Haftalık Forex Bülteni Yorumu (Ahlatcı Yatırım)

TDİ Haftasında, Yurtiçinde Enflasyon Verisi ile Küresel Tarafta Fed ve BOE Faiz Oranı Kararı Piyasaların Odağında Olmaya Devam Ediyor…

ABD'de açıklanan Chicago Fed Ulusal Faaliyet endeksi Mart ayında -0,15 düzeyinde gerçekleşti. ABD'de açıklanan Mevcut Ev Satışları verisi Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 4,9 düşüş ile 5,21 milyon olarak gerçekleşti. ABD'de açıklanan Yeni Konut Satışları verisi Mart ayında bir önceki aya göre beklentilerin aksine yüzde 4,5 oranında artış ile 692 bin olarak gerçekleşti. ABD'de açıklanan Richmond İmalat Endeksi verisi Nisan ayında piyasa beklentisi altında 3 değerinde gerçekleşti. Euro Bölgesi'nde açıklanan öncü Tüketici Güveni Nisan ayında -7,9 olarak gerçekleşti. Almanya'da açıklanan IFO İş Dünyası Güven Endeksi verisi Nisan ayında beklentilerin aksine geriledi ve 99,2 düzeyinde gerçekleşti. Japonya Merkez Bankası (BOJ) gerçekleştirdiği Nisan ayı toplantısı sonrasında politika faiz oranında beklentilere paralel değişikliğe gitmedi ve faiz oranını yüzde -0,10 düzeyinde sabit bıraktı. BOJ Başkanı Kuroda yaptığı değerlendirmede, bankanın sözlü yönlendirmesinin ekonomi ve fiyatların durumunu baz aldığını ifade ederken bankanın yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşmasının zamana ihtiyacı olduğunu belirtti. Başkan, bankanın 2020 baharına kadar faiz oranlarını düşük seviyede korumaya devam edeceğini ifade ederken, artan tüketici fiyatlarının ücretler arttığı sürece tüketime zarar vermeyeceğini öngördüğünü söyledi. Avrupa Merkez Bankası tarafından yayımlanan Ekonomik Bülten Raporunu verilerine göre, Global tarafta yaşanan gelişmelerin Euro Bölgesi büyümesi üzerinde baskı yaratmaya devam ettiğine değinilirken, bankanın para politikasına yönelik aldığı tedbirlerin desteği, devam eden büyüme ve ücretlerde artan büyüme beklentisi ile çekirdek enflasyonun orta vadede kademeli olarak yükselmesi bekleniyor. ABD'de açıklanan Dayanıklı Mal Siparişleri verisi Mart ayında bir önceki aya göre beklentilerin üzerinde yüzde 2,7 oranında artış gösterdi. ABD''de açıklanan İşsizlik Maaşı Başvuru Sayısı 20 Nisan haftasında bir önceki haftaya göre 230 bin olarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti. ABD'de açıklanan öncü GSYH verisine göre, ABD ekonomisi yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre beklentilerin üzerinde yüzde 3,2 oranında büyüdü.
TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 6,9 oranında artış gösterdi ve 63,5 düzeyinde gerçekleşti. TÜİK tarafından açıklanan Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi Mart 2019 verilerine göre, Ülke sınırları içinde üretimi yapılarak yurt dışına ihraç edilen malların üretici fiyatlarındaki değişimi ölçen yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE), 2019 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 3,44 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 32,24 düzeyinde artış gösterdi. TCMB tarafından yayımlanan Finansal Hizmetler İstatistikleri ve Finansal Hiizmetler Güven Endeksi Nisan 2019 verilerine göre, 2019 yılı Nisan ayında Finansal Hizmetler Güven Endeksi, bir önceki aya göre 1,6 puan azalarak 138,6 seviyesinde gerçekleşti. TCMB tarafından yayımlanan İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı Nisan 2019 verilerine göre, İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), bir önceki aya göre 0,7 puan artarak yüzde 75,0 seviyesinde gerçekleşti. TCMB tarafından yayımlanan İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi Nisan 2019 verilerine göre, 2019 yılı Nisan ayında Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), bir önceki aya göre 3,4 puan artarak 105,5 seviyesinde gerçekleşti. TÜİK tarafından yayımlanan Sektörel Güven Endeksleri Nisan 2019 verilerine göre, Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi Mart ayında 81,6 iken, Nisan ayında yüzde 1,9 oranında artarak 83,1 düzeyine yükseldi. Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0,1 oranında azalarak 90,6 olarak gerçekleşti. Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 54,1 iken, Nisan ayında yüzde 0,3 oranında azalarak 53,9 düzeyine geriledi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) gerçekleştirdiği 2019 yılı Nisan ayı toplantısı sonrasında yayımlanan faiz oranlarına ilişkin basın duyurusunda, banka politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranında piyasa beklentisine paralel değişikliğe gitmediği ve yüzde 24,00 düzeyinde koruduğu açıklandı. Yayımlanan karar metni sonrasında kısa vadede TL varlıklarda oynaklığın arttığı görüldü.
29 Nisan-03 Mayıs haftasında Yurtiçi ve Yurtdışında yoğun veri akışı takip edilecek. Ayrıca, Fed ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz oranı kararları sonrasında piyasalarda oynaklık artabilir. Yurtiçinde ise seçim sonrası sürece yönelik YSK'dan gelebilecek açıklamalar önem derecesi yüksek gelişmelerin başında yer alırken, TCMB tarafından 30 Nisan tarihinde yayımlanacak yılın ikinci Enflasyon Raporu yurtiçi piiyasaların odağında olmaya devam ediyor. Ayrıca, TÜİK tarafından açıklanacak olan Nisan ayı enflasyon verisi ve Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings ülke kredi notu ve görünümüne dair planlanan değerlendirmesi haftanın diğer önemli gelişmeleri olarak sıralanabilir.


USDTRY

22-26 Nisan haftasında, yurtiçinde yerel seçimler sonrasında İstanbul seçimleri belirsizliği, ABD ve Rusya ile ikili ilişkiler ve CDS risk primimizde yaşanan yüksek seyir TL varlıkları baskılamaya devam ediyor. Hafta içerisinde, TCMB gerçekleştirdiği Nisan ayı toplantısı ardından yayımlanan karar metni sonrasında TL varlıklarda kısa vadede oynaklık arttığı izlenirken, küresel piyasalarda dolarda devam eden güçlenme ile birlikte kurun kazançlarını 4.haftaya taşımaya hazırlandığı izleniyor.
29 Nisan-03 Mayıs haftasında, yurtiçinde ve ABD'de yoğun veri akışı takip edilecek. Ayrıca, yurtiçinde, seçim sonrası sürece yönelik YSK'dan gelebilecek açıklamalar, TCMB'nin yayımlayacağı Enflasyon Raporu ve Fiitch'in ülke notu ve görünümüne ilişkin beklenilen değerlendirmesi TL varlıklarda oynaklığın yüksek seyretmesine neden olabilir.
Teknik olarak bakıldığında, kurun ara destek seviyesi olan 5,8700 seviyesi üzerinde tutunması durumunda kısa vadede yükseliş potansiyeli gündeme gelebilir. Yükseliş denemelerinde, 6,0500, 6,0900 ve 6,1200 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, geri çekilmelerde ise 5,8000, 5,7490 ve 5,7000 destek seviyeleri izlenebilir.

EURTRY

22-26 Nisan haftasında, küresel piyasalarda, Euro'da yaşanan zayıf seyre rağmen TL'de artan oynaklık ile birlikte çapraz fiyatlamalarında 6,6624 seviyeleri civarı test edildiği görüldü. Hafta içerisinde, yurtiçinde seçim sonrası sürece yönelik belirsizliklerin devam etmesi ve ülke risk primimizde devam eden yüksek seyir TL fiyatlamaları üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği izleniyor. Hafta içerisinde, TCMB'nin gerçekleştirdiği Nisan ayı toplantısı ardından yayımlanan karar metni sonrasında TL varlık fiyatlamalarında kısa vadeede volatilite artarken çaprazın kazançlarını 4.haftaya taşımaya hazırlandığı izleniyor.
29 Nisan-03 Mayıs haftasında, yurtiçinde ve yurtdışında yoğun veri akışı takip edilecek. Ayrıca, yurtiçinde, seçim sonrası sürece yönelik YSK'dan gelebilecek açıklamalar, TCMB'nin yayımlayacağı Enflasyon Raporu ve Fitch'in ülke notu ve görünümüne ilişkin beklenilen değerlendirmesi TL varlıklarda oynaklığın yüksek seyretmesine neden olabilir.
Teknik olarak bakıldığında, EURTRY ara destek seviyesi olan 6,5500 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 6,7600, 6,8000 ve 6,8400 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altında hareketlerde ise 6,4800, 6,4590 ve 6,4360 destek seviyeleri izlenebilir.
EURUSD


22-26 Nisan haftasında, Euro Bölgesi'nde ve bölgenin lokomotif ülkesi olan Almanya'da açıklanan ekonomik verilerin beklentileri karşılamadığı görülürken, Euro'da yaşanan zayıf görünüm ile birlikte paritenin 1,11117 seviyeleri civarına kadar gerilediği ve ikinci haftayı kayıp ile tamamlama hazırlığında olduğu görülüyor. Hafta içerisinde, global piyasalarda dolarda yaşanan değer kazanımları sonrasında paritede geri çekilmelerin ivme kazandığı izleniyor.
29 Nisan-03 Mayıs haftasında, ABD'de Fed/FOMC Toplantısı, Faiz Kararı ve Başkan Powell'ın açıklamaları ile Tarım Dışı İstihdam veri seti yakından takip edilecek. Ayrıca, Euro Bölgesi'nde açıklanacak öncü Enflasyon, Büyüme ve İmalat PMI rakamları Euro fiyatlamalarında oynaklığın artmasına neden olabilir.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,1100 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,1200, 1,1260 ve 1,1300 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin aşağı yönlü geçilmesi durumunda 1,1020, 1,0950 ve 1,0880 destek seviyeleri izlenebilir.

XAUUSD

22-26 Nisan haftasında, dolar endeksi ve dolarda yaşanan değer kazanımları soonrasında ons altının 1266 seviyeleri civarına kadar gerilediği görüldü. Hafta içerisinde, küresel piyasalarda azalan risk iştahı ve ABD on yıllık tahvil getirisinde yaşanan gerileme sonrasında kıymetli metalin kayıplarını telafi ettiği ve haftayı değer kazanımı ile tamamlama isteğinde olduğu görülüyor.
Teknik olarak incelediğimizde, ons altının 50 haftalık üssel hareketli ortalaması olan 1273 seviyesi üzerinde fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bir süredir takibimizde olan 1287 direnci üzerinde yeniden kalıcılık sağlanması durumunda 1292, 1296 ve 1302 direnç seviyeleri test edilebilir. Olası, bu seviyenin aşağı yönlü geçilmesi durumunda ise 1260, 1255 ve 1250 destek seviyeleri izlenmeli.

GBPUSD

22-26 Nisan haftasında, İngiltere'de sakin veri akışı takip edilirken, küresel piyasalarda dolarda yaşanan değer kazanımı sonrasında paritenin 1,2865 seviyeleri civarın kadar gerilediği görüldü. Hafta içerisinde, ABD'de açıklanan verilerin karmaşık bir görünümm sergilemesine karşın doların majör para birimlerinin büyük çoğunluğuna karşı güçlü duruşunu koruması ile birlikte paritenin kayıplarını 2.haftaya taşımaya hazırlandığı görülüyor.
29 Nisan-03 Mayıs haftasında, yoğun veri akışı ile birlikte FED ve BOE toplantıları parite fiyatlamaları açısından yakından takip edilecek.
Teknik olarak incelediğimizde paritenin 50 haftalık hareketli ortalaması olan 1,3018 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin aşağı yönlü geçilmesi durumunda 1,2800, 1,2730 ve 1,2690 destek seviyeleri takip edilebilir. Olası, 1,3018 seviyesinin yukarı yönlü geçilmesi durumunda ise 1,3050, 1,3090 ve 1,3130 direnç seviyeleri izlenebilir.

USDJPY


22-26 Nisan haftasında, Japonya Merkez Bankası (BoJ) gerçekleştirdiği Nisan ayı toplantısı ardından yayımlanan karar metninde, banka beklentilere paralel politika faiz oranı ve varlık alım programında değişikliğe gitmediği açıklandı. Başkan Kuroda yaptığı değerlendirmede, bankanın 2020 yılı baharına kadar faizleri yeniden gözden geçirmeyi düşünmediklerini ifade etti. Hafta içerisinde, dolarda yaşanan değer kazanımları sonrasında paritenin fiyatlamalarda 112,39 seviyeleri civarını test ettiği görüldü. Küresel piyasalarda azalan risk iştahının Asya piyasalarında para birimleri arasında güvenli liman olma özelliği ile ön plana çıkan Yen'de değer kazanımlarını desteklediği izlenirken paritenin kazançlarını koruyamadığı ve kayıplarını 2.haftaya taşımaya hazırlandığı görülüyor.
29 Nisan-03 Mayıs haftasında, ABD'de Fed Faiz Kararı ve Başkan Powell'ın açıklamaları ile Tarım Dışı İstihdam verisi yakından takip edilecek. Ayrıca, Japonya'da 29 Nisan- 07 Mayıs tarihleri arasında uzun tatil nedeniyle piyasaların kapalı olacağı açıklandı.
Teknik olarak baktığımızda, paritenin 200 haftalık hareketli ortalaması olan 111,90 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin üzerine tutunma sağlanabilirse 112,50, 113,00 ve 113,60 direnç seviyyeleri takip edilebilir. 111,90 altına geçişlerde ise 110,80, 110,00 ve 109,60 destek seviyeleri izlenebilir.

HAM PETROL

22-26 Nisan haftasında, ABD'nin İran'dan petrol alımına ile ilgili 8 ülkeye uyguladığı geçici muafiyete son vereceğini açıklaması sonrasında hem petrol fiyatlamalarında 66,65 seviyeleri civarının test edildiği görüldü. Hafta içerisinde, ABD'de API ve EIA tarafından açıklanan haftalık ham petrol stokları verilerinde yaşanan artışlar ile EIA tarafından yayımlanan ülkede petrol üretiminde devam eden yüksek seyir sonrasında ham petrolün kazançlarının bir kısmını geri verdiği görülüyor.
Teknik olarak, ham petrolün psikolojik seviyesi olan 63,00 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzeri geçişlerde 66,70, 68.00 ve 73,00 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde 63,00, 62,60 ve 62,00 destek seviyeleri izlenebilir.


S&P500


22-26 Nisan haftasında, ABD'de bazı şirketlerin açıkladıkları 2019 yıllı 1.çeyrek finansallarının beklentileri karşılaması sonrasında S&P 500 vadeli kontrat endeksinin fiyatlamalarda 2936 seviyeleri civarını test ettiği görüldü. Hafta içerisinde, ABD'de açıklanan ekonomik verilerin karmaşık bir görünüm sergilemesi, küresel piyasalarda risk iştahında yaşanan gerileme ve VIX endeksinde yaşanan yükseliş eğilimi sonrasında endeksin kazançlarının bir kısmını geri verdiği izleniyor.
29 Nisan-03 Mayıs haftasında, ABD'de Fed/FOMC Toplantısı, Faiz Kararı ve Başkan Powell'ın açıklamaları ile Tarım Dışı İstihdam veri seti yakından takip edilecek.
Teknik olarak incelediğimizde, endeksin psikolojik seviyesi olan 2900 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 2942, 2950 ve 2957 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına geçilmesi durumunda ise 2894, 2888 ve 2880 destek seviyeleri izlenebilir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
YSK'DAN YENİ ARA KARAR: ARAŞTIRILACAK KISITLI SEÇMEN SAYISI 7 BİN 623'E ÇIKTI -HT- BLOOMBERG HT
MOODY'S: ÜCRETLERDEKİ DURGUNLUK VE ARTAN YOKSULLUĞUN SATIŞLARI DARALTMASIYLA AVRUPALI PERAKENDE ŞİRKETLERİNİN KREDİ KALİTESİ ZAYIFLAYACAK
CHEVRON'UN 1. ÇEYREKTEKİ ARAMA VE YATIRIM HARCAMALARI 4.7 MYR DOLAR
CHEVRON'UN 1. ÇEYREKTEKİ NET KARI 2.6 MYR DOLAR
CHEVRON'UN 1. ÇEYREKTEKİ HB KARI 1.39 DOLAR
CHEVRON'UN 1. ÇEYREKTEKİ GELİRİ 35.2 MYR DOLAR
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 5,9233 Satış: 5,9340 Euro Alış: 6,5981 Satış: 6,6100
Facebookta Paylaş