Net kar beklentiye paralel - Halkbank 2022'nin ikinci çeyreğinde 2 milyar 575 milyon TL net kar açıkladı. Konsensüs net kar beklentisi 2 milyar 479 milyon TL idi. Bu çeyrekte TL krediler sektörün ve kamu bankalarının altında çeyreksel yüzde 16 arttı. Net faiz geliri, TÜFE'ye endeksli menkul kıymet gelirlerindeki artış ve TL kredi-mevduat makasında hafif genişleme ile yüzde 37 arttı. Banka, 2022'de yüzde 40'ın hafif üzerinde TL kredi büyümesi, YP kredilerde daralma, yüzde 6 civarı net faiz marjı, 400 baz puan risk maliyeti ve yüzde 15 civarı öz sermaye karlılığı hedefliyor.
TL kredi büyümesi sektörün altında - Halkbank'ın TL kredileri son çeyrekte çeyreklik yüzde 16 arttı. Yabancı para (YP) cinsi krediler ise çeyreklik bazda yüzde 8 geriledi. Öte yandan, TL cinsi mevduatlar yüzde 9 artarken, YP cinsi mevduatlar yüzde 1 azaldı. KGF kredilerinin toplamı 39,9 milyar TL'den 38,5 milyar TL'ye gerilerken toplam krediler içindeki payı yüzde 6 oldu. Sonuç olarak toplam kredi/mevduat rasyosu yüzde 88'e yükseldi. Vadesiz mevduatın toplam içindeki payı yüzde 28'e yükselse de sektör ortalamasının oldukça altında kaldı. Banka 2022'de TL kredilerde yüzde 40'ın hafif üzerinde artış bekliyor.
Net faiz marjı azaldı - TL kredi-mevduat makası çeyreklik bazda yaklaşık 110 baz puan genişlerken, döviz cinsi makas da 20 baz puan arttı. Banka'nın TÜFE'ye endeksli (TÜFEX) menkul kıymetler portföyü 2Ç22'de 10 milyar TL artarken, TÜFEX gelirleri çeyreklik yaklaşık 2,2 milyar TL artarak 8,2 milyar TL oldu. Banka bu çeyrekte TÜFEX portföyünü yüzde 40 ile değerlerken, üçüncü çeyrekte yüzde 60 ile değerlemeye başladı. Öte yandan, swap maliyetleri çeyreklik 251 milyon TL artışla 1,35 milyar TL oldu. TL kredi-mevduat makasında genişleme, swap maliyetlerinde hafif artış ve artan TÜFEX menkul kıymet gelirleri sonucu bankanın swap maliyetine göre düzeltilmiş net faiz marjı çeyreklik 0,9 puan artarak yüzde 5,2 oldu.
Ücret gelirlerinde hızlı artış - Net ücret ve komisyon gelirleri sektördeki trende paralel güçlü bir büyüme göstererek 2Ç22'de çeyreklik yüzde 29, yıllık yüzde 90 arttı. Öte yandan, operasyonel giderler ise çeyreklik yüzde 19 artarak enflasyonun gerisinde kaldı. Banka 2022'de yüzde 60 civarı operasyonel gider ve ücret geliri artışı bekliyor.
Varlık kalitesi - Takibi geciken alacaklar (TGA) oranı 2Ç22'de 14 baz puan azalışla yüzde 2,8'e geriledi. Yakın izlemedeki kredilerin toplam içindeki payı ise yüzde 8,8'e geriledi. TGA için karşılık oranı 1 puan azalışla yüzde 73,6'ya gerilerken, toplam kredi portföyüne ayrılan karşılık oranı 41 baz puan artarak yüzde 4,6'ya yükseldi. Banka ayrıca TGA portföyünden 764 milyon TL sildi. Bankanın bu çeyrekte risk maliyeti 344 baz puan oldu. Banka 2022'de 400 baz puan risk maliyeti bekliyor.
Sermaye yeterlilik rasyosu (SYR) - Halkbank'ın konsolide SYR'si yüzde 13,95 ile banka için konsolide yasal yeterlilik seviyesi olan %11,56 seviyesinin üzerindeydi. BDDK'nın aldığı önlemlerin SYR üzerindeki olumlu etkisi yaklaşık olarak 250 baz puan oldu.
Değerleme - Hisse son bir yılda %19 arttı ve BIST-100 endeksine göre %40 daha zayıf bir performans gösterdi. 2022 tahminlerimize göre 1,71x F/K ve 0,36x PD/DD çarpanlarından işlem gören Halkbank için 6,00 hedef fiyat ve SAT görüşümüzü koruyoruz.
ICBC Turkey Yatırım Menkul Değerler AŞ
icbcyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.