Kuşak ve Yol Girişimi, AB'den Sonra Dünyanın En Büyük Ekonomik Blokunu Oluşturuyor

Kuşak Yol (KY) Ticaret ve yatırım indeksine göre, Kuşak ve Yol Girişimi (KYG) şu anda Avrupa Birliği (AB)'nin ardından dünyanın ikinci büyük ekonomik blokunu oluşturmuş bulunuyor.
 
KY ticaret ve yatırım indeksi, Çin Uluslararası Ekonomik Değişim Merkezi ve başka birçok düşünce kuruluşu tarafından derlenmiş verilere dayanmaktadır. Rapor, KYG ile ilişkili ülkeler arasındaki ticaretin KYG'nin ilk ortaya atıldığı zamandan bu yana dikkat çekici biçimde geliştiğini açıklıyor.
 
Çin Uluslararası Ekonomik Değişim Merkezi başkan yardımcılarından Zhang Xiaoqiang "Çin ile diğer KY ülkeleri arasındaki ticaret hacmi 2013'ten 2018'e kadar, 6 trilyon ABD dolarını aşmıştır ve yıllık büyüme oranı Çin'in toplam dış ticaretinin büyüme oranından yüksektir. Çin ile diğer KY ülkeleri arasındaki ticaret hacmi 2018'de Çin'in toplam ticaretinin yüzde 27,4 kadarıdır; oysa bu oran, 2013 yılında yüzde 25 seviyelerindeydi. Çin, bu bağlamda, 25 KY ülkesinin en büyük ticaret ortağı konumuna gelmiştir." diyor.
 
Raporda Çin'in KY ülkelerine 2013 ile 2018 arasında yaptığı doğrudan yatırımın 90 milyar doları aştığı ve çok sayıda altyapı inşa projesinin KYG çerçevesinde şimdiden bitirildiği ve bunun bağlantısallığı desteklediği belirtiliyor.
 
Rapor, Çin'in gözlemlenen 41 ülkenin ticaret indeksinin ilk sırasında bulunduğunu; onun hemen arkasından Singapur ve Hindistan'ın geldiğini açıklıyor ve ticarette liberalizasyonun artışıyla risklerin de düştüğüne dikkat çekiliyor.
 
Öte yandan Çin Uluslararası Ekonomik Değişim Merkezi araştırmacılarından Zhang Monan KY'nin bir tek AB'nin arkasında en büyük ikinci ekonomik blok aşamasına geldiğini öne sürüyor.
 
Zhang Monan "KY bağlantılı ülke ve bölgelerin arasındaki ticaret hacmi AB üyeleri arasındaki hacmin yüzde 65'ine eşdeğer olup Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi (NAFTA) arasındaki ticaret hacminden daha büyüktür. KYG ilintili gittikçe daha çok ülke ve bölge ticaret ve yatırım faaliyetine katılıyor ve ticaret potansiyeli yaratıyor.
 
Rapor, KYG ülkke ve bölgelerinin küresel sınır ötesi sermaye akışına yüzde 31,6 kadar katkıda bulunduğunu; bunun NAFTA'da yüzde 23, AB bünyesinde ise ancak yüzde 21,2 olduğunu açıklıyor ve bu olgunun KY bağlantılı ülkeleri, dünyadaki yabancı yatırımın en önemli istikametlerinden biri konumuna getirdiğini öne sürüyor.
 





 
Çin Uluslararası Radyosu


   



Facebookta Paylaş