Haftalık Forex Bülteni (Işık FX)

Yurtiçinde TCMB, Yurtdışında Brexit!
Şüphesiz ki geçtiğimiz haftanın en önemli gündem maddeleri arasında ABD ile Çin arasında resmi olarak başlayan müzakereler yer aldı. 3 gün süren görüşmeler sırasında gelen pozitif ifadeler küresel olarak risk iştahını artırırken Dolar endeksinde de zayıflığa neden oldu. Şu an da piyasa tarafında iki tarafın anlaşabileceğine yönelik bir havanın hâkim olduğunu görüyoruz. Ancak hala daha net bir karar alınmış değil. Buda konunun bir müddet daha fiyatlamalarda etkisinin olabileceğini gösteriyor. Bu kapsamda baktığımızda bu hafta da iki taraftan gelebilecek açıklamalar dikkatle takip edilmeli. ABD’de ayrıca, kısmi olarak kapalılığına devam eden Federal hükümetin yanı sıra bölgesel FED Başkanlarının açıklamaları ve 18-19 Aralık FOMC toplantılarının tutanakları da takip edilirken, özellikle bölgesel FED Başkanlarının açıklamaları haftayı satıcılı geçiren Dolar varlıklarına ağırlık yarattı. St.Louis FED Başkanı James Bullard: Bilanço küçültmeyi değiştirmek için bir neden görmediğini söylerken, buna karşın FED’in faiz artışlarını bekletme süreci fikri etrafında dolaştığına vurgu yaptı. Atlanta FED Başkanı Raphael Bostic de 2019 yılında ABD ekonomisinin yavaş büyümesini beklediğini, FED’in para politikasında sabırlı olması gerektiğini söyledi ve aşağı yönlü risklerin artış göstermesi halinde faiz indirimlerine açık olduğunun da altını çizdi. Chicago FED Başkanı Charles Evans da ABD ekonomisine dair risklerin arttığına vurgu yaparken, bölgesel FED Başkanlarının “güvercin” tondaki bu açıklamaları sonrası; Dolar Endeksi, 2018 Ekim ayından bu yana ilk kez 95 seviyesinin altına geriledi. Tutanaklarda ise; politika yapıcıların, global görünüme dair endişeleri olduğunu, yurtiçi taraftaki cansız enflasyon baskısı nedeniyle de politika güçlendirme konusunda “sabırlı” olmak istediklerinin beyan edildiği görüldü. Avrupa kanadında ise Brexit temalı haber akışları gündemin ana maddesiydi. Özellikle parlamento tarafında bu hafta yapılması beklenen Brexiit oylamasına sayılı günler kala konuya ilişkin gelen haber akışları Sterlin varlıkları üzerinde anlık olarak volatilite yarattı. 15 Ocak’ta yapılması beklenen parlamento oylaması ise oldukça kritik olacaktır. Eğerki May bu toplantıda senatörleri ikna edemez ise Sterlin varlıkları bu durumda daha fazla baskı altında kalabilir. Ayrıca yapılması beklenen oylama sonrası gelebilecek açıklamalarda önemli olacaktır. Yurtiçi tarafta ise Suriye eksenli gelişmeler yine ön plandaydı. Gerek zayıf Dolar endeksi gerekse cari fazlaya karşın jeopolitik taraftaki riskler TL’yi baskı altında bıraktı. Bu haftada yine Suriye eksenli politikalar gündemimizde olacak. Gözler ise bu hafta içerisinde yayınlanacak önemli verilerin yanı sıra TCMB’nin yapacağı Para Politikası toplantısında olacak. Yurtdışı tarafta ise bölgelerden gelecek önemli veri akışlarının yanı sıra ticaret savaşları gibi küresel gelişmeler takibimizde olacak.
EURUSD
ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi Jimping arasında Kasım aayında Buenos Aires'te yapılan görüşmenin ardından yetkililer ilk kez bu hafta görüşmelerde bulunurken üç günlük müzakerenin ardından pozitif mesajlar verildiği görüldü. Öte yandan Trump ile demokratlar arasındaki anlaşmazlık yüzünden ABD Hükümetinin kapalı kalma süresi 3 haftayı bulmuş oldu. Euro Bölgesi’ne yönelik olarak Moody’s ve Dünya Bankası’nın aşağı yönlü büyüme revizeleri ve kötü gelen Almanya Sanayi Üretimi ile baskılanan Euro varlıkları; Pekin’den gelen haberlerle birlikte Dolar karşısında tekrar değer kazandı. Bununla birlikte Fitch Ratings tarafından yapılan açıklamalarda: ABD’nin borç tavanında sorun oluşması durumunda kredi notunun tekrar sorgulanacağı uyarısında bulunulması ve FED üyeleri ile Başkanı Jerome Powell’in güvercin algılanan açıklamaları da paritedeki yukarı yönlü atakları destekledi diyebiliriz. Öyle ki 6 gelişmiş para birimi karşısındaki kolerasyonu ele alan Dolar endeksi Ekim 2018’den bu yana ilk kez 95.00 seviyesinin altına geriledi. Avrupa tarafı veri akıışlarında karmaşık seyir izlerken hafta içinde açıklanan Avrupa Merkez Bankası (ECB) para politikası toplantı tutanaklarında, genel belirsizlik, gelişmekte olan piyasa zayıflıkları ve Brexit’e dikkat çekildi ve risk durumunun kırılgan ve değişken olduğu vurgulandı. Bu hafta ise FED Başkanı Powell’in konuşmaları devam ederken veri akışında ise ABD Aralık ayı ÜFE, perakende satışlar, inşaat izinleri ve yeni konut satış rakamları izlenecek. Euro Bölgesi’nde de Aralık ayı enflasyon datası ve sanayi üretimi takip edilecek. Ayrıca İngiltere’de Başbakan Theresa May'in Brexit tasarısı, 15 Ocak Salı günü parlamentoda oylanacak. Oylama sonuçları dolaylı yoldan Euro varlıkları üzerinde de etkili olacaktır.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.1560-1.1610-1.1655-1.1700-1.1740
Destekler: 1.1465-1.1425-1.1360-1.1300-1.1285
USDTRY
Geçtiğimiz hafta ABD ve Çin arasında yeniden yüz yüze başlayan müzakereler; küresel risk iştahında yeniden artışa neden olurken, Dolar Endeksi’nde de geri çekilmelere neden oldu. Ancak, kur tarafında bunun etkilerini göremedik. Zira hafta başında, Beyaz Saray Güvenlik Danışmanı John Bolton önderliğinde Türkiye’ye gelen ABD’li heyetin yapmış olduğu iki günlük müzakereler; Suriye eksenindeki jeopolitik riskleri hafifletebilecek bir çözüme ışık tutmazken, zaman zaman sertleşen açıklamalar TL’yi baskıladı. Diğer taraftan ay başında açıklanan TÜFE rakamları ile reel faizin 370 baz puana yükselmiş olmasından kaynaklı olarak TCMB’nin 16 Ocak’taki Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısına yönelik faiz indirimi olasılıkları da yeniden tartışmaya açılırken, TL’nin zayıflamasını tetikleyen etkenlerdendi. Keza, kamu bankaları üzerinden açıklanan bazı borç yapılandırmaları da sıkı maliye politikaları uygulaması söylemi ile çelişirken; fiyatlamalar üzerinde kısmen etkili oldu. ABD tarafında ise Çin ile başlatılan ticaret müzakerelerinin yanı sıra; ekonomik veriler ve FED/FOMC üyelerinin açıklamaları hafta boyunca dikkatle takip edildi. Çarşamba akşamı; bölgesel FED Başkanlarıının açıklamaları ve 18-19 Aralık FOMC toplantılarının tutanakları takip edilirken, Perşembe günü ise FED Başkanı Powell bir kez daha ekranların karşısındaydı. Gelen ifadelerdeki “güvercin” mesajlar ABD Doları’na küresel çapta değer kaybettirirken, kur tarafında bir miktar etkili oldu ve kritik 5.54 seviyesinin üzerinden dönüş görüldü. Bu hafta yurt içi tarafta yine jeopolitik ve ekonomik risklerin durumu takip edilecek. Çarşamba günü yapılacak olan TCMB/PPK kararları ise, açıklanacak datalar(İşsizlik Oranı, Sanayi Üretimi vs) ile birlikte oynaklığa neden olabilecek öneme sahip. ABD tarafında da İnşaat İzinleri, Konut Başlangıçları ve Perakende Satışlar gibi önemli ekonomik verilerin açıklanacağı haftada; Çin ile varılan anlaşma sonrası atılacak adımlar ve FED politikaları ile ilgili gelişmeler de kur üzerinde hareketliliğe neden olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 5.5400, 5.5700, 5.5885, 5.6110, 5.6500
Destekler: 5.5270, 5.5000, 5.4600, 5.4270, 5.4000
GBPUSD
Geçtiğimiz hafta parite tarafında Dolar Endeksi kaynaklı fiyatlamaların daha yoğun olduğunu görüyoruz. Hafta içerisinde başlayan ABD-Çin ticaret müzakerelerine yönelik iyimser sonuç beklentilerinin yanı sıra yerel FED Başkanlarından gelen güvercin mesajlar Dolar varlıklarını baskıladı. Ayrıca hafta ortalarında yayınlanan güvercin FOMC tutanakları da Dolar üzerinde etkili olan etmenler arasındaydı. İngiltere tarafında ise Brexit konusu parite tarafında volatilite kaynağıydı. Özellikle bu hafta içerisinde parlamento tarafında yapılması beklenen Brexit oylaması öncesi yaşanan belirsizlikler zaman zaman parite tarafında volatilte yaratırken hafta kapanışına doğru Brexit sürecinin ötelenebileceğinin belirtilmesi Sterlin lehine hareketlere neden oldu. Şuanda bu konuda tam bir karmaşa hakim. Anlık olarak gelen haber akışları parite tarafında volatilite yaratmakta. Bu haftada yine bu konu, paritede fiyat hareketlerini hızlandırabileceğinden oylamanın ve oylama sonrası gelebilecek açıklamaların dikkatle takip edilmesii gerektiğini düşünmekteyiz. Ayrıca ticaret savaşları gibi küresel konuların yanı sıra iki ülkeden gelebilecek veri akışlarının da önemli olabileceğini düşünmekteyiz.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.2860, 1.2900, 1.2950, 1.3010, 1.3085
Destekler: 1.2770, 1.2720, 1.2680, 1.2605, 1.2565
BRENT PETROL
Suudi Arabistan'ın ihracatını azaltması, İran'a yönelik yaptırımlar ve Libya'da yaşanan üretim düşüşü 15 üyeli OPEC'in petrol üretiminin Aralık ayında Kasım ayına göre 460 bin varil/gün azalarak 32,68 milyon varil/gün olmasına yol açtı. Bu rakam ile OPEC, petrol üretiminde 2017'den bu yana görülen en büyük düşüşü yaşadı. Bunun dışında küresel büyümeye(doğal olarak petrol talebine) dair artan riskler ile baskı altında kalan emtia, son günlerde FED’den gelen iyimser söylemler ve bazı ABD ve Çin verilerindeki pozitiflikten destek bulmuştu. Geniş perspektiften bakıldığına 87 Dolar seviyelerinden 50 Dolar civarına gelinmesindeki ana aktör ABD-Çin ticaret savaşı ile doğan büyüme kaynaklı talep endişşesiydi. Ancak geçtiğimiz hafta yapılan ABD-Çin ticaret müzakerelerinin beklenenden uzun sürmesi ve sonucunda olumlu mesajlar verilip görüşmelere devam edileceğinin açıklanmasıyla petrol fiyatlarında da tekrar toparlanma hareketine girildiği görüldü. Buna rağmen Goldman Sachs ve Societe Generale gibi uluslararası yatırım şirketlerin ise 2019 yılı fiyat tahminlerini aşağı yönlü revize etmeleri ise dikkat çekti. Veri akışında ise ABD ham petrol stoklarında düşüş bu hafta da sürerken üretimin tekrar arttığı gözlemlendi. Bu gelişmelerle siyah altında 17 Aralık 2018’den bu yana ilk kez 60 Dolar barajı yukarı yönlü geçilmiş oldu. Bu hafta veri akışında stok verileri ve üretim rakamları takip edilirken ABD-Çin ilişkileri ile petrol üretimine ilişkin gelecek açıklamalar kritik olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 60.00-60.90-61.60-62.55-63.00
Destekler: 59.20-58.60-57.70-56.60-55.30
ONS ALTIN
Geçtiğimiz haftanın en önemli gündem maddesi kuşkusuz; ABD ve Çin heyetleri arasında 3 gün boyunca yaapılan ticaret müzakereleriydi. Genel anlamda ılımlı geçen görüşmeler sonrası Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen açıklamada: sonuçlara dair resmi bir açıklamanın yakın zamanda yapılacağı belirtildi. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders da Çin Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamalarını teyit ederken, konuya dair basın-yayın organlarında çıkan ilk haberler ise pozitifliğe işaret etmekteydi. Zira, haftanın son işlem gününde de Çin ve ABD’den gelen açıklamalarda Çin Devlet Başkan Yardımcısı Liu He’nin ay sonunda ABD’ye ziyaret yapacağının belirtilmesi anlaşma umutlarını artırdı. Fiyatlamalar açısından da, ticaret savaşlarının sona erecek olması beklentileri ile borsalarda görülen risk iştahı artışı; güvenli liman olarak daha önce talep gören Ons Altın’ı ilk etapta baskıya aldı(uzun vadede ise ticaret savaşlarının sona ermesi Altın için pozitif). Ancak, bölgesel FED Başkanlarının açıklamalarında piyasaya verilen “güvercin” mesajlar ile Dolar Endeksi ve ABD tahvillerinde görülen geri çekilmeler ise Dolar’ın karşısındaki diğer varlıklarla birlikte Değerli Metal’e de yeniden talep getirdi. Bu hafta yine; ABD ve küresel taraftaki ekonomik veri ve haber akışlarını(ticaret savaşları, Brexit vs..) dikkatle takip edeceğiz. Keza, FED başta olmak üzere majör merkez bankalarının yetkililerinden gelebilecek açıklamalar da oynaklığa neden olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1297, 1302, 1309, 1313, 1320
Destekler: 1289, 1283, 1277, 1272, 1264

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktaadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TCMB, 500.00 milyon dolar tutarlı 1 hafta vadeli TL depo karşılığı döviz depo ihalesi açtı
TCMB TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde TL faiz oranı % 24,00 ,dolar faiz oranı % 2,50 olacak
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 32937,4 milyon TL artıda
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 29572,5 milyon TL
SANAYİ ÜRETİMİ BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI AYINA GÖRE %6,5 AZALDI (ÖNCEKİ: -5.7%)
ARALIK AYINDA TARIM ÜRÜNLERİ ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ AYLIK % 3,28 ARTTI (ÖNCEKİ: +2.53%) - TÜİK
SANAYİ ÜRETİMİ KASIM AYINDA AYLIK -0.3% (ÖNCEKİ: -1.9%)
TARIM ÜRÜNLERİ ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ ARALIK AYINDA YILLIK % 15,89 ARRTI (ÖNCEKİ: +14.37%) -TÜİK
Facebookta Paylaş