Haftalık Forex Bülteni (Işık FX)

Küresel Risklerin yanı sıra dikkatlerimiz FED Başkanı Jerome Powell'da Olacak!
Ticaret savaşları ve Brexit gibi küresel risklerin gündemde en üst sıralarda yer aldığı bir haftayı geride bıraktık. Ticaret savaşları cephesinde hafta başlangıcında ABD Ticaret Bakanlığı'nın, Başkan Donald Trump'a; AB'den alınan araç ve araç parçalarına, hızlı bir şekilde ek tarife artışına ihtiyaç olup olmadığına ilişkin gönderdiği mektup dikkat çekti. ABD'den gelen bu adım sonrası AB tarafı aynı şekilde karşılık verebileceklerini söyleyerek ticaret savaşlarında yeni bir cephe mi doğuyor? sorularına neden oldu ve risk iştahında bozulmalara yol açtı. Haftanın en önemli gelişmesi ise ABD ile Çin arasında gerçekleştirilen ticaret müzakereleriydi. Özellikle ABD Başkanı Donald Trump'ın, Çin ile yapılan müzakerelerin iyi gittiğini belirtmesinin yanı sıra, ateşkesin sona ereceği 1 Mart tarihinin "Sihirli bir tarih olmadığını" deklare etmesi ile küresel risk alma iştahı yeniden artış gösterdi ve doğal olarak borsalar, emtialar ve ABD Doları'nın karşısındaki çoğu para biriminde değer kazançları görüldü. Brexit cephesinde ise gelen karmaşık haber akışları anlık olarak piyasa tarafında oynaklık yarattı. Özellikle hafta başında İngiltere Brexit Bakanı ile AB Brexit Baş müzakerecisi Michael Barnier arasında gerçekleştirilen toplantının çok verimli geçtiğine ilişkin çıkan haber akışları ile İngiltere Başbakanı Theresa May'in müzakere etmek için mücadeleye devam etmesi piyasa da kısmen pozitif karşılandı. Ancak akabinde Başbakan May'in Brüksel'e gerçekleştirdiği ziyaretten eli boş dönmesi anlaşmasız bir ayrılık ihtimalini tekrardan gündeme getirdi. Öte yandan geçtiğimiz hafta FED/FOMC ve ECB tarafından Ocak ayı toplantılarına ilişkin yayınlanan tutanaklarda gündemin üst sıralarındaydı. FED/FOMC tutanaklarında; büyüme risklerinin faiz artırımlarına ara verilmesini teşvik ettiği belirtilirken, 4 Trilyon Dolar civarındaki FED bilançosunun azaltılmasının ne şekilde devam edeceği veya sonlandırılacağının ttartışıldığı da açıklandı. Çekirdek ve toplam enflasyondaki zayıflamanın da sabırlı politika yaklaşımı için bir neden olduğunun vurgulandığı tutanakların kritik cümlesi ise: Katılımcıların çoğunun faizlerde yılın kalanında nasıl bir ayarlamanın gerekli olabileceğini henüz netleştirmedikleriydi. ECB tutanaklarında ise LTRO(Uzun dönemli refinansman operasyonları ve TLTRO(Hedeflenmiş uzun dönemli refinasman operasyonları) tartışıldığı ancak bu konuda acele karar verilmek istenmediği belirtilirken, kısa vadede büyümenin zayıf beklenmesine karşın ekonomik görünümün Mart ayında tartışılacağı bildirildi. Bu hafta ise yine ticaret savaşları ve Brexit meselelerini ana başlık halinde inceleyeceğiz. Özellikle İngiltere parlamentosunda yapılması beklenen ''Brexit oturumunun'' dikkatle takip edilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Ayrıca veri cephesinde de yoğun bir hafta bizleri beklerken dikkatlerimiz ise majör merkez bankası yetkililerinden gelebilecek açıklamaların yanı sıra FED Başkanı Jerome Powelll'ın açıklamalarında olacak.
EURUSD
Geçtiğimiz hafta ABD ile Çin arasında gerçekleştirilen müzakereler sonrası ticaret savaşlarına yönelik oluşan iyimserlik piyasadaki risk iştahını artırarak parite tarafında alış yönlü işlemlere neden oldu. Dün ayrıca Almanya Merkez Bankası'nın yayınladığı aylık raporda; büyümedeki yavaşlamaya rağmen resesyon ihtimalinin zayıf olduğuna ilişkin yer alan ibareler de paritedeki toparlanma hareketlerini destekler nitelikteydi. Ancak ABD'nin, AB'den alınan otomobillere ek gümrük vergisi getirebileceğine yönelik beklentiler, ABD ve AB arasında olası bir ticaret savaşının yeniden alevlenebileceği korkusuna neden olurken parite tarafındaki yukarı yönlü hareketleri sınırladı. Ayrıca, veri takviminde Avrupa'dan takip ettiğimiz verilerdeki negatif seyrin bu hafta da devam ettiği görüldü. Brexit konusunda ise sorunsalın devam ettiği görülmekte. Bu hafta içinde İngiltere Başbakanı Theresa May ile Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker görüşmesinde herhangi bir sonuç çııkmazken Brexit anlaşmazlığı yüzünden partisinden 3 milletvekilinin istifası üzerine Brexit'in en iyi yol olduğunu ve fikir ayrılıklarının olabileceğini belirtti. ABD kanadında ticaret müzakerelerinde Çin'den Yuan'ı stabil tutmasını isteyeceği yönündeki söylemleri dikkat çekerken Çin Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı deklarasyonda ise ABD'nin kur konusunu politize etmeyeceklerini umdukları ve Çin'in rekabetçi develüasyon yapmadığı vurgulandı. Yetkililerin yaptığı açıklamalar ise olumlu seyretmeye devam ediyor. Bu arada hafta içinde açıklanan FOMC tutanaklarında bilanço daraltma konusunda adım atacakları ancak net bir tarih vermedikleri gözlemlenirken büyüme risklerini kabul ettikleri ve bekle-gör politikası ile sabırlı bir anlayış güdecekleri ortaya çıktı. Bu hafta için ekonomik akışta ABD Şubat ayı tarım dışı istihdam göstergeleri ve 4.çeyrek büyüme rakamları önemli olacak. Ayrıca FED Başkanı Jerome Powell'in konuşması da piyasada nabzın artmasına neden olabilir. Euro Bölgesi içinse Şubaat ayı öncü TÜFE takibimizde olurken Brexit görüşleri de fiyatlamalarda yer alabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.1390-1.1425-1.1465-1.1500-1.1540
Destekler: 1.1345-1.1285-1.1245-1.1190-1.1100
USDTRY
Geçtiğimiz hafta yurt dışı tarafta yine ticaret savaşları ve Brexit konuları öncelikli olarak takip edildi. Hafta başında; ABD Ticaret Bakanlığı'nın Başkan Trump'a verdiği tavsiye mektubu sonrası AB ve ABD arasındaki ticaret savaşları riskinin yükselmesi ile ABD Doları güç kazanırken, Başkan Trump'ın Salı akşamı Çin ile devam eden müzakerelere dair olumlu söylemleri ile Dolar Endeksi'nde geri çekilmeler oluştu. Hafta ortasında açıklanan 30-31 Ocak FED/FOMC toplantılarının tutanaklarında ise; Katılımcıların çoğunun, faizlerde yılın kalanında nasıl bir ayarlamanın gerekli olabileceğini henüz netleştirmedikleri yönündeki ifadeler de bir miktar "şahin" algıya neden oldu. Keza, hafta ortasında G.Afrika'dan gelen bazı olumsuz haberler de; geçici de olsa bazı gelişen ülke para birimlerinde olduuğu gibi TL üzerinde de baskıya neden oldu. Kur tarafında yurt dışı kaynaklı fiyatlamalarının yanı sıra geçtiğimiz hafta biraz da yurtiçi gelişmeler etkiliydi. S&P'nin not güncellemesi ve TCMB'nin zorunlu karşılıklardaki indirim kararının yankıları ile başladığımız haftada, yine S&P'nin düzenlemiş olduğu webcast'te uyarılara neden olan "bankaların sorunlu kredileri konusu" ve AB Parlamentosu'nun Türkiye ile yapılan müzakereleri askıya almayı öneren kararı TL açısından negatifti. Jeopolitik risk unsurlarına dair gelişmelerin de izlendiği haftada ayrıca Çarşamba günü yapılan 17 Milyar 864 Milyon TL'lik iç borç itfası öncesi yapılan ihalelerde takip edildi ve süreç sıkıntısız atlatıldı. Bu hafta yurt içi tarafta; Dış Ticaret Dengesi ve PMI verilerinin yanı sıra, jeopolitik, siyasi ve ekonomik gelişmeler kritik olacak. Yurt dışı taraftan ise yine; Ticaret müzakereleri ve Brexit gibi önemli konuları, majör merkez bankalarından gelecek açıklamalar ve küresel ekonomik görünüme ışık tutacak ekoonomik veriler ile birlikte takip edeceğiz.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.3290, 5.3420, 5.3620, 5.3880, 5.4175
Destekler: 5.3100, 5.2960, 5.2750, 5.2560, 5.2350
GBPUSD
Geçtiğimiz haftada paritenin gündeminde Brexit ve ticaret savaşları konuları en üst sıralarda yer aldı. Özellikle ABD ile Çin arasında gerçekleştirilen ticaret müzakerelerinden gelen pozitif mesajlar piyasadaki risk iştahını artırarak parite tarafında alış yönlü işlemlere neden oldu. Brexit cephesinde ise konuya dair gelen haber akışları parite tarafında anlık olarak oynaklık yarattı. Özellikle hafta kapanışına kadar AB ile İngiltere'nin, İrlanda sınırı konusunda ortak bir yol bulabileceğine yönelik çıkan spekülasyonlar Sterlin varlıklarına güç katmıştı. Ancak hafta kapanışına doğru bir AB yetkilisinin: Brüksel'deki Brexit müzakerelerinde ilerleme kaydedilmediğine ilişkin söylemleri üzerine paritedeki yukarı yönlü ataklar sınırlandı. Şuanda hala daha nihai bir karar yok ancak bu sorun çözülürse şüphesiz bu durum Pounnd varlıklarına olumlu şekilde yansıyacaktır. Bu yüzden gelen açıklamaların takip edilmeye devam edilmesini öneriyoruz. Öte yandan geçtiğimiz hafta ABD tarafında ticaret savaşlarının yanı sıra FED/FOMC toplantı tutanakları da takip edildi. Tutanaklarda; büyümedeki riskler nedeniyle faiz artışlarına ara verilmesinin teşvik edildiği belirtilirken, ancak buna karşın; bazı üyelerin, 2019 yılında ekonominin yolunda gitmesi durumunda faiz artışı beklediğine yönelik ipuçlarının ortaya çıkması paritenin yukarı yönlü ataklarını sınırlayan diğer unsurlar arasında yer aldı. Bu hafta ise yine Brexit ve ticaret savaşları konuları ön planda olacak. Ayrıca önemli veri akışlarının açıklanacağı hafta da FED yetkililerinden gelecek açıklamalar takip edilecek.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1.3100, 1.3135, 1.3160, 1.3195, 1.3235
Destekler; 1.3030, 1.2990, 1.2950, 1.2925, 1.2880
BRENT PETROL
ABD-AB ticaret savaşları korkusu kaynaklı risk iştahı azalışı Brent Petrol'de de bir miktar baskıya neden olsa da ABDD ile Çin arasında ticaret anlaşmasına varılacağı iyimserliği, ABD'nin Venezuela yaptırımlarının genişletilmesi haberleri ve Nijerya Petrol Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada: Üretimin Ocak ayında 120 Bin varil azaldığı belirtmesi ile birlikte yukarı yönlü hareketler hızlandı. Arz kısıntısı konusunda Rusya Devlet Başkanı Putin'in, Suudi Arabistan Prensi Salman ile global enerji piyasalarının devamlılığı için hazır olduklarının teyidi için bir görüşme yaptığının açıklanması kritikti. Bunun dışında Ortak Petrol İstatistikleri Girişimi (JODI) tarafından açıklanan 2018 yılı Aralık ayı verilerine göre, petrol üreten ülkelerin sıralamasında değişiklik oldu. Buna göre günlük ortalama üretimde liderliği 11 milyon 658 varil ile ABD alırken ikinciliği Rusya'nın Suudi Arabistan'dan aldığı görüldü. Venezuela konusu da halen gündemi meşgul etmekte. Venezuela Madura yönetimi, ABD'nin yaptırımları karşısında ticaret yöntemini ham petrol ile mal takası şeklinde belirlerken Venezuela Petrol Bakanı MManuel Quevedo, Hindistan'ın petrol ihtiyacını karşılamaya devam ettiklerini söyledi. Keza Hintli rafineri şirketi Nayara Energy'nin ise Rus Rosneft aracılığıyla Venezuela petrolü almaya devam edeceği belirtirken OPEC de ABD'nin Venezuela'ya yönelik yaptırımlarına rağmen normal işleyişin süreceğini açıkladı. Veri akışında ABD petrol stoklarında kısmi artış gözlemlenirken yukarı hareketlerin sınırlandığını söyleyebiliriz. Teknik anlamda da 200 günlük hareketli ortalamasını aşmakta zorlanan emtia için veri akışının yanı sıra ticaret Savaşları, Brexit, İran, Venezuela ve OPEC/OPEC+ 'ya dair gelebilecek açıklamalar da ayrıca takip edilecek.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 67.20-67.85-68.20-68.40-69.10
Destekler: 66.85-66.15-65.85-65.30-64.75
ONS ALTIN
Geçtiğimiz hafta başında spekülasyonlara konu olan; AB menşeli otomobillere ABD tarafından ek ithalat vergisi uygulanacağı haberleri borsalar üzerinden Ons Altın'daki güvenli liman fiyatlamalarını destekledi. Diğer yandan; önceki hafta ABD ve Çiin arasındaki ticaret müzakerelerine dair iyimserlikten destek bulan Değerli Metal, geçtiğimiz haftada da Washington'da yapılan yeni müzakerelerden olumlu yönde etkilendi ve başta ABD Başkanı Donald Trump olmak üzere taraflardan gelen ılımlı söylemler ile son 10 ayın zirve seviyeleri test edildi. Öte taraftan; hafta ortasında açıklanan 30-31 Ocak FED/FOMC toplantılarına dair tutanaklarda yer alan; 2019'un geri kalanına yönelik faiz artırım stratejisinin henüz netleşmediği yönündeki söylem de bir miktar "şahin" yankı buldu ve emtiada geri çekilmelere neden oldu. Keza, ABD başta olmak üzere önemli bölgelerden gelen ekonomik dataların bazılarında görülen sert kırılmalar da küresel ekonomik büyümeye dair artan endişeler ile birlikte Perşembe günü Değerli Metal'i baskıladı. Bu hafta; ABD, Çin ve Euro Bölgesi gibi önemli bölgelerden bir çok önemli data gelecek ve ortaya çıkacak rakamların küresel ekonomik görünüme dair vereceği ipuçları emtialar açısından da kritik olacak. Keza yine; Brexit vve Ticaret Savaşları gibi küresel risk unsurlarının durumu ve majör merkez bankalarından gelecek söylemler de bu bağlamda oynaklığa neden olabilir. Fiyatlama davranışları açısından da; Dolar Endeki kaynaklı hareketlerin yanı sıra, borsalar kaynaklı(küresel risk alma iştahının artması ile borsalarda görülen ralliler Ons Altın gibi varlıklardan para çıkışına neden olabilirken, tam tersi durumda ise borsalarda oluşan satış baskısında Japon Yeni ve ABD tahvilleri ile birlikte Ons Altın da "güvenli liman" talebi görebiliyor) fiyatlamalara da dikkat etmek faydalı olacaktır.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1333, 1339, 1344, 1348,1353
Destekler: 1326,1320, 1313, 1309, 1305



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirkeetleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.