ve 2620 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, geri çekilmelerde ise 2397, 2350 ve 2300 destek seviyeleri izlenebilir.


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihleriniize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
G. AFRİKA'DA DIŞ TİCARET DENGESİ KASIM'DA +3.49 MYR RAND
ERDOĞAN: (PAKİSTAN'IN FETÖ KARARI) AZERBAYCAN'DA OLUMLU GELİŞMELER VAR, BUNUN MÜJDELERİNİ BU AKŞAM VEYA YARIN VEREBİLİRİZ
ERDOĞAN: GEREK ABD İLE GÖRÜŞMEMİZ VE RUSYA İLE İLİŞKİLERİMİZ SAĞLIKLI ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR
ERDOĞAN: BU TOPRAKLAR SURİYE'YE AİT, SURİYE'NİN BÖLÜNMESİNE KARŞIYIZ
ERDOĞAN: TERÖR ÖRGÜTLERİNİN ÇIKMASI HALİNDE ZATEN BİZE DE YAPACAK BİRŞEY KALMAZ
ERDOĞAN: BENİM DE PUTİN İLE TELEFON GÖRÜŞMESİ HEM MOSKOVA VEYA SOÇİ ZİYARETİM OLABİLİR
ERDOĞAN: BİZ DE TEDBİRLERİMİZ ALDIK, TSK ŞU ANDA BÖLGEDE ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR
Facebookta Paylaş