JCR Eurasia Rating, Devir Faktoring 'in Uzun Vadeli Ulusal Notu’nu ‘A-(Trk)’, Kısa Vadeli Ulusal Notu’nu ‘A-1(Trk) olarak ‘Stabil’ not görünümleri ile beraber teyit etti

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

JCR Eurasia Rating, “Devir Faktoring A.Ş.”’yi periyodik gözden geçirme sürecinde, ulusal düzeyde yatırım yapılabilir kategorisinde değerlendirerek, Uzun Vadeli Ulusal Notu’nu ‘A-(Trk)’, Kısa Vadeli Ulusal Notu’nu ‘A-1(Trk) olarak ‘Stabil’ not görünümleri ile beraber teyit etti. Diğer taraftan, Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı Para ve Uzun Vadeli Uluslararası Yerel Para Notları ‘BBB-’ olarak teyit edilmiş olup diğer notlarla birlikte detayları sol sütunda gösterilmiştir.

Ekonomik konjonktürdeki değişikliklerden etkilenme seviyesi yüksek olan faktöring sektörü 2018 yılında makroekonomik göstergelerdeki dalgalanmalarla beraber fonlama gereksinimlerinin önemli ölçüde karşılandığı bankacılık sektörünün hızlı kredi hacmi daralması karşısında, sorunlu alacaklarındaki artış, tahsilat güçlükleri ve artan fonlama maliyetleri olumsuzluklarına maruz kalmıştır. Bunun etkilerinin ise 2019 yılında da devam edeceği ve sektör büyüme trendinin gerek müşteri sayısı gerekse de işlem hacmi bazında sınırlı olacağı değerlendirilmektedir. Faktöring şirketlerinin esas gelirlerini reel sektörün oluşturduğu dikkate alındığında, yurt dışı ve yurt içi ekonomik-politik ve jeopolitik gelişmelerin piyasalarda yarattığı volatilitenin ve zayıflayan talep ile beraber yüksek seviyedeki işsizliğin faktöring sektörü üzerinde olası negatif etkisi yakından izlenmesi gereken husus olarak ortaya çıkmaktadır.

Yapılan reformlar doğrultusunda, etkin gözetim ve denetim açısından sektörün yasal altyapısı iyileştirilerek, bilgi sistemlerinin, risk ölçüm sistemlerinin ve iç kontrol süreçlerinin tesis edilmesinin zorunlu tutulması özellikle, sektörün kurumsal yapısının gelişimine, finansal raporlamaların kalitesinin, standardizasyonunun ve şeffaflığının artırılmasına ve rekabet eşitliğinin sağlanmasına yönelik pozitif yönde ivme kazandırmıştır.

Türkiye’de faktöring sektöründe faaliyet geçmişi 1991 yılına kadar dayanan ve sektörün ilk kurulluşlarından olan Devir Faktoring A.Ş., 2011 yılından itibaren müşteri tabanını genişletmeye yönelik strateji değişimi yoluyla yerel pazarda ve yoğun bir fiyat rekabetinin yaşandığı şartlar altında son yıllarda önemli birikimli büyüme performansı yakalamış fakat 2018 yılında faktöring sektöründeki genel daralmaya paralel olarak varlık ve işlem hacminde önemli küçülme yaşamıştır. Şirketin, temkinli bir yönetsel tutum çerçevesinde, Firma bütçe göstergelerinin de işaret ettiği üzere gelecek dönemlerde hem karlılığın sürdürülmesi hem de 2018 yılındaki küçülmeyi telafi edecek bir büyüme öngörüsünü teminen şube ağının daha etkin kullanımıyla çeşitlendirilme seviyesi daha da artacak granüler bir portföyle büyüme yapısını sürdürecek bir stratejiye bağlı kalacağı beklenmektedir.

Şirketin sermayeleşme seviyesinin sektör ortalamalarının oldukça üzerinde olması; bilançosunun çok önemli bir çoğunluğunun getirili varlıklardan oluşmasının aktif kalitesine katkıda bulunması; ılımlı risk profili, istikrrarlı yönetimi ve ihtiyatlı duruşu ile edinilen sürdürülebilirlik; müşteri bazında iyileştirilen yoğunlaşma seviyesinin işaret ettiği granüler portföy yapısı; ve yüksek teminatlandırma oranı gibi hususların varlığı karşısında sorunlu alacak oranının sektör ortalamalarını oldukça aşması; her ne kadar aktif karlılığı göstergeleri halen sektör ortalamasının üzerinde olsa da sektör ortalamalarının altında kalan net faiz marjı ile beraber düşüş kaydeden karlılık göstergeleri; varlık büyüklüğündeki keskin daralma; Şirketin risk iştahı politikası çerçevesinde riski minimize etme amacı ile katlanılmakta olan görece yüksek faaliyet giderleri; ve sektörün kısa vadeli borçlanma profili Kısa ve Uzun Vadeli Ulusal Notlarının teyit edilmesinde etkin rol oynamıştır.

Diğer taraftan, bütçelenen büyüme oranları için, özellikle içsel öz kaynak yaratma kapasitesinin genişletilmesi yoluyla finanse edilmesine yönelik, başvurulacak kaynaklar ve sorunlu alacakların tahsilat performansı ise takip eden dönemlerrde başlıca izleme hususları olacaktır.

Bir bölümünün yönetim kademesinde icracı fonksiyonlar da üstlendiği Şirket nihai ortağı Levi Ailesi’nin, etkin operasyonel destek sunmada yeterli deneyime ve daha önceden minimum yasal gerekliliklerin karşılanmasına yönelik ortaklar tarafından verilen sermaye desteği ile de görüleceği üzere finansal yardım sağlayacak isteğe ve yeterli eğilime sahip oldukları görüşü sürdürülmektedir. Ayrıca, Takasbank Para Piyasası’nın, her ne kadar söz konusu pazarın halen sığ olduğu gözlense de Türkiye’deki faktöring şirketlerine alternatif fonlama kanallarına ulaşım sağlaması ve sistemik destek seviyesini iyileştirmesi beklenmektedir. Bu kapsamda, Devir Faktoring’in Desteklenme notu JCR Eurasia Rating tarafından (2) olarak teyit edilmiştir.

Diğer taraftan, ortaklarından herhangi bir destek sağlanıp sağlanamayacağına bakılmaksızın, mevcut müşteri tabanının ve piyasadaki etkinliğinin daha üst seviyelere çıkarılmasına yönelik eğilimin sürdürülmesi ve buna eşlik edecek kısmen ılımlı risk profili sayesinde kazanılan sürdürülebilirliğin ve ihtiyatlı yönetsel tutumun desteklediği risk yönetim uygulamalarının devam etmesi kaydıyla, Devir Faktoring’in üstlendiği yükümlülükleri yönetebilecek yeterli deneyim ve altyapıya ulaştığı düşünülmektedir. Bu kapsamda, JCR Eurasia Rating notasyonu içerisinde, Devir Faktoring’in Ortaklardan Bağımsızlık notu (B) olarak teyit edilmiştir.



Diğer Haberler
G. AFRİKA'DA ŞUBAT AYINDA YENİ ARAÇ SATIŞLARI YILLIK %6.5 AZALARAK 43.251 ADET OLDU
RUSYA ENERJİ BAKANLIĞI : RUSYA, OPEC İLE YAPILAN ANLAŞMAYA TAM ANLAMIYLA UYUM İÇİNDE
RUSYA ENERJİ BAKANI : RUSYA'DA ŞUBAT AYINDA PETROL ÜRETİMİ EKİM REFERANS SEVİYELERİNE KIYASLA 97.000 VARİL/GÜN AZ OLDU
RUSYA ENERJİ BAKANI, RUS PETROL FİRMALARI İLE -OPEC İLE YAPILAN ÜRETİM AZALTMA ANLAŞMASINDAKİ İLERLEME KONUSUNU MÜZAKERE ETMEK İÇİN BİRARAYA GELDİ
Facebookta Paylaş